5 Investeringsfouten die je wilt vermijden

In de spannende wereld van investeren ben ik geen onfeilbare expert, maar eerder een avonturier die door vallen en opstaan haar weg heeft gevonden. Neem een kijkje in mijn financiële reis terwijl ik mijn investeringsfouten onthul – van rekenfouten over inflatie tot een haperende start met vastgoed in 2012. Leer van mijn missers, ontdek hoe je je emoties onder controle houdt en begrijp waarom investeren niet moeilijk is, maar eerder een kunst die je kan leren beheersen. 

Recentelijk maakte ik twee aanzienlijke rekenfouten tijdens het schrijven van een post over inflatie op Instagram, wat resulteerde in een stortvloed aan kritiek. Gelukkig bleef het fundamentele principe intact: onze lonen zijn niet in lijn gestegen met de inflatie. Een huis kopen duurt nu ook dubbel zo lang dan voordien. 

Dat inspireerde me om even stil te staan bij mijn investeringsavontuur en bij mijn 5 grote investeringsfouten die ik vandaag graag met je deel.

#290 5 Investeringsfouten die je wilt vermijden - Kim de Graeve financieel strateeg

Investeringsfout 1: De Onervaren Bieder

De allereerste misstap in mijn investeringsreis was de aankoop van een huis in 2012. De verkoper vroeg destijds 198.000 euro, en met weinig ervaring in zowel opbieden als investeren, deed ik een bod zonder spaargeld – slechts 1000 euro op mijn rekening. Dit alles onthul ik in mijn boek Freedom Unlocked. In plaats van gedegen informatie in te winnen, bood ik 195.000 euro, wat onmiddellijk werd geaccepteerd. Terugkijkend realiseer ik me dat ik zonder moeite 10.000 euro had kunnen besparen, in plaats van slechts 3.000 euro af te dingen.

Investeringsfout 2: Onbedachtzame Aandelen aankopen

Eén van mijn investeringsfouten deed zich voor toen ik begon met investeren in aandelen, het volgende investeringsmiddel op mijn pad. Ondanks allerlei cursussen en theoretische kennis, wist ik nog niet hoe ik aandelen grondig moest onderzoeken. 

Zoals bekend, laten niet alle cijfers die je hebt zien of een investering gunstig is of in de plus staat. In mijn cursus Money Unlimited werk ik met een bestand waarin klanten aan de hand van kleurresultaten kunnen aflezen welke resultaten ze boeken. Een vaardigheid is nodig om, los van de cijfers, op je eigen intuïtie te leren vertrouwen.

Groeipotentieel

Terugkomend op mijn investering: deze vond plaats na de coronacrisis, wat eigenlijk een beetje te laat was. Mijn aanpak was om aandelen te kopen waar ik al bekend mee was, zoals Facebook en Adobe. Deze redenering was echter niet ideaal; beter is kijken naar ondergewaardeerde aandelen met veel groeipotentieel.

Belangrijk om te vermelden: groeiaandelen brengen meer risico met zich mee en vereisen een groter budget voor een goede spreiding. Hierbij kan gedacht worden aan aandelen zoals Tesla of Amazon. Daarnaast zijn er ook ETF’s, mandjes met verschillende aandelen, waardoor je kleinere delen van bijvoorbeeld een Tesla-aandeel kunt kopen. Door het bundelen van veel aandelen in één ‘mandje’ worden je aandelen veel goedkoper.

Spreiden van aandelen

Toen had ik nog niet het budget dat ik vandaag de dag heb. Hoewel we het goed hadden, waren we tegelijkertijd op zoek naar financiële vrijheid. Het aanschaffen van groeiaandelen was destijds niet de slimste zet, vooral niet met het budget van toen. Gelukkig besefte ik dat snel en verkocht ik ze met een bescheiden winst. Vanaf dat moment ben ik gaan spreiden op een manier die goed aanvoelde voor mij.

#290 5 Investeringsfouten die je wilt vermijden - Kim de Graeve financieel strateeg

Investeringsfout 3: Scam & Schijnveiligheid

Van al mijn investeringsfouten is mijn volgende de grootste en degene waar ik me het meest voor schaam. Ik viel namelijk ten prooi aan een zwendel. Hoewel ik al een tijd bezig was met aandelen, had ik een grote angst voor het investeren in crypto’s. Toen ik jonger was, kreeg bitcoin bij mij meteen een negatieve connotatie, waarbij crypto’s en bitcoin werden geassocieerd met illegale geldwinst. Ondanks mijn angst stond ik open voor nieuwe investeringsmogelijkheden. Goud en edelmetalen spraken me destijds niet aan, dat leek me saai.

Hebberige verleiding

Een vriend sprak me aan over een investering met een vast rendement. Hij deed dit al een jaar en had aanzienlijke winst behaald, wat hij me trots liet zien. Elke week ontving hij 10% rendement, wat neerkwam op 1000 euro per week in het begin. Je kreeg dus snel je initiële bedrag terug. Gezien mijn kennis van affiliate marketing en de langdurige vriendschap, raakte ik een beetje verblind. Als het hem binnen een jaar kon lukken, waarom mij dan niet?

It's a scam!

Uiteindelijk investeerde ik 10.000 euro en begon ik ook mensen aan te bevelen. Mijn vader en twee vrienden deden ook mee. Ons plan was om alles op te nemen zodra we 10.000 euro hadden bereikt. Dan hadden we in ieder geval ons initiële bedrag terug, en de rest zou blijven groeien.

5 Investeringsfouten die je wilt vermijden - Kim de Graeve financieel strateeg

Op de dag dat we het wilden opnemen, werkte de site niet meer. De uitleg voor dit probleem was altijd hetzelfde, er moest van alles worden bekeken, er was controle. Kortom: er was altijd iets en er werd altijd uitstel gegeven. Het bleef aanslepen totdat de website volledig verdwenen was.

Investeringsfouten en Levenswijsheid

Het feit dat ik anderen erbij had betrokken, woog zwaar door. Gelukkig heb ik er veel van geleerd, ook op emotioneel gebied. Als ik niet zo hebberig was geweest, zou ik er nooit ingestapt zijn. Ook interessant om te weten dat mijn angst voor crypto ervoor zorgde dat ik op zoek was naar ‘schijnveiligheid’.

Investeringsfout 4: Gedreven door Hype in Cryptocurrency

Uiteindelijk waagde ik me aan investeringen in cryptocurrency. Ik volgde talloze cursussen en mentoren, maar kreeg de indruk dat deze begeleiders vaak zelf in schaarste dachten en vanuit die hebzucht inspeelden op de emoties van anderen om hun cursussen te verkopen. Ondanks mijn kritiek op deze benadering, liet ik me meeslepen door de hype rondom bitcoin, vastbesloten om geen spijt te krijgen van uitstel. Ik besloot om 50.000 euro te investeren.

Gebrek aan strategie

Binnen enkele maanden boekten we 100% winst. Zonder een doordachte strategie en zonder na te denken over het nemen van winst, wilde ik doorgaan. Totdat de markt op een gegeven moment instortte. Tot op de dag van vandaag lijd ik hier nog steeds verlies door. Ook hieruit heb ik enorm veel geleerd.

Freedom Unlocked training over investeren

Investeringsfout 5: Blind Vertrouwen in een Mentor

Ik beluisterde een podcast van een collega-ondernemer die beweerde enorm veel winst te maken met aanbevelingen voor crypto’s in een specifiek programma. Ik vond het handig om haar als expert voor mij te laten kiezen, dus schreef ik me onmiddellijk in en nam deel. 

Aanlokkelijke Aanbevelingen

Ik volgde haar investeringen totdat ik op een gegeven moment op een eerste rode vlag stuitte. Een van de aanbevolen investeringen van mijn mentor ging overkop. Als je een team hebt dat voor jou de markt observeert, vind ik dat zulke fouten eigenlijk niet mogen gebeuren. Ik verloor 6000 euro.

Keerpunt naar zelfstandigheid

Daarna ben ik zelf alles gaan onderzoeken en ontdekte vreemde zaken in haar aanbevelingen. Ik meldde dit direct. Later die dag kreeg ik een mail waarin werd bevestigd dat ik gelijk had en dat de bewuste aanbeveling moest worden ingetrokken. Voor mij was dat het moment om te stoppen. Ik wilde niet betalen voor begeleiding waarbij ik zelf de problemen moest oplossen.

Strategieverandering

Vanaf die dag besloot ik nooit meer mijn investeringen in handen van iemand anders te leggen. Ik wijzigde ook meteen mijn strategie. Ik wilde niet wekelijks bezig zijn met investeren. Mijn energie wilde ik steken in mijn bedrijf en niet in investeringen. Zelfs als ik een uur per maand moest besteden aan een investering, wilde ik het al niet doen.

Geld voor je laten werken betekent niet dat je er zelf constant mee bezig moet zijn. Dit veranderde mijn strategie volledig. Ik wilde niet langer investeren in aanbevolen crypto’s, omdat dat betekende dat ik ze allemaal moest volgen.

#275 Hoeveel tijd kost het om je droomleven te bouwen? - Kim de Graeve financieel strateeg

Mijn investeringsfouten op een rij

De kern van het verhaal is dat succesvol investeren begint bij zelfinzicht. Het is essentieel om duidelijk te weten wat je plan is, je emoties onder controle te houden en te begrijpen hoe je moet investeren. Investeringen mogen niet als moeilijk worden beschouwd; het is eerder een vaardigheid, vergelijkbaar met andere.

Money Unlimited

Op basis van mijn eigen leerervaringen en gemaakte fouten heb ik een programma ontwikkeld voor absolute beginners. Dit omvat het opstellen van een plan, het bepalen van een risicoprofiel, en het vaststellen van de tijdsinvestering per maand.

Emotioneel bewustzijn is eveneens van belang, waarbij je leert om keuzes te maken op basis van feiten in plaats van emoties of intuïtie. Het programma moedigt ook aan tot onderzoek, het opstellen van een strategie, en het begrijpen van aan- en verkoopstatistieken. Daarnaast richt het zich op het veiligstellen van je investeringen voor het geval van overlijden.

Vermijd Investeringsfouten, investeer in kennis

Vaak onderschatten mensen wat investeren werkelijk vereist en zijn ze zich niet volledig bewust van de complexiteit. Aan de andere kant is er de neiging om te overschatten wat er moet gebeuren. Investeren in kennis is de eerste stap, vergelijkbaar met het bouwen van een huis waarbij je experts betrekt die weten wat ze doen. Hoewel sommige aspecten zelf kunnen worden aangepakt, kunnen andere op de lange termijn instorten als ze niet vanaf het begin correct worden aangepakt. 

De goedkoopste optie is niet altijd de duurzaamste, denk maar aan mijn investeringsfouten. Het ontwikkelen van de vaardigheid van investeren wordt als essentieel beschouwd, en mijn programma gaat verder dan louter investeringen; het omvat een breed scala aan investeringsmiddelen en richt zich ook op het emotionele aspect. Wil je veel bijleren, neem dan zeker een kijkje op Money Unlimited.

Freedom Unlocked

5 boekentips rond Investeringsfouten

  • “The Intelligent Investor” door Benjamin Graham. Een klassieker in de beleggingsliteratuur, geschreven door de mentor van Warren Buffett. Het boek benadrukt het belang van waardebeleggen en biedt inzichten in veelvoorkomende fouten die beleggers maken.

  • “Common Stocks and Uncommon Profits” door Philip Fisher. Hoewel dit boek zich niet specifiek richt op fouten, biedt het waardevolle inzichten in het evalueren van bedrijven en aandelen. Het kan beleggers helpen voorkomen dat ze beleggingsfouten maken door hen te leren waar ze op moeten letten.

  • “A Random Walk Down Wall Street” door Burton Malkiel. Dit boek geeft een overzicht van verschillende beleggingsstrategieën en wijst op de valkuilen van emotionele beslissingen. Het benadrukt ook het belang van diversificatie en een langetermijnbenadering.

  • “Fooled by Randomness” door Nassim Nicholas Taleb. Taleb bespreekt in dit boek de rol van toeval en geluk in beleggen. Hij waarschuwt voor het toekennen van succes aan vaardigheid wanneer geluk een aanzienlijke rol speelt, en vice versa. Het helpt beleggers om bescheiden te blijven en de onzekerheid van de financiële markten te begrijpen.

  • “Your Money and Your Brain” door Jason Zweig. Dit boek onderzoekt de psychologie van beleggen en belicht hoe emoties het besluitvormingsproces beïnvloeden. Door te begrijpen hoe de hersenen reageren op financiële stress, kunnen beleggers proberen emotionele fouten te vermijden.

#290 5 Investeringsfouten die je wilt vermijden - Kim de Graeve financieel strateeg

Veelgestelde vragen omtrent investeringsfouten

Eén van de veelgemaakte investeringsfouten bij beginners is het gebrek aan diversificatie, waarbij alle investeringen in één activaklasse of sector worden geplaatst.

Het is essentieel om een goed doordachte investeringsstrategie te hebben en emoties te scheiden van financiële beslissingen. Maak gebruik van vooraf bepaalde criteria en doelen.

Blind vertrouwen op advies zonder eigen onderzoek kan leiden tot slechte beslissingen en grote investeringsfouten. Het is belangrijk om zelfstandig te begrijpen waarin je investeert.

Verlies hoort nu eenmaal bij investeren. Denk maar aan al mijn voorgaande investeringsfouten. Het is belangrijk om kalm te blijven, lessen te trekken uit de fouten en je strategie zo nodig aan te passen.

Te veel focus op snelle winst kan leiden tot risicovolle investeringsfouten en het negeren van langetermijndoelen.

Een goed budget is cruciaal om te weten hoeveel je kunt investeren zonder je financiële stabiliteit in gevaar te brengen.

Een goed budget is cruciaal om te weten hoeveel je kunt investeren zonder je financiële stabiliteit in gevaar te brengen.

Houd vast aan een weloverwogen strategie en vermijd impulsieve beslissingen die zijn gebaseerd op tijdelijke trends.

Spreiding vermindert het risico door verschillende soorten activa op te nemen, waardoor eventuele verliezen in één sector worden gecompenseerd door winsten in andere.

Het is essentieel om op de hoogte te blijven, maar overmatige focus op dagelijkse schommelingen kan leiden tot impulsieve beslissingen. Een langetermijnvisie is vaak belangrijker.

Nieuwe investeerders moeten oppassen voor overmatige complexiteit, het negeren van basiskennis en het volgen van “get-rich-quick” schema’s. Net zoals in mijn scam-verhaal, wil je vermijden dat je hierdoor investeringsfouten gaat maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven