#218 Financiële vrijheid in 3 concrete stappen

Is financiële vrijheid echt haalbaar? Het is een vraag die velen van ons bezighoudt en waarvan ik uit persoonlijke ervaring weet dat er meer achter schuilt dan alleen die woorden. Het simpele antwoord is: ja, financiële vrijheid is absoluut mogelijk. Maar ik wil wel benadrukken dat je financiële vrijheid in 3 concrete stappen bereikt. In dit artikel toon ik je graag wat ik ermee bedoel.

Het plannen van je financiële toekomst

Om het eenvoudig te maken, wil ik graag een vergelijking trekken met het concept van financiële vrijheid. Stel je voor dat je bezig bent met het aanleggen van een tuin. In deze tuinaanleg zijn er drie duidelijke stappen. 

De eerste stap omvat het zorgvuldig plannen van wat je wilt realiseren in je tuin. De tweede stap is het beginnen graven en voorbereiden van de basis, zoals het graven van een zwembad of het aanleggen van een terras. Dit moet volledig worden afgerond voordat je begint met het plaatsen van tuinmeubilair of het planten van bloemen.

verhuur je huis met airbnb

Stappen overslaan = kans op schade

Het is van cruciaal belang om deze volgorde te respecteren, want anders loop je het risico schade aan te richten, zoals mijn pioenrozen die verdwenen tijdens de graafwerkzaamheden of onze omheining die geraakt werd door een vrachtwagen. Dergelijke problemen kunnen ontstaan als je fase 3 probeert uit te voeren voordat fase 1 is voltooid.

Hoe mag je leven uitzien?

Financiële vrijheid werkt op een vergelijkbare manier. Het begint allemaal met een goed doordacht plan. Je moet jezelf grondig begrijpen, je waarden identificeren en bepalen wat je wilt bereiken. Het is onmogelijk om financiële vrijheid na te streven als je niet duidelijk voor ogen hebt hoe je leven eruit zou moeten zien zodra je financieel vrij bent.

Stap 1: Heldere Visie en Voldoening

Een groot deel mensen slaat de planning over onder het mom van, we bekijken het wel als we er geraken. Ze gaan dus op zoek naar passieve inkomsten, ze beginnen zomaar te bouwen en dus te graven zonder goed en wel te weten wat ze juist willen. Je komt dus meteen in stap 3 (of fase 3) waardoor dingen in de toekomst niet passen of beschadigd worden.

Een vervuld leven leiden en bijdragen aan anderen zijn basisbehoeften die we allemaal koesteren. Deze voldoening en financiële groei komen vanzelf wanneer je doet waar je gepassioneerd over bent binnen je bedrijf. Je basisnoden kan je trouwens hier testen.

Op een later moment kun je experimenteren met het opbouwen en implementeren van je vermogen in zowel je persoonlijke leven als je bedrijf. Dan kun je ook je fiscalist en boekhouder betrekken bij de ideeën die voortkomen uit stap één. Dit kan echter alleen gebeuren nadat je stap één hebt doorlopen, omdat je anders geen stevige financiële basis kunt opbouwen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat stap één kan evolueren naarmate je groeit. Elke stap of fase moet in opeenvolgende volgorde worden doorlopen. Pas als fase één is afgerond, kun je doorgaan naar stap twee.

loopbaancoaching Manu strubbe kim de graeve

Stap 2: Opschalen van je bedrijf richting Financiële Vrijheid

Nadat je bedrijf goed op stoom is gekomen, wordt het uiterst belangrijk om te streven naar maximale schaalbaarheid. We zoomen dieper in op je vermogen en de opbouw ervan.

Het gaat erom dat je bedrijf niet langer volledig afhankelijk is van jou als ondernemer. Hierbij ligt de nadruk niet alleen op het uitbesteden van werk, maar vooral op automatisering. Pas in de latere stadia van dit proces wordt uitbesteden en het opbouwen van een team relevanter. Lees er meer over in mijn artikel Uitbesteden & aanwerven: Belang van Funderingen en Optimalisatie.

Stap 3: Je vermogen opbouwen

Zodra je bedrijf soepel draait en je niet langer persoonlijk aanwezig hoeft te zijn voor de inkomsten, bevind je je in fase 3 op weg naar financiële vrijheid. Het is op dit punt, wanneer je een duidelijk beeld hebt van wat je wilt bereiken en waar je met je bedrijf naartoe wilt, dat het sneeuwbaleffect binnen handbereik ligt. Ikzelf heb deze fase ooit verkeerd aangepakt.

De fout die ik zelf maakte

Ik bouwde een schaalbaar bedrijf op in de fotografiebranche en verwierf snel financiële vrijheid. Maar het bedrijf paste niet goed bij mijn eigen identiteit. Ik worstelde met het begrijpen van wie ik werkelijk was, wat mijn doelen waren en wat mijn missie was. 

Hier stond ik dan, met een winstgevend bedrijf dat eigenlijk niet voldeed aan mijn persoonlijke waarden en doelstellingen, ondanks dat ik financiële vrijheid had bereikt. Het was niet vervullend. Toen ik eindelijk helderheid kreeg over mijn identiteit en passies, besloot ik een nieuw bedrijf te starten, en vanaf dat moment ging alles in een stroomversnelling

In het artikel Van Fotograaf tot Financiële Vrijheid: Mijn Reis binnen de FIRE-Beweging, lees je er meer over. En dat is net wat ik NU doe. Ik begeleid mensen in alle stappen op weg naar hun mentale en financiële vrijheid.

Zo bouw je aan mentale en financiële vrijheid

Je missie ontdekken

In de eerste stap, Freedom Unlocked, richten we ons op het begrijpen van je verlangens, je identiteit en welke missie je wilt omarmen.

Je bedrijf verbeteren

In de tweede stap, Freedom Unstoppable, heb je een bloeiend bedrijf en een duidelijke missie. Hier duiken we dieper in de gebieden waar je wellicht nog ruimte ziet voor verbetering, zelfs als je al op de goede weg bent.

Kim De Graeve - Live dag een duidelijke visie brengt je naar succes en financiële vrijheid

Je droomleven veiligstellen

Het opbouwen van je vermogen, oftewel stap 3, is een voortdurende reis waar ik zelf nog steeds mee bezig ben. Ik merk dat sommige mensen in deze fase jaarlijks miljoenen verdienen, maar af en toe een stapje terug moeten nemen om hun strategie te verfijnen. Het paradoxale is dat voor deze mensen geld verdienen vaak gemakkelijk gaat, maar ze zichzelf soms in de weg staan.

Betekent dit dat je miljoenen moet verdienen voordat je fase 3 bereikt? Absoluut niet. Zelf bereikte ik financiële vrijheid toen mijn inkomen tussen de 350.000 en 500.000 lag. Het is dus heel goed mogelijk, maar het is ook normaal dat je in fase 2 streeft naar een hoger inkomen. In fase 3 wil je ook investeren op een manier die aansluit bij je persoonlijke waarden en levensvisie.

In fase 3 gaan we veel verder kijken, zowel naar het heden als naar de toekomst over 10 jaar. We zorgen ervoor dat je op dit moment de juiste investeringen doet, zodat je leven als het ware al voor je klaarligt. Je kunt dan op elk gewenst moment in dat leven stappen. In Money Unlimited leer je investeren en wachten tot je financiële middelen beschikbaar zijn, waarna je ze kunt benutten.

#199 Kan je investeren zonder risico kim de graeve financiële vrijheid fire investeren bitcoin

Financiële vrijheid met passieve inkomsten

Bijvoorbeeld, als je in aandelen investeert, laat je je geld groeien over een periode van 15 jaar. In mijn programma, Money Unlimited, leer ik je hoe je op een passieve manier kunt investeren. Hoewel dit programma niet noodzakelijkerwijs aan een specifieke fase is gebonden, is het van essentieel belang om bij te dragen aan jouw financiële vrijheid, omdat passief investeren zo cruciaal is.

Rijkdom aan inzichten

In elk van mijn programma’s deel ik een stukje van deze waardevolle kennis. Op elk niveau van je reis naar financiële vrijheid heb je de mogelijkheid om je kennis te benutten, in de mate dat je deze kennis kunt omarmen.

Mensen die zich bijvoorbeeld in het Freedom Unlocked-traject bevinden, bevinden zich nog in een vroeg stadium van hun kennisverwerving. Voor hen is het als het ware slechts het begin van de rijkdom aan inzichten die ik te bieden heb. In fase twee, Freedom Unstoppable, duiken we nog dieper in de materie.

Innerlijke voldoening

Het is echter van cruciaal belang te begrijpen dat kennis slechts een deel van de vergelijking is; je moet ook bereid zijn om die kennis te absorberen. Deze stappen zijn van onschatbare waarde en vormen een integraal onderdeel van mijn filosofie, omdat ze garanderen dat je altijd een vervuld gevoel zult ervaren. 

Ze dragen bij aan je groei, dagen je uit en stimuleren je. Het is geen gok, want het pad dat ik voorsta, belooft niet alleen financiële vrijheid, maar ook innerlijke vervulling.

Meer dan financiële middelen vergaren

Het is vermeldenswaardig dat sommige mensen financiële vrijheid hebben nagestreefd door simpelweg geld te investeren zonder de nodige kennis en inzicht. Het resultaat is vaak teleurstelling en zelfs een gevoel van leegte. 

Lotto-winnaars vormen hiervan een treffend voorbeeld, aangezien velen van hen uiteindelijk hun gewonnen rijkdom verkwisten en ongelukkiger worden. Financiële vrijheid is veel meer dan slechts financiële middelen vergaren; het omvat een diepgaand begrip van financiën en persoonlijke groei. Hoewel er zeker alternatieve benaderingen zijn, ben ik ervan overtuigd dat mijn methode het meest in lijn is met je innerlijke kern.

Lekker veilig in je cocon

Aan de ene kant zijn er mensen die blijven dromen maar nooit de stap naar actie zetten. Dromen en daadwerkelijk handelen zijn twee verschillende zaken. Sommigen blijven vastzitten in deze droomfase en bereiken nooit fase 2, omdat het daar comfortabel en veilig is. Deze mensen zijn ook aanwezig in ons programma, maar helaas kan ik weinig doen om hen vooruit te helpen.

Vooruitgang on hold

In Freedom Unstoppable, kom ik mensen tegen die zichzelf blijven vertellen dat geld verdienen niet juist is en dat verkopen negatief is. Echter, door niet te verkopen, doen ze de wereld tekort aan hun talenten. Zijn we niet hier om onze gaven te delen? 

Anderen willen snel succes met snelle oplossingen, maar eindigen telkens weer terug bij af. Deze mensen zijn niet in staat om een bloeiend bedrijf op te bouwen, omdat ze vastzitten in herhaling en comfortzone. Er zijn talloze valkuilen die voorkomen dat ze daadwerkelijk vooruitgang boeken.

Gevoel van onmisbaarheid

Als we spreken over schaalbaarheid, stuit ik op mensen die hun bedrijf niet willen laten groeien omdat ze willen vasthouden aan het gevoel van onmisbaarheid. Het streelt hun ego, maar het weerhoudt hen van schaalbaarheid. Aan de andere kant zijn er mensen met een bepaald vermogen die bang zijn om dat los te laten. Hierdoor blijven ze op dezelfde plek stilstaan of wachten ze op het “juiste moment,” wat vaak nooit komt.

Neverending groeiproces

Er zijn talloze momenten waarop je kunt vastlopen tijdens de verschillende fases van financiële vrijheid, en dit wordt vaak over het hoofd gezien. Dus, is financiële vrijheid mogelijk? Ja, maar ben jij bereid om te doen wat nodig is? 

Mijn conclusie is dat het enerzijds relatief eenvoudig is om financiële vrijheid te bereiken, maar anderzijds juist buitengewoon uitdagend. Het vraagt om persoonlijke groei op drie niveaus, en bij elk nieuw niveau komen nieuwe uitdagingen om de hoek kijken.

zo snel mogelijk financieel vrij worden kim de graeve

Financiële vrijheid is zelfontwikkeling

Vaak hoor je dat ondernemen een intense vorm van zelfontwikkeling is; hetzelfde geldt voor het streven naar financiële vrijheid. Het daagt je uit om een grotere, betere versie van jezelf te worden, en dit kan alleen vanuit je diepste kern gebeuren. 

Ik begrijp niet waarom je jezelf niet zou willen uitdagen op dit gebied. Alle andere levensvormen op aarde groeien tot hun maximale potentieel, behalve mensen. Dit is nu juist het boeiende: hoe ver durf je te gaan en hoeveel van je potentieel ben je bereid te benutten?

5 boekentips rond Financiële Vrijheid

#218 Financiële vrijheid makkelijk haalbaar in 3 complete stappen - Kim de graeve financiële vrijheid

Veelgestelde Vragen

De tijd die nodig is om financiële vrijheid te bereiken, varieert afhankelijk van je huidige financiële situatie, doelen en strategieën. Sommige mensen bereiken het in enkele jaren, terwijl het voor anderen tientallen jaren kan duren.

Het benodigde bedrag varieert sterk afhankelijk van je levensstijl en uitgavenpatroon. Het is belangrijk om een duidelijk financieel plan op te stellen om dit te bepalen. Ik praat er meer over in mijn blog artikel: Van Fotograaf tot Financiële Vrijheid: Mijn Reis binnen de FIRE-Beweging

Hoewel beleggen in de aandelenmarkt een gangbare manier is om passief inkomen op te bouwen, zijn er ook andere opties, zoals vastgoed, het starten van een bedrijf, of investeren in obligaties of grondstoffen. Wil je meer leren over investeren? Doe mee aan de Gratis Challenge over Investeren.

Financiële vrijheid kan betekenen dat je met pensioen kunt gaan als je dat wilt, maar het is niet per se hetzelfde. Sommige mensen blijven werken, maar hebben de financiële vrijheid om hun werk te kiezen op basis van passie en interesse.

Veelvoorkomende valkuilen zijn onder meer het onderschatten van de kosten, te veel risico nemen, gebrek aan geduld en het negeren van financiële educatie. Het is belangrijk om goed geïnformeerd en realistisch te zijn in je aanpak.

Begin met het identificeren van je korte- en langetermijndoelen. Stel prioriteiten op basis van wat het belangrijkst voor je is, zoals schuldaflossing, spaarplannen, investeringen of het realiseren van specifieke levensdoelen.

Ontwikkel een financieel plan dat zich uitstrekt over meerdere jaren. Stel realistische doelen en werk aan consistent sparen en investeren om je financiële stabiliteit en groei op lange termijn te waarborgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven