Check even in bij jezelf, wat geloof jij over geld?

Zeg je dingen zoals: “Ik kan het niet, ik ben niet slim genoeg, het is niet beschikbaar voor mij, ik ben bang om mezelf te laten zien, ik kan niet trots zijn op mezelf?”

Welke is het meest toepasbaar voor jou?

We hebben deze gedachten allemaal. Het is dus niet gek, raar, of stom dat je zo denkt. En die overtuigingen komen terug op elk niveau, het mooie is dat als je groeit en ze opnieuw tegenkomt dat je ook weer beseft “Hey! Ik ben al zoveel gegroeid!” En het gaat elke keer makkelijker.

Zelfs als je financieel vrij bent.

Ik droomde van een financieel vrij leven voor het een naam had. Ondertussen benoemen ze het als FIRE (financial independence and retire early) maar toen ik ervan droomde had ik geen idee dat er zoiets bestond. Ik creëerde het omdat ik durfde te dromen.
Vandaag leef ik mijn droom, ik leef waar ik ooit van droomde. Maar het stopt niet, je blijft dromen, gaat op zoek naar nieuwe uitdagingen en zingeving.

Ook vandaag,

Ik merk bij mezelf dat er een internationale droom zit. Ik merk dat België en Nederland te klein zijn voor mij. Dat mensen helpen naar rijkdom en geluk mijn missie is en dat deze niet ophoudt aan aan de grens.

Ik leef mijn droom en toch voel ik nu ook op momenten; “Is dit het nu”.

Waarom?

Ik ken het spel, ik weet wat ik moet doen, het is geen uitdaging meer voor me. En nu heb ik een hoogtepunt door dit boek te schrijven, maar zodra het klaar is… Dan gaat het weer vervelen.

Daar kan je van alles van vinden, misschien vind je me verwaand, misschien denk je… Houdt het dan nooit op???

Nee, dat doet het niet. Je ziel wil spelen! Ontdekken. Dat verlangen is er. Er niet naar luisteren is onnatuurlijk.

Net zoals gras groeit, groeien wij ook. En wat niet groeit gaat dood.

Maar!

Door aan het gras te trekken gaat het niet ineens harder groeien. Ik voel nu dat ik nog niet klaar ben om die stappen te zetten, ik wil nu even genieten van m’n comfortzone en de droom die ik heb opgebouwd, maar ik weet ook dat er een nieuw, internationaal hoofdstuk aankomt.

En alleen maar daar aan denken doet me knarsetanden:

“Wie zit er op mij te wachten? Ik ga dan niet meer authentiek kunnen zijn! Ik ga mijn volgers verliezen als ik engels begin te praten! Ik kan dat niet! Ik ben niet slim genoeg! Mijn engels is niet goed genoeg! Ik weet niets van internationale marketing! Ik ga geen tijd meer hebben voor mijn gezin…”

De hele rimram!

Dus geen zorgen, ik heb het ook! Het komt terug op elk niveau.

Die limiterende overtuigingen gaan ervoor zorgen dat we onszelf saboteren, gaan uitstellen op onbewust niveau.

We zijn per dag slechts voor 5% echt bewust bezig met wat we doen. De overige 95% doe je op basis van automatische piloot met die bril op van die overtuigingen.
Dat betekent dat wat jij gelooft ook het resultaat en de realiteit bepaalt.

Het gaat zo:

Wat jij gelooft creëert een bepaald gevoel (een emotie) en dat beïnvloedt de woorden die je gebruikt. Die woorden versterken dan weer je geloof.

Bijv. Je vindt jezelf onhandig, je smost in een overvol restaurant tomatensaus op je witte t-shirt. Je krijgt een bepaald gevoel (misschien schaamte) dat triggert herinneringen waar je dit soort schaamte eerder hebt gevoeld en daardoor ga je woorden gebruiken als: “Wat ben ik toch altijd onhandig, lomperik!” Door die woorden te gebruiken worden er wederom herinneringen geactiveerd waar je nog vaker onhandig of lomp gedraagde. En dus wordt je geloof versterkt.

Want… Toen was je ook onhandig! En daar ook! En daar ook!


Je brein is er om je te helpen. Maar vaak zien we het als een last, als iets wat je voor de gek houdt en in de weg zit.

Ook al is angst een grote valkuil, ik ga je helpen hoe je kan communiceren met je brein waardoor je het kan inzetten om krachtiger te worden:

(tekeningen maken van de oefening)

Ik wil graag een oefening met je doen:

Hou je linkerarm links van je uitgestrekt.
Buig hem nu zo ver mogelijk naar achter
Wat ik wil is dat je even je ogen sluit, rustig je hand op je hart legt terwijl je één keer diep in en uitademt. En dan zegt tegen jezelf: “Ik kan verder”

Hoeveel verder kom je?

Dat is de kracht van je brein.

Als jij de juiste instructies geeft. dan bereik je wat je wilt bereiken. Echt wilt bereiken.
En de juiste instructies geven doe je door juist te communiceren met jezelf.

Daarom is het zo belangrijk dat we bewust zijn van welke instructies we dag in dag uit aan ons brein geven en minder op automatische piloot werken.

Wat ik heel vaak zie is dat mensen (ik ook) woorden als “niet, moeilijk, lastig, het is een nachtmerrie, ik word er misselijk van, vreselijk, ik wil dit niet, ik haat dit” gebruiken.


Wat belangrijk is om te weten daarin is dat de functie van je hoofd en gedachten is om je veilig te houden. En veilig houden voor je brein is: “Zorgen dat je niet sterft” dat is de hoofdfunctie van je brein.

Als jij woorden als ‘geen’,’niet’,’moeilijk’,’lastig’,’Het is een nachtmerrie’,’ik wil dit niet’ blijft gebruiken dan zegt jouw brein:

“Oh je wilt daar niet zijn, want je vindt het lastig. Om je te beschermen gaat je brein het nog lastiger voor je maken. Zodat je daar weg blijft, want misschien is het daar wel gevaarlijk.

Als jij er misselijk van wordt omdat je zoveel angst hebt, dan vangt het brein net hetzelfde op. Oh ze wordt misselijk! Dat ga ik aansterken zodat ze daar zeker wegblijft.”

Dus net zoals “Ik kan verder” kan je ook het negatieve activeren. (En dat doen we veel meer dan omgekeerd)

Het heeft ontzettend veel impact op je resultaten en je realiteit.

Dus…

Welke woorden geloof je over jezelf?

“Ik ben dom? Ik ben lomp? Ik ben perfectionistisch? Ik heb uitstelgedrag? Ik ben slecht met cijfers? Ik ga dat nooit kunnen? Ik ga een egoïst worden als ik rijk ben?”

De overtuigingen doen iets voor je. Ondanks je misschien op bewust niveau denkt: “Nee! Ik word er alleen gek van”

Als jij gelooft dat je egoitisch gaat worden als je rijk wordt dan brengt jou dat nu iets:

Bijv. Je hoeft niet anders te doen dan anderen, waardoor ze je niet raar kunnen bekijken, veroordelen of zelfs buitensluiten

Jouw brein geloof echt oprecht dat het je helpt, en daarom is het zo belangrijk dat jij bewust bent van je woorden en de juiste instructies geeft. Zodat het kan uitvoeren wat jij echt wilt.

Het werkt echt als een machine, het is een soort automatisch beveiligingssysteem waarvan jij hoort de programmatie in je brein goed in te stellen (en bij te stellen).
We hebben allemaal op dit moment een programmatie lopen, bij jou werkt deze misschien nu overuren en vooral limiterend. Maar elke programmatie kan je herprogrammeren, in welke fase je ook zit in je leven.

Echter kan je een programmatie die x-aantal keer per dag opnieuw terugkomt en vaak dezelfde limiterende gedachte, alleen overschrijven als je ook werkt met veel en consistente herhaling van wat je wel nodig hebt.

Jouw brein wil je veilig houden, maar je ziel wil spelen en ontdekken. Dus die werken elkaar vaak tegen. Maar ze werken in essentie wel samen, het zorgt ervoor dat je in leven blijft. Stel je voor dat die onbezonnen ziel ineens denkt: “Leuk! Ik ga even van die 50 meter hoge rots springen, Ik ben benieuwd wat dat met me gaat doen!” Dan heb je echt een beveiligingssysteem nodig.

 

Jouw brein doet precies van wat het denkt wat jij wilt en dus is het een krachtig tool dat je alles kan brengen, maar indien je het verkeerd gebruikt kan het je ook belemmeren.

Hoe herprogrammeer je je brein zodat het terug gaat denken in mogelijkheden?

Bijv. Je vindt jezelf onhandig, of vindt dat je stomme dingen doet, zegt vaak sorry…
Als je deze woorden gebruikt voor jezelf, dan veroorzaakt dit een emotie. Die emotie triggert herinneringen waarin je je ook onhandig of stom, of schuldig voelde en zijn dus een bevestiging op basis van je overtuigingen “Zie je wel, daar was ik ook stom, of daar was ik ook onhandig, of daar heb ik ook iets gedaan waar ik me schuldig over voel”.

Die overtuiging vormt wederom verder je identiteit, hoe je jezelf ziet bepaalt ook de acties die je neemt (terugkoppelen naar ‘je nieuwe ik’) en hebben om die reden rechtstreeks invloed op je realiteit en resultaat.

(aanvullen met tekening)

Als jij dit omdraait naar “oei ik was iets te enthousiast, gebeurt net hetzelfde. Je brein gaat herinneringen koppelen naar momenten waar je enthousiast was en dus ga je andere overtuigingen gaan creëren in je brein. Je maakt nieuwe connecties.

Je brein houdt verder niet van wat onbekend is, want het weet niet of het je daar zal kunnen beschermen:

Jouw brein is er om jou te beschermen, zodat je niet doodgaat. Dus als jij je hele leven al geworsteld hebt met geld en je bent daar niet door gestorven. Dan weet jouw brein tenminste dat worstelen met geld je in leven houdt.

Maar, als jij rijk wordt, dan weet jouw brein niet of het je daar kan beschermen. Want… Wat als mensen jaloers worden? Wat als ze je gaan afstoten? Wat als je gekke dingen gaat doen met dat geld?

Allemaal dingen die het brein niet leuk vinden.

Misschien vind je dit nog wat vaag. Ik ben zeker dat je deze misschien wel zal herkennen:

Tot m’n 33ste heb ik moeite gehad om mensen te vertrouwen. Ik deed alles alleen en had niemand nodig. Dan konden ze mij (of ik hen) niet teleurstellen.

Ik werd echter steeds eenzamer en verloor steeds meer verbinding met anderen. Dus ik werd ongelukkig.

Maar m’n brein wist; “Oké ze is eenzaam, maar ze kan tenminste op zichzelf rekenen. En dat gaat al 33 jaar goed! Ze leeft nog steeds! Maar… Wat als ze zich openstelt voor anderen? Wat als die anderen haar teleurstellen of haar hart breken? Gaat ze dat dan wel overleven??”

Het loslaten van deze overtuiging was één van de moeilijkste maar meest dankbare dingen die ik ooit heb gedaan. Maar alles begint met het bewust worden van hoe je brein werkt.

Je wilt wel rijk worden, je wilt wel je droomleven gaan leven. En dan mag je echt met je brein in gesprek gaan zodat jij eindelijk zal ontvangen wat je echt wilt.

Echter, gun jezelf ook rust. Echte rust.

Wat ik veel mensen zie doen is dat ze ineens snel, snel alles willen veranderen. Dat gaat niet. Het is niet omdat je aan het gras trekt dat het sneller gaat groeien, integendeel. Het zal eerder breken dan dat je enig resultaat zal zien.

Uit je comfortzone komen is goed, dagelijks een beetje. Daarna terug in je comfortzone komen is prima, ga genieten in die tijd en ga spelen. Het groeit echt vanzelf, zodra je dagelijks momenten neemt om bewust te zijn van deze processen.

Die regelmaat is echt belangrijk om je brein te herprogrammeren, maar ook de rust.

Vele mensen denken namelijk dat intuïtie iets is van het hart, de ziel. Maar eigenlijk klopt dit niet helemaal.

Je intuïtie zit eigenlijk in je derde oogchakra, de ajna. En dat zit toch echt wel in je hoofd:

(foto)

Je derde oogchakra, of ajna maakt verbinding vanuit je hoofd met je onderbuik en je hart. Die communicatie, wat uiteindelijk intuïtie wordt genoemd is alleen mogelijk als je rust en ruimte neemt. Dat verkrijg je niet door te leven op automatische piloot. Maar af en toe bij jezelf in te checken.

Bijv. door je ogen te sluiten, je hand op je hart te leggen, een paar keer diep in en uit te ademen en jezelf de vraag te stellen: “Wat heb ik nu nodig”.

Al kan het op elke manier die jij prettig vindt, door te mediteren, door te wandelen, door even door het raam te staren… Werkelijke rust en stilte. Dan kan je luisteren naar je intuïtie.

Dit is ook één van de redenen waarom we al onze beste ideeën vaak onder de douche krijgen. Tegenwoordig is dat één van de weinige plaatsen waar we die rust en stilte nog nemen voor onszelf. Het is dus niet zo gek dat dat daar voorvalt.

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven