Schaarste rond geld naar overvloed: 10 oefeningen 

Het is een bekend feit dat de meeste mensen hun hele leven in een mentaliteit van schaarste blijven hangen, vooral als het gaat om geld. Deze mentaliteit kan je belemmeren om nieuwe kansen te zien en te grijpen, en kan een negatieve impact hebben op je financiële toekomst. Het goede nieuws is dat je met de juiste tips en oefeningen je mindset kan veranderen van schaarste naar overvloed. In deze blog deel ik 10 verschillende oefeningen die je makkelijk kan uitvoeren rond geld maar ook je dromen meer in overvloed te bekijken dan in schaarste, hoe je je moneymindset concreet kan aanpassen, waarom het je in de weg zit (uitgebreid) en wat het uitgebreide resultaat zal zijn als je het kan omdraaien.

Maar voordat we daar dieper op ingaan, is het belangrijk om te begrijpen waar deze mentaliteit van schaarste rond geld vandaan komt en waarom het je in de weg kan zitten.

Waar komt de mentaliteit van schaarste rond geld vandaan?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen vast kunnen zitten in de mentaliteit van schaarste rond geld. Eén daarvan is dat we vaak worden beïnvloed door onze omgeving en onze ervaringen in het verleden. Als je bijvoorbeeld bent opgegroeid in een gezin waar geld altijd een probleem was, kan het zijn dat je deze mentaliteit hebt overgenomen. Of als je in het verleden moeite hebt gehad om rond te komen, kan het zijn dat je onbewust vasthoudt aan de angst om opnieuw in die situatie te belanden.

Daarnaast kan de maatschappij waarin we leven ook bijdragen aan de mentaliteit van schaarste rond geld. We worden constant blootgesteld aan berichten over financiële crisis, inflatie en de hoge kosten van levensonderhoud. Dit kan ons het gevoel geven dat er nooit genoeg geld zal zijn en dat we voortdurend moeten worstelen om het hoofd boven water te houden.

schaarste rond geld naar overvloed Kim De Graeve

Waarom kan de mentaliteit van schaarste je in de weg zitten?

Het is belangrijk om te begrijpen dat de mentaliteit van schaarste rond geld je op verschillende manieren in de weg kan zitten. Ten eerste kan het leiden tot een gebrek aan vertrouwen en een negatieve mindset. Als je voortdurend bezig bent met geldtekorten en het idee hebt dat er nooit genoeg zal zijn, kan dit leiden tot een gevoel van hopeloosheid en frustratie. Dit kan er op zijn beurt voor zorgen dat je geen kansen ziet of dat je niet in staat bent om risico’s te nemen.

Ten tweede kan de mentaliteit van schaarste je belemmeren om te groeien en jezelf te ontwikkelen. Als je vastzit in deze mentaliteit, kan het zijn dat je niet bereid bent om tijd, geld of energie te investeren in je eigen ontwikkeling. Je denkt immers dat je er toch nooit genoeg van hebt.

Ten derde kan de mentaliteit van schaarste je beperken in het nemen van belangrijke beslissingen, zoals het starten van een eigen bedrijf, het kopen van een huis of het investeren van je geld. Je blijft dan liever bij het veilige en vertrouwde, ook al kan dit je beperken in je groei en succes.

Kortom, de mentaliteit van schaarste rond geld kan je belemmeren om kansen te zien en te grijpen, je beperken in je groei en ontwikkeling, en je angstig en onzeker maken over je financiële toekomst.

Hoe verander je je mindset van schaarste naar overvloed?

Gelukkig is het mogelijk om je mindset van schaarste naar overvloed te veranderen. Hieronder vind je 10 verschillende oefeningen die je makkelijk kan uitvoeren om je moneymindset concreet aan te passen en je te helpen om meer overvloed te ervaren in je leven.

 1. Schrijf dagelijks op waar je dankbaar voor bent rond geld. Focus op wat je wel hebt in plaats van wat je niet hebt. Dit zal je helpen om meer te waarderen wat je al hebt en om meer overvloed te ervaren in je leven.

 2. Maak een lijst van je financiële doelen. Schrijf op wat je wilt bereiken en hoe je dat gaat doen. Stel jezelf specifieke en meetbare doelen en maak een plan om deze doelen te bereiken.

 3. Stel jezelf open voor nieuwe mogelijkheden en kansen. Laat de angst voor het onbekende los en sta open voor nieuwe dingen. Dit zal je helpen om meer overvloed te ervaren in je leven.

 4. Oefen met visualisatie. Visualiseer jezelf in een situatie waarin je financieel succesvol bent en voel hoe het voelt om overvloed te ervaren.

 5. Werk aan je zelfvertrouwen. Als je meer vertrouwen hebt in jezelf en je eigen capaciteiten, zul je eerder bereid zijn om risico’s te nemen en nieuwe kansen te zien en te grijpen.

 6. Leer meer over geld. Kennis is macht, en hoe meer je weet over geld en financiën, hoe beter je in staat zult zijn om goede beslissingen te nemen en je eigen financiële toekomst vorm te geven. Dit is een goed begin! Schrijf je in voor deze gratis challenge >>

 7. Besteed aandacht aan je taalgebruik. Vermijd negatieve woorden en uitdrukkingen rond geld, zoals “ik kan het me niet veroorloven” of “geld maakt niet gelukkig”. In plaats daarvan, gebruik positieve affirmaties zoals “ik ben financieel succesvol” en “geld stroomt makkelijk en overvloedig naar me toe”.

 8. Vermijd vergelijken met anderen. Het vergelijken van jezelf met anderen kan leiden tot gevoelens van tekort en schaarste. Focus op je eigen doelen en wat jij wilt bereiken in plaats van te kijken naar wat anderen hebben.

 9. Geef geld uit met een positieve intentie. In plaats van jezelf schuldig te voelen over het uitgeven van geld, geef geld uit met een positieve intentie. Koop bijvoorbeeld cadeautjes voor anderen of doneer aan goede doelen. Hierdoor zal je een gevoel van voldoening en dankbaarheid ervaren, wat kan bijdragen aan het creëren van een overvloedige mindset.

 10. Wees bewust van je gedachten en gevoelens rond geld. Merk op welke gedachten en gevoelens er bij je opkomen wanneer je aan geld denkt en hoe deze je gedrag beïnvloeden. Probeer deze gedachten en gevoelens te herkennen en om te zetten in positieve, overvloedige gedachten en gevoelens.

Het aanpassen van je mindset van schaarste naar overvloed vergt tijd en oefening, maar het kan zeker de moeite waard zijn. Wanneer je meer overvloed ervaart in je leven, zal je meer open staan voor kansen en mogelijkheden en zal je minder beperkt worden door angst en onzekerheid. Dit kan leiden tot meer groei, succes en geluk in je leven.

Mythes: schaarste rond geld en overvloed

Er zijn verschillende mythes en overtuigingen rond geld en overvloed die bijdragen aan de mentaliteit van schaarste rond geld. Hieronder vind je een aantal voorbeelden:

 • “Geld maakt niet gelukkig”: Deze mythe suggereert dat geld niet belangrijk is en dat je geluk niet afhangt van je financiële situatie. Hoewel geld inderdaad niet alles is, kan financiële zekerheid en vrijheid bijdragen aan je geluk en welzijn.

 • “Rijk worden is alleen voor de lucky few”: Deze mythe suggereert dat financieel succes alleen weggelegd is voor een selecte groep mensen en dat het moeilijk is om dit te bereiken. In werkelijkheid zijn er veel mensen die financieel succesvol zijn geworden door hard te werken en slimme keuzes te maken.

  • “Je moet hard werken voor je geld”: Deze mythe suggereert dat geld verdienen alleen mogelijk is als je keihard werkt. Hoewel hard werken zeker kan bijdragen aan financieel succes, zijn er ook andere manieren om geld te verdienen, zoals het investeren van je tijd en geld in iets dat je passie heeft.

  • “Geld is de wortel van alle kwaad”: Deze mythe suggereert dat geld iets slechts is en dat het hebben van geld kan leiden tot immoraliteit en corruptie. In werkelijkheid is geld slechts een middel en is het de manier waarop het gebruikt wordt wat bepaalt of het goed of slecht is.

  Door deze mythes en overtuigingen te herkennen en te vervangen door positieve, overvloedige overtuigingen, kan je je mindset rond geld veranderen en openstaan voor meer financieel succes en overvloed in je leven.

schaarste rond geld kim de graeve money mindset

Het belang van een overvloedige mindset

Een overvloedige mindset kan bijdragen aan meer financieel succes, maar ook aan meer welzijn en geluk in het algemeen. Door te denken in termen van overvloed, sta je open voor meer kansen en mogelijkheden en ben je minder beperkt door angst en onzekerheid.

Daarnaast kan een overvloedige mindset ook bijdragen aan meer dankbaarheid en voldoening in je leven. Wanneer je denkt in termen van overvloed, ben je meer geneigd om te focussen op wat je hebt in plaats van wat je mist, wat kan bijdragen aan meer tevredenheid en geluk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven