De 5 Ultieme Tips voor Mindset en Techniek met Inez Swinnen

In dit artikel duiken sportpsychologe Inez Swinnen en ik in de intrigerende parallellen tussen topsport en ondernemerschap, samen ontdekken we hoe deze principes hand in hand gaan bij het streven naar financiële vrijheid. 

In mijn openhartig interview met Inez Swinnen bespreek ik waarom het aanpakken van je mindset cruciaal is wanneer je plafonds wilt doorbreken, en hoe deze dynamiek een sleutelrol speelt in het realiseren van jouw ongekende potentieel.

Tip 1: Individuele Benadering

Inez Swinnen: Ik coach gewoonlijk topsporters die hun verhalen delen over mentale uitdagingen en de praktische stappen die ze hebben gezet, maar vandaag hebben we over ondernemen en topsport, want die twee hebben wel wat gemeen.

Kim De Graeve: Klopt! Mijn man is behoorlijk intensief met sport bezig. Het interessante is dat het vergelijkbare inspanningen vergt als het streven naar financiële vrijheid, enzovoort. Het is eigenlijk een vorm van extreme zelfontwikkeling.

Inez Swinnen: Als Financieel Business Strateeg werk je met zowel ondernemers als mensen in loondienst. Topsporters vallen in principe ook onder die laatste categorie, zeker gezien de profielen waarmee ik werk. Op welke manier zou jij ook voor hen interessant kunnen zijn?

Het evenwicht tussen mindset en techniek (Met Inez Swinnen)- Kim De Graeve financieel strateeg

Toekomstvisie

Kim De Graeve: Allereerst zou ik moeten kijken naar waar iemand zich momenteel bevindt en wat diegene op dit moment wil bereiken. Een beginnende topsporter heeft waarschijnlijk heel andere doelen dan iemand die al verder gevorderd is. Mijn doel is ervoor te zorgen dat alle puzzelstukjes op het gebied van tijd, energie en geld perfect passen. 

Mensen denken vaak dat je altijd tijd en energie ruilt voor geld, maar dat is niet de bedoeling. We kijken dus naar alle drie de aspecten, zodat het volledig klopt. De magie gebeurt eigenlijk van daaruit, afhankelijk van waar je op dat moment behoefte aan hebt.

Tip 2: Slim investeren

Inez Swinnen: Laten we zeggen dat ik inderdaad een topsporter ben. Over een paar jaar verwacht ik waarschijnlijk te stoppen met mijn carrière en heb ik wat geld opgebouwd. Hoe zou financiële vrijheid er dan voor mij uitzien? Wat zou dat voor mij kunnen betekenen?

Kim De Graeve: We praten nu wel over mensen die al vermogen hebben opgebouwd, maar het is niet noodzakelijk om vermogend te zijn om financieel vrij te zijn. Mensen realiseren zich vaak niet dat je door slimme keuzes te maken, al dit jaar financieel vrij kunt zijn. Ik denk dat elke topsporter, of je nu over een paar jaar wilt stoppen of niet, eigenlijk al binnen tien à vijftien jaar zou moeten weten hoe zijn of haar leven eruitziet.

Rendement Op Investering: Direct en Lang Termijn

Kim De Graeve: Stel dat je over tien jaar naar Zuid-Amerika wilt verhuizen, maar je tekent hier in België nog tienjarige contracten. Dan heb je een probleem. Je gaat veel bewuster nadenken over de keuzes die je nu maakt. Het mooie is dat het vaak veel sneller gebeurt dan je denkt. We denken vaak dat iets onhaalbaar is, maar door de juiste keuzes te maken, komt het heel snel.

Bewuste Beslissingen en Toekomstige Levensstijl

Kim De Graeve: Je wilt dat je geld voor jou werkt en blijft groeien, in plaats van op je rekening te staan en onderhevig te zijn aan inflatie. Tegelijkertijd kun je investeren in je eigen leven. Wat ik daarmee bedoel, bijvoorbeeld: ik wilde een ruim huis met een zwembad. Dus wat heb ik gedaan?

Ik heb een huis laten bouwen met drie compartimenten en veel privacy. Twee van de drie worden verhuurd, waardoor we geen hypotheek meer hoeven te betalen. Ons zwembad betaalt zich bijvoorbeeld terug in vijf jaar. Omdat we veel reizen, verhuren we ons huis als we weg zijn, waardoor onze reizen worden betaald. Zo leven we eigenlijk gratis en voor niets.

Het evenwicht tussen mindset en techniek (Met Inez Swinnen)- Kim De Graeve financieel strateeg

Direct rendement

Inez Swinnen: Ik vind dit fantastisch: een investering die meteen rendement oplevert, in plaats van een lange termijn investering zoals bijvoorbeeld beleggen, waar je misschien een aantal jaar op moet wachten voordat je er voldoende uit kunt halen om financieel vrij te zijn.

Kim De Graeve: Ja, het is mogelijk om je leven te laten werken volgens je eigen regels, waarden en normen. Dat is slechts één voorbeeld van de ontelbare mogelijkheden.

Inez Swinnen: En hierin help je eigenlijk mensen om die mogelijkheden te zien. Om die belemmerende overtuigingen aan te pakken, zodat ze niet alleen op lange termijn, maar ook op korte termijn die vrijheid kunnen ervaren. We hebben het nu vooral over financiële vrijheid, maar het strekt zich ook uit tot tijd en energie. Financiële vrijheid draagt bij aan het verkrijgen van vrijheid op het gebied van tijd en energie, zodat je dingen kunt doen die voor jou belangrijk zijn of die je zelf wilt doen.

Tip 3: Beheer van Tijd, Geld & Energie

Kim De Graeve: En omgekeerd geldt het trouwens ook. Door meer energie te creëren, krijg je ook meer tijd. Dus alle drie, tijd, energie en financiën, staan eigenlijk met elkaar in verbinding. Als je een topsporter bent en voortdurend je grenzen overschrijdt op het gebied van tijd en energie, wees dan zeker dat je niet zoveel geld zult verdienen. Het is eigenlijk heel logisch, omdat je zowel je lichaam als geest uitput. Dus waarom zou je dan ingaan op een of ander extreem contract?

Inez Swinnen: En hier komt de strategie ook om de hoek kijken. Het is prachtig om te bedenken vanuit een langetermijnperspectief. Waar wil ik uiteindelijk naartoe? Van daaruit kun je keuzes maken in het heden. Zeker, zelfs als je pas drieëntwintig of vierentwintig bent en actief in de topsport, is dit al belangrijk om mee aan de slag te gaan. 

vastgoed tips

Inez SwinnenNiet alleen voor financiële vrijheid, maar ook als een manier om jezelf te zien los van de sport. Het biedt een soort anker voor het geval de carrière niet verloopt zoals verwacht. Je realiseert je dat je meer bent dan alleen die topsporter. Het voorkomt dat het einde van de carrière een groot zwart gat wordt.

Waarom Neediness NIET werkt

Kim De Graeve: Dat is echt mooi wat je zegt, want je identiteit is niet alleen die van een topsporter. Mensen met een passie identificeren zich snel met wat ze doen. Als je kunt loslaten dat dat jouw identiteit is, zul je veel gemakkelijker ook financiële overvloed aantrekken. Het gaat om onthechting, want anders ben ik niets. In die “neediness” zit veel potentieelverlies. Ook voor een topsporter geldt: als je plezier hebt, geniet van het spel en jezelf amuseert, zijn de resultaten altijd beter.

Inez Swinnen: Ja, het is een stukje waar dat mijn boek “Prestatiedruk’ over gaat, maar jij hebt ook een leuk boek geschreven Kim!

Kim De Graeve: Klopt. Freedom Unlocked gaat over hoe je stappen maakt naar een financieel succesvol leven en hoe je ervoor zorgt dat je tegelijkertijd ook mentaal succesvol blijft.

De 5 Beste Tips voor Mindset en Techniek met Inez Swinnen - Kim De Graeve financieel strateeg

Tip 4: Identiteit Loskoppelen van Prestaties

Inez Swinnen: En dat is eigenlijk wat dat de mensen in jouw boek kunnen vinden,  die stappen daartoe?

Kim De Graeve: Ja, de stappen om daar te komen, en ook het voorbeeld dat ik net gaf met mijn zwembad en dergelijke. Ik heb veel verschillende cases uitgewerkt op die manier, dus met zoveel mogelijk verschillende factoren, van mensen die bijvoorbeeld chronisch ziek zijn tot mensen die weinig geld hebben en er toch in slagen financieel vrij te worden, tot allerlei verschillende situaties. Ik wil gewoon dat iedereen ziet dat dit mogelijk is. Dat is mijn doel.

De 5 Beste Tips voor Mindset en Techniek met Inez Swinnen - Kim De Graeve financieel strateeg

Inez Swinnen: En iedereen kan zich wel ergens in een verhaal vinden of gelijkenissen ontdekken. In die zin is het ook inspirerend. Ik kan me voorstellen dat mensen denken, “Oké, het kan dus wel!” Als we dan de link leggen tussen ondernemen en topsport, waar je al eerder naar verwees, want er is zeker veel overlap tussen die twee… Op welke manier zou je het ondernemerschap nog kunnen vergelijken met topsport?

De Ondernemersmentaliteit

Kim De Graeve: Natuurlijk ben ik geen professionele sporter, maar mijn benadering hiervan is vergelijkbaar wanneer ik een bepaald obstakel wil overwinnen in mijn onderneming. Soms ligt de uitdaging in de strategie, andere keren is het simpelweg een kwestie van het verbeteren van mijn technische vaardigheden.

Tip 5: Je Mindset Overwinnen

Kim De Graeve: Vorig jaar lag de focus op techniek om mijn omzet te verdubbelen. Nu loop ik tegen mijn eigen belemmeringen aan, dus moet ik mijn mindset aanpakken. Mensen vragen vaak hoe ik zo snel groei. Het is omdat ik constant werk aan mijn mindset en vaardigheden. Als je overtuigingen kloppen, zie je een exponentieel effect, wat bijdraagt aan mijn snelle groei als ondernemer. Dat is ook zo bij topsport, niet?

Inez Swinnen: Zeker, sporters komen ook naar mij toe om aan hun mindset te werken. Kan je een recente overtuiging noemen die je hebt gehad of hebt moeten overwinnen om de volgende stap te zetten?

De 5 Beste Tips voor Mindset en Techniek met Inez Swinnen - Kim De Graeve financieel strateeg

Worstelen met Minderwaardigheidsgevoelens

Kim De Graeve: Ik bevind me momenteel midden in zo’n situatie. Mijn voornaamste focus dit jaar is om anderen effectief te begeleiden, maar ik merk dat ik vastloop wanneer ik iemand tegenkom waar ik naar opkijk. Het is alsof er iets in mijn systeem gebeurt waardoor ik blokkeer en hen niet goed kan ondersteunen, ondanks dat ik technisch gezien in staat ben dit te doen.

Inez Swinnen: Wat veroorzaakt die blokkade?

Kim De Graeve: Mijn gevoel van minderwaardigheid. Zodra die mensen dichterbij komen bevries ik en voel ik me niet in staat om hen op de juiste manier te ondersteunen. Het is een uitdaging, maar we werken eraan.

Durven graven

Inez Swinnen: Het is interessant dat het vaak teruggaat naar diepere emotionele lagen. Wat is een specifieke ervaring uit je verleden die hierin een rol heeft gespeeld?

Kim De Graeve: In mijn geval herinner ik me een moment waarop ik me als kind minderwaardig voelde. Na een weekend bij mijn vader, waarover ik enthousiast vertelde, reageerde mijn moeder heftig vanwege haar eigen pijn na de scheiding. Ze zei: “Als het daar zo leuk is, ga daar dan maar wonen.” Elke keer dat iemand anders me gelukkig maakte, voelde het alsof ik mijn moeder bedroog.

Loyaliteitsconflict na Scheiding

Inez Swinnen: Dat klinkt als een loyaliteitsconflict dat voortkomt uit een scheiding, want als ik het bij papa leuk heb, dan is mama niet tevreden. Vooral voor een tienjarige kan zo’n reactie als een afwijzing voelen.

Kim De Graeve: Inderdaad. Als een kind voel je die loyaliteit naar beide ouders toe. Ik ben gaan geloven dat ik mijn moeder moest plezieren om goed genoeg te zijn. Terwijl haar reactie gewoon uit liefde en de angst kwam om iemand kwijt te raken.

Reflectie op Jeugdervaringen

Inez Swinnen: Als kind kun je dat niet altijd zo zien, dat besef komt pas later.

Kim De Graeve: Absoluut, nu we volwassen zijn, belemmeren die verhalen ons nog steeds. Het is interessant om ze niet weg te vegen, maar er juist naar terug te kijken.

De 5 Beste Tips voor Mindset en Techniek met Inez Swinnen - Kim De Graeve financieel strateeg

Helen van Emotionele Wonden

Inez Swinnen: Dit zijn eigenlijk kleine wonden, en die wond ligt nog steeds open. Als volwassene kun je een deel van die wond helen door erop terug te kijken, erover te praten en het opnieuw te kaderen. Je kunt het zien als: “Mijn moeder was bang dat ik het daar leuker vond, en ze reageerde vanuit haar eigen pijn.” Het is essentieel om te begrijpen hoe het verleden nog steeds het heden beïnvloedt.

Kim De Graeve: Precies, stel je voor dat ik een topsporter ben en nog steeds geloof dat ik anderen niet mag kwetsen. Dat maakt me minderwaardig, en elke keer als ik mijn idool wil passeren, zal er iets blokkeren.

Inez Swinnen: Ja, zulke diep ingewortelde, onbewuste overtuigingen komen veel voor bij sporters. Ze durven hun plek niet op te eisen tegenover hun idolen uit angst om minderwaardig te zijn. 

Kim De Graeve: Eigenlijk is dat niet eerlijk tegenover jezelf of je idool om te handelen vanuit minderwaardigheid. Iedereen wil winnen door voluit te gaan, niet omdat iemand anders hen liet winnen.

Omgaan met Tegenslagen

Inez Swinnen: In jouw ondernemersreis zijn er vast tegenslagen geweest. Welke waren voor jou de grootste hindernissen op weg naar wie je nu bent?

Kim De Graeve: Ik heb fouten gemaakt in mijn onderneming, zowel kleine als grote. Op persoonlijk vlak waren er zaken waar ik weinig aan kon doen. Mijn broer is anderhalf jaar geleden overleden, en dat was echt heel zwaar. Het heeft veel in mijn systeem veranderd. Ik vertel er trouwens meer over in mijn artikel Verdriet als Verkoopstrategie.

Inez Swinnen: Wat veranderde er voor jou toen?

Kim De Graeve: Ik kwam in een bepaalde schaarste-denken terecht. Het idee dat een op de zeven mensen voor zijn vijfenzestigste sterft, werd mijn mantra. Het overlijden van mijn broer heeft me op een heel andere manier laten nadenken over het leven.

De 5 Beste Tips voor Mindset en Techniek met Inez Swinnen - Kim De Graeve financieel strateeg

Levenslessen na het Verlies van een Dierbare

Kim De Graeve: Het zien van mensen die vastzitten in een ratrace en zichzelf niet gunnen wat ze eigenlijk mogen doen, kwam ineens heel dichtbij toen mijn broer een van die zeven werd. Het leidde tot een overtuiging van “Pluk de dag.” Maar dit leidde ook tot het gevoel altijd functioneel te moeten zijn, wat vermoeiend werd.

Inez Swinnen: Begrijpelijk, dat idee kan inderdaad druk creëren.

Kim De Graeve: Ik was al op zoek naar vrijheid, maar ik werd plotseling gedwongen om van elk moment te genieten. Ik creëerde mijn eigen ratrace. Ik was al financieel vrij maar kreeg het gevoel dat ik iedereen zoveel mogelijk gratis moest helpen. Dat begon ik dan ook te doen en het maakte mij heel verdrietig. Mensen gratis helpen, dat is niet altijd zo vervullend.

De 5 Beste Tips voor Mindset en Techniek met Inez Swinnen - Kim De Graeve financieel strateeg

Inez Swinnen: Ik kan mij inbeelden dat dat dat ook niet meer de voldoening gaf in zo’n rol van redder. Je besefte al snel dat het niet alleen om vaardigheden ging en zocht hulp. Romy, je coach, stelde je de dappere vraag: “Wat denk je dat je broer Nathan hiervan zou zeggen?”

Kim De Graeve: Die vraag maakte me kwaad, maar het opende ook mijn ogen. Nathan zou zeggen: “Go get it.” Hij zou me de wereld gunnen.

De Helende Rol van een Verloren Dierbare

Inez Swinnen: Het is krachtig om iemand die je verloren hebt te gebruiken als een soort kompas in je leven. Hoe heeft dit je geholpen?

Kim De Graeve: Nathan is mijn poolster geworden. Als ik twijfel of niet helder zie wat te doen, vraag ik mezelf af: “Wat zou Nathan hiervan zeggen?” Zijn eerlijkheid is bevrijdend.

Emotionele Indicatoren

Inez Swinnen: Ik begeleid veel sporters die iemand hebben verloren. Hoe ga je om met zulke confronterende vragen in mindsetwerk?

Kim De Graeve: Ik zeg vaak tegen mijn eigen deelnemers dat de vraag vaak pijnlijker is dan het antwoord. Het is belangrijk om die vragen toe te laten en te erkennen wat ze met je doen.

Inez Swinnen: Klopt. Als een vraag je raakt, toont het dat er iets diepers is waar je aan moet werken. Het kan variëren van boosheid tot verdriet, maar het wijst op onverwerkte zaken.

Kim De Graeve: Inderdaad, ik merk zelfs tijdens ons gesprek dat ik geëmotioneerd raak. Het herinnert me aan rouw. Het is interessant om bepaalde emoties te laten zijn, maar ook om te weten wanneer je tegen iets vecht dat er mag zijn.

De Kracht van Vragen en Feedback

Inez Swinnen: Hetzelfde geldt voor sporters die kwaad worden bij bepaalde vragen. Het wijst op iets waar ze aan moeten werken.

Kim De Graeve: Ja, het is essentieel om vragen toe te laten en te erkennen dat ze iets onthullen. Zelfs als het ongemakkelijk is, kan het leiden tot waardevolle verschuivingen in mindset.

financieel onafhankelijk worden

Consistentie met Intentie

Inez Swinnen: Je hecht trouwens ook veel belang aan consistentie, bijvoorbeeld in je posts, nieuwsbrieven, en dergelijke. Je zorgt ervoor dat het niet verslapt.

Kim De Graeve: Absoluut, maar daar steekt bij mij veel meer achter. Consistent opdagen is één ding, maar het moet met je hart en intentie gebeuren. Het heeft geen zin als je gewoon opdaagt omdat het moet, zonder betrokkenheid. Dat resulteert in lege berichten die als spam overkomen. Of het nu gaat om een nieuwsbrief of een post, je moet echt iets brengen, al is het geen informatie. Het belangrijkste is dat je met hart en ziel aanwezig bent.

Betekenisvol Opdagen

Kim De Graeve: Gewoon elke dag opdagen omdat het moet, maakt je niet echt consistent. Ik vergelijk het met sporten. Je hebt de keuze om op te dagen of niet. Als je ervoor kiest om dingen te doen, zorg er dan voor dat je altijd met opgeheven hoofd in de spiegel kunt kijken en tevreden bent met wat je doet. Dat is genoeg. Het betekent niet dat je geen fouten mag maken, maar het hart moet er wel in zitten. Als je op die manier opdaagt, is het goed.

Struggles met Motivatie in Sport

Inez Swinnen: Veel sporters worstelen met motivatie en missen soms het hart en plezier in wat ze doen. Hoe ga jij om met periodes waarin je je minder gemotiveerd voelt?

Kim De Graeve: Dat is een goede vraag. Als ik me in zo’n periode bevind, waar het even laag zit, ga ik er anders mee om. Ik kijk of ik nog steeds met mijn hart kan opdagen. Het is oké om soms een dipje te hebben, zolang je nog steeds met oprechte betrokkenheid aanwezig kunt zijn. Het gaat niet om het perfecte plaatje, maar om de intentie en het hart waarmee je op dat moment aanwezig bent. Trust me, als je tien minuten gewoon even gaat voelen wat dat je wilt komen brengen, dan komt die motivatie naar boven.

De 5 Beste Tips voor Mindset en Techniek met Inez Swinnen - Kim De Graeve financieel strateeg

Bonus Tip: Doorgronden van Excuses

Inez Swinnen: In topsport gaat het vaak om het vinden van een balans tussen consistentie en flexibiliteit. Dat lijkt ook door te schemeren in jouw verhaal, vooral in het traject dat ik bij jou volg. We zoeken naar momenten waarop je energiek bent, jezelf oppept en je waarom en intentie vindt om met volle honderd procent ervoor te gaan. Het is een combinatie van jezelf oppeppen en de volle honderd procent geven wanneer je energiek bent, maar ook momenten van genieten toelaten. Het gaat erom die balans te vinden zonder te veel te forceren aan de ene kant en constant passief te zijn aan de andere kant.

Zelfkennis en Energiebeheer

Kim De Graeve: Precies, het draait om jezelf leren kennen. Excuses kunnen in je hoofd heel oprecht klinken, maar hoe beter je jezelf kent, hoe beter je je energie begrijpt. Je kunt voelen wanneer iets onzin is en wanneer niet. Veel mensen zeggen bijvoorbeeld dat ze weinig energie hebben en blijven dan in de zetel liggen. Het is interessant om te kijken: wat zou je doen op dit moment als je wel energie had? Vaak krijg je juist energie door die dingen te doen. Durf hiermee te experimenteren en ontdek wie je werkelijk bent, welke excuses je jezelf wijsmaakt, en wanneer je kunt doorzetten of rust nodig hebt.

Inez Swinnen: Het is zoals dat je soms geen zin hebt om te gaan trainen. Maar eens je bezig bent, dan loopt het en dan is de energie daar wel. Soms is het gewoon die eerste stap zetten, gewoon die kleren aandoen en vertrekken. 

Verbinding tussen Praktijk en Mindset

Kim De Graeve: Zeker, ik heb trouwens een praktisch boek uitgebracht – Freedom Unlocked waarin ik iedereen stap voor stap meeneem naar financiële en mentale vrijheid.

Inez Swinnen: Ik zie zoveel linken met mijn boek, waarin ik ook de combinatie maak tussen concrete stappen en het omgaan met druk. Het combineert praktische acties met verhalen uit de praktijk, zowel persoonlijke als bredere verhalen, om zowel concrete acties als mindset te omvatten.

Meer weten over Inez Swinnen?

Als auteur van het boek ‘Prestatiedruk’ en voormalig zwemster begrijpt Inez Swinnen als geen ander de mentale uitdagingen van topsport. In haar zwemcarrière ontbrak het haar soms aan zelfvertrouwen, en stress en perfectionisme deden afbreuk aan het plezier in haar sport. Die ervaring dreef haar naar het vakgebied van sportpsychologie. De website van Inez Swinnen kan je HIER terugvinden. 

De 5 Beste Tips voor Mindset en Techniek met Inez Swinnen - Kim De Graeve financieel strateeg
katrin van de water miljonairspodcast kim de graeve

5 Boekentips rond je Mindset

De 5 Ultieme Tips voor Mindset en Techniek met Inez Swinnen - Kim De Graeve financieel strateeg

Veelgestelde vragen omtrent je Mindset & Techniek

Een positieve mindset kan het zelfvertrouwen vergroten en prestaties verbeteren, terwijl een negatieve mindset belemmerend kan zijn.

Weerstand tegen verandering, angst voor falen en beperkende overtuigingen zijn vaak voorkomende obstakels.

Technieken zoals visualisatie, mindfulness en ademhalingsoefeningen kunnen de mentale focus en veerkracht vergroten.

Een veerkrachtige mindset helpt bij het accepteren van tegenslagen, leren van ervaringen en sneller herstellen.

Risicobereidheid, doorzettingsvermogen en het vermogen om te leren van mislukkingen zijn cruciale aspecten.

Een fixed mindset kan leiden tot vermijding van uitdagingen en ontwikkeling, waardoor groei wordt belemmerd.

Leiderschap, communicatie en het bevorderen van een cultuur van openheid en groei zijn essentieel.

Het ontwikkelen van stressmanagementtechnieken en realistische doelstellingen kunnen helpen bij het hanteren van druk.

Een goede balans draagt bij aan welzijn, prestatievermogen en langdurig succes.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven