Wil je graag uitrekenen hoeveel je geld nog waard is over enkele jaren?
Als je wilt weten hoeveel je geld nog waard zal zijn over een aantal jaren, kan je gebruik maken van een inflatiecalculator. Dit handige hulpmiddel laat zien hoeveel de koopkracht van je geld zal afnemen door inflatie. Je kunt het zelf eenvoudig uitproberen met de inflatiecalculator hieronder (Daarna help ik je verder in deze blog door je enkele oplossingen aan te reiken):
Inflatiecalculator
Vul het bedrag en het aantal jaren in om de toekomstige waarde te berekenen.
‘Houd er rekening mee dat een inflatiecalculator slechts een indicatie geeft en dat er veel factoren zijn die van invloed zijn op de snelheid waarmee de waarde van je geld al dan niet afneemt. De calculator is gebaseerd op cijfers uit het verleden en biedt geen garantie voor de toekomst. Toch is het een nuttige indicator, vooral omdat de inflatie de laatste tijd steeds sneller stijgt. Het is daarom belangrijk om te beseffen dat de uitkomst van de calculator het best case scenario kan zijn.’

Wat is inflatie?
Het geld dat je hebt, wordt elk jaar minder waard in termen van wat je ermee kunt kopen. Dit wordt inflatie genoemd. Het is belangrijk om te weten dat dit niet betekent dat het geld van je spaarrekening verdwijnt. Als je bijvoorbeeld 10.000 euro op je spaarrekening hebt staan, blijft dit in principe 10.000 euro. Het probleem is dat de prijzen van bijna alles om je heen elk jaar stijgen.
Een goed voorbeeld hiervan is de prijs van huizen. In 2000 was de gemiddelde prijs van een huis in België ongeveer 137.000 euro. In 2022 was dit gestegen tot bijna 297.000 euro, wat bijna een verdubbeling is. Dit geldt niet alleen voor huizen, maar voor alles in je dagelijks leven, van voedsel en kleding tot elektriciteit. Dit betekent dat het steeds moeilijker wordt om genoeg geld te sparen om aan toekomstige behoeften te voldoen.
Dus onthoud, hoewel het geld op je spaarrekening niet fysiek verdwijnt, wordt het elk jaar minder waard in termen van koopkracht. Het is belangrijk om te begrijpen hoe inflatie werkt en om manieren te vinden om het effect ervan op je financiën te minimaliseren.
"Is je spaargeld eigenlijk aan het wegsmelten? Ontdek hier wat je kan doen om het tij te keren!"

Nu je met behulp van de inflatiecalculator hebt gezien dat je geld steeds minder waard wordt, wil je natuurlijk weten wat de oplossingen hiervoor zijn. Het lijkt misschien simpel om gewoon meer te gaan sparen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Als je kijkt naar de inflatiecalculator, moet je bijna een kwart meer sparen om dezelfde koopkracht te behouden over een periode van 7 jaar.
Dat is een flinke uitdaging, en het is niet iets wat de meeste mensen zomaar kunnen doen.
Het betekent vaak harder werken en nog dieper in de ratrace terechtkomen. Maar er zijn andere oplossingen waar je misschien nog niet aan hebt gedacht.
Dit is wat ik mensen graag leer: slimmer omgaan met geld en tegelijkertijd je droomleven realiseren, zonder jezelf te verliezen in de ratrace. Sterker nog, ik ben ervan overtuigd dat hoe meer je jezelf trouw blijft, hoe meer geld zich op allerlei manieren zal aandienen. Misschien klinkt dit nu nog wat vaag, maar ik heb twee geheime podcasts voor je waarmee je hiermee aan de slag kunt gaan. In combinatie hiervan is investeren (en dus geld voor jou laten groeien) het enige alternatief om niet harder te werken.
Het is mijn oprechte overtuiging dat het mooiste cadeau dat je jezelf kunt geven is om vandaag al je droomleven te creëren, terwijl je tegelijkertijd je geld voor je toekomst laat werken.
Wat kan je nu al concreet doen?
Ontvang gratis 10€ crypto budget bij BITVAVO. Zodra je je aanmeldt krijg je van mij een uitgebreide uitleg hoe je hiermee aan de slag kan gaan.
Tweemaal per jaar geef ik ook en driedaagse challenge rond investeren “HOW2FIRE”. Je kan hier kijken of deze binnenkort van start gaat (en zo niet kan je je op de wachtlijst zetten)
- Gratis 10 euro Bitcoin
- 3 methodes om te investeren in goud
- Waarom investeren zoveel potentieel heeft
- De voor-en nadelen van investeren
- Investeer je op korte termijn of eerder op lange termijn?
- Hoe ga je om met de angst voor inflatie?
- Gratis challenge over investeren
- Hoe emoties je in de weg zitten bij investeren
- Investeren in vastgoed

#245 Voel jij jezelf wel eens ‘een slachtoffer?’
5 Beste Tips om voorgoed uit je slachtofferrol te stappen Ontdek hoe je kunt ontsnappen aan de beperkende valkuil van de slachtofferrol. In deze post

#251 Tekort aan creativiteit en last van people pleasing?
In dit artikel hebben ik en Sofie Maes het over grenzen stellen, people pleasen en het bewaken van je balans en flow, maar ook hoe je creativiteit vindt voor je bedrijf op drukke momenten.

#241 Geld is energie? Wat een onzin!
Heb je ooit iemand horen zeggen: “Geld is energie!”? Het klinkt als een inspirerende mantra, maar laten we eerlijk zijn, veel mensen hebben moeite om de diepere betekenis ervan te begrijpen.

#243 Ik wil investeren (maar mijn partner niet)
Niet iedereen deelt dezelfde passie voor investeren in een relatie. Sterker nog, het is één van de meest voorkomende zaken die ik tegenkom bij m’n klanten is dat ze wel willen investeren, maar hun partner niet.

#239 Hoe krijg ik meer energie, tijd en geld?
Hoe krijg ik meer energie, tijd en geld? In dit artikel neem ik je mee op een boeiende ontdekkingsreis, waarin ik deze elementen van onschatbare waarde uitvoerig zal bespreken.

#218 Financiële vrijheid makkelijk haalbaar in 3 complete stappen
Is financiële vrijheid echt haalbaar? Het is een vraag die velen van ons bezighoudt. Het simpele antwoord is: ja, financiële vrijheid is absoluut mogelijk, tenminste als je deze 3 concrete stappen doorloopt.