#80 Hoe Celine Charlotte omgaat met loslaten en groei

Ik herken veel van mezelf in Celine Charlotte van ‘t Wout. Met haar content en cursussen inspireert de Nederlandse business infuencer iedereen die het beste uit zichzelf wil halen.

Het was dan ook een eer dat Celine Charlotte met mij wilde pingpongen over hoe we continu verder groeien. Ik in Mexico, zij in Sedona. Maar helemaal op dezelfde golflengte. Beluister hier de volledige podcast. Of ga meteen naar de kern van ons gesprek in deze blog.

Abonneer je via Spotify, Apple Podcasts, Google Podcast of Youtube. Volledig gratis. Alle topics gaan over mentale en financiële vrijheid. 

Momenteel trek ik rond in Mexico, zonder man en kinderen. Ook jij hebt geen schrik om alleen te reizen. Wat is jouw belangrijkste drijfveer?

Celine Charlotte:

“Ik ben eigenlijk al vanaf mijn zesde aan het reizen. Maar de langste periode was wel een vijftal jaar geleden. Ik kwam toen net uit een lange relatie. Mijn partner had veel minder behoefte dan ik om de wereld rond te trekken. Dus toen we net uit elkaar waren, besloot ik om een maand naar Thailand te gaan.”

“In een hotelkamer in Bangkok heb ik een aantal teksten voor NRC Handelsblad afgewerkt. Toen ik die opstuurde naar de redactie, wist die niet dat ik in Thailand zat. Ze gaven me gelijk enkele nieuwe opdrachten. Dat was het moment dat ik besefte: “Ik hoef helemaal niet in Amsterdam te zitten om te werken”. Dus ben ik gewoon verder blijven reizen. Na Thailand bezocht ik Bali, Japan, Singapore, New York en San Francisco. Dat deed ik een jaar lang.”

"“Vaak zeggen mensen dat een huis kopen je grootste aankoop ooit is. Ik zie dat niet zo. Voor mij is dat in de eerste plaats een slimme investering."

Celine Charlotte – Freedom Unlocked Podcast 

Ik vond het ook heel inspirerend dat je terug ging reizen net nadat je een huis in Amsterdam had gekocht. De meeste mensen zouden dan in de schaarste schieten en besluiten dat reizen even niet kan. Jij niet.

Celine Charlotte: 

“Vaak zeggen mensen dat een huis kopen je grootste aankoop ooit is. Ik zie dat niet zo. Voor mij is dat in de eerste plaats een slimme investering. Ik wilde gewoon een eigen stek in Amsterdam. Een plekje waarnaar ik steeds kan terugkeren. Dat hoefde niet per se mijn droomhuis te zijn. Het was ook nooit de bedoeling om er fulltime te gaan wonen. Maar toen kwam corona en heb ik er toch ruim een half jaar gewoond. Maar zo lang niet kunnen reizen, ik werd er gek van. Daarom ben ik temidden van de pandemie naar Bali getrokken, waar er bijna geen coronaregels waren. Daarna ben ik naar Costa Rica gereisd om uiteindelijk in Amerika terecht te komen. En nu verblijf ik dus in Phoenix, samen met mijn partner.”

Daar ben je nu ook op huizenzoektocht … Ik heb het gevoel dat je heel gericht tewerk gaat.

Celine Charlotte: “Ik hou er inderdaad van om doelen te stellen. Als ik een doel voor ogen heb, dan tracht ik dat ook kwantificeerbaar te maken. Ik bereken precies hoeveel geld ik moet hebben om een huis te kopen en dan bedenk ik een plan. Als ik een cursus verkoop, dan weet ik ook perfect hoeveel ik daarmee wil verdienen. En dan bepaal ik hoeveel procent van de winst teruggaat naar mijn team, hoeveel ik wil gebruiken voor een huis, enzovoort.”

Celine Charlotte over intuïtie

Ik voel intuïtief dat er iets anders aankomt of dat ik beter ergens mee stop. Zo merk ik dat ik op professioneel vlak een nieuwe richting uit wil. Ik weet dus niet hoelang ik nog cursussen ga geven. Maar tegelijk vind ik het zonde om daar mee te stoppen. Ik heb heel veel werk gestoken in die cursussen en ze lopen als een trein. Maar ik weet intussen ook dat als ik me tegen dat gevoel verzet, ik niet meer verder groei. Dus nu wil ik alle cursussen nog één keer goed geven en ervaren hoe dat voelt, terwijl ik me hier verder settel. Dan kan ik nadien besluiten welke cursussen ik nog wil geven. Of ik laat ze allemaal vallen.”

Natuurlijk ben ik nu heel benieuwd welke nieuwe richting je uit wil…

Celine Charlotte: “Daar ben ik nog niet helemaal uit. Misschien dat ik wel weer iets fysieks wil beginnen. Voor ik online cursussen gaf, runde ik een bedrijf met vier panden en personeel in dienst. Maar ik wil me daar nog niet te veel over uitspreken. Enerzijds omdat ik dan weer van alle kanten advies ga krijgen, terwijl ik nu vooral naar mezelf moet luisteren. Anderzijds is de kans groot dat mijn enthousiasme dan verdwijnt. Het is veel leuker én slimmer om je marketing te doen op het moment dat je effectief iets te bieden hebt.”

“En eigenlijk komt het niet slecht uit dat ik nog even cursussen blijf geven. We hebben net een bod gedaan op een huis, maar dat is afgeketst. De cursussen geven me de kans om nog even verder te sparen om hier een huis naar mijn zin te vinden.”

Abonneer je via Spotify, Apple Podcasts, Google Podcast of Youtube. Volledig gratis. Alle topics gaan over mentale en financiële vrijheid. 

Ik herken die overgangsfase heel hard. Het doet altijd wat pijn om los te laten. Ik krijg dan ook altijd de reactie dat ik wispelturig ben.

Celine Charlotte: “Wispelturigheid klinkt nogal negatief. Terwijl je zoveel leert als je telkens weer nieuwe dingen probeert. Zelf noem ik het liever nieuwsgierigheid. Ik heb veel bewondering voor mensen die iets wat goed draait kunnen loslaten om iets nieuws te doen. Zo wil ik mijn succesvolle cursussen nu opgeven voor een onzekere toekomst. Maar alleen zo kan ik mezelf verder ontwikkelen.”

alleenstaande ouder moeder vader worden financieel ondernemen bedrijf succesvol kim de graeve katrin van de water

Heb jij tips die daarbij kunnen helpen?

“Wat ik dan vaak doe, is een brief aan de oude versie van mezelf schrijven. Daarin bedank ik mezelf voor alles wat ik de afgelopen tijd heb bereikt. En dan zeg ik dat het goed is zo en dat we nu iets anders gaan proberen. Het helpt natuurlijk ook dat ik dat gevoel herken vanuit het verleden. Ik vind het telkens eng om te veranderen, maar achteraf worden de dingen 100 keer mooier. Diep vanbinnen weet ik dat het allemaal wel goed komt.”

Loslaten is een natuurlijk proces

Celine Charlotte: “Soms kunnen de dingen inderdaad energetisch zwaar voelen. Dan kan het verlichting bieden om weer iets anders te gaan doen. Maar weet dat je nooit helemaal opnieuw begint. Want je bouwt altijd verder op de kennis die je al hebt. Dat helpt je om nieuwe zaken steeds beter in elkaar te zetten.”

“Dat besef ik steeds meer. Hoewel ik dat destijds niet heb gedaan, had ik misschien beter mijn eerste bedrijf verkocht. Toen had ik niet veel zin om daar energie in te stoppen. Maar nu besef ik ik uit dat verkoopproces veel had kunnen leren. Ongetwijfeld had ik dan fouten gemaakt, maar zo zou ik een volgend bedrijf nog succesvoller kunnen verkopen.”

Celine Charlotte groei

Los van je carrièreswitch, vraagt het wellicht ook een hele aanpassing om je nu te settelen in Amerika?

Celine Charlotte: “Ik geef toe dat het soms wat veel is. Voor mij is de grootste verandering wel om nu – na lange tijd single geweest te zijn – een partner te hebben. Dat is wennen. Ik heb lang heel sterk kunnen groeien als ondernemer. Ik heb daar ook heel veel energie in gestopt. Als tiener was ik heel verlegen. Het heeft tijd gevraagd om mijn mindset te veranderen. Ik moest mezelf promoten en op video durven komen. Maar eens je dat in de vingers hebt, ga je snel geld verdienen. Dat is wel fijn.”
Groei en loslaten voor Celine Charlotte:

“Maar nu ben ik dus aan het leren hoe het is om een relatie te hebben. Vroeger moest ik me van mijn harde kant laten zien, nu wil ik focussen op mijn zachte kanten. Dat is iets heel anders. Ryan vult me erg aan als partner, maar dat betekent ook dat we heel verschillend zijn. We praten veel over onze gevoelens. Ik probeer ook fysiek sterker te worden, om nog meer contact te krijgen met mijn eigen lichaam. Aan die dingen heb ik vroeger nooit aandacht besteed. Ook het besef dat ik nu word ondergedompeld in het Engels en dat ik binnenkort mogelijks geen cursussen in het Nederlands meer ga geven is best heftig. Maar ook dat hoort bij het groeiproces. Dan is het belangrijk dat je elke dag blijft opstaan met een blij gevoel en met een dankbaar gevoel gaat slapen. Ondanks dat je niet alles volledig onder controle hebt. Dat ben ik nu hard aan het oefenen.”

Ik heb laatst gehoord: “Leukere seks in bed, betekent meer omzet. Met andere woorden, als het goed gaat met jezelf, dan komt de rest ook wel.

Verder ben ik overtuigd dat het loont als je hard aan je relatie werkt. Te weinig mensen beseffen dat. Ik zie mijn partner nu liever dan ooit, maar we waren bijna uit elkaar. Op een bepaald moment voelde ik dat ik hem niet echt meer nodig had. Dat was een probleem natuurlijk. We hebben er aan moeten werken, om daar samen uit te raken.

Celine Charlotte: “Ik denk dat heel wat vrouwen zich daar in herkennen. Na mijn vorige relatie heb ik zes jaar zonder partner geleefd. Ik heb ook geen man nodig. Als je dan terug een relatie hebt, helpt het om daarover te praten en te lezen, zodat de aantrekking blijft. Als je echt van iemand houdt, dan is dat te bijzonder om te hopen dat het zomaar goed zal blijven lopen.”

alleenstaande ouder moeder vader worden financieel ondernemen bedrijf succesvol kim de graeve katrin van de water

Wat is de mooiste les die je de afgelopen tijd hebt geleerd?

Celine Charlotte: “Dat je niet al te perfectionistisch moet willen zijn. Zo waren we tijdens onze zoektocht naar een huis te veeleisend aan het worden. We wilden per se een zwembad. En hoge ramen, voor heel veel licht. Maar perfectionisme kan heel verlammend werken. Misschien moet ik gewoon een huis kopen en leren wat ik er fijn aan vind en wat niet. Die lessen kan ik dan meenemen als ik een tweede huis koop. Als je meteen voor het totaalplaatje gaat, is de kans reëel dat je in de pauzestand terechtkomt. Als je minder streng bent voor jezelf, voel je je veel vrijer. En intussen leer je keer op keer bij.”

Ik heb je beloofd dat we het bij een half uur zouden houden, dus hiermee wil ik afronden.

Ja, zoals elke ondernemer die ervoor kiest zichzelf zichtbaar en kwetsbaar te tonen heeft ook Celine Charlotte, net zoals Kim De Graeve regelmatig kritiek te slikken. Het is echter interessant om dat te zien als leerschool om te groeien, dankzij deze leerprocessen kan je weer een groter succes dragen. 

In 2020 was Celine Charlotte 33 jaar. 

In 2020 verdiende Celine Charlotte in 1 lancering 1 miljoen. 

Ja. Ze heeft hier een prachtige podcast over opgenomen die je hier kan beluisteren. 

#245 5 Beste tips om uit die slachtofferrol te geraken - Kim De Graeve Financieel strateeg

5 Beste Tips om voorgoed uit je slachtofferrol te stappen Ontdek hoe je kunt ontsnappen aan de beperkende valkuil van de slachtofferrol. In deze post

Lees verder »
#251 Tekort aan creativiteit en last van people pleasing? - Kim De Graeve Financieel strateeg

In dit artikel hebben ik en Sofie Maes het over grenzen stellen, people pleasen en het bewaken van je balans en flow, maar ook hoe je creativiteit vindt voor je bedrijf op drukke momenten.

Lees verder »
#241 Geld is energie? wat een onzin! - Kim De Graeve Financieel strateeg

Heb je ooit iemand horen zeggen: “Geld is energie!”? Het klinkt als een inspirerende mantra, maar laten we eerlijk zijn, veel mensen hebben moeite om de diepere betekenis ervan te begrijpen.

Lees verder »
#243 Ik wil investeren (maar mijn partner niet) - Kim De Graeve Financieel strateeg

Niet iedereen deelt dezelfde passie voor investeren in een relatie. Sterker nog, het is één van de meest voorkomende zaken die ik tegenkom bij m’n klanten is dat ze wel willen investeren, maar hun partner niet.

Lees verder »
#239 Hoe krijg ik meer energie, tijd en geld? - Kim de graeve financiële vrijheid

Hoe krijg ik meer energie, tijd en geld? In dit artikel neem ik je mee op een boeiende ontdekkingsreis, waarin ik deze elementen van onschatbare waarde uitvoerig zal bespreken.

Lees verder »
#218 Financiële vrijheid makkelijk haalbaar in 3 complete stappen - Kim de graeve financiële vrijheid

Is financiële vrijheid echt haalbaar? Het is een vraag die velen van ons bezighoudt. Het simpele antwoord is: ja, financiële vrijheid is absoluut mogelijk, tenminste als je deze 3 concrete stappen doorloopt.

Lees verder »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven