Een passief inkomen opbouwen

Hoe begin je daaraan?

Wat als je vandaag met pensioen zou kunnen zijn. Niet als oude rakker, maar vandaag. Hoe zou jij je daarbij voelen? 
gewoon opstaan: “Wat ga ik doen vandaag?” En zou je me geloven dat het kan? 

Mijn vrienden, familie en collega’s geloofden me ook niet; “Kim, je moet niet overdrijven. Droom maar verder!” 

De afleveringen worden intuïtief opgenomen en er zit om die reden geen consistentie in, wil je graag op de hoogte blijven van nieuwe afleveringen? Dan abonneer je je via Spotify, Apple Podcast, Google PodcastsOok via het Youtube kanaal kan je de video’s van de plantrekkers volgen. 

Passief inkomen - In pensioen zijn op je 33ste? Het kan.

Maar het is me wel gelukt. Mijn agenda is leeg en mijn bureau is post-it vrij. Ik verdiende in 2020 zo’n 450.000 euro waarvan de helft passief. Dat zeg ik om je te overtuigen maar niet omdat het cijfer me kan schelen want passief inkomen & vrijheid dat heeft niets te maken met geld… En tegelijkertijd alles. 

Hoe kies ik mijn doelen op basis van geld

Vandaag ga ik je laten zien hoe ik over geld denk en hoe ik mijn doelen bekijk, nog niet over mijn verdienmodellen (die komen in latere afleveringen aan bod). Ik vertel ook nog niet hoe ik daar ben gekomen want ik wil je liever een lang verhaal over een proces door burn-outs, relatiebreuken, maagzweren en haaruitval, al kan ik wel een verhaal met je delen waar je ongeveer mijn “lijdensweg kan opvangen” (zie video of lees na op deze blog

Passief inkomen & vrijheid creëren

Het komt erop neer dat ik een leven wilde creëren waar ik alle vrijheid had om te doen waar ik zin in had, ik wilde niet meer gecontroleerd worden door anderen en ik wilde vakantie kunnen nemen wanneer ik daar zin in had.

Maar niet alleen dat, ik wilde niet dat mijn gezin zou moeten inboeten op levenskwaliteit mocht ik sterven of ziek worden en ik wilde ook niet dat wanneer mijn kinderen of Manu ziek zouden worden dat ik zou moeten werken. Stel je voor! Maar toch is dit voor sommigen de realiteit. 

Ik heb zelf een tijd in armoede geleefd en de angst om door omstandigheden terug in die situatie te komen waren enorm overheersend, de stress en de keuzes die je moet maken die niet altijd ethisch verantwoord zijn, simpelweg omdat je daar de luxe niet voor hebt, dat gun je niemand. 

Money mindset blokkades

Om een vrij leven en passief inkomen te bereiken zou ik 2 moeilijke mindset blokkades moeten doorbreken:
Controle loslaten & de angst om niet genoeg te verdienen.

Controle loslaten deed ik door al mijn repetitieve taken uit te besteden, alles waar ik niet als creator voor aanwezig zou moeten zijn gaf ik uit handen. Die controle loslaten met de gedachte dat je eigenlijk onmisbaar bent voor je bedrijf is super beangstigend.  

Daar kan ik je niet mee helpen, dat is wat je zelf moet verwerken. Controle loslaten is iets wat je moet leren en daar kan je zeker op gecoached worden, alleen niet door mij. (Maar je kan dit wel hier

 

Geld uitgeven voor iets wat je zelf gratis kan doen. 

Daar kan ik je wel mee helpen! Want niets wat je doet is gratis. 

Ik kuis b.v. nooit mijn huis, want mijn uurprijs is gemiddeld 1000€ per uur. Wat zou ik in godsnaam staan kuisen als ik in ruil 1 uur bezig zou kunnen zijn in mijn business en iets zou kunnen omzetten met 1000€ waarde in die tijd? 

En oké, toegegeven, ik heb een hele hoge uurprijs, maar waar het op neer komt is dat het belangrijk is om je uurprijs te weten. Zo kan je afwegen voor jezelf welke taken duurder zijn als je ze zelf doet zodat je taken kan uitbesteden die jou geld opleveren.

Zie het als een product, als jij een product koopt aan de inkoopprijs en je verkoopt het aan het dubbel van de prijs, dan ga je toch verkopen? Wel, zet tijd om in productwaarde. 

Als je niet weet hoe je daaraan moet beginnen dan heb ik daar een mini cursus rond. Als je dat gegeven 100% snapt dan durf je geld beter inzetten om voor jou te werken. Ik laat geld voor mij werken, constant, elk uur van de dag.

Kan je meer verdienen met arbeidsvreugde dan met passief inkomen?

Zou ik meer verdienen als ik alles zelf zou doen?
Nee zelfs dat niet, want ik zou nooit voldoende uren in een dag hebben om hetzelfde te verwezenlijken noch zou ik niet de energie of creativiteit vinden om dingen van waarde te maken om passief inkomen mee te verdienen. Want daar gaat het tenslotte om, over passief inkomen en vrijheid, niet de vraag of je meer zou kunnen verdienen.

Als je meer wilt verdienen is dit niet de juiste podcast voor je, dit gaat over elke dag in rijkdom doen waar je zin in hebt. Niet over hoe word ik steenrijk. (En toch zal je meer gaan verdienen, want passief inkomen is onderhevig aan het sneeuwbaleffect) 

een passief inkomen opbouwen print on demand affiliate beleggen podcast plantrekkers kim de graeve vrijheid ondernemen online cursus workshop starten teveel werk 2

Nu we het over gelddoelen hebben; het was binnen mijn proces heel belangrijk om mijn gelddoelen los te laten.

Ooit zei ik: “ik wil een miljoen omzet per jaar verdienen” en ik was zo gefocust op geld dat ik het grotere geheel niet meer zag. (ik heb dat toen ook niet behaald) terwijl nu dat ik me niet meer focus op geld ik zeker weet dat ik het automatisch zal behalen de komende jaren. Het is alleen niet belangrijk meer, maar je kan het niet tegenhouden want passief inkomen werkt opbouwend. 
 

Bewust zijn van geld 

 Ik ben zeer bewust van geld en ik begrijp geld heel goed maar wat ik niet doe is rijkelijk leven en daar zit voor velen het probleem:

Ze willen rijk zijn!

Maar rijk zijn en rijk leven zijn twee zeer verschillende dingen. Rijk leven staat gelijk aan boven je stand leven, wat de meeste mensen in de maatschappij doen; meer uitgeven dan ze verdienen.

Terwijl rijk zijn gaat over meer geld verdienen dat je uitgeeft. Het is een mindset die je alleen behaalt als je van “ik wil meer” naar “ik heb genoeg” gaat. Dat is ook meteen de reden waarom zoveel popsterren failliet gaan, ze zijn niet rijk (al hebben ze in sommigen hun ogen meer dan geld genoeg), ze leven “te” rijk. 

Terwijl cashflow heel belangrijk is in het genereren van passief inkomen, waarom leer je in dit fantastische boek (een beetje droog, maar zeer interessant!). Je vindt trouwens nog veel meer boeken rond money mindset hier

Passief inkomen genereren doe je nooit alleen

Ik zocht manieren om mezelf en mijn gezin te beschermen, maar als je er goed over nadenkt dan blijkt geld de enige echte vorm van bescherming.

En dan moet je je goed laten adviseren, fiscalisten, banken, notarissen, verzekeringsmaatschappijen… Maar dat zijn meestal de instanties die zelf heel veel aan het woord zijn omdat ze jou een product willen verkopen, mijn tip is om die rol om te draaien: jij bent aan het woord. Jij zegt: “Dit heb ik nodig in mijn leven en dit wil ik financieel bereiken, Hoe ga jij me hiermee helpen.” 

Blijken ze Chinees te spreken? Durf dat dan vragen! Je mag dat vragen. (Vind je dat moeilijk dan kan je deze podcastaflevering checken). En als het antwoord niet voldoet aan je verwachtingen zoek je de volgende, tot jij bedient wordt op de manier die je verdient.  

een passief inkomen opbouwen print on demand affiliate beleggen podcast plantrekkers kim de graeve vrijheid ondernemen online cursus workshop starten teveel werk 3

Gratis businesscoaching 

Voor mij hield passief leven niet op aan mij dood, het moest verder gaan voor mijn gezin. Dus ik zorgde voor een goede levensverzekering, een duidelijk plan zodat Manu mijn onderneming makkelijk kon overnemen zonder de nodige expertise en een degelijk huwelijkscontract zodat ik wist waar ieder van ons aan toe zou zijn bij een overlijden of scheiding.

Als je goed luistert naar die experts (banken, notarissen…) dan leer je massa’s! Oneindig veel interessante informatie die me aan het denken hebben gezet en die ik implementeren in mijn verschillende verdienmodellen. Zie het niet als een to-do lijstje om dit in orde te brengen, maar als gratis business coaching. Als je weet wat geld echt voor jou kan doen en je begint verbanden te zien dan is het zoals puzzelen, alles valt op zijn plaats. Gebruik dat! 

Privé is numero uno!

Passief inkomen en vrijheid ontwikkelen deed ik door mijn privé leven op nummer 1 te zetten, niet alleen in tijd maar ook op basis van geld. Mijn onderneming is er in eerste plaats om MIJ te ondersteunen en moet niet groter worden, mijn bedrijf heeft als enige doel mij te bedienen. De enige vorm van investeren in de zaak is op basis van zelfontwikkeling (persoonlijke ontwikkeling en businesskennis) en automatisatie (onder automatisatie horen ook investeringen zoals vastgoed, beleggingen, uitbesteding, enzoverder).

Dat neemt niemand me af en stijgt alleen maar in waarde.

Alle andere investeringen zijn tot een minimum beperkt; Ik ga b.v. nooit om de 5 jaar een wagen aankopen, tenzij ik elke 5 minuten naar de garage moet en daardoor mijn vrijheid en tijd (mijn duurste product) in het gedrang komt. Hetzelfde met een computer enz…

Een zeer interessant boek hierover is dit

 

een passief inkomen opbouwen print on demand affiliate beleggen podcast plantrekkers kim de graeve vrijheid ondernemen online cursus workshop starten teveel werk 4

Geld verdienen met je vrijheid 

Om passieve inkomsten op dit niveau van vrijheid te kunnen creëeren ben anders gaan denken. Een groot deel van mijn ondernemenschap was ik alleen fotograaf en dat was superleuk! Maar ik ben niet alleen fotograaf, ik ben zoveel meer dan dat, ik heb zoveel meer interesses.
Maar op de één of andere manier dacht ik en denken ook veel anderen dat ze alleen dat kunnen doen. Echter gaat passief inkomen en vrij ondernemen over je leven integreren in je business, alles wat ik leuk vind verdien ik geld mee, zonder in principe het talent ervoor te hebben.

Ik verdien geld met op reis gaan, fotograferen, online cursussen geven, blogs schrijven, mijn podcast… Momenteel ben ik aan het bouwen, ik zal daar uiteindelijk ook geld mee verdienen… Enz. 

Wat vind jij allemaal leuk, en wat je ook noemt, je kan er passief geld mee verdienen. 

Wanneer het niet mogelijk is om passief inkomen te genereren

Er zijn twee doelgroepen die uit de boot vallen als het gaat over 100% vrij leven en passief inkomen te genereren. Dat zijn de ondernemers die kiezen voor arbeidsvreugde (er is niets mis met arbeidsvreugde, het is fantastisch! Maar je moet jezelf bewust zijn dat leven op basis van iemand anders’ agenda je geen vrijheid kan schenken) 

En dat is net hetzelfde met mensen in loondienst; Het is onmogelijk om 100% vrij te zijn en daarnaast een Nine-to-five-job uit te voeren. 

Je kan een deel passief inkomen genereren, dat moet zeker lukken. Maar hou er ook rekening mee dat passief inkomen veel energie vraagt om op te zetten. Energie en creativiteit die niet altijd te vinden is als je daarna fulltime voor klanten of een baas hebt gewerkt. 

een passief inkomen opbouwen print on demand affiliate beleggen podcast plantrekkers kim de graeve vrijheid ondernemen online cursus workshop starten teveel werk 5

Het sneeuwbal effect  

Om terug te komen op de energie die je nodig hebt om je passief inkomen te genereren: 

Het is waar dat het in het begin energie van je zal vragen maar je krijgt die dubbel en dik terug. En het is als een sneeuwman maken, in begin vraagt het inspanning, de sneeuw plakt niet altijd even goed, je moet daar wat moeite voor doen. Eens je dat balletje begint te rollen en rollen wordt hij makkelijk groter en groter. Dat is hoe passief inkomen wordt gegenereerd. Je kan daar niet onderuit op een bepaald moment. 

Als je te vroeg stopt. Dan wordt het niets! Dus het heeft enigszins toewijding nodig. 

Passief inkomen genereren begint met 10minuten.

Gelukkig, in tegenstelling tot sneeuw smelt passief inkomen niet, dus je kan mocht je dat willen elke dag 10 minuten voorzien om het op te bouwen. 

Bekijk even voor jezelf waar jij 10 minuten kan missen en schrijf op wat jij fantastisch vindt en geld mee zou willen verdienen om vrijheid te creëren. Dus neem die tijd en vergeet niet het dagelijks te implementeren. 

Laat me gerust weten onderaan de blog hoe het daarmee gaat. 

een passief inkomen opbouwen print on demand affiliate beleggen podcast plantrekkers kim de graeve vrijheid ondernemen online cursus workshop starten teveel werk 6

Vergeet niet: 

1/4de van de bevolking sterft voor zijn 65ste en haalt daarmee ook zijn pensioen niet.(lees maar eens deze blog) Leef elke dag alsof je in pensioen bent en maak tijd voor dingen waar je echt van houdt. Wees eerlijk met jezelf en zoek naar dat éne kleine ding dat kan veranderen en breng jezelf vandaag dichter bij je pensioen op vroege leeftijd. 

Vertrouw jezelf! 

1 gedachte over “Een passief inkomen opbouwen, hoe doe je dat?”

  1. Hoi Kim, 10minuten dagelijks. Dat is duidelijk, dat is concreet. De invulling… Ik zit nog maar aan dag 2 en heb last met de volgende stap te zetten. Omdat ik niet goed weet wat de volgende stap is. Benieuwd waar ik binnen een maand met deze opdracht ga staan :-). Grt Hanneke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven