Patronen herkennen met behulp van familieopstellingen (podcast)

Patronen herkennen aan de hand van familieopstellingen. Hoe werkt dit? Ik ga in gesprek met Fiona. Fiona Chandler is life & businesscoach en helpt ondernemers hun ideale leven te creëren met onder andere behulp van familieopstellingen, ademwerk en 1- op 1 coaching. Lees mee! 

De afleveringen worden intuïtief opgenomen en er zit om die reden geen consistentie in, wil je graag op de hoogte blijven van nieuwe afleveringen? Dan abonneer je je via Spotify, Apple Podcast, Google PodcastsOok via het Youtube kanaal kan je de video’s van de Freedom Unlocked volgen. 

Wie is Fiona Chandler?

Patronen herkennen familieopstellingen Kim De Graeve Freedom Unlocked podcast Adapt Fiona Chandler groeien

Ik ben Fiona, ik ben life- en businesscoach. Wat het werk gedeelte betreft: ik coach ondernemers, ik help hen bij het groeien van een bedrijf. En het traject wat ik aanbied, bestaat uit 1-op 1 coaching. En daarnaast zitten er ook familieopstellingen bij en een ademwerksessie. Omdat ik heel erg geloof dat je pas kan groeien als ondernemer, op het moment dat je groeit als mens. Dus daarom kijken we in het traject naar bepaalde blokkades die er zijn, bepaalde belemmerende overtuigingen die je hebt. We gaan patronen herkennen.

En naast dat ik life-en businesscoach ben, ben ik de vrouw van Rik en de moeder Loek. Loek is 4 jaar. En wij hebben de droom om naar Spanje te emigreren omdat we heel graag in de natuur willen leven, onder de zon en het heel fijn zouden vinden om onze eigen groenten te verbouwen. We willen echt een vrij leven creëren. Waar we al echt mee bezig zijn, maar de volgende stap is dus dat droomleven in Spanje.

Hoe willen wij dat ons leven eruit ziet?

Ja, en daar wil ik heel graag op verdergaan. Want dat triggert mij altijd. Waarom is het er nu nog niet?

Goeie vraag. Net voor Corona, zo’n 2 jaar geleden, hebben wij een hele bijzondere reis gemaakt met z’n 3en. Ik had toen net ontslag genomen omdat ik echt vast zat in mijn baan. En ik wist heel duidelijk: dit wil ik niet meer.

En dat was voor het eerst dat we er echt op die manier naar gingen gaan kijken en dat we patronen herkennen. In plaats van dat we ons leven leidden omdat het zo ontstaat omdat het systeem er op een bepaalde manier uitziet. We gingen patronen herkennen. En toen gingen we dus dat gesprek met elkaar aan en toen kwamen we tot de conclusie dat we heel graag in het buitenland zouden willen wonen, in de natuur. Dat vrije leven dus waar ik het net over had. In het begin hadden we zoiets van: oké, waar gaan we dan wonen? Dus tijdens die reis hebben we ook verschillende plekken bekeken. We wisten wel dat we in Europa wilden blijven. Omdat het dan wel nog redelijk dicht bij Nederland is. Dus we hebben over Frankrijk gedacht, Italië, Spanje. 

Emigreren naar Spanje

Uiteindelijk zijn we tot de conclusie gekomen dat het Spaanse leven het beste bij ons past. Toen hebben we ook in die 2 jaar naar verschillende plekken gekeken. We hebben ook 2 keer een bod gedaan en dachten we: dit is het. 2 keer is het niet doorgegaan. 1 keer omdat het huis illegaal gebouwd bleek te zijn. En de tweede keer omdat wij over een stuk van de buurman moesten. En de buurman moest dus tekenen en dat wilde hij niet. Hij zei op een gegeven moment zelfs dat hij ons zou gaan tegenwerken. Dat was voor ons opnieuw een aanleiding om te zeggen: oké, we gaan dit niet doen. Om even terug te komen op je vraag: waarom is het er nu nog niet?

We merkten ook: we waren aan het werk, we hadden het gezinsleven, we waren met Loek bezig en we hadden van alles wat in Nederland speelde. We merkten dat het Spanje verhaal iets naar de achtergrond ging en dat we daar niet de aandacht voor hadden die we wilden geven. Dat was een patroon herkennen. Op een gegeven moment heeft Rik toen besloten: ik ga nu stoppen met werken zodat ik me volledig daarop kan focussen.

Don't change the plan

Dus op een bepaald moment heeft Rik inderdaad besloten om te stoppen met zijn baan zodat hij echt volle focus kon hebben voor ons Spanje plan. Omdat wij merkten dat als we dat niet doen, dan hebben we gewoon niet de aandacht voor die we zouden willen. Het was eigenlijk een conclusie voor ons. Het is er nog niet, omdat we het niet de aandacht geven die het verdient. Daarom duurt het langer dan we zouden willen. Die patronen herkennen was een belangrijke stap.

Het is ook denk ik een hele goeie vraag om te stellen aan jezelf op het moment dat je bepaalde dromen of doelen hebt en het lukt je niet om die te bereiken. Ze zeggen toch: Don’t change the plan. Dat is dan een duidelijk voorbeeld in dit verhaal, dat je op momenten ook stil mag staan en mag kijken: werkt het wat we doen, of moeten we een beetje bijsturen naar links of naar rechts zodat we sneller daar komen waar we naartoe willen. Het is belangrijk om die patronen te herkennen.

Gaan we een bod doen?

Patronen herkennen familieopstellingen Kim De Graeve Freedom Unlocked podcast Adapt Fiona Chandler groeien bod doen

Wat is het plan nu?

Rik komt net terug uit Spanje. Hij was een week daar en hij heeft ook verschillende huizen bekeken. Dus er zit ook 1 goudmijntje tussen. Daar gaan we nu met elkaar over in gesprek: gaan we een bod doen? Dus dat is iets wat ik niet heb gezien, enkel met videobellen. Dus dat is super spannend. 

Maar ik geloof ook: op het moment dat het voor hem goed voelt, daar heb ik ook heel veel vertrouwen in. En het voldoet ook echt wel aan de meeste eisen die wij hebben. We gaan hiervoor even alles op een rijtje zetten en dan gaan we waarschijnlijk een bod uitbrengen. Maar goed, dat gesprek moeten we eerst nog met elkaar voeren. Maar het zou kunnen zijn dat dit het wordt. Zo niet, gaan we in december terug. En dan staat opnieuw op de planning dat we verschillende plekjes gaan bekijken daar. 

Actief met je dromen omgaan

Wat mij wel opvalt is dat je op een bepaald moment zegt: we nemen toch wel een paar stappen terug. Maar op de andere manier zijn jullie wel nog steeds actief bezig. Dus het is niet zo dat het echt stil ligt. En dat is wel een heel interessante manier van denken.

Ja, het heeft nooit echt stil gestaan. Het was ook nooit aan de orde of het wel of niet door zou gaan. Want dat dachten verschillende mensen in onze omgeving. Die hadden zoiets van: toen we iets minder actief ermee bezig waren en gewoon weer ‘druk’ waren met ons leven in Nederland. Toen stelden mensen de vraag: gaan jullie het wel nog doen, is het nog wel jullie droom? Dat is voor ons nooit echt een twijfel geval geweest. Maarja, soms heb je ergens meer aandacht voor dan op een ander moment. Maar we hebben altijd wel heel sterk gevoeld, dit is wat we willen en dit is wat we gaan doen.

Daaraan merk ik ook heel hard op welke manier dat je eigenlijk als businesscoach en misschien als life coach, hoe dat je daar eigenlijk al instaat. Want heel veel mensen, en dat is waarschijnlijk ook de reden waarom je omgeving direct zegt: komt het er wel, die gaan eigenlijk heel passief gaan omgaan met hun dromen. Die patronen herkennen we vaak bij mensen. En zelfs als jij zegt: we nemen een stap terug, dan blijf je wel actief. Dat is ook patronen herkennen.

Je eigen belemmeringen en patronen herkennen

Ik geloof niet dat het iets van vanzelfsprekends is in de wereld en de maatschappij waar we in leven. Er is een soort pad voor je uitgestippeld wat de meeste mensen bewandelen. Je gaat naar school, volgt een opleiding, hebt een baan. Die patronen herkennen we.

Voor mij ziet het leven er wel anders uit, de verlangens die ik heb. Dat is ook wel een proces geweest om die patronen te herkennen. Hoe kom ik daar los van en hoe ga ik daarin mijn eigen pad bewandelen in wat belangrijk is voor mij. Daar hoort denk ik ook wel die mindset bij. Van zelf gaan ondervinden welke stappen werken wel of niet voor je. En op het moment dat het niet werkt, hoe neem je daarin verantwoordelijkheid voor jezelf. Dat het wel gaat ontstaan of wel gaat lukken. En durf je daar bijvoorbeeld hulp bij te vragen? En durf je je eigen belemmeringen en patronen herkennen. Waarom je bijvoorbeeld bepaalde keuzes niet maakt. 

Ik denk, Kim, dat jij dat ook wel die patronen zal herkennen. Want jij bent natuurlijk ook wel heel erg iemand van haar dromen nagaan en bepaalde doelen voor zichzelf hebben. Hoe heb jij dat ervaren? Hoe is jouw proces daarin geweest en hoe heb jij die patronen gaan herkennen?

Verantwoordelijkheid

Patronen herkennen familieopstellingen Kim De Graeve Freedom Unlocked podcast Adapt Fiona Chandler Zelfontwikkeling verantwoordelijkheid

Ik heb altijd wel al mijn ding gedaan. Omdat ik heel hard geloofde dat het anders kon. Al van kleins af aan had ik heel veel moeite met: is dit het nu? Ik heb pas heel laat zelfontwikkeling ontdekt. En ik dacht altijd dat de enige manier om te gaan voor uw dromen was op een heel harde, doorzettingsvermogen, keihard gaan manier. Dat heb ik eigenlijk gedaan tot mij 32e ofzo. Op dat moment kon ik die patronen nog niet herkennen. Dusja, de nuance is heel groot. Had je mijn toen gevraagd: wat is verantwoordelijkheid voor u? Dan zou ik gezegd hebben: op niemand rekenen, niemand is te vertrouwen, je moet alles zelf doen, bla bla bla. Terwijl dat dat nu een heel andere betekenis heeft gekregen. Die patronen herken ik nu wel. Wat is die betekenis voor u?

Verantwoordelijkheid betekent voor mij dat je helder hebt voor jezelf wat je belangrijk vindt in je leven en dat je patronen gaat herkennen. Hoe wil je dat je leven eruitziet en hoe pak je daarin voor jezelf verantwoordelijkheid. En als je die vraag aan jezelf durft te stellen dan kan het denk ik niet anders dan dat je je persoonlijk gaat ontwikkelen. Omdat we allemaal dingen hebben meegemaakt of bepaalde dingen geloven.

Hard choices

En op het moment dat je dat geloof ga je natuurlijk ergens vastlopen in je leven. Of je gaat weerstand ervaren. Of je gaat ervaren dat het niet werkt voor jou. En dat is een punt waar verantwoordelijkheid heel zichtbaar wordt. En het zichtbaar wordt voor jezelf: klopt dit nog wel voor mij? Werkt dit voor mij? En als het antwoord daarop ‘nee’ is, wat ga je daar vervolgens mee doen en hoe ga je dat veranderen voor jezelf.

Dat je iets anders gaat geloven, iets wat beter voor je werkt en waardoor je het leven meer in een flow gaat ervaren. En dat het meer moeiteloos gaat. Met moeiteloos bedoel ik niet persé dat alles makkelijk is. Er is ook zo’n uitspraak: hard choices, easy life. Daar geloof ik heel erg in. Dat juist als je die moeilijke keuzes durft te maken, want dat is ook waar verantwoordelijkheid over gaat, dat je leven dan steeds makkelijker wordt. Omdat je steeds meer vertrouwt op jezelf en weet dat je kan terugvallen op jezelf. En dat het steeds meer het vrije leven wordt waar je naar verlangt. Als dat jouw droom is bijvoorbeeld. Maar dat je daarvoor wel steeds naar jezelf moet durven kijken: welke stappen mag ik hierin zetten? Hoe mag ik die verantwoordelijkheid dus pakken.

Verantwoordelijkheid

Ik vind het ontzettend mooi. Je hebt heel veel verschillende businesscoahces natuurlijk. Ik vind het heel mooi ook hoe dat jij heel het zelfontwikkelingsstuk daarin verwerkt in uw coaching. Want bij mij bijvoorbeeld: de limiterende gedachte van: ik kan niemand vertrouwen en ik moet alles alleen doen, werkte heel goed tot op een bepaald punt. Ik heb het 6 jaar perfect gedaan, ik haalde heel mooie omzetten, ik deed het allemaal wel. Maar ik voelde mij ook wel heel eenzaam.

Ik denk ook vaak dat het zo werkt. We gaan iets geloven, omdat we iets hebben meegekregen van onze ouders of we hebben dingen meegemaakt in ons leven. En daar komt die gedachte of die overtuiging dan vandaag. Heel vaak werkt het heel lang heel goed voor ons. Bij jou, je business ging goed, je draaide goeie omzetten, je merkte resultaat van die overtuiging. Zo lang het voor je werkt, ga je dat niet veranderen.

Tot dat er een punt komt waarop je merkt: ja, maar dit werkt niet meer. En dat is dus het moment dat je die overtuiging mag gaan loslaten en langzaam mag veranderen. Dat is altijd een heel spannend moment. Omdat je weet wat het je heeft opgeleverd, maar je gaat steeds meer ervaren dat het je ook iets kost. En ik geloof dat de verandering pas mogelijk is op het moment dat je gaat voelen: dit kost me meer dan dat het me oplevert. 

Het pad vrijmaken om stappen te zetten

Ik denk dat elke businesscoach je kan vertellen wat een goeie strategie is en welke stappen gaan werken voor je. En dat als je een ondernemer wil worden, dat kan je ook opzoeken. Je kan tegenwoordig alles zien op het internet. Je kan erover lezen etc. Maar werkt het ook voor jou die manier? En hoe sta jij jezelf nog in de weg om die stappen te gaan zetten? Om jezelf het eigen te maken. En pas op het moment dat je dat stuk gaat aanpakken, dan ga je het ook intern echt voelen. Ga je echt de stappen zetten waar je enthousiast van wordt en die werken voor je.

Je gaat jezelf niet meer in de weg zitten. Dus de belangrijkste vraag als ondernemer, maar ook als mens is: hoe kan je uit de weg gaan, want we staan onszelf in de weg door bepaalde dingen die we geloven. Hoe kan je uit de weg gaan zodat het pad vrij is voor je om te gaan en die stappen te zetten?

Ridder ego aan de kant zetten

Ja, want dan wordt het ook wel allemaal eventjes heel gevoelig. Uw ego even opzij zetten en dan durven kijken naar: heel veel dingen waar dat je toch wel een bepaalde verantwoordelijkheid gedragen hebt. En dat je tot op dat punt dacht dat dat niet het geval was, dat opent wel heel veel deuren. Het is moeilijk geweest voor mij om dan 3 stappen achteruit te zetten en alles eigenlijk te bekijken. En dan eventueel mijn business, mijn budget, mijn doelstellingen te verplaatsen vond ik toch wel heel heavy. Maar dan het geloof dat je in de plaats krijgt.

En het voelt bijna als het veranderen van uw DNA. Het durven veranderen van hoe je denkt. En ik had laatst nog een discussie met iemand die niet geloofde dat het kon. Dat als je bijvoorbeeld negatief ingesteld bent, dat je dat niet kunt veranderen. Ik heb het zelf gemerkt hoe dat werkt, dus ik geloof het uiteraard wel.

Ik kan mij voorstellen dat mensen ook pas bij jou komen op het moment dat ze daar echt klaar voor zijn?

DNA veranderen

Ja, dat denk ik ook. Je moet dat soort dingen wel aan durven gaan. En ik vind het heel mooi wat je zegt over je DNA veranderen. Sommige mensen veranderen hun DNA nooit, die blijven altijd zoals ze waren. En wat heel lang werkt voor hun. Omdat ze misschien ook genoegen nemen met dat bepaalde dingen zo lopen en daar kan je dan ook weer een overtuiging overheen plakken van: het leven is nu eenmaal zo, niet alles kan leuk en makkelijk zijn. Of wat je overtuiging dan ook is.

Op het moment dat je dat voelt en echt naar jezelf wil kijken en het werk wil doen, dat zou inderdaad een moment zijn om met mij aan de slag te gaan. En je DNA dan te gaan veranderen. Die ga ik onthouden, dat is een mooie om mee te nemen uit deze podcast. Ben jij bereid om je DNA te veranderen en geloof je daar ook in, dat je kan veranderen als mens.

En toch, misschien is dat ook wel een gevaarlijke, omdat heel veel mensen naar mijn gevoel al heel hard hun best doen. Eigenlijk te veel hun best. En dat het woordje ‘veranderen’ misschien niet het juiste woord is omdat we dan weer het gevoel hebben dat we iets moeten fixen of helen of beter maken. Terwijl dat het gewoon teruggaan is naar de essentie en uzelf durven omarmen en weten dat alles wat dat je doet goed genoeg is.

Loslaten is moeilijker dan doorgaan

Zeker, absoluut. Het is ook denk ik niet harder werken want dat is vaak wat we denken: knallen en stappen zetten en doelen behalen, etc. Ik denk dat het veel vaker gaat om dingen afleren. Dingen die je bent gaan geloven in je leven of dat je het op een bepaalde manier aanpakt en dat we daar kritisch naar gaan kijken van: klopt dat wel? En ik geloof juist heel erg dat op het moment dat je dingen gaat loslaten, dat het dan meer moeiteloos gaat. Loslaten is natuurlijk vaak een veel moeilijker proces omdat aan te durven gaan in plaats van nog meer skills leren of nog meer stappen zetten.

Ik denk dat we vaak ook een verkeerd beeld hebben van wat groeien is. Dat dat altijd betekent: een volgende stap nemen. Terwijl groeien kan ook zijn: stoppen met bepaalde dingen of even stilstaan inderdaad. Net als hoe het in de natuur werkt. Het is niet alleen maar dat een boom of een plant groeit en groter wordt. Nee, er zijn ook andere seizoenen. Die zijn ook nodig om meer te groeien en te bloeien. Dat kan je eigenlijk niet overslaan.

Verlangens hebben

Ik denk dat vaak ook mensen in die optiek soms boos zijn om het verlangen dat ze hebben. Dat zal direct overslaan naar: ik heb het gevoel dat ik nooit tevreden ben. Terwijl: verlangen is er gewoon. Je spreekt over de bomen, inderdaad, een boom groeit, heeft het verlangen om te groeien, dus die groeit. En die heeft het verlangen om in de herfst zijn bladeren te laten vallen dus die doet dat. Toch zijn wij heel streng voor onszelf.

En dat we ook gaan kijken naar: het verlangen wat je hebt. Dat triggerde mij even toen je dat zei. Omdat we dan ook tegen onszelf zeggen: je moet tevreden zijn met wat je hebt. Terwijl dat is heel interessant als dat gebeurt. Geef je je verlangen dan wel genoeg de ruimte? Is dat verlangen niet juist een aanwijzing? En dat is natuurlijk een ander verlangen of het vanuit je ego is of niet.

Dus dat is dan weer een volgende interessante vraag. Wat gaat er dan opgelost worden op het moment dat dat verlangen gehoord wordt? Is dat daadwerkelijk jouw verlangen? Maar de verantwoordelijkheid, om daar weer op terug te komen, is eigenlijk ook weer om dat dan te onderzoeken. Volgens mij zijn wij allebei mensen die heel graag willen creëren. En worden we alleen al van dat proces heel gelukkig. En mag je daar ook naar luisteren?

Welke klanten passen bij mij?

Als je bijvoorbeeld klanten hebt die daar nog niet zijn. Neem je die dan aan als klant? Of eerder niet? Wanneer neem je iemand aan als klant en wanneer niet?

Ik zit te denken of ik daar iets concreet voor heb om daarop te zeggen. Want heel veel businesscoaches kijken ook bijvoorbeeld naar een bepaalde omzet die iemand draait. Bv: als je zoveel omzet draait, ben je wel of niet welkom. En ik richt me wel vooral op de ondernemer die geen starter meer is. Daar kijk ik wel naar.

familieopstellingen Kim De Graeve Freedom Unlocked podcast Adapt Fiona Chandler Zelfontwikkeling verantwoordelijkheid

Welke mindset?

Maar ik kijk vooral naar de mindset van iemand. Waar staat iemand inderdaad in zijn leven, in zijn proces om naar zijn eigen stuk te kijken? Dus dat is iets wat we altijd samen onderzoeken op het moment dat iemand klant bij mij wil worden, dat we daarover het gesprek aangaan. Hoeverre past het op dit moment? En daar ben ik dan wel heel eerlijk in.

Op het moment dat ik denk: ik kan voor jou op dit moment niet het beste werken, je kan beter bij iemand anders zijn. Of dit is niet de tijd daarvoor, dan zeg ik dat ook wel heel eerlijk. Heb ik in het verleden niet altijd gedaan, maar ik heb echt wel ontdekt dat op het moment dat we allebei heel duidelijk de match voelen, dat is ook wanneer ik er heel blij van wordt en heel erg veel energie van krijg. En dat het ook betekent dat mijn klant de meeste resultaten gaat behalen, het meeste gaat groeien. Die match en die chemie moet er wel heel duidelijk zijn en daar moet je allebei wel heel duidelijk achter staan om de samenwerking aan te gaan.

Welke manier van ondernemen past bij jou?

Je zegt: veel business coaches kijken naar omzet en jij neemt geen starters. Geloof jij dat uw omzet sowieso onmiskenbaar vasthangt aan het level of soul searching dat je gedaan hebt?

Ja en nee. Nee in de zin van: ik denk dat je hele goeie ondernemers hebt die heel veel geld verdienen en heel veel omzet draaien en die het ondernemersspel heel goed begrijpen, maar die qua soul searching nog best wel werk te doen hebben. Dus daarin zou ik zeggen ‘nee’. En ‘ja’ omdat het ook wel een weerspiegeling is van: hoeveel lef heb je, hoeveel kan je dragen als mens en als ondernemer. En daar horen inderdaad ook wel bepaalde omzetten bij.

In die zin zou ik dan weer ‘ja’ zeggen. Het hangt er ook helemaal vanaf wie jij bent als mens en als ondernemer. Wat is een manier die werkt en past bij jou en waar word je blij van? En bij sommige mensen past een kleinere onderneming waarbij minder grote omzetten zijn. Dat hoeft dan niet per se te betekenen dat jij minder ver bent of minder succesvol. Maar het kan juist ook zijn dat je heel duidelijk kiest voor deze manier van ondernemen.

Bén ik mijn bedrijf?

Ik heb zelf heel lang gezegd: ik bén mijn bedrijf. Maar sinds kort twijfel ik daar soms over. Omdat ik ook wel merk: als ik te veel in mijn bedrijf zit, dat ik daar ook niet zo op en top gelukkig van wordt en dat de dingen waar ik dan wel echt gelukkig van wordt bijvoorbeeld zijn: idiote gesprekken met mijn kinderen.En als ik te veel bezig ben met mijn missie, dan is daar geen ruimte of te weinig ruimte voor.

Dat is opnieuw iets waar ik ‘ja’ en ‘nee’ op zou antwoorden. Want ik denk: mijn bedrijf is een onderdeel van mij en Fiona als persoon bestaat uit verschillende aspecten. Zoals ik net al zei: ik ben moeder, vrouw, vriendin. Ik heb eigenlijk allemaal verschillende identiteiten die bij mij horen en het runnen en leiden van mijn bedrijf is daar 1 van. En tegelijkertijd zie ik ook wel een valkuil bij ondernemers dat zij die identiteit van het runnen van een bedrijf heel erg groot maken.

Op het moment dat het goed gaat met je bedrijf, gaat het ook goed met jou. Maar op het moment dat het niet goed gaat met je bedrijf, gaat het ook niet goed met jou. En kun je dat ook loskoppelen van elkaar. Kun je ook zien dat jij als persoon op zichzelf staand ook genoeg bent. Los van wat je allemaal doet en wat je bereikt. Dat betekent niet dat je daar niet van mag genieten.

Wat zijn familieopstellingen?

Familieopstellingen is een methodiek zou je het kunnen noemen, om inzicht te krijgen in je familiesysteem. Dat kan je op twee verschillende manieren doen. Dat kan je met poppetjes doen, dus dat je verschillende poppetjes neerzet die jouw familiesysteem: dus je ouders, je broer en je zus en jijzelf voorstellen. Of het kan met echte mensen. Die zet je dan neer in de ruimte en dat maakt bepaalde patronen die jij hebt heel inzichtelijk.

Transformaties

Nogmaals, dat is niet echt iets wat je kan uitleggen in woorden, je moet het echt gaan ervaren. Maar dat gaat iets shiften in je systeem waardoor er meer ruimte komt om je eigen plek te gaan innemen. Als je dat gaat doen, gaat ervaren, kan je ook veel meer je bedrijf en je leven leiden op een manier die bij jou past en die voor jou werkt. In plaats van dat je bijvoorbeeld je hele leven lang iets aan het doen bent om nog je vader te plezieren. Of om je moeder gerust te stellen. Of wat de reden ook is dat je dingen doet.

Patronen herkennen familieopstellingen Kim De Graeve Freedom Unlocked podcast Adapt Fiona Chandler Zelfontwikkeling familieopstellingen

Mijn ervaring met familieopstelling

familieopstellingen Kim De Graeve Freedom Unlocked podcast Adapt Fiona Chandler

Ik heb daar zelf niet zo’n goeie ervaring mee. En ik hoor iedereen er heel veel positieve dingen over zeggen en voor mij voelt het een beetje traumatiserend. Op zich tijdens de sessie zelf vond ik het heel helend. Ik heb ook heel veel tranen gelaten, maar vooral bij andere mensen hun proces. Hoe ik zag dat zij daar heel veel aan hadden. Ik was een van de laatste aan de beurt.

Dus ik was wel geïnteresseerd omdat ik dacht: bij de rest is dat heel mooi. Bij mijzelf was ik dan eigenlijk al een beetje teleurgesteld omdat: ik ben heel strategisch dus ik snapte het wel al hoe het hele ding in elkaar zat. Dus dat inzicht had ik wel al lang. Maar dan op een bepaald moment vroeg de facilitator of familieopsteller aan mij: zie je dat patroon al bij uw eigen kinderen. Ja, helaas wel. Die persoon zei tegen mij: als jij uw zaken gaat fixen, dan komt dat bij uw kinderen ook in orde. En mijn patroon is eigenlijk dat ik altijd heel hard iedereen moet dragen. Voor mij kwam dat heel hard binnen: nu mag ik dat ook nog eens dragen, nu ben ik ook nog eens verantwoordelijk voor mijn kinderen hun patronen.

Het is al bijna een half jaar geleden, maar nu kan ik dat veel beter plaatsen. Ook wat dat die persoon heeft gezegd, was natuurlijk mijn trigger.

Het doel is altijd: verbetering

Aan de ene kant denk ik: familieopstellingen kunnen heel veel naar boven halen. Dus in die zin kan het zeker heftig zijn. Maar het is wel de bedoeling dat het altijd iets opent. En dat het rustiger maakt uiteindelijk. Ookal wordt soms even de beerput opengetrokken. Het doel is wel dat dat uiteindelijk voor een verbetering zorgt in je leven.

Ik kan natuurlijk verder niks zeggen over diegene die het begeleid heeft. Maar het klonk niet alsof het heel veilig voelde voor jou. Of dat er ook een soort van oordeel in zat. En dat is juist niet wat familieopstellingen teweeg zouden moeten brengen. Dus ik weet niet hoe het voor nu is op dit moment in je leven, maar ik zou je bijna willen uitnodigen om opnieuw familieopstellingen te ervaren die veilig voelt. Want dit was eigenlijk een versterker van wat er eigenlijk al was: het verantwoordelijkheidsgevoel. En het moeten dragen voor of van anderen. Dat werd daarin eigenlijk alleen maar bevestigd voor jou.

Een shift voor de rest van je leven

Wanneer ben jij tevreden in uw coachingtrajecten?

Ik ben tevreden als we dat stuk hebben aangeraakt waar het echt om gaat. En dat klinkt natuurlijk een beetje vaag. Als we kijken naar het thema wat er echt speelt en dat we daarin echt tot de kern komen. Wat is de grootste blokkade op dit moment? Ik merk elke keer weer in een traject: als we daarnaar kijken, daarin zit de meeste verandering.

Als ik dit zeg, klinkt het heel vaag. Maar ik kan me bijvoorbeeld voorstellen bij het verhaal wat jij vertelt. Als we tijdens het traject echt gaan kijken naar het verantwoordelijkheidsgevoel en het dragen. De gedachte van het hard moeten werken. Als je daar een andere visie op gaat hebben, dat je het ook echt anders kan voelen. Dat je meer vanuit vertrouwen stappen kan zetten in plaats vanuit dat harde. Dat zou echt een shift betekenen waar je gewoon de rest van je leven iets aan hebt. Dat is dan niet alleen iets voor tijdens het traject, maar ook voor erna. Dat is het belangrijkste.

Het onderliggende probleem achterhalen

Dat snap ik heel goed. Ik vind dit niet vaag. Het is vaak dat ene ding dat heel veel in beweging zet natuurlijk.

Ja en ondernemers komen vaak met eenzelfde soort vraag bij mij. Ik loop ergens vast in mijn business, ik wil meer gaan verdienen, maar dat lukt me niet. Ik wil groeien met mijn bedrijf. Dat patroon herken ik vaak. Het zijn allemaal een beetje dat soort vragen en vaak komen er dan dingen naar boven die vooraf niet zo duidelijk zichtbaar waren. Patronen die we herkennen. Ze komen dan eigenlijk met een andere vraag dan wat daadwerkelijk de vraag is. Op het moment dat dat duidelijk wordt, kun je dus de juiste keuzes voor jezelf maken in je leven en in je bedrijf. Dan zie je wat er echt voor nodig is om naar het volgende level te gaan. Hoe dat er voor jou ook uitziet of wat dat ook voor jou betekent.

Wat is de kern?

Maar hoe begin je daaraan? Je krijgt een ondernemer voor u en die vertelt zijn heel praktische problemen. Hoe begin je daaraan?

Ik ben vooral heel erg aan het onderzoeken op dat moment. Dit is jouw wens of jouw verlangen, hoe ziet dat er dan uit? Wat heb je tot nu toe gedaan om daar te komen? Welke patronen herkennen we? En eigenlijk al pratende of tijdens het coachingproces worden dingen daarin duidelijk. Waarom je dingen op een bepaalde manier doet. En dat heeft dus vaak te maken met dat je inderdaad dingen gelooft die er zo uitzien waardoor je die stappen zet.

Maar dan gaan we dus ook heel erg onderzoeken van: waarom heb je die stappen tot nu toe niet gezet? Waarom is dat niet gelukt? Dan komen we eigenlijk tot de kern en gaan we patronen herkennen.

Daar gaan we dus naar kijken. Waar komt dat vandaan. Die overtuiging gaan we onderzoeken en die familieopstelling die erbij hoort. En de ademwerk sessie. Dan is er verandering mogelijk.

Patronen herkennen familieopstellingen Kim De Graeve Freedom Unlocked podcast Adapt Fiona Chandler Zelfkennis

De invloed van onze opvoeding op ons leven

Ik hoor heel vaak terug: loyaliteit naar de ouders toe, familieopstellingen etc. Is het zo dat het toch wel heel vaak met uw ouders te maken heeft?

Zeker. Daar heeft het sowieso mee te maken. En natuurlijk ook met andere dingen. Want je ouders hebben heel veel invloed op jou. Hoe je bent opgegroeid en welke dingen je hebt meegekregen. Wat dus voor jou heeft gewerkt in je leven. Die patronen zal je herkennen. Maar het heeft zeker ook met andere dingen te maken. Wat voor relatie heb je op dit moment, hoe ziet je omgeving eruit, welke keuzes heb je gemaakt in je leven, welke ervaringen heb je gehad? Dat heeft allemaal invloed in hoe jouw leven eruitziet en hoe je bedrijf eruit ziet. Bij de ouders zit natuurlijk heel veel, maar het zijn verschillende aspecten daarin die een rol spelen.

Die patronen herken ik natuurlijk en als ik daar zelf dingen over vertel: dat heb ik meegekregen. Die limiterende gedachte heb ik meegekregen om die en die reden. Dan voel ik bij mezelf nog altijd een bepaalde ontrouw naar mijn ouders toe. Ondanks dat het helemaal niet over hen gaat. Als ik dan bijvoorbeeld iets zeg over mijn vader ofzo, voel ik mij zelfs soms schuldig.

Schuld hoort erbij

Patronen herkennen familieopstellingen Kim De Graeve Freedom Unlocked podcast Adapt Fiona Chandler Zelfontwikkeling schuld

Ik denk dat schuld sowieso een heel belangrijk thema is. Tijdens elk traject zie ik dat wel terugkomen. We willen graag loyaal zijn naar onze ouders. Of we nu een hele fijne jeugd hebben gehad of een heel nare jeugd, dat zit er gewoon bij iedereen in. Dat patroon herken ik heel vaak. Uiteindelijk, als het gaat om het leven te creëren wat je heel graag wilt, dan zal je je ook schuldig moeten maken. En dat zal je ook moeten leren dragen. En dan komen we weer terug op die verantwoordelijkheid. 

Maar die verantwoordelijkheid dragen gaat ook over die schuld dragen. Dat jouw stappen op een positieve manier invloed hebben maar ook op een negatieve manier. En dat is ook iets waar je als ondernemer wel mee te maken krijgt. Je leven willen leiden op jouw manier en echt dat je gaat shinen, dat je gaat stralen. Daar is dat voor nodig.

Laatste tip

Sowieso: ga eens familieopstellingen doen. Want dan ga je dat dus ook voor jezelf aan. Is het zo dat ik minder straal op het moment dat ik loyaal probeer te zijn aan mijn ouders of aan mijn omgeving? Dat gebeurt natuurlijk altijd als je bezig bent met: hoe reageert mijn omgeving hierop of wat vinden ze ervan? Als je dat leidend laat zijn in de stappen die je zet en de keuzes die je maakt. Het feit dat je die vraag aan jezelf stelt en dat het antwoord daarin duidelijk is, dat zegt al voldoende. Dan ligt bij jou de verantwoordelijkheid om patronen te herkennen en om voor jezelf te beslissen: hoe ga je daarmee om?

Zo’n vraag kan simpelweg betekenen dat je de keuze maakt, dat het gaat doen omdat je weet: voor mij is het goed. Ik geloof heel erg dat op het moment dat het voor jou goed is, dat het ook goed is voor je omgeving. Ookal vindt je omgeving er misschien wat van.

Uiteindelijk is dat ook het beste voor die andere persoon. Je wilt niet ‘ja’ zeggen tegen een persoon terwijl je eigenlijk ‘nee’ voelt. Hoe loyaal ben je dan? In hoeverre kun je er dan zijn voor die persoon? Hetzelfde geldt naar je ouders toen. Je ouders willen uiteindelijk wat alle ouders willen: dat je gaat stralen. Dat je jouw leven op jouw manier gaat leven. Dus zelfs als dat betekent dat je je schuldig maakt, of het maakt ze in eerste instantie verdrietig of het heeft invloed op hen, als het goed gaat met jou, zal het uiteindelijk ook goed gaan met hen. Probeer dat patroon te herkennen en jezelf dat voor ogen te houden.

Meer blogposts & podcastafleveringen:

#245 5 Beste tips om uit die slachtofferrol te geraken - Kim De Graeve Financieel strateeg
KimDeGraeve

5 Beste Tips om voorgoed uit je slachtofferrol te stappen Ontdek hoe je kunt ontsnappen aan de beperkende valkuil van de slachtofferrol. In deze post

Lees verder »
#251 Tekort aan creativiteit en last van people pleasing? - Kim De Graeve Financieel strateeg
KimDeGraeve

In dit artikel hebben ik en Sofie Maes het over grenzen stellen, people pleasen en het bewaken van je balans en flow, maar ook hoe je creativiteit vindt voor je bedrijf op drukke momenten.

Lees verder »
#241 Geld is energie? wat een onzin! - Kim De Graeve Financieel strateeg
KimDeGraeve

Heb je ooit iemand horen zeggen: “Geld is energie!”? Het klinkt als een inspirerende mantra, maar laten we eerlijk zijn, veel mensen hebben moeite om de diepere betekenis ervan te begrijpen.

Lees verder »
#243 Ik wil investeren (maar mijn partner niet) - Kim De Graeve Financieel strateeg
KimDeGraeve

Niet iedereen deelt dezelfde passie voor investeren in een relatie. Sterker nog, het is één van de meest voorkomende zaken die ik tegenkom bij m’n klanten is dat ze wel willen investeren, maar hun partner niet.

Lees verder »
#239 Hoe krijg ik meer energie, tijd en geld? - Kim de graeve financiële vrijheid
KimDeGraeve

Hoe krijg ik meer energie, tijd en geld? In dit artikel neem ik je mee op een boeiende ontdekkingsreis, waarin ik deze elementen van onschatbare waarde uitvoerig zal bespreken.

Lees verder »
#218 Financiële vrijheid makkelijk haalbaar in 3 complete stappen - Kim de graeve financiële vrijheid
KimDeGraeve

Is financiële vrijheid echt haalbaar? Het is een vraag die velen van ons bezighoudt. Het simpele antwoord is: ja, financiële vrijheid is absoluut mogelijk, tenminste als je deze 3 concrete stappen doorloopt.

Lees verder »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven