Een financieel vrij leven creëren (podcast)

Een financieel vrij leven creëren. Hoe heb ik dat gedaan? Welke inkomstenbronnen heb ik momenteel?  Ik was te gast bij de Magnetic Leaders podcast van Anne Neijnens & Stéphanie Smolders. Lees mee! 

De afleveringen worden intuïtief opgenomen en er zit om die reden geen consistentie in, wil je graag op de hoogte blijven van nieuwe afleveringen? Dan abonneer je je via Spotify, Apple Podcast, Google PodcastsOok via het Youtube kanaal kan je de video’s van de Freedom Unlocked volgen. 

De start van mijn ondernemingsreis: hoe kwam ik aan mijn eerste klanten? 

Kan je ons meenemen naar het begin van je ondernemersreis. Hoe ben je begonnen?
Ik ben daar eigenlijk een beetje ingerold. Ik had het financieel niet zo makkelijk en ik kwam eigenlijk niet rond met alleen in loondienst te werken. En andere mensen hadden tegen mij gezegd: jij kan goed foto’s nemen en ik was al een paar keer gevraagd. Dus ik dacht: daar kan ik wel een centje mee bijverdienen. Dus dan word ik gewoon zelfstandig en doe ik dat dan af en toe en dan hebben we wat meer geld. Meer zat er niet achter.

Dus je bent begonnen met fotograferen. Hoe heb je toen die eerste stappen gezet? Hoe ben je toen aan je eerste klanten gekomen?
Ja, die waren er eigenlijk al. Ik ben altijd heel erg van zekerheid geweest. In de zin van: by the book en niets verkeerd willen doen. Vroeger veel meer nog dan vandaag. En mensen vroegen mij: wil je foto’s nemen? Maar ik wou dat niet in het zwart doen. Dus ik dacht: Nene, dan doen we het van eerste keer goed.

En liep dat dan ook meteen?
Ja, eigenlijk wel, dat ging heel vlot. Daar is eigenlijk wel direct een bruggetje naar later gemaakt. Ik heb altijd heel snel gezien hoe ik dingen heel makkelijk voor mij kon laten werken. In het begin heb je geen klanten dus dan ging ik denken: hoe kan ik dat optimaliseren? Dus dan ging ik bijvoorbeeld eens langs bij hippe kinderwinkels, want dat is kinderfotografie. En constant samenwerkingen gaan opzetten en dan interessante verdien modellen waardoor dat ik eigenlijk na 6 maanden al in hoofdberoep kon gaan. Dus dat was echt een zot traject.

Welke verdienmodellen als fotograaf?

Na 6 maanden 'gratis' te werken, kon ik overgaan naar hoofdberoep. Dat was een zot traject.

Dus jij bent echt fysiek bij mensen langsgegaan van: hey, dit is wat ik doe en neem mij aan voor jouw foto’s. Je sprak ook over verschillende verdienmodellen. Welke verdienmodellen had je als fotografe?
Ik was mij wel heel bewust dat ik nog niet zo heel veel ervaring had, maar ik had ook zoiets van: moet ik mij daardoor laten tegenhouden? Dus daarom had ik zoiets van: kijk, ik doe het gratis en als ze tevreden zijn, betalen ze mij en als ze niet tevreden zijn hoeven ze de foto’s niet te kopen. 

En zo heb ik eigenlijk de eerste 6 maanden bijna constant gewerkt. Tenzij dat er mij iemand boekte, maar dat was veel minder. Want ja ik had nog niet echt naamsbekendheid ofzo. En dat werkte gewoon zoals een tierelier. En ik verdiende eigenlijk echt wel zotte bedragen. Soms tot wel 4000 euro per weekend door ‘gratis’ te werken.

Mijn expertstatus bouwde zich heel snel op

Dat is echt super interessant om te horen dat eigenlijk een manier die niet zo vaak wordt aangeraden, dat dat voor jou toch wel gewerkt heeft. Hoe is voor jou de stap naar je volgende level in je ondernemersreis?
Ja dat is wel interessant inderdaad. Want ik denk dat daar de stap wel een beetje in zat. Heel veel mensen raden bepaalde dingen af. Maar omwille van wat precies? Want ik had bijvoorbeeld geen expertstatus, dus ik hoefde niet bang te zijn om niet gezien te worden als expert enzoverder. Maar wat dat wel gebeurde, in dat traject was dat ik overal te zien was. Want ik zag 50 soms 100 mensen per week door gratis foto’s te nemen.

Dus iedereen zag mij overal. Dus mijn expertstatus werd eigenlijk heel snel opgebouwd. Want iedereen sprak over mij. Waardoor dat ik eigenlijk van gratis werk op een jaar tijd heel makkelijk naar 700 tot 1000 euro per fotosessie kon gaan en veel minder hoefde te werken. Maar wel heel veel aanvragen kreeg en het veel te druk was by the way. Ik verdiende heel veel, maar was doodongelukkig. Dus daar kwam dan ook wel de nood naar: oef, ik ben te druk. Is dit het nu? Dus dat is wel een heel verloop naar dat proces geweest.

Is dit het nu?

En wat maakte jou ongelukkig daarin? In heel die manier van ondernemen?
Ik heb het niet altijd makkelijk gehad om mijn grenzen aan te geven. Nog altijd is dat een beetje een zoektocht. Ik wil wel mensen helpen, maar op een bepaald moment is mijn populariteit dan wel een beetje een vergiftigd geschenk geweest. 

Dat klinkt heel verwaand, maar ik vind dat ik dat mag zeggen. Op een bepaald moment werd die populariteit zodanig hoog dat mensen bijna geen nee meer aanvaardden. Dus ik wilde wel bepaalde dagen vrijhouden voor mijn gezin. Maar mensen bleven dan aandringen. En ik wou dan toch helpen. Dus ik was eigenlijk 7 op 7 bijna aan het fotograferen en ik deed zoveel. 

Op een bepaald moment was het zo erg dat ik dacht van: maar ik ben hele dagen gezinnen aan het fotograferen, maar ik zie mijn eigen gezin niet. Ik mis alles. En mijn dagen zijn heel gevuld, maar ik voel mij niet vervuld. En dat was hetgeen dat echt wel begon door te wegen.

financieel vrij leven stephanie smolders anne neijnens magnetic leaders human design hypnose freedom unlocked podcast kim de graeve

Toen ging het fout...

Dat staat echt wel in contrast met hoe je nu leeft en waar je voor staat: meer vrijheid in je leven en in je bedrijf. Een financieel vrij leven in het algemeen. Was er een punt voor jou waarop je dacht: nu moet het echt anders?
Ja, ik en mijn partner zijn uit elkaar gegaan. Omdat wij eigenlijk in het moment dat de maatschappelijk succesfactor het hoogst was, praatten wij eigenlijk niet meer met elkaar. Wij leefden naast elkaar. We waren alle twee heel ongelukkig, maar we wisten ook alle twee niet waarom. En de ene verweet de ander dan: je hebt niets om ongelukkig over te zijn, want je hebt alles. We zijn dan 2 weken uit elkaar gegaan en we hebben dan ook tegelijkertijd een zware woningbrand gehad. Dat was echt het universum dat zei van: Kim, nu gaat het fout.

Ik wil terug naar de essentie.

Dus ik had echt het gevoel van: er wil mij iemand iets zeggen van: het kan zo niet meer. Plus terwijl dat mijn huis in brand stond had ik 3 klanten die dag. Ik belde die 3 klanten en ik zei van ja: mijn huis staat in brand dus ik ga vandaag niet kunnen komen. En die klanten zeiden: om hoe laat kom je dan wel? Alle drie! Dus ik had zoiets van: what the fuck ben ik aan het doen?

En het was heel dramatisch want doordat we net uit elkaar waren dacht de politie ook dat het in gang gestoken was. Later is dan wel bewezen dat dat niet zo is natuurlijk. En echt die gevoelens uitzetten en gewoon doen omdat het moet. En dan hebben we in dat proces elkaar elkaar teruggevonden en heel veel gepraat. En dan hadden we echt wel zoiets van: we hebben het zo goed samen, we hoeven dit niet te doen. En dat was voor mij echt wel zo van: ik heb alles al. Ik wil terug naar de essentie. Ik wou een meer financieel vrij leven en dus minder afhankelijk zijn van mijn werk.

Maar wat is de essentie?

Is dit echt de persoon die ik wil zijn?

Ja, dankjewel om dat stukje ook te delen. Want dat is een stukje van het ondernemerschap wat niet vaak gedeeld wordt. Het achterliggende van heel succesvol. Maar achter de schermen zijn er wel andere dingen die ook meespelen. Je zei dat je terug naar de essentie wou. Wat is de essentie voor jou?
Kijk, ik zie het een beetje zo. En dat klinkt misschien heel stoïcijns misschien. Maar ik wil mezelf elke dag in de spiegel kunnen kijken zonder spijt en schuld. En echt 100% trouw blijven aan mijn hart. En ik wil mij niet verliezen in nutteloze dingen. Dus ik wil ook niet dat nutteloze dingen mijn kracht overnemen. 

Zowel geld als druk zijn als erkenning gaan zoeken bij anderen. Dus alle negatieve patronen die kracht bij u wegnemen, dat wil ik niet. Dus telkens als ik daarin ga vervallen. Dan stel ik mezelf de vraag: is dit echt de persoon die ik wil zijn? En dat heeft wel veel oefening gevraagd, maar als dat zo niet is, dan vind ik het ook heel makkelijk om dat te laten vallen.

Hoe zet je bepaalde patronen of gedachten aan de kant?

Ja, je zegt veel oefening gevraagd, heb je bepaalde tips? Of dingen die jij gedaan hebt om over bepaalde patronen of gedachten heel te stappen?
Ja, vooral leren heel eerlijk zijn met jezelf. We denken altijd dat we van alles nodig hebben. Maar het is nooit dat dat we denken dat we nodig hebben, het is hetgeen we voelen. Plus dat voelen doet ook echt pijn. En dat heb ik wel ervaren. Dat hoe dichter dat ik bij mijn ware ik kom, hoe meer dat ik bij de essentie van mezelf kom, hoe pijnlijker dat het wordt. Het ego dat blijft zeggen: nee, doe dat niet!

Dusja, het is echt recht door de weerstand. En dat vind ik wel heel interessant. Altijd blijven voelen. En dat is ook zo moeilijk he. We hebben het altijd afgeleerd om te voelen. We worden als kind altijd al aangeleerd om: ondanks dat we genoeg hebben of het niet lekker vinden, waar ook niets mis mee is, om ons bord leeg te eten. Al dat ‘moeten’ al van kinds af aan. We hebben eigenlijk afgeleerd om te voelen wie we echt zijn. 

We tekenen super graag en daar scoren we goed op in het schoolsysteem. Maar dan zeg een volwassene tegen u: ja maar, dat kan je al. Focus je nu maar op wat dat je nog niet kan. Altijd maar die focus op de middelmaat. Op wat dat je niet kunt. Op niet doen wat dat je voelt. En in dat stuk verlies je weer kracht. Word je weer afhankelijker van wat mensen van u denken. Dus het begint bij terug beginnen voelen. Voel ik het?

Welke stappen kan je nemen voor je financieel vrij leven?

financieel vrij leven stephanie smolders anne neijnens magnetic leaders human design hypnose freedom unlocked podcast kim de graeve

Ik ben heel benieuwd welke eerste stappen heb jij gezet vanuit jouw fotografiebedrijf naar meer leven vanuit je essentie en dat financieel vrij leven voor jezelf creëren.
Ja, dat is wel interessant, want die eerste stappen waren wel heel moeilijk. Eerst was ik begonnen met nog meer geld vragen voor mijn fotosessies. Omdat ik dacht: dan gaat iedereen mij gerust laten. Gekke gedachte, maar zo dacht ik wel. Dat was dus niet het geval. Ik verdiende nog meer geld, maar had nog altijd geen financieel vrij leven. Dus dat was echt een hele grote zoektocht. En dan dacht ik: misschien heb ik personeel nodig. Maar ik was daar eigenlijk mentaal helemaal nog niet klaar voor. Dus dat was echt wel met vallen en opstaan. Een heel moeilijk proces. Waardoor dat ik ook wel soms dacht van: laat maar zitten.

En dan ben ik eigenlijk daarin: in dat proces ook slimmer gaan werken en meer gaan focussen op online cursussen bijvoorbeeld. Waarmee ik totaal niet wil zeggen tegen iedereen die een financieel vrij leven wil: wees slim en ga werken aan een online cursus. Ik wil dat je zelf voelt natuurlijk. Want ook dat was voor mij niet genoeg. Ik had wel meer ruimte, ik had in principe een financieel vrij leven, maar ik had niet genoeg voldoening. Dus ik miste daar nog steeds iets. En ik had ook niet het gevoel dat mijn zoektocht daar gestopt was bijvoorbeeld. En ik vind de zoektocht op zich heel leuk hé. De zoektocht naar wat vervult mij en wat niet, vind ik een hele mooie zoektocht, ja.

Ik heb geen agenda en leef vanuit mijn gevoel

En heb je bepaalde dingen uit je zoektocht al ontdekt? Wat je wel bijvoorbeeld graag wil en wat dus nu al in je bedrijf geïmplementeerd is?
Dat is de zoektocht voor mij op dit moment: ik help heel graag, maar niet op een oordelende manier, maar eerder om iets open te leggen en te helpen 100% voor hun eigen pad te kiezen, of dat nu een financieel vrij leven is of iets anders. Maar ik ben ook heel hard gesteld op mijn vrijheid. Ik wil bijvoorbeeld geen agenda meer. En in dat proces vind ik het heel moeilijk om het evenwicht te vinden: waar bewaar ik mijn grens: geen agenda en geen afspraken, maar toch veel mensen willen helpen. En dat wringt soms.

Ik heb bijvoorbeeld al veel gedacht over bijvoorbeeld een membership. Maar het schrikt mij zo hard af omdat ik dan zoveel consistentie moet gaan behouden waardoor dat ik nog altijd op die afgrond sta van doe ik het wel of doe ik het niet. En Freedom Unlocked was voor mij een mooie tussenweg. Om te leren voelen, hoe ver wil ik gaan? En een beetje mee te gaan met de flow van mezelf en die van de mensen, wat ze nodig hebben en daarmee verder te gaan. En zo doe ik het graag. Niet zo van: zo ga ik het doen en dan 20x tegen de muur botsen, dat is ook interessant, maar ik doe het liever al zoekend.

Ik leef op basis van mijn intuïtie

financieel vrij leven stephanie smolders anne neijnens magnetic leaders human design hypnose freedom unlocked podcast kim de graeve

Vertel eens je geheim van hoe het is om geen agenda te hebben. Want dat wil toch iedereen?
Ja, geen agenda is een groot woord. Want wij zijn hier bijvoorbeeld, dus wij hebben een afspraak gemaakt in de agenda. Maar die is praktisch blanco. Dus ik doe echt ontzettend veel uit het gevoel, dat heeft ook nadelen. Ik vergeet bijvoorbeeld veel sneller afspraken die echt wel belangrijk zijn. Dan kom ik bijvoorbeeld te laat bij de notaris om mijn akte te tekenen ofzo. Maar ik doe heel veel op intuïtie. Ik weet vaak niet als ik opsta wat ik die dag ga doen. En dat vind ik prima. Want soms sta je gewoon op en voel je bepaalde dingen niet of bepaalde dingen heel sterk en daar wil ik wel trouw aan blijven.

Ik stel een bepaald doel, maar laat het dan los.

En hoe doe je dat dan met doelen stellen en de visie van je bedrijf?
Ja, doelen. Ik stel ook doelen, alleen… ik heb heel lang zo financiële doelen gesteld en ik heb daar altijd een beetje weerstand tegen. Want ik snap het, maar ik verdien genoeg momenteel om een financieel vrij leven te hebben. Ik heb wel een bepaalde visie voor mezelf dat het ook niet meer hoeft te zijn. Als het meer wordt, super! Maar dat zijn bijvoorbeeld niet de soort doelen die ik stel. 

Mijn doelen dit jaar: ik had gemerkt dat ik toch echt nog wel last had van bepaalde trauma’s en dat ik daar echt nog wel een helingsproces in had. Waardoor ik mijn hart weer meer moest openstellen. Ik voelde dat ik meer wilde openstellen op verbinding. En dat ik mijn overtuiging wou aanpassen. Nu had ik een verbinding in mijn hoofd die mij eigenlijk niet zo veel kracht gaf. Mensen zijn niet te vertrouwen, ik moet het alleen doen. Dat zat daar nog wel.

Ik stel altijd een doel, maar niet altijd een financieel doel.

En ondanks dat ik dat ontkende, was dat niet ineens weg. Dus mijn doel dit jaar was focussen op verbinding. Dus ik heb alle boeken die ik kon vinden over verbinding gelezen. Dat ben ik dan, ik beluister dan podcasts, over verbinding, over liefde, over mensen in het geheel. En ook een coach gezocht die mij daarin kon helpen. En daar ben ik eigenlijk een jaar mee bezig geweest. Gaat mij dat financieel op korte termijn veel helpen? Misschien, dat weet ik niet. Op lange termijn geloof ik dat wel.

Wat heb ik nu echt nodig, wat wil ik echt?

En dat zijn het soort doelen die ik heel graag stel voor mezelf. Maar dat zijn doelen die ik niet zou kunnen stellen als ik geen financieel vrij leven had en dus niet rond kwam met wat ik nu heb. Dus ik geloof wel dat je op een bepaald moment bepaalde doelen nodig hebt om u vermogen naar boven te halen om meer naar de essentie te kunnen gaan van: wat heb nu ik echt nodig, wat wil ik nu echt? En inderdaad, geld staat niet meer vanboven op mij to do lijstje. Misschien nog interessant ook voor mensen die graag doelen stellen: wat ik ook doe is: ik stel een bepaald doel, maar dan laat ik dat los.

Hefboom taken implenteren

Ik kijk niet elke week: hoe ver sta ik al? Ik stel een hefboomtaak op voor mezelf. En bij mij was de hefboomtaak: gewoon zoveel mogelijk in verbinding staan met het woord ‘verbinding’. Alles gaan doen buiten mijn comfortzone. En ik heb jou dan bijvoorbeeld ook uitgenodigd op een evenement rond verbinding. Waar ik dacht van: ik nodig gewoon een tiental mensen uit die ik nog nooit heb gesproken, maar waar dat ik iets bij voel. En dan zien we wel waar dat we uitkomen. Alles buiten mijn comfortzone gedaan. Maar ik heb wel mijn doel op zich losgelaten. Anders denk ik de week erna al: oei ik snap het nog altijd niet zo goed. En zo raak je gedemotiveerd. Dus dat doel loopt nog tot eind oktober. Ik heb het een jaar lang gedaan.

Ik werk enkel nog met klanten waarmee ik een goede klik heb

Supermooi om te horen hoe jij dan je doel hebt gesteld en het dan weer hebt losgelaten. En ook met je eigen proces aan de slag bent gegaan. Ik ben heel benieuwd: met je fotografiebedrijf, heb je het op een gegeven moment gewoon gestopt? Of ben je dat gaan afbouwen? En hoe ben je meer gaan ontdekken over andere bronnen van inkomsten om dat financieel vrij leven te creëren?

Ik fotografeer nog altijd, maar heel weinig. Ik denk 1 opdracht per maand ofzo. En dat zijn dan de mensen waar dat ik een hele goeie klik bij voel en waarbij ik nog niet klaar ben om die los te laten. Dusja, dat vind ik dan wel weer goed. Maar nieuwe klanten maar klanten waar dat ik een minder goeie klik mee heb, daar maak ik geen tijd meer voor. Dat is niet persoonlijk, met de ene persoon match je nu eenmaal beter dan met de ander. Maar het meeste passieve inkomen komt wel nog steeds vanuit mijn fotografiebedrijf. Dus ik kan het nog altijd niet helemaal loslaten. Wat dat ik wel graag zou willen. Maar dat is gewoon weer een tussenfase waar dat ik door moet zodat ik mijn financieel vrij leven niet verlies.

Ik doe aan spreiding: mijn inkomsten zijn allemaal kleine puzzelstukken.

Met het nieuwe gedeelte heb ik gewoon nog niet genoeg passieve inkomsten. Dat is ook helemaal oké. Dus het is vooral online producten zoals presets. Maar ook online cursussen die heel goed draaien. Wat dat ik wel merk bij mezelf dat sinds dat ik mijn hart heb uitgehaald, en dat is nu sinds 2020, net voor de coronaperiode. Sinds dat ik mijn hart eruit heb gehaald, zijn mijn passieve inkomsten wel wat gedaald. 

Dus voor online trajecten en cursussen heb je nog altijd wel een deel van je hart nodig om dat omhoog te halen. Dus ik voel wel van oké, ik zit hier nu op een kantelpunt en hetgeen dat ik nu doe, moet nu wel stilaan beginnen werken. Anders ga ik moeten inboeten op mijn financieel vrij leven en ga ik wel wat meer datums moeten beginnen inplannen in mijn agenda dan voorheen. Maar ook dat is een proces waar dat we dan doorgaan.

Passieve inkomsten zoals crypto's en beleggen

Verder qua passieve inkomsten doe ik wel aan crypto’s en beleggen en goud en edelmetalen, maar daar leg ik persoonlijk.. Ik wil dat passief doen, maar ik ga daar niet vanuit dat ik daar rijk van ga worden. Dat is ook niet mijn ambitie. 

Dat is er om mijn vermogen te beschermen en omdat ik niet helemaal geloof in het huidige fiatsysteem en de economie op dit moment. Maar ik doe wel aan spreiding: dus vastgoed, crypto, edelmetalen, om mijn vermogen zo veilig mogelijk te stellen. En daarnaast ja, affiliates doe ik ook. Maar dat zijn allemaal kleine puzzelstukken samen.

Wat is dan nu jouw gemiddelde maandelijkse omzet?
Tussen de 30.000 en 40.000 gemiddeld en soms steekt er eens een uit naar de 60.000.

Als iets moet echt moet, kom je in een overlevingssysteem

En dat zit dan verspreid over verschillende dingen? Hoe zit dat qua procenten? Waarvan komt het meeste binnen en waarvan het minste?
Het meeste zijn de online workshops van mijn fotografie. Die brengen 90% binnen denk ik ongeveer. Affiliate zit er ook wel in maar dat is ook maar een klein percentage. En beleggen en crypto tel ik niet mee want dat is voor later. Wat ik nu wel gedaan heb, ik heb een jaar gewerkt rond vastgoed. Dus eigenlijk, dat is een proces van 8 jaar hoor, dat is niet zo uit de lucht komen vallen. 

Maar ik ben eigenlijk al 8 jaar aan het investeren in vastgoed. Ik zit nu aan mijn derde pand en ik bouw dus bij ieder pand mijn vermogen op. En nu hebben we eigenlijk een pand gebouwd en onze visie was eigenlijk dat we geen hypotheek meer wilden betalen. Dus zelfs al mocht mijn bedrijf over kop gaan of weet ik veel wat. Ik ben heel erg van: laten we onszelf veiligstellen. Het hoeft allemaal niet. Alles wat ik doe is omdat ik het graag doe: mensen helpen. Maar niets moet, een financieel vrij leven dus. Want ik geloof ook dat als je iets moet echt moet, dat je in een overlevingssysteem komt waardoor het minder makkelijk is. Wat dat je opeist, stoot je af. Heel logisch. 

Ik blijf altijd zoeken naar optimalisaties voor mezelf

Als je je grote liefde niet kwijt wil en hij of zij mag niets meer doen, ja, dan denk ik dat het snel gedaan zal zijn. Wat dat wij wilden met dat pand was: wat er ook gebeurt: geen hypotheek meer betalen. Dus wij hebben eigenlijk een pand gebouwd waarbij een stuk afgescheiden is, dat we eigenlijk kunnen verhuren. Dat gaan we doen als B&B, maar dan de passieve B&B. Waar dat we wel nog moeten kuisen, maar geen eten komen brengen etc. Dus die netto-inkomsten dekken onze volledige hypotheek. Dus wij moeten geen hypotheeklast meer te betalen. En zo doen wij dat elke keer. 

Maar ik geniet echt van die zoektocht. Ik denk dat veel mensen die finishlijn zien en heel rap naar het einde willen. Maar daar ga je het niet vinden. In de zoektocht blijven altijd blijven zoeken naar optimalisaties waarmee je het makkelijker kan maken voor jezelf. Daar haal ik heel veel vreugde uit. Nu is er weer een puzzelstukje bij en zo gaan we verder.

Ik hou ervan om mijn leven zo leuk mogelijk te maken

Echt super inspirerend om te horen dat jij op verschillende vlakken, zowel in je leven als in je bedrijf echt gaat zoeken naar de best passende puzzel voor jou. Wat motiveert jou om constant te blijven groeien daarin?
Ik vind het leuk. Dus dat vooral. Ik heb zelf ook een tijdje in armoede geleefd en soms denk ik van: dat is omdat ik dat niet meer wil. Maar dat voelt als een schaarste gedachte. Dus ik weet eigenlijk niet of ik mij daarachter moet verschuilen. Ik denk dat het meer is omdat ik het echt oprecht leuk vind om het leven zo leuk mogelijk te maken. Eerder zo. 

En omdat ik ook weet hoe het is als je ertegen vecht en in die stress leeft van: ‘ga ik eten vandaag of niet?’. En ook wel ergens dat niet meer wil. Maar ergens weet ik ook: dat gaat mij nooit meer overkomen. Ik heb te veel stappen gemaakt om daar terug in te vallen. Dus het is vooral omdat ik het leuk vind, denk ik.

financieel vrij leven stephanie smolders anne neijnens magnetic leaders human design hypnose freedom unlocked podcast kim de graeve

Mijn grootste blokkade zit op liefde

En heb jij dan nog bepaalde blokkades rond moneymindset moeten doorbreken om nu 30K te verdienen?
Ik denk dat mijn grootste blokkade niet per se zit op geld maar eerder op liefde. Daar heb ik nog wel wat te verwerken. Ik ben er mij wel al heel bewust van, maar ik verval er toch soms wel nog in. Eerder op dat vlak dus. 

Als er bijvoorbeeld minder mensen instappen in mijn traject dan als ik zou willen, omdat ik echt zoiets heb van: ‘alle, het is zo goed’. Dan voelt het soms als een persoonlijke afwijzing. Wat echt niet oké is, want dan duw ik het weg natuurlijk. Waardoor dat ik dan inderdaad wel financieel effect op krijg. Maar echt blokkades rond puur geld zelf, denk ik dat er minder aanwezig zijn.

 

We hebben allemaal ons eigen groeiproces

Ja, dat is mooi om te horen, dat je dat geld echt kan dragen. Want je merkt wel eens qua reacties vanuit je omgeving dat er bepaalde blokkades en gedachtes zitten rond veel geld verdienen?
Ja, jazeker. Ik krijg heel veel positieve mails. Maar ik krijg ook wel bijna dagelijks mailtjes of berichten die niet zo leuk zijn. Mensen die zeggen: ‘hoe durf jij zoveel geld vragen?’ Er was laatst bijvoorbeeld ook iemand die zei: je zou beter, als je toch zoveel geld hebt, zou je beter wat meer doen voor goede doelen. Dus, ik krijg dat wel heel veel. 

Dan neem ik altijd een videootje op, als ik tijd vind, om gewoon te laten zien: hey, ik ben gewoon een mens van vlees en bloed. Ik snap uw pijn en ik weet waar die vandaan komt. En ik herken ze en erken ze. Maar ik heb daar niet zoveel mee te maken. En deze boeken hebben mij geholpen met dit, dit, dit. En misschien kan dit interessant zijn voor jou. Ik probeer dan dus gewoon verbinding te maken. Als we 100% eerlijk zijn met onszelf: we hebben allemaal een groeiproces achter de rug. En we hebben allemaal zulke gedachten gehad. 

 

Hoeveel geld heb je nodig voor je echte ideale leven?​

financieel vrij leven stephanie smolders anne neijnens magnetic leaders human design hypnose freedom unlocked podcast kim de graeve

Toen ik veel minder geld had dacht ik ook vaak van: goh, die rijken. En dan maakte ik daar ook een bepaalde projectie van. Rijken zijn allemaal slechte mensen. Maar bijvoorbeeld: vandaag in een oefening zei ik tegen iemand: reken eens uit hoeveel geld je nodig hebt om je ideale leven te leiden? Omdat als we die oefening doen, ligt het vaak dichter bij wat we dachten. 

Heel veel mensen zeggen dan bv. 1200, 3000 of sommigen zelfs nog iets meer bv 10.000. En ik zeg dan: ja kijk, in mijn ideale leven is het rond de 30.000 vandaag. En dan kreeg ik direct de reactie: zoveel?! Maar bij mij lag dat vroeger ook veel lager, maar dat was omdat ik me niet bewust was van mijn missie. En hoe meer dat ik merk van: mijn missie, en ik voel dat, is dat ik mensen wil helpen. Hoe meer geld dat ik nodig heb om op dat niveau mensen te kunnen helpen die ik wil helpen. 

En als ik egoïstisch zou zijn en alleen maar aan mezelf zou denken, dan zou ik met een pak minder geld rondkomen. Dus dat is wel heel interessant om te zien hoe mensen denken over geld. Want als ik bijvoorbeeld morgen zeg tegen mensen: sorry mensen, trek uw plan. Dan kom ik echt wel rond met amper iets.

 

Ik voel elke week dat ik groei

'Ik wil mensen leren weten wat ze 100% willen in het leven.'

Ja, dat is ook echt supermooi om te horen hoe jij daarin ook de verbinding met anderen aangaat. En dat is ook jouw woord dit jaar: verbinding.
Ja, en dat heb ik geleerd door te focussen op verbinding. Want een jaar geleden zou ik boos geworden zijn. En ik voel elke week wel hoeveel meer dat ik daarin groei en hoeveel meer bruggen dat ik bouw. En dat voelt wel heel goed.

Verbinding komt overal terug

Dat is echt wel heel mooi om te horen, hoe eigenlijk dat stukje verbinding overal terugkomt, ook in je bedrijf. Je zei het hé, ik heb mijn hart een beetje uit het ene gehaald en wat meer in het andere gestoken. Dat het ook daar jou meer in verbinding brengt met jouw missie. Kan je nog om af te luiten jouw missie met ons delen? Wat is echt jouw hele grote missie voor de wereld?
Ja, hoe dat ik het voel vandaag, want ik vind dat een heel groot woord ‘missie’, ik voel het in mijn hart, maar ik vind het moeilijk om het in woorden om te zetten. Hoe dat ik het zie: ik wil mensen helpen om 100% hun pad te vinden en niet wat dat ze denken dat moet. Echt 100% in alignment voor zichzelf kunnen kiezen. 

Maar ook vooral dat ze in dat proces weten dat het ook kan. Het is niet zo moeilijk. We worden altijd geleerd dat alles zo moeilijk is. Maar eigenlijk hoe meer dat je teruggaat naar je hart, hoe meer dat je teruggaat naar de essentie, hoe meer dat al die nutteloze dingen ertoe doen. En dat is wel heel interessant. Dusja, het is vooral mensen leren wat dat ze echt 100% willen. En met de nadruk op ‘echt’. Niet wat dat ze denken dat ze willen. En dat dat haalbaar is en dat ze van daaruit kunnen leven zonder finishlijnen enzoverder. Dat het nu al kan.

Een ideaal leven komt niet, als je de juiste mindset niet hebt.

En in jouw programma ‘Freedom Unlocked’ begeleid je ook mensen om echt te leven vanuit hun essentie en te genieten ook van de zoektocht in het creëren van een vrij leven voor jezelf.
Ja en ik hoop dat ik dat meer doe dan alleen in mijn traject. Ik hoop dat ik dat constant mag doen. Dus ook in mijn social media en in mailtjes enzoverder. Dus ik ben daar wel elke dag mee bezig. Niet alleen dan. Heel veel mensen denken dan: ah, dan ben ik spiritueel verlicht. Maar ze vergeten wel dat op dat moment, alles aan elkaar vasthangt. 

Je kunt geld niet dragen met een puur hart, of op een manier dat het u gelukkig maakt, als je de mindset er niet voor hebt. Dus het is heel belangrijk om die spirituele weg af te leggen voor uzelf en daar ook begeleiding in te zoeken, want dat doe ik trouwens ook nog constant. Mensen zijn zo bang om te investeren of eender wat. Maar het brengt u zoveel. Zodat je ook die verantwoordelijkheid kunt dragen.

Dé ultieme tip:

Dankjewel voor je openheid en om je verhaal te delen. En voor je verbinding met ons en met de luisteraars. Is er 1 tip voor iedereen, die je ook nog graag tegen de luisteraar wil zeggen?
Ja, ik zeg altijd tegen iedereen: alle onhaalbare dingen zijn op te splitsen in haalbare stukken. Daar blijf ik wel achter staan. Alles is haalbaar als je het echt wil.

Meer blogposts & podcastafleveringen:

KimDeGraeve

Geld is nooit het probleem, je acties zijn dat wel. Wat als je uitstelgedrag of perfectionisme vertoont? En hoe draai je dat om?

Lees verder »
Celine charlotte loslaten en groei podcast C-academy
KimDeGraeve

Ik droomde al tijden groots, ik deed het allemaal. Toch kreeg ik vaak afkeuring van m’n omgeving. Celine Charlotte was één van de eersten die

Lees verder »
KimDeGraeve

Een 4daagse challenge over investeren en strategisch maximaliseren zodat je kan starten aan je financieel vrije plan

Lees verder »
hoe jij jezelf saboteert zonder dat je het in de gaten hebt zelfsabotage blokkade geld investeren ik ben niet goed genoeg kim de graeve
KimDeGraeve

Ik kreeg deze week een heleboel mooie vragen over Freedom Unlocked… En wat typerend was was dat de meesten over geld gingen. #73. Hoe jij

Lees verder »
wat als je niet meer kan genieten van je vrije tijd kim de graeve podcast freedom unlocked
KimDeGraeve

4 jaar geleden ontdekte ik een patroon van mezelf. Ik was nl altijd erg druk… Druk, nog drukker… Het leek alsof ik m’n best bleef doen

Lees verder »
KimDeGraeve

In deze podcastaflevering komt Peter Monten vertellen over zijn deelname in Freedom Unlocked. Wat het hem heeft gebracht, wat moeizaam ging en waar hij enorm

Lees verder »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top