Investeren: waarom je emoties je in de weg kunnen zitten (podcast)

Op dit moment ben ik aan het verhuizen. Overmorgen is de laatste nacht in onze huidige woning en dan vertrekken we naar onze nieuwbouw.  En ik moet zeggen dat ons bouwproject best een stevig traject is geweest. Aan de hand van mijn verhaal leg ik je graag uit welke invloed emoties op investeren kunnen hebben. 

Volg je intuïtie

emoties bij investeren beleggen kim de graeve

Eerst waren er perikelen met m’n toenmalige boekhouder die voor ons geen interessant advies gaf op dat moment. Waardoor we uiteindelijk verplicht waren om onze bouwgrond opnieuw te verkopen van privé naar de zaak en extra schrijfkosten te betalen. 

Uiteindelijk bleken er fouten in de akte te staan die we keer op keer over en weer stuurden voor we wilden tekenen. Waaruit één zeer belangrijk punt waar we niet mee akkoord waren maar we uiteindelijk mits veel over en weer gemaild met stad Gent uiteindelijk door de vingers zagen omdat het echt geen probleem zou vormen. 

1 dag voor we zouden starten kregen we een brief in de bus… Er werd nl. Beroep aangetekend. We konden niet beginnen, dit was februari 2020. Uiteindelijk bleef het doorgaan tot de raad van vergunningsbetwistingen met advocaten en alles erop en eraan. 

Die ene fout waar ik maanden over had gediscussieerd was ons probleem. Natuurlijk!  Zo gaat dat, wie niet luisteren wil naar z’n intuïtie moet voelen. 

'Ik zou het al lang verkocht hebben'

En in dat proces kregen we verschillende keren te horen: “Ik zou het al lang verkocht hebben”. 

Dat begrijp ik niet. 

Waarom zeg je zo iets: “Ik zou het al lang verkocht hebben?” 

En inderdaad, ik ging op zoek naar gelijkaardige verhalen en ik zag keer op keer hetzelfde verschijnen: “Uiteindelijk hebben we onze grond of woning verkocht met heel veel verlies”… Dat is niet de bedoeling van investeren.

Ik stel me alleen wel vragen bij die reactie. Want als je in een rechtszaak zit dan daalt de waarde van je woning of grond drastisch.

Als er één ding is met investeren is dat je je investering pas kwijt bent zodra je het verkoopt.  Dit is net hetzelfde met crypto’s (Bitcoin, Etherium, e.a) maar ook met aandelen en andere vormen van investeren. 

Wat ik interessant vind in dat geheel is hoe mensen omgaan met geld en investeren als er emoties mee gemoeid zijn. Iets wordt lastig, vermoeiend, griezelig en ze maken ineens geen doordachte beslissingen meer. Ze geven op. 

 

Maar ook omgekeerd, ze zijn euforisch omdat ze goed verdiend hebben die week bijv. En ze worden overmoedig waardoor ze het er allemaal doorjagen. 

Een belangrijke factor om te investeren is altijd om je emoties thuis te laten. Want als je emotioneel wordt dan verlies je. 

Laat je omringen door professionals

Dus we gingen door de rechtszaken, bespaarden niet op dingen die ons in de problemen konden brengen

  • Zo waren we normaal verplicht een onderschoeiing te doen bij de buren, maar omdat je dan over de perceelgrens moet besloten we om te kiezen voor een andere duurdere constructie waarbij we ook nog eens over de gehele lijn 9cm woon- en grondoppervlak verloren.
  • We kozen voor een zeer dure verzekering omdat we wisten dat hij met haviksogen zou mee volgen.
  • We waren niet verplicht om een advocaat te nemen, maar namen de zaak meteen serieus, wat het ook was en dat was een erg goede keuze geweest. Want we hebben heel veel gehad aan hun advies en hulp. Mocht je ooit iemand nodig hebben Bricks advocaten!

Nemen we het risico of niet?

In 2020 hadden we even speling. We gingen van de deputatie naar de vergunningsbetwisting en in die termijn krijg je je vergunning terug. 

Maar, als de raad van vergunningsbetwistingen achteraf zou beslissen dat de woning zou worden moeten afgebroken of aangepast. Dan zou dat een ramp zijn. 

De vraag was dus; bouwen we onze woning gedurende die periode of wachten we het onrecht (want dat was het echt, regelrechte pesterijen) af?

Uiteindelijk namen we een risico. We wisten dat we een 4 tal maanden zouden hebben voor ons dossier voorkwam en we besloten alles op alles te zetten om alle vergunbare stukken te beginnen bouwen, zodat, zelfs wanneer we onze vergunning verloren er al minstens in zouden kunnen gaan wonen en dan een correctie konden aanvragen. 

Maar… Terwijl we dit grote risico namen en ijverig aan het werk waren diende de man een dringende schorsing aan. Die zou voorkomen en ervoor zou kunnen zorgen dat onze bouwwerken werden stilgelegd. 

Race tegen de klok

Uiteindelijk werd de schorsing afgekeurd omdat de volledige ruwbouw er bijna stond en er daarom geen dringende redenen waren tot schorsing (het was immers al te laat). 

Ondertussen was het hekelpunt in de akte ook reeds verwerkt doordat we een nieuwe verkaveling hadden laten ondergaan en kon hij ook daarop opnieuw beroep aantekenen. 

Maar we hoorden niets meer, het was ineens volledig stil. 

En toen begon het bij ons te dagen, eigenlijk al vroeger. Maar dat was voor ons wel degelijk de bevestiging… 

emoties bij investeren beleggen kim de graeve race tegen de klok bouwen

Toeval of niet?

Iedereen zei “Ik had de bouwgrond al lang verkocht”… 

Oké, interessant weetje. De man die zo lastig had gedaan was hoofdgrondaankoper bij een groot bouwbedrijf. Misschien is er geen link, misschien wel. Maar vind je het niet gek. Dat dit de gemiddelde denkwijze was van de gemiddelde burger, om een grond met gigantische verliezen te verkopen? 

En dat toevallig een grondaankoper de moeite doet om de akte van iemand te doorspitten en een rechtszaak aan te spannen terwijl deze persoon in kwestie niet eens woont naast dit perceel? 

Tuurlijk is dat geen toeval.  Dat is hoe het werkt. 

Je mindset heb je zelf in handen

Op elke niveau zijn er verschillende praktijken en tactieken. – Zijn ze oké? Absoluut niet. Maar zodra jij beslist om te verkopen ben je je investering kwijt. Altijd. 

Je kan dan zeggen dat die man het systeem misbruikt, maar dat doet ie niet. Hij gebruikt het systeem. En zodra je dingen als ‘misbruik’ in je mond neemt dan maak je jezelf een slachtoffer. 

Ik ben geen slachtoffer. Ik heb enorm veel geleerd uit de gehele situatie. 

Ben je bang? Dat is oké. Maar handel je uit angst? Dan verlies je. 

En ik zie het zo vaak gebeuren. We gaan voor een droom en zodra het ietwat moeilijk gaat dan geven mensen op. 

Je hebt die weerstand nodig. Als alles je voor de wind gaat tijdens het opbouwen van je dromen. Hoe denk je dan in godsnaam dat je basis stevig genoeg zal zijn zodra het echt eens tegen gaat? 

In hoeverre kan je in de spiegel kijken en zeggen tegen jezelf dat je alles binnen je macht hebt gedaan om uit een bepaalde situatie te komen? 

Exponentiële groei

Investeren en persoonlijke groei hebben één belangrijk ding met elkaar gemeen. En dat is exponentiële groei. 

Voor de mensen die niet weten wat dat precies betekent, zet deze podcastaflevering even op pauze en zoek het op. Je zal zien dat het een grafiek is die heel traag opbouwt, quasi nihil… Heel die lijn is het punt waar je denkt dat je het allemaal voor niets doet. Er verandert toch niets. 

En dan ineens begint het exponentieel te stijgen. En je begrijpt niet vanwaar het komt, maar het blijft komen en komen en het stopt niet meer. Dat is exponentiële groei. 

 

emoties bij investeren beleggen kim de graeve exponentiele groei

Maar onze hersenen kunnen dat begrip letterlijk niet begrijpen. Wij begrijpen alleen ‘normale’ groei. Waarin we een rechte lijn naar boven hebben. Op bijna elk plaatje waar je exponentiële groei gaat opzoeken zie je een rechte lijn staan, vaak in het rood. 

Als je daarnaar kijkt dan zie je dat bij ‘normale’ groei de resultaten veel sneller hoger zijn maar op langere termijn veel lager dan bij exponentiële groei. 

Dat is wat wij ook doen in ons hoofd. We overschatten resultaten op korte termijn, omdat we niet beter weten. En we onderschatten resultaten op langere termijn. 

Dat is de reden waarom veel mensen snel opgeven met investeren of met andere situaties, ze zien geen resultaat. Dus houden ze op. 

Terwijl, als je de grafiek voor ogen zou houden je zou kunnen beseffen dat dit net voor de uitbarsting van je exponentiële groei zou kunnen zijn. 

Wil je dan echt nog opgeven? Of blijf je gaan? Om te zien wat er gebeurt 

Weerstand vormt een basis voor je toekomst

Als je een bepaalde droom hebt dan blijf je gewoon gaan. Tenzij het blijkt dat het niet je droom is, dan mag je uiteraard gewoon loslaten. 

En alle weerstand die je erbij krijgt, alle tegenslag is om je basis te vormen. Om je lesjes te leren in nederigheid, zodat je geen arrogante eikel wordt. 

Ja! Echt! 

Als mijn lancering helemaal smooth was gelopen in september, zonder enige weerstand. Was ik waarschijnlijk arrogant geworden. Als ik in juli geen lesje in nederigheid geleerd had door 15000 euro te verliezen omwille van een investering te maken die ik echt beter had kunnen inschatten, was ik waarschijnlijk arrogant geworden. 

Als het bouwen zonder zorgen was geweest, was het waarschijnlijk een jaar vroeger af geweest… Waardoor ik niet de lessen had geleerd die ik dit jaar te leren had en was de zware hypotheeklast me misschien wel te zwaar geweest. Geen idee, maar ik veronderstel dat ik die lessen nodig had om m’n vermogen te kunnen dragen. 

Geld gaat niet zonder mindset

Want als je het niet kan dragen, dan ga je er aan kapot. Dan maak je stomme beslissingen, verkoop je op momenten dat je het bij je zou moeten houden. Of beslis je dat je nooit genoeg kan hebben. 

Hetgeen ik graag wil zeggen tegen je vandaag is: 

  • Zorg dat je lastige dingen in je leven gaat omarmen als lessen. Zodat ze worden voor je wat ze altijd al hoorden te zijn. Lessen om jou sterker en zachtaardiger en empathisch te maken. Zodat je je dromen ook echt kan dragen, zelfs als het lastiger wordt.

 

  • Ga nooit je investeringen, noch je dromen opgeven op het moment dat het lastig wordt. Deze momenten zijn er om je fundering te leggen. Ga door. Wacht, en daarmee bedoel ik niet passief, maar actief, op de exponentiële groei.

 

  • Ga er niet vanuit dat je alles makkelijk zal krijgen. We overschatten altijd alles wat op korte termijn en onderschatten alles op lange termijn. Je kan dit niet veranderen. Maar eens je het weet en echt beseft, kan je het ook niet meer ontzien en wordt het terwijl ook veel rustgevender. Want je weet dat het komt, en vanaf dan kan je in overvloed gaan leven.

Meer blogposts & podcastafleveringen:

Wat met leads die niet gekocht hebben in je salesfunnel?
Kim De Graeve

Sales funnel leads omzetten in klanten, hoe doe je dat? Let’s talk about sales funnel leads. Hoe kan je de leads die je via je

Lees verder »
Nooit meer overweldigd en alles zelf doen: mijn uitbesteden en delegeren geheimen - Kim De Graeve
Kim De Graeve

Tijd tekort? Een nieuwe kijk op uitbesteden en delegeren voor effectieve productiviteit. Tijd tekort als ondernemer? In de moderne zakelijke wereld streven veel ondernemers naar

Lees verder »
Ga NIET budgetteren als je financieel vrij wilt worden Kim De Graeve
Kim De Graeve

Financiële Vrijheid: Waarom Je Moet Stoppen met Budgetteren en Beginnen met Leven Budgetteren wordt in de wereld van financiële planning vaak gezien als een essentieel

Lees verder »
Geld mindset: negatieve gedachten over geld loslaten
Kim De Graeve

Een positieve geld mindset in 4 stappen Hoe is jouw geld mindset? Negatieve gedachten rond geld kunnen als een verstikkende deken aanvoelen, waardoor het moeilijk

Lees verder »
Waarom 1:1 ondernemers falen bij opschalen naar groepsprogramma's Kim De Graeve
Kim De Graeve

Succesvol opschalen: Hoe groepsprogramma’s ondernemers financiële vrijheid kan bieden In een wereld waarin tijd en energie schaars zijn voor ondernemers, kan het succesvol opschalen van

Lees verder »
Kim De Graeve

De sleutel tot financiële vrijheid: Ontdekken en benutten van jouw kernkwadrant. Het bereiken van financiële vrijheid begint echter niet met alleen maar geld verdienen of

Lees verder »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven