5 redenen waarom je mag stoppen met (pensioen)sparen

Ik heb het jaren gedaan, sparen op de spaarrekening en pensioensparen. Tot ik meer en meer besefte dat het werkelijk van onder m’n neus werd weggehaald. Wil je weten waarom? Lees mee!

De afleveringen worden intuïtief opgenomen en er zit om die reden geen consistentie in, wil je graag op de hoogte blijven van nieuwe afleveringen? Dan abonneer je je via SpotifyApple PodcastGoogle Podcasts, Ook via het Youtube kanaal kan je de video’s van de Freedom Unlocked volgen. 

Disclaimer: Doe steeds je eigen onderzoek. Je mag nooit zomaar beleggingsadvies voor waarheid aannemen.

Verborgen inflatie

Het begon begin september toen ik voelde dat m’n boodschappen duurder werden. Niet alleen dat, de verpakkingen werden ook kleiner.

Dat laatste noemen ze verborgen inflatie. Je ziet het niet aan de prijs en ineens krijgt het product ‘een nieuw jasje’ en staat er vaak op ‘nieuw recept’. Als je zoiets ziet kan je ervan uitgaan dat je het slachtoffer werd van het inflatiemonster.

Ik ging opzoeken en vond het vrij snel terug. Boodschappen werden nl. zo’n 33% duurder in september. En de inflatie is op dit moment veel hoger dan in de crisis van 2008.

Ik had hier al voor gewaarschuwd in juli dat dit zou gebeuren. En nu zien we de zware gevolgen. Deze podcastaflevering dient niet om je schrik aan te jagen. Je kent me beter dan dat, ik ben hier om oplossingen aan te bieden.

Maar eerst moet ik het even schetsen, want als ik niet uitleg hoe de vork in de steel zit dan voelen meeste mensen alsnog geen behoefte om actie te ondernemen.

Ons systeem loopt vast

De regering is de laatste 2 jaar in overdrive gegaan om geld bij te printen. Je kan daar van alles van vinden, maar het was dan ook al een bizarre tijd.

Om het heel simpel te zeggen; als iets minder schaars wordt dan wordt het ook minder geld waard.

In oktober werd geld sparen op je spaarrekening algemeen zo’n 6% minder waard door dit gegeven. En het probleem is dat die daling niet meer valt te stoppen. Het wordt à la minute erger. Sparen is dus niet voordelig.

Hoe komt dat? Simpelweg omdat het systeem volledig vast zit.

Stoppen met sparen pensioensparen kim de graeve freedom unlocked inflatie verborgen inflatie investeren beleggen bitcoin crypto investeren vastgoed

Ik ben geen econoom en ga het zeker en vast niet tot in detail uitleggen, want dit kan je makkelijk vinden online. In de shownotes vind je hier enkele video’s over zodat je je er in kan verdiepen.

Ze kunnen geen kant meer op. En in vele economen hun ogen zal dit leiden tot een grote crisis, maar voorlopig gaan ze nog eventjes door. Ten koste van onze spaarcenten.

Maar eigenlijk is het een beetje onze eigen schuld. Mag ik dat zeggen?
Niet in de kwalijke zin. Schuld bestaat nl. niet. Maar we zitten op ons gat en nemen alles gewoon voor vanzelfsprekend en waarheid aan.

Pensioen sparen want belastingsvoordeel?

Hoeveel van ons doen pensioen sparen? Het enige wat we horen is ‘belastingsvoordeel’ en we’ll take it. Ik heb het uitgerekend voor mezelf. En het was extreem teleurstellend wat dat voordeel inhield. Ondertussen was ik het geld kwijt tot m’n 65 ste, terwijl ik wanneer ik het vroeger zou willen afhalen gigantische boetes mocht betalen en niet eens zeker weet of ik m’n 65ste wel zou halen.
IPT, VAPZ, privé pensioen sparen. Ik deed het allemaal netjes. Jaren lang. Ik nam het aan voor vanzelfsprekend. Omdat het me zo verteld werd: ‘Dit is wat je moet doen, sparen voor je pensioen’

Investeren in vastgoed?

Je kan investeren in vastgoed als vorm van sparen, want ook dat wordt ons zo simpel langs de neus gezegd dat dat de beste investering is. Maar is dat echt waar?

Ten eerste moet je al een stevig budget hebben. En terwijl je tijdens het sparen dus tegenwoordig 6% verliest terwijl jij almaar drukker en meer gestresst raakt door het sparen.

En dat gaat allemaal super zolang ze stijgen. Maar de economische vooruitzichten voorspellen iets anders, ze voorspellen een huizencrash. Niet morgen natuurlijk, dit soort dingen nemen tijd in beslag.

Maar wat als jij je hoge hypotheek aan het afbetalen bent, en door de crisis in de problemen komt financieel? You never know right?

Wel… Dan kan je je huis niet verkopen want je zou het met verlies verkopen, wat wil zeggen dat je je hypotheek niet zou kunnen aflossen en je investering niets zou verhelpen aan de situatie.

Kijk als alles goed gaat is er niets aan de hand, dan zit je de crash uit en de huizenmarkt stijgt wel weer. Maar dit bovenstaande tafereel is in 2008 heel wat mensen overkomen.

Maar we doen het, we doen het allemaal. Omdat het altijd zo ging.

Laagdrempelige alternatieven

Stoppen met sparen pensioensparen kim de graeve freedom unlocked inflatie verborgen inflatie investeren beleggen bitcoin crypto investeren vastgoed 2

Terwijl er zoveel laagdrempeligere alternatieven zijn.

Wist je dat goud 9% gemiddeld jaarrendement heeft?

Zilver 11%!

Op de beurs kunnen we rekenen op een gemiddelde van 7% en als we het dan toch even hebben over rendementen… 

Bitcoin heeft een gemiddeld jaarrendement van 200%.

Ik heb nog geen huis van 200.000 euro naar 400.000 euro zien gaan in 1 jaar tijd.
En met sparen op je spaarrekening mogen we rekenen op 6% minder dit jaar (en zoals ik al zei, dat wordt alleen maar erger)
Wist je dat je kan investeren vanaf 10 euro? Meer heb je niet nodig.

En toch doen we het niet. Wanneer gaan we eens leren dat we geld voor ons mogen laten werken en dat we niet als halve garen ons geld de deur hoeven te smijten? Ondanks we denken dat we natuurlijk heel erg slim zijn natuurlijk.

Angst

1 ding… Angst:

In vergelijking met geld sparen, waar geen grafiekjes bij staan als ze op je rekening staan, vind je dit wel terug bij alle anderen. En dat is beangstigend, want het gaat op en neer als een gek. Het is erg volatiel. En dat schrikt mensen af. Want vorige week stond de bitcoin op een koers van 57k en vandaag nog op 47k en volgende week misschien op 60K.

Mensen houden van stabiliteit, maar waar ze nog meer van houden is instant gratification.

Ze zouden het liefst willen dat het omhoog blijft gaan.

Maar als je gaat investeren dan volg je andere spelregels dan bij sparen.

De spelregels zijn: Koop als iedereen in paniek schiet en wacht als iedereen gulzig wordt.

En dat is anders dan wat we gewend zijn dan bij sparen. Maar als je kijkt op de lange termijn? Bitcoin heeft een gemiddeld jaarrendement van 200% maar in 2021 was dat 1000%!

Hoe dat komt is omdat bitcoins werken in cyclussen van 4 jaar en we nu in een stijgend jaar zitten. Maar later meer daarover.

De euro is stabiel ja. Een stabiele lijn naar beneden, maar niemand merkt het.

Ondertussen zijn de slimmerds onder ons druk bezig met investeren en wachten ze lekker de koers af, volatiel of niet. Ze begrijpen het spel.

Ze worden niet gulzig, ze zijn geduldig. En zij winnen.

De euro is stabiel ja. Een stabiele lijn naar beneden.

Geld verliezen

De tweede angstige reactie die ik vaak terug hoor is “Ik ken iemand die al z’n geld verloren is op de beurs”

Ik hoop bijna dat ie niet luistert, maar m’n vader vertelt het tot op de dag van vandaag nog steeds aan me, hoe hij zijn geld verloor in 2008 op de beurs door de beurscrash.

De regel is dat je pas geld verliest als je geld afhaalt. Tot die tijd staat het er.
Had hij de crash afgewacht en zijn aandelen terug laten stabiliseren dan had hij nu een fortuin gehad.

Gulzig worden tijdens het beleggen

Investeren is niet het problemen. Het zijn de mensen, die gulzig zijn, geen geduld hebben of angstig reageren.

En ik heb daar ook een les in geleerd. Het is namelijk verdomd moeilijk om niet gulzig te worden als je ineens de koers giga ziet stijgen. Het zorgde ervoor dat ik 15.000 euro leergeld betaalde eerder dit jaar. Maar dat was nodig. Ik heb het geleerd en het zal me ook nooit meer overkomen. En elke ervaren belegger zal je hetzelfde vertellen.

Ik wil je echt aanmoedigen om het anders te gaan doen. Je hoeft niet meteen te investeren in een hele volatiele markt, je hebt ook echt stabielere investeringen met iets minder winst maar waar je sowieso ontzettend veel uithaalt terwijl je nu elke dag geld verliest.

De juiste mindset om succesvol te beleggen

Ik wou dat ik iedereen dit kon laten inzien.
En in tegenstelling tot veel andere mensen die praten over investeren vind ik het hele mindset stuk ook ontzettend belangrijk. Hoe je denkt, je probleemoplossend vermogen, de vragen die je stelt, je emoties beheersen, op de manier dat jij naar geld kijkt. Al die dingen zijn cruciaal.

Dat wil niet zeggen dat je moet wachten om te beginnen, aub start nu meteen. In m’n shownotes staat een affiliate linkje naar Bitvavo. Ga een account aanmaken, vandaag nog, dat is gratis, zet er 10 euro op en koop wat Bitcoin of Etherium (dit is geen beleggingsadvies, dit is wat ik zelf zou doen)

Klimaatbewust investeren

Een derde strubbeling in de gedachten is dat ze bang zijn dat investeren niet klimaatbewust genoeg is.

En ik moet dan altijd een beetje lachen, want op dit moment wordt quasi al het geld dat op je spaarrekening staat voor 99% belegd door de bank.

Jouw geld gaat naar o.a olie en wapenhandel. Ook als je een huis koopt is dat waar je hypotheekaflossing naartoe gaat. Het wordt geïnvesteerd in het meest degoutante der aarde, maar niemand stelt er zich vragen bij. Want zo ging het altijd al toch?

Het doet me denken aan een verhaal dat ik laatst hoorde van een volger over worstjes, de uiteinden werden altijd afgesneden voor ze gebakken werden, generatie na generatie. Op een bepaald moment vroeg de kleindochter aan de overgrootmoeder waarom dit gedaan werd en zei ze “Ah omdat mijn pan te klein was”.

We staan niet stil bij de dingen die we doen. Maar ze kosten ons meer dan alleen maar geld.

Investeren kan op een hele vieze manier, maar het kan ook op een hele mooie en ethische manier. Het is aan jou welke belegger je wilt zijn.

Ik weet alvast wel wie ik ben. En dat is iemand die bewust kijkt, luistert. En deelt 🙂

Stoppen met sparen pensioensparen kim de graeve freedom unlocked inflatie verborgen inflatie investeren beleggen bitcoin crypto investeren vastgoed 4

Hypotheek vrij leven

Los daarvan ben ik ook nog steeds hypotheekgebonden. Ik hoop echter wel dat ik over enkele jaren m’n hypotheek kan aflossen dankzij m’n investeringen. Dat is mijn spaardoel.

Wat ik wil zeggen is ga niet zomaar weer alles gaan doen zonder verder te kijken dan je neus lang is. Durf je verdiepen.

Verdiep je in de mogelijkheden

En ik hoor je zuchten tot hier… Al dat werk.

I know!

Weet je ook dat dat precies de reden is waarom ik m’n membership startte? Ik wil nl. dat iedereen begint te kiezen voor zichzelf, meer en meer. Dat we slimmer gaan nadenken over wat ons leven precies inhoudt. Wat onze capaciteiten zijn. Wat de mogelijkheden zijn rond ons, verder kijken, slimmer kijken. Maar ook in verbinding.

Wij zijn één en zo zie ik en voel ik het zo sterk.

De deuren van het membership zijn nu open van 25-30 november! Tof hé?

Samen leren in een membership

Wat gaan we deze maand doen?

Wellllllllll…

Het gaat vandaag voornamelijk over crypto’s. Maar ik hoop dat je ook al gevoeld hebt hoe breed dit is.

Het gaat over veel meer dan alleen maar even een bitcoin kopen. Al kan dat en raad ik dat sowieso aan of je nu instapt of niet.
Eerst en vooral is het een community. Ik kies voor verbinding. Om dicht bij mensen te staan. Eerder dit jaar heb ik besloten om niet wederom te kiezen voor een passief business model omdat ik intuïtief voelde dat ik terug onder de mensen wilde zijn, wat ik veel minder deed wanneer ik passief aan de slag was met cursusjes verkopen met advertenties erop.

Nee, ik wilde meer! Ik wilde dichter staan bij jou. Daarom begon ik ermee. Dus dat trek ik door. We leren elkaar ook wel echt kennen daardoor en dat is wel fijn. Niet alleen jij en ik maar ook de groep.
Sommigen hebben daar geen nood aan en doen niet mee met de groepsmomenten. (ook dat is helemaal goed) ik wil vooral dat iedereen zich goed voelt die instapt.

Intenties met jezelf afspreken

Ik doe elke maand sowieso een kick off en in die eerste moment wordt er een intentie afgesproken met onszelf. Wat willen we het meest bereiken voor onszelf die maand. Zo is er nu iemand die een intentie met zichzelf heeft afgesproken om niet meer in schaarste te denken. En af en toe controle los te laten.

Waarom koos ie dit?

Wel omdat hij eigenlijk al financieel vrij is. Alleen heeft hij moeite om te investeren omdat hij blokkeert in z’n mindset.
Iemand anders kiest dan weer “zoveel mogelijk te weten komen over crypto”.
Dit zijn twee totaal andere intenties, maar ze zijn wel heel belangrijk om voor jezelf helder te hebben, anders doe je dingen die je niet persé dienen. Dus zo start ik altijd elke maand opnieuw. Zo haalt iedereen er precies uit wat ie nodig heeft.

Stoppen met sparen pensioensparen kim de graeve freedom unlocked inflatie verborgen inflatie investeren beleggen bitcoin crypto investeren vastgoed

Freedom Adapt: crypro’s

We hebben uiteindelijk 2 crypto experts die langskomen en spreken over zowel hoe het hele ding werkt (zowel voor starters als gevorderden interessant want je stelt zelf je vragen) maar ook hoe je technische analyse kan doen, dat wil zeggen dat je leert lezen wat de crypto zal doen. Er zijn nl in cryptoland altijd cyclussen van ongeveer 4 jaar, pieken, dalen en stagnatie. Het is wel fijn als je ongeveer weet wat dat inhoudt zodat je heldere beslissingen kan maken.

Daarna komt een fiscalist nog langs, ik ben nl veel dingen, maar een fiscalist is er niet één van. En ik weet dat er altijd heel veel vragen zijn rond belastingen enz. Zodat je geen fouten maakt daarin komt hij eigenlijk echt tonen wat fabeltjes zijn en niet. Hij is zowel op de hoogte van Belgische als Nederlandse wetgeving. Dus hij kan voor beiden wel een woordje vertellen.
Maar dit is allemaal zoals je ziet vrij crypto minded 🙂

Talenten en kwaliteiten

Alleen… Hoorde je me al. Er is veel meer dan dat. Er is nl ook zoiets als mindset, maar ook onze talenten en kwaliteiten.

Sommige mensen, zoals ik bijv. hebben van nature een goede relatie met geld en een heel goed besef van waarde. Dat kan je vinden in je human design bijv.

Daaruit bleek ook dat mijn talenten onder andere letterlijk ondernemen en investeren zijn.

Daarom heb ik Stefanie uitgenodigd. Stefanie die komt in de groep een human reading doen. Iedereen haalt dan z’n chart boven en dan gaan we die samen analyseren.

Je leert je valkuilen en je talenten en kan dat uiteraard gebruiken om beter te investeren en met geld om te gaan. MAAR! En dit is wel belangrijk!

Je zal het ook kunnen gebruiken in andere dingen in je leven. Je leert jezelf beter kennen en dus zal je ook echt veel beter weten waar je grenzen zitten en wat helemaal normaal is. Veel mensen die een human reading doen eindigen met “Oef, ik dacht dat ik raar was. Maar dit is duidelijk heel normaal!” Los van al die mooie talenten die je te weten komt is dat toch ook wel een heel straf gevoel om mee af te sluiten.

Ik was alvast dolgelukkig met mijn reading. Daarom deel ik hem graag met jou.

Elke maandag live

Ikzelf kom ook sowieso elke week live! Dat doe ik 15 min en steeds op maandag (geen zorgen, over alles komt een replay. Dus je kan niets missen). Ik deel dan een inzicht of ga dieper in op de noden van de groep. Ik ben nl. altijd aan het luisteren en kijken, en daar speel ik op in.

Op die 15 minuten volgt altijd een mastermind waar iedereen opgedeeld wordt in groepjes, dit is vrijblijvend maar dan kunnen jullie verder praten over het topic.

Ennnnnn ik kom sowieso langs met een Q&A van 1,5u waar ik zoveel mogelijk vragen kom beantwoorden, die vragen raad ik aan om te stellen vanuit je intentie. Zodat ik je op de best mogelijke manier kan helpen die maand. Soms vinden we het moeilijk om vragen te stellen en door de intentie helder te hebben lukt dat veel makkelijker.

Soms kan het zijn dat ik voel dat er nog iets mist die maand en dan nodig ik een surprise gast uit. Dat kan ik nooit voorspellen. Soms komen er gewoon de juiste mensen op m’n pad en dan deel ik die graag met jou.

Jouw zoektocht naar vrijheid

Dat is even heel technisch hoe het er aan toe gaat in het membership.
Het is echt belachelijk laagdrempelig. nl. 95€ excl per persoon. Als je bv. een human design reading zou doen alleen al dan was je ongeveer 200€ kwiijt. Ik rekende de waarde uit van vorige maand, als je alle sprekers apart had geboekt dan had het je 2000€ gekost.
We zijn inmiddels met een groep van 50 en hij blijft dagelijks groeien! Spreekt dit hele verhaal je aan? Dan nodig ik je met heel veel liefde uit voor het membership.
Ik wil zo graag de wereld veranderen, naar een plaats waar iedereen de keuzes kan maken die voor zichzelf het allerbeste zijn. En ik vind het super dat ik een laagdrempelige manier heb gevonden om dat iedereen te kunnen gunnen.
En ik geloof zo hard in het ripple effect. Ik geef, jij ontvangt en op jouw beurt geef je weer aan anderen.
En zo maken we de wereld een mooiere plek.

Hoe lang accepteer je de situatie zoals ze nu is nog voor jezelf?

Stoppen met sparen pensioensparen kim de graeve freedom unlocked inflatie verborgen inflatie investeren beleggen bitcoin crypto investeren vastgoed 7

Mocht je twijfelen dan wil ik dat je jezelf de vraag stelt:

Welke intentie heb jij? Als je m’n verhaal hebt gehoord. Wat zou jij echt anders willen in je leven op dit moment?

En de vraag die ik dan graag wil stellen is “hoe lang accepteer je de situatie zoals ze nu is nog voor jezelf?

Gun jezelf eindelijk de tijd.

Want wat je nu voelt gaat niet vanzelf voorbij. Daarvoor zal je actie voor moeten ondernemen. Als ik dat genoeg heb gedaan via alles wat je van me hoort dan is dat prima! Want daar ben ik evengoed dankbaar voor! Ik vind dat ook de max.

Maar als ik je vraag: Hoe dan precies? En wat zijn de volgende stappen? En je kan daar niet helder op antwoorden. Dan is er gewoon werk aan de winkel en zou ik je niet op de beste manier bedienen als ik je nu los liet.

Dus als dat zo is raad ik je aan om in te stappen. Eerst en vooral omdat je het jezelf bent verschuldigd om je mooiste leven te leven. En daarnaast om de wereld mooier te maken op jouw unieke manier.

Gun jezelf de tijd en ruimte om hiermee aan de slag te gaan. En dat doe je niet alleen, ik ben hier en er wacht een groep gelijkgestemden op jou!

In een mooie zoektocht naar vrijheid. Iets wat voor iedereen wat anders betekent en iets wat ons samen verbindt.

Meer blogposts & podcastafleveringen:

Te gast in de podcast ‘Miljonairsvrouwen’ van Katrin Van de Water kim de graeve
KimDeGraeve

#208 Te gast in de podcast ‘Miljonairsvrouwen’ van Katrin Van de Water Katrin Van de Water is business mentor voor high-level ondernemers. Zelf is ze

Lees verder »
gratis crypto 10 euro aan investeren bitcoin kim de graeve
KimDeGraeve

Gratis crypto: 10 euro voor jou! “Crypto” is de afkorting van “cryptocurrency” en verwijst naar een type digitale of virtuele valuta dat gebruikmaakt van cryptografie

Lees verder »
beleggen in platina interessant of niet
KimDeGraeve

Beleggen in platina: Een interessante optie? Leer meer over de geschiedenis, rendementen en risico’s van het beleggen in platina.

Lees verder »
Boek kim de graeve freedom unlocked financiele vrijheid ratrace
KimDeGraeve

Na 1 jaar is het er eindelijk! Het boek dat je uit de ratrace helpt naar financiële en mentale vrijheid!

Lees verder »
#199 Kan je investeren zonder risico kim de graeve financiële vrijheid fire investeren
KimDeGraeve

Wil je zeker zijn van winst en de risico’s tot het minimum herleiden, dan is investeren op lange termijn een must. In deze blog leg ik je uit hoe dat werkt.

Lees verder »
automatiseer je incheckproces voor je airbnb met nuki
KimDeGraeve

Automatiseer het incheckproces voor Airbnb-gasten met Nuki, het slimme slot dat je op afstand kunt bedienen via een app op je telefoon.

Lees verder »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven