Angsten overwinnen met behulp van hypnose zonder controleverlies (podcast)

Hypnose blijft voor veel mensen een mysterieus iets. Ook voor mij. Ik vind het zo’n gek topic! Maar het triggert wel mijn nieuwsgierigheid. Daarom ga ik in gesprek met Anne Neijnens. Zij is hypnose coach en geeft begeleide hypnoses aan ondernemers die bepaalde blokkades willen overwinnen. Ook nieuwsgierig geworden? Lees mee!

De afleveringen worden intuïtief opgenomen en er zit om die reden geen consistentie in, wil je graag op de hoogte blijven van nieuwe afleveringen? Dan abonneer je je via SpotifyApple PodcastGoogle Podcasts, Ook via het Youtube kanaal kan je de video’s van de Freedom Unlocked volgen.

Hypnose angsten paniekaanvallen spiritualiteit nlp anne neijnens kim de graeve freedom unlocked angsten overwinnen hypnotherapie hypnose zonder controleverlies onderbewustzijn

Wat is hypnose?

Het eerste beeld wat mensen vaak hebben is dat je een kip nadoet en kakelend over het podium loopt. Maar het is eigenlijk een staat van bewustzijn waarbij je helemaal opgaat in je innerlijke wereld. Je omzeilt je kritische denken waardoor je in contact komt met je onderbewustzijn. En je onderbewustzijn kunt reprogrammeren. Als je in hypnose bent ben je meer ontvankelijk voor de suggesties die worden gegeven door de hypnosecoach of hypnotiseur. Enkel als je er diep vanbinnen ook oké mee bent. Anders niet.

Ikzelf geef bijvoorbeeld suggesties om je zelfvertrouwen te versterken en meer in je eigen kracht te staan. Het idee bestaat soms dat hypnotiseurs de macht hebben om iemand iets te laten doen die ze niet willen. Maar dat is niet zo. Je hebt altijd zelf de controle, als je ergens echt niet oké mee bent, zal je het ook niet doen.

 

Eerste kennismaking met hypnose

Hoe ben je er zelf ingerold?

Ik heb op mijn 16e een nare drugservaring gehad. Ik zat een jointje te roken met vrienden. Eerst was het leuk en waren we aan het lachen. Maar plots veranderde de vibe. Ik kreeg het gevoel: hier ben ik niet. Ik had het gevoel dat ik uit mijn lichaam treed waardoor ik heel angstig werd. Ik ben toen naar huis gegaan. Maar ik merkte dat die angstige gedachte zoveel impact op me had gemaakt dat ik dat nog dagen en zelfs jaren nog met me meenam. Dat resulteerde in allerlei angsten en paniekaanvallen. Daar heb ik 10 jaar lang mee rondgelopen. Eerst waren het angsten zoals bang voor vliegen of voor het donker. Maar dat werd steeds erger. Op een gegeven moment durfde ik niet meer naar de supermarkt te gaan. Ik kreeg angst voor angst. Ik ging op een gegeven moment dus bijna niet meer naar buiten.

Angsten en paniekaanvallen

Hoe was dat voor u? Dat lijkt me heel heftig en eenzaam?

Ja, het was enorm vermoeiend. Het kostte me veel enorm veel energie om dagelijks met die angsten te leven. Ik heb het nooit zo geuit, ik ben er pas later over beginnen spreken omdat ik me schaamde. Het was dus vooral een heel innerlijke beleving. Het was in mijn hoofd een heel eigen verhaal gaan leiden. Het was altijd een beetje een strijd om toch maar gewoon mee te doen met bepaalde dingen. Zoals bijvoorbeeld uitgaan. Al vond ik dat ook eng: donker en ’s nachts. Het was altijd een enorme innerlijke strijd.

En zeker als mensen u het gevoel geven: stel je niet zo aan, kom je altijd verder bij jezelf vandaan.

Ja ik kwam er ook niet achter wat het was. Ik heb er 10 jaar over gedaan. Ik ben naar een dokter geweest, naar een psycholoog. Ik hoorde pas jaren later dat het paniekaanvallen waren. Ik dacht dat ik gek werd. Ik dacht: misschien zit het wel gewoon in mijn hoofd.

Hypnose angsten paniekaanvallen spiritualiteit nlp anne neijnens kim de graeve freedom unlocked angsten overwinnen hypnotherapie hypnose zonder controleverlies 2

Angsten en hypnose

Hoe ben je dan in contact gekomen met hypnose?

Dat duurde nog wel jaren later. Ik was er na 10 jaar helemaal klaar mee. Ik dacht: zo kan en wil ik niet langer leven. Ik wilde reizen, de wereld ontdekken, maar ik hield mezelf zo tegen. Toen ben ik me gaan verdiepen in persoonlijke ontwikkeling. Ik ben naar een lezing geweest van dokter Joe Dispenza

En toen ontdekte ik dat er ook een geestelijke component zat aan die angsten. Ik leerde over je onderbewustzijn reprogrammeren, visualiseren. En toen dacht ik: daar kan ik misschien mee aan de slag gaan. Ik heb toen voor mezelf een manier gevonden waardoor ik met die angsten kon omgaan. Met allerlei tools kon ik mezelf rustiger krijgen. Ik ging toen nog een stapje verder en vond een manier om mijn angsten op te lossen. Door meer positievere gevoelens te koppelen aan situaties. Bv de rij van de supermarkt. Ik kreeg daar altijd negatieve, angstige gevoelens bij. Dus wat ik dan deed was mezelf in een rustige staat van zijn brengen, bijvoorbeeld thuis in de zetel. Ik beelde me dan in dat ik in de rij stond en kreeg dan wel meteen een angstgevoel. Maar dan dus gewoon heel aanwezig zijn bij het gevoel, het gevoel zien en erkennen. Maar ook andere, positievere gevoelens oproepen en koppelen aan de rij in de supermarkt. Dit steeds herhalen en op een gegeven moment voelde ik dat de rij in de supermarkt mij geen angst meer bezorgde. Je hersenen maken namelijk geen onderscheid of iets echt is of niet. Pas veel later kwam ik erachter dat dat zelfhypnose was.

Je bent dus niet naar een professional gegaan, maar het zelf gedaan.

Ja klopt. Alleen ben ik later wel nog eens naar een hypnosecoach gegaan omdat laatste stukje op te lossen.  Dus het stukje met de drugservaring. Zodat ik dat stukje ook achter me kon laten. Nadien voelde ik me zo vrij en opgelucht.

Waar komen mijn angsten vandaan?

Hielp het om te weten waar de angsten vandaag kwamen? Is het moeilijker als iemand niet weet waar de angsten vandaan komen?

Nee, je hoeft niet te weten waar je angsten vandaag komen. Ik had natuurlijk wel een specifiek moment waarbij het ontstond. Maar bij latere hypnose sessies heb ik ook geleerd dat het eigenlijk verder gaat dan dat. Het was ook een kwestie van bestaansrecht. Waarom ben ik hier? Wat doe ik hier? En de drugservaring heeft dat stukje versterkt waardoor die angsten zich ontwikkelde. Maar het ging dus wel dieper en verder dan die ene situatie.

Voor wat helpt het allemaal? Voor Manu, mij man, ben ik gaan zoeken naar oplossingen voor allergieën. En ik kwam heel snel uit op hypnose.

Je hebt hypnosecoaches die je helpen bij lichamelijke problemen zoals allergieën, stoppen met roken of afvallen. Dat doe ik zelf niet. Mijn interesse en kennis ligt meer in het doorbreken van oude patronen en overtuigingen.

Dus binnen hypnose heb je verschillende expertisetakken?

Ja! Je hebt een hele waslijst. Ik heb daarbinnen specifiek gekozen voor ondernemers die tegen blokkades aanlopen.

Angsten: een patroon

Even voor de duidelijkheid: de angsten die je had, is dat dan een patroon?

Zeker. Je onderbewustzijn zijn al je overtuigingen, patronen en ervaringen waar je je niet bewust van bent. Je hebt er geen invloed op. Ze zorgen dat je doet wat je doet op basis van wie jij gelooft dat je bent. Alles wat je ervaren hebt in het verleden wordt opgeslaan. Dat wordt een soort programma die elke seconde op de achtergrond draait. En op basis daarvan doe je wat je doet. En het is dat programma die je gaat reprogrammeren zodat je een ander beeld krijgt over jezelf of over de wereld.

Ikzelf heb altijd heel mijn leven heel veel moeite gehad om mensen te vertrouwen en toe te laten. Op een punt wilde ik dit niet meer omdat het eenzaam was. Dan ben ik ook zelf mijn geloofsovertuiging beginnen veranderen. Het ligt niet aan de ander, het is iets in mijn systeem die niet draait zoals het zou moeten draaien. Dan ben ik heel hard gaan focussen op succesverhalen van verbinden. Daardoor heb ik gemerkt dat je het meer en meer gaat geloven. Is dat ook een vorm van hypnose?

De eerste 7 jaar van je leven zijn vormend voor je leven. Je leert hoe de wereld eruitziet en je ervaart patronen en ervaringen die jouw zelfbeeld bepalen. Dus vanuit daar creëer je ook bepaalde gedachtes over jezelf en over de wereld. Iedereen heeft een soort van bril op van hoe je de wereld ziet.

Eigenlijk leeft iedereen constant in hypnose. Iedereen heeft constant een verhaal over de wereld. Hoe ik hypnose gebruik is eigenlijk de staat van bewustzijn die ik gebruik om onderbewustzijn te repogrammeren.

Hypnose angsten paniekaanvallen spiritualiteit nlp anne neijnens kim de graeve freedom unlocked angsten overwinnen hypnotherapie hypnose zonder controleverlies onderbewustzijn hypnosetherapie

Uit een verhaal stappen

Ik vind het zelf soms vreselijk als ik niet uit een verhaal raak. Als ik dan mensen in mijn traject heb die ik aan het coachen ben, zie ik dat ook vaak dat ik uit het verhaal moet stappen met hen.

Klopt. En soms kan dat zo als waarheid voelen. Mijn verhaal was ook heel lang: ik kan geen geld verdienen als coach. Maar als je je bedrijf wil laten groeien, zal je toch een ander verhaal moeten vertellen. Er zijn genoeg mensen die het wel doen en die dus het levende bewijs zijn.

Iemand zei me ooit: als je in je fles zit, kun je je eigen etiket niet lezen. Dat is ook de reden waarom we moeten leren aanleunen bij anderen mensen. We kunnen nu eenmaal ons eigen etiket niet lezen.

Inderdaad, je bent je vaak ook niet bewust van je eigen patronen. Daarom is het fijn om een coach te hebben die jou spiegelt daarin.

Wanneer naar een hypnose choach?

Wanneer komen mensen bij jou terecht? Ik kan me bijvoorbeeld doorhebben dat sommige mensen het niet eens doorhebben vanzichzelf dat ze in patronen zitten.

De ondernemers die bij mij komen hebben vaak wel al wat stappen gezet in persoonlijke ontwikkeling. Ze zijn er zich meestal wel al bewust van dat ze bepaalde blokkades en patronen hebben. Bv: prijzen niet durven omhoog doen, zichzelf niet goed genoeg vinden voor anderen. Maar dat is vaak het ding: je weet het wel en je weet dat je het moet veranderen, maar hoe?

Ja en als je soms bepaalde patronen doorbreekt denk je nadien: was het gewoon maar dit?

Soms moet je maar heel even een ander perspectief zien.

De invloed van onze kinderjaren

Ja, soms heb ik dat een door open gaat en dat ik het zie. En dan bijvoorbeeld enkele weken later gaat de deur weer toe en zie ik het niet meer. Heb je dat ook soms in de sessies?

Nee, ik merk dat mensen bij elke sessie een stukje dieper gaan. Wat ik wel merk is dat we de meeste conclusies hebben getrokken in onze kindertijd en dat we die nu meenemen. Ondernemers ondernemen vaak vanuit hun overlevingsmodus. Dat heeft vaak hun oorsprong wel in de kinderjaren. Gezien en gehoord willen worden en jezelf moeten bewijzen.

Ik denk wel dat heel veel mensen zich daarin herkennen

 Zeker, en het gaat dan eigenlijk over een stukje heling. Maar ook bepaalde verstrikkingen oplossen waardoor je nu je leven kan leven en niet meer blijft hangen vanuit de conclusies die je als kind hebt getrokken.

Hoe werkt een hypnose sessie

Hoe verloopt zo’n sessie?

Ik doe alle hypnose sessies online. Mensen vinden dat wel gek. Ik vind het fijn om te kunnen werken waar ik wil en ik merkte dat dat eigenlijk heel goed ging. Dat gaf vertrouwen en diepgang. Omdat de persoon die de sessie doet ook op haar of zijn eigen bank kan liggen. Daardoor voelde het vertrouwd. Online kun je ook een diepe verbinding met iemand maken. Ik begeleid iemand er volledig doorheen tijdens de sessie. Maar het is wel zelfhypnose. Ik begeleid je dus wel, maar je doet het wel zelf.

Ik laat iemand eerst volledig ontspannen en ga dan bijvoorbeeld tot 10 tellen waardoor ze meer en meer ontspannen. Het is eigenlijk een soort van diepe meditatie. Als je zou willen, zou je ook gewoon je ogen kunnen openen. Je bent niet volledig weg. Mensen denken dat wel vaak.

Wat gebeurt er dan meestal op zo’n moment?

Eerst heb ik wel een gesprek. Welke patronen zitten er? Waar gaan we mee aan de slag? Dan maak ik in mijn hoofd een soort van overzicht. Maar ik werk niet met een script. Ik kijk in de sessie zelf wat er nodig is. Bijvoorbeeld: soms is regressie nodig. Dus teruggaan naar een moment waar een bepaald gevoel is ontstaan. Zoals dat bij mij ook is gelopen. Maar dat hoeft niet perse altijd. Ik merk ook dat bv verschillende delen van mensen verschillende dingen willen. Bv het overlevingsdeel wil heel hard werken. Maar er is een ander deel die ook plezier wil. Er is dus een innerlijk conflict. In zo’n sessie werk ik met beide delen.

Hypnose angsten paniekaanvallen spiritualiteit nlp anne neijnens kim de graeve freedom unlocked angsten overwinnen hypnotherapie hypnose zonder controleverlies onderbewustzijn hypnosetherapie (2)

Hoe lang duurt zo'n proces?

Dat is waarschijnlijk wel een proces?
Nee, bij patronen en blokkades ga je elke sessie een stukje dieper. Je kunt wel in 1 sessie bepaalde triggers verwijderen. Ik had bijvoorbeeld een klant en die voelde zich heel gespannen als ze aan het werk was met klanten. Omdat zij dat in zo’n specifieke situatie voelde. We zijn toen echt met die specifieke sessie aan de slag gegaan. Toen is het wel in 1 sessie gelukt. Dus als het heel specifiek is, kun je wel in 1 sessie mooie shifts maken. Hangt natuurlijk ook van persoon tot persoon af. Hoe erg staat iemand ervoor open. Sommige mensen hebben iets langer nodig om in die ontspannend staat van zijn te komen.

Sceptisch tov hypnose

Is het moeilijker als iemand sceptisch staat tegenover hypnose?

Als je denkt: het is bullshit, dan denk ik niet dat mensen bij mij een sessie zouden boeken. Wel soms dat mensen horen van iemand anders dat het werkt, maar er zelf nog een beetje twijfelachtig zijn. Soms zeggen mensen dan ook achteraf: wow, dit had ik niet verwacht.

Oude wonden

Hypnose angsten paniekaanvallen spiritualiteit nlp anne neijnens kim de graeve freedom unlocked angsten overwinnen hypnotherapie hypnose zonder controleverlies 4

Soms kunnen we zo diep gaan in een sessie, dat mensen dat niet willen. Dan wordt de sessie stopgezet. Bijvoorbeeld als we bij een periode in hun leven komen die helemaal niet fijn was. Ze verwachten dat meestal ook niet vooraf dat het zo diep zal gaan.

Wat ik bij mezelf merk: alles wat dat moeilijk gaat, is altijd weer over hetzelfde. Ik denk altijd dat het allemaal verschillende dingen zijn, maar als we dan dieper gaan graven, komt het altijd op hetzelfde neer. Elke keer als ik daar dieper inga, heb ik het gevoel dat ik een stukje loslaat.

Inderdaad. Het is niet dat je altijd naar bepaalde situaties terug moet. Maar het kan wel helend zijn om bepaalde situaties of emoties terug op te roepen. Soms vraag ik aan klanten om een kussen klaar te leggen op hun schoot. Dan kunnen ze die woede uiten door op dat kussen te slaan.

Je hypnose begeleider vertrouwen

Ik kan me wel voorstellen dat dat een drempel is voor mensen om zo ‘gek’ te doen?

Ja, dat is het sowieso wel. Als je in je hoofd blijft en bij die kritische geest blijft, dan is het lastiger om los te laten. Ik heb dat wel eens gehad bij bepaalde coaches, dat er een bepaalde muur zit. Dan kom je er niet doorheen.

Dat herken ik bij mezelf. Ik heb ooit eens een holistisch sessi egedaan waarbij we moeten roepen en stampen en ik blokkeerde. Het ging niet. Dat vind ik wel jammer dat ik dat toen niet gedaan heb.

Ik denk wel dat het heel belangrijk is dat je iemand vertrouwt. Dat je je begeleider vertrouwt. Dan kun je je sneller openen en dan ga je sneller mee. Dat is de basis van hypnose. Dat je mee gaat op die innerlijke reis.

Groepssessies hypnose

Je doet ook groepshypnose hé?

Ja, soms geef ik geleide hypnosegroepen. Hier praat ik dus wel zelf. In een geleide hypnose praat ik je er helemaal doorheen en is er geen interactie. Bij een sessie is dat wel. Ik vraag: wat zie je, wat hoor je,… Ik vraag je ook om bepaalde interventies. Het is interactief. Een geleide groepssessie is dat niet.

Ik heb wel eens zo’n groepssessie beluisterd. Ik vond het heel leuk. De eerste keer was ik wel in slaap gevallen.

Dat hoor ik vaak. Maar dat is alleen maar goed, want dat betekent dat je echt ontspannen was. Maar als je op het einde, wanneer ik weer aftel, je ogen opent. Dan heb je eigenlijk niet écht geslapen. Dan heeft je onderbewustzijn wel alles opgenomen.

Het voelde voor mij een beetje als een meditatie. Maar dan leuker.

Ja, mensen vergelijken het wel eens. Wat ik ook doe is gebruik maken met systemisch werk. Bv familiepatronen of nlp. Hypnose is eigenlijk de staat van zijn, maar daarbinnen kun je wel verschillende technieken toepassen.

Wat is NLP?

Wat is NLP precies?

Neurolingistisch programmeren. Een techniek dus om je brein te herprogrammeren. Wat ik bv heel vaak gebruik is: ankeren. Ankeren is een manier waarop je een bepaald gevoel koppelt aan een bepaalde lichamelijke beweging. Dus in hypnose ga je naar momenten waarop je je heel krachtig voelde. Dus je gaat dat gevoel weer helemaal door je lichaam laten stromen. Zodat je die kracht weer voelt. En op dat moment doe je bijvoorbeeld je duim en je wijsvinger op elkaar. Om die beweging dus te koppelen aan dat gevoel. Als je dat heel vaak doet, gaat je brein op een gegeven moment die koppeling maken. Als je dan die beweging maakt, zul je dat krachtige gevoel krijgen.

Wetenschappelijk bewezen?

Ik heb zelf wel al gemerkt dat je veel kan herprogrammeren in onszelf. Waar ik wel tegenaanloop in mijn omgeving is: als het over alternatievere geneeskunde gaat, dat mensen heel kritisch zijn. Weet jij zelf of er bepaalde dingen wetenschappelijk bewezen zijn?

Daar ben ik me nu meer in aan het verdiepen. Wat wel wetenschappelijk bewezen is is dat je in een bepaalde staat van zijn komt. Wat ik wel bij mezelf heb gemerkt: ik was hiervoor best wel veel met spiritualiteit bezig, maar hyponse heeft me eigenlijk een beet je verder weer gebracht van spiritualiteit. Omdat heel veel dingen zoals de werking van je brein wetenschappelijk bewezen zijn. Dus sommige dingen vanuit de spiritualiteit zie ik nu wel anders. Een van de personen die ik heel erg volg hierin is: Derren Brown.

Hij maakt mensen wel op een heel toffe manier bewust van hoe krachtig je zelf bent. En hoe je brein tot bepaalde dingen in staat is. Wij zien eigenlijk alleen maar wat aansluit bij onze overtuigingen. Daar heeft hij ook experimenten over. In je brein zit er een filter die alles filtert. En dus alleen hetgene dat matcht bij jouw zelfbeeld neem je op. En zo creëer je eigenlijk je eigen waarheid.

Men zegt ook wel eens: de wet van aantrekking. Maar ik noem het liever de wet van creatie. Omdat het niet iets van buitenaf is wat je aantrekt. Het is iets dat jezelf creëert doordat je je focus verlegt en andere kansen ziet. Het is niet vanbuiten naar binnen, maar van binnen naar buiten.

Veranderende kijk op spiritualiteit

Je zei op een bepaald moment: ik kijk anders naar bepaalde spirituele zaken. Kan je daar een voorbeeld van geven?

Ik was vroeger bijvoorbeeld heel bang voor geesten. Dat is iets waar ik nu geen angst meer voor heb. Omdat dat ook een verhaal in mijn hoofd was. Als je echt denkt dat dat waar is, zul je dat ook echt gaan zien.

Ik geloof ook voor mezelf dat er iets is na de dood, iets moois. Daardoor ben ik niet bang voor de dood. Blijkbaar in mijn human design stond er dat ik van nature wel bang ben van de dood. Soms zie ik dat ook bij andere mensen die bang zijn van de dood. Dan denk ik: het maakt niet uit of het waar is, geloof het gewoon en dan ga je je veel beter voelen.

Ja dat merk ik wel soms in de spiritualiteit dat dat wat doorslaat. Dan zeggen mensen bijvoorbeeld: deze edelsteen zal me helpen gelukkig te worden. Maar dan ga je het weer heel erg buiten jezelf zoeken. En laat je je geluk afhangen van andere dingen. Terwijl je het net bij jezelf moet zoeken. Je moet eigenlijk gewoon dealen met je eigen innerlijke blokkades. Dat is ook zo met hypnose. Mensen mogen niet verwachten dat ik alles zal oplossen. Je moet er zelf mee aan de slag. Ik vind het triest als mensen hun eigen kracht weggeven. Je mag echt op jezelf en je eigen kracht vertrouwen.

Wil jij ook leren om meer in je eigen kracht te staan en je blokkades te overwinnen? Dan is Freedom Adapt misschien iets voor jou. Ik neem je mee op m’n reis naar financieel & mentale vrijheid. Daarbij krijg je ook toegang tot mijn netwerk, alle mensen die me geholpen hebben om te staan waar ik nu sta. 

Meer blogposts & podcastafleveringen:

waarom aan je onzekerheid werken niet werkt
KimDeGraeve

Ik ga eerst nog wat aan mijn onzekerheid werken is iets wat ik vaak hoor in mijn trainingen. Echter werkt het niet helemaal zo. Ik leg het je graag uit in deze video.

Lees verder »
ongevraagd en goedbedoeld advies kim de graeve podcast freedom unlocked Vlaamse podcast investeren financiële vrijheid mentale vrijheid
KimDeGraeve

Wat doe je met ongevraagd en goedbedoeld advies? Hoe kan je het beter doen als gever en hoe kan je beter ontvangen in dit verhaal?

Lees verder »
KimDeGraeve

Geld is nooit het probleem, je acties zijn dat wel. Wat als je uitstelgedrag of perfectionisme vertoont? En hoe draai je dat om?

Lees verder »
Celine charlotte loslaten en groei podcast C-academy
KimDeGraeve

Ik droomde al tijden groots, ik deed het allemaal. Toch kreeg ik vaak afkeuring van m’n omgeving. Celine Charlotte was één van de eersten die

Lees verder »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top