Vreugde vinden; Hoe kan je verder blijven dromen,  je bent tevreden met wat er is. Hoe doe je toch groter?

Veel mensen hebben het gevoel dat ze tevreden zijn met wat ze hebben en niet meer nodig hebben om gelukkig te zijn. Dit is een geweldig gevoel en iets om te koesteren. Maar als je niet blijft dromen en groeien, kan het zijn dat je jezelf belemmert om het volledige potentieel van het leven te ervaren. In deze blog bespreken we 10 verschillende oefeningen die je kunt uitvoeren om je te helpen groter te dromen, je mindset te veranderen, en wat de voordelen zijn van het veranderen van je mindset.

Vreugde vinden dankzij 10 oefeningen: 

 • Schrijf je dromen op Een goede manier om te beginnen met het vergroten van je dromen is door ze op te schrijven. Neem een notitieboekje en schrijf alles op wat je graag zou willen doen of bereiken. Het kan iets kleins zijn, zoals het leren van een nieuwe vaardigheid of iets groots, zoals het starten van een eigen bedrijf.

 • Visualiseer je dromen Visualisatie is een krachtig hulpmiddel om je dromen te verwezenlijken. Sluit je ogen en visualiseer hoe het voelt om je dromen te bereiken. Beeld jezelf in hoe je je voelt, wat je ziet en wat je hoort.

 • Verander je taalgebruik Gebruik positieve taal om je dromen te beschrijven. In plaats van te zeggen “Ik kan dat niet doen” zeg je bijvoorbeeld “Ik kan dat doen als ik me ervoor inzet”. Door positief te denken en te spreken, creëer je een positieve mindset.

 • Leer nieuwe dingen Blijf leren en groeien door nieuwe dingen te proberen. Neem bijvoorbeeld een nieuwe hobby of leer een nieuwe vaardigheid. Dit zal je helpen om nieuwe mogelijkheden te ontdekken en je dromen te vergroten.

 • Maak een actieplan Een actieplan is een essentieel onderdeel om je dromen te verwezenlijken. Maak een lijst van de stappen die je moet nemen om je doelen te bereiken en begin met de eerste stap. Houd je voortgang bij en pas je plan aan wanneer dat nodig is.
 •  
rente op rente kim de graeve compound interest calculator

Nog meer vreugde-oefeningen!

 • Wees nieuwsgierig Stel vragen en wees nieuwsgierig. Dit zal je helpen om nieuwe kennis op te doen en nieuwe ideeën te ontdekken.
 • Vier je successen Elke keer dat je een doel bereikt, vier het dan. Het vieren van je successen zal je motiveren om door te gaan en je dromen te blijven vergroten.
 • Omring jezelf met positieve mensen Omring jezelf met mensen die je aanmoedigen en ondersteunen. Dit zal je helpen om gemotiveerd te blijven en je dromen te blijven vergroten.
 • Zie mislukkingen als kansen om te leren Mislukkingen zijn een kans om te leren en te groeien. Zie ze niet als een einde, maar als een kans om te verbeteren en verder te gaan.
 • Focus op vreugde Richt je aandacht op de vreugde die je zult voelen als je je dromen bereikt. Dit zal je helpen om gemotiveerd te blijven en je dromen te blijven vergroten.

Het doen van een test om je basisbehoeften te leren kennen, kan je helpen begrijpen waarom je bepaalde dromen en doelen hebt. Als je bijvoorbeeld ontdekt dat je behoefte hebt aan zekerheid en stabiliteit, kan dit verklaren waarom je moeite hebt om grotere dromen te creëren. Door je basisbehoeften te begrijpen, kun je een beter beeld krijgen van wie je bent en wat je echt wilt, waardoor je betere en realistische doelen kunt stellen. Het kan ook helpen om je prioriteiten te bepalen en te beslissen waar je je tijd en energie in wilt steken.

Maar waarom is het belangrijk om groter te dromen?

Het kan zijn dat je tevreden bent met je huidige situatie, maar als je niet blijft groeien, kan dat leiden tot verveling en een gevoel van stagnatie. Bovendien kan grotere dromen en doelen stellen je helpen om meer vreugde en voldoening in je leven te ervaren.

Misschien houdt je huidige mindset je tegen om groter te dromen. Het kan zijn dat je overtuigingen hebt zoals “Ik ben niet goed genoeg” of “Ik kan dat niet doen”. Deze beperkende overtuigingen kunnen je belemmeren om je volledige potentieel te bereiken.

Waar komen deze beperkende overtuigingen vandaan?

Ze kunnen worden gevormd door de omgeving waarin je bent opgegroeid, de mensen om je heen, je eigen ervaringen en je eigen interpretaties van die ervaringen. Maar deze beperkende overtuigingen zijn niet definitief en kunnen veranderen.

Een manier om je mindset te veranderen is door bewust te zijn van je gedachten en overtuigingen en deze te onderzoeken. Stel jezelf de vraag of deze overtuigingen echt waar zijn en of ze je helpen om je doelen te bereiken.

minder werken voor meer resultaat kim de graeve

Doe de gratis basisnood-test hier >>

Als je deze beperkende overtuigingen kunt omkeren en positieve overtuigingen kunt aannemen, kun je een mindset creëren die je helpt om groter te dromen en je doelen te bereiken. Een positieve mindset zal je helpen om gemotiveerd te blijven en meer vreugde en voldoening in je leven te ervaren.

Funfact: Je brein maakt geen onderscheid tussen het visualiseren van iets en het echt doen. Dus door je dromen te visualiseren, train je je brein om ze te verwezenlijken.

Hier kan je alvast aan de slag gaan met visualiseren:

Kortom, blijf groter dromen, verander je beperkende overtuigingen en creëer een positieve mindset om meer vreugde en voldoening in je leven te ervaren. Met deze 10 oefeningen kun je gemakkelijk aan de slag om je dromen te vergroten en te verwezenlijken.

Een verhaal over vreugde en dromen

Icarus was de zoon van de beroemde uitvinder en timmerman Daedalus, die gevangen zat in het Labyrint van Kreta. Daedalus bouwde vleugels van veren en was in staat om te vliegen en te ontsnappen, en hij gaf een paar vleugels aan zijn zoon Icarus.

Voordat Icarus en zijn vader vluchtten, waarschuwde Daedalus hem om niet te dicht bij de zon te vliegen omdat de hitte de vleugels zou doen smelten. Hij waarschuwde hem ook niet te laag te vliegen, omdat de zeewind de vleugels zou kunnen verpesten. Icarus was echter zo opgewonden door het vliegen dat hij alle waarschuwingen vergat en steeds hoger begon te vliegen, dichter bij de zon. De hitte deed zijn vleugels smelten en Icarus viel in de zee en verdronk.

De mythe van Icarus is een waarschuwing tegen te veel ambitie en onbezonnenheid. Het is belangrijk om je grenzen te kennen (dat leer je hier) en realistische doelen(?) – lees even verder hieronder wat ik daarmee bedoel – te stellen. Als je te veel wilt bereiken en te hoog vliegt, kun je jezelf in gevaar brengen en uiteindelijk alles verliezen. Aan de andere kant is het ook belangrijk om te dromen en te streven naar iets dat je vreugde brengt en je vervult.

Deze mythe illustreert het belang van balans in onze dromen en ambities. Als we te weinig dromen, leven we een leven zonder passie en vervulling. Maar als we te grote dromen hebben en onrealistische doelen nastreven, kunnen we onze gezondheid en geluk in gevaar brengen. Daarom is het belangrijk om te leren hoe je realistische en haalbare doelen kunt stellen, terwijl je toch streeft naar grotere dromen.

Onrealistisch dromen is de sleutel tot je verlangen

Ondanks er vaak wordt gesproken over de SMART methode en smart doelen. Heb ik daar een ander idee over. Ik geloof WEL in onrealistisch dromen. Alleen wel aan de hand  van stappen. Icarus kon de zon ‘niet dragen’. Maar was hij rustig aan op ontdekking gegaan, dan had hij waarschijnlijk nog veel verder kunnen vliegen, daarnaast is ook de vraag; ‘Wilt hij ook echt verder vliegen?’ dat zijn dingen die je gaandeweg ontdekt in een actieplan. (Ik heb het vaak over de STOEM methode. Dit kan je hier in deze post lezen

Dat soort plan naar je droomleven leer je bouwen in Freedom unlocked 

hard werken wordt beloond

Van dromen naar vreugde

Zoals eerder genoemd kan het lastig zijn om groter te dromen als je tevreden bent met wat er is. Je hebt geen reden om te veranderen en het kan zelfs angst en onzekerheid oproepen om uit je comfortzone te stappen. Hieronder staan enkele situaties waarin je jezelf kunt herkennen en symptomen die kunnen wijzen op een gebrek aan grotere dromen:

 • Je voelt je verveeld en ontevreden, ook al heb je alles wat je nodig hebt.
 • Je voelt geen uitdaging of spanning in je leven.
 • Je hebt het gevoel dat je vastzit en geen vooruitgang boekt in je leven.
 • Je voelt je onzeker of angstig bij het overwegen van veranderingen of nieuwe kansen.
 • Je hebt moeite om gemotiveerd te blijven voor de dingen die je doet.

Als je jezelf in een of meer van deze situaties herkent, kan het tijd zijn om je dromen te vergroten en nieuwe doelen te stellen. Door deze tien oefeningen uit te voeren en je mindset aan te passen, kun je een meer bevredigend en vervullend leven creëren.

Het grote voordeel van grotere dromen is dat je jezelf uitdaagt en nieuwe vaardigheden en ervaringen opdoet. Dit kan je zelfvertrouwen vergroten en je helpen nieuwe uitdagingen aan te gaan. Bovendien kan het bereiken van je grotere dromen leiden tot een gevoel van voldoening en vreugde, wat je geluk en welzijn kan vergroten.

In conclusie, grotere dromen stellen kan een uitdaging zijn, vooral als je tevreden bent met wat er is. Maar het kan je helpen om meer vreugde en voldoening in je leven te ervaren en jezelf uit te dagen om nieuwe vaardigheden en ervaringen op te doen. Gebruik deze tien oefeningen om jezelf te motiveren en je dromen te vergroten, verander je mindset en kijk hoe je leven transformeert.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven