Zwakten of sterkten: Op wat focus je?

En wat doe je met negatieve feedback?

De afleveringen worden intuïtief opgenomen en er zit om die reden geen consistentie in, wil je graag op de hoogte blijven van nieuwe afleveringen? Dan abonneer je je via Spotify, Apple Podcast, Google PodcastsOok via het Youtube kanaal kan je de video’s van de plantrekkers volgen. 

Freedom Unlocked!

Yay! Mijn cursus ‘Freedom Unlocked’ komt er binnenkort aan. Tijdens drie trajecten leer ik iedereen – ondernemers, gevorderde ondernemers én mensen in loondienst – hoe ze het heerlijke gevoel van vrijheid kunnen ervaren.

Maar nog even geduld dus. Omdat wachten lang kan duren, gaf ik als voorsmaakje deze podcast rond het ontdekken van jouw talenten. Naar aanleiding van die podcast dook Eveline Coppin ‘Boek van mijn leven‘ – nog een laagje dieper met mij in de materie. Beluister hier de podcast, waar ik voor de verandering eens aan de andere kant van de tafel zit.

Een verslag van ons verhelderende gesprek vind je hier, mét tijdsaanduidingen die je wegwijs maken in ons anderhalf uur durende interview.

00:55 Het doel van je cursus ‘Freedom Unlocked’ is om een ‘middelmatig leven’ achter je te laten en een hogere standaard voor jezelf te creëren. Richt je je dan tot mensen die niet tevreden zijn met hun leven?

“Ik ben er overtuigd dat we allemaal snel tevreden zijn met de middelmaat. Mensen moeten weten dat het anders kan. Vind je het fijn om elke dag je kinderen in zeven haasten aan school te droppen? Vind je het prettig om elke dag keihard te moeten werken en daardoor geen tijd te hebben voor leuke dingen? Dat moet je je afvragen.”

sterkten of zwakten kim de graeve plantrekkers podcast online workshop passief inkomen2

02:58 Maar wellicht zijn er ook mensen die genoegen nemen met dat leven. Ze willen wel heel graag eens een paar weken naar Australië, maar als dat niet kan, dan is dat ook ok.

“Je hebt verschillende fases in de bewustwording. Hoe verder je daarin staat, hoe groter het verlangen naar meer vrijheid zal worden. Heb je dat gevoel nog niet, dan is dit misschien nog niet het juiste moment voor de cursus. Maar als je echt supergraag naar Australië wil en je legt je er gewoon bij neer dat dat nooit zal lukken, dan vind ik dat best triest.”

05:30 In de cursus leer je dus om die middelmatigheid aan te pakken?

“Klopt. Maar de eerste module behandelt nog zoveel meer dan dat. Daar neem ik ook wel een paar weken de tijd voor. In die module zoeken we uit hoe ons ideale leven er uit ziet. We kijken wat er goed is – want het is natuurlijk niet allemaal slecht – en wat er beter kan. Daarbij vertrekken we steeds vanuit onze talenten, waar ik het dus over heb in de podcast.”

07:10 en 09:38 In de podcast geef je aan dat je achter het talent moet gaan kijken. Het talent achter het talent als het ware.  Kun je dat even toelichten?

“Velen gaan niet diep genoeg als ze naar hun talent gaan zoeken. Ik heb de proef op de som genomen door aan mijn omgeving te vragen wat volgens hen mijn grootste talent is. Steevast zeiden ze dat ik zeer goed kan verkopen. Dat is ook zo. Maar hoe komt dat? Als je dat van anderen te weten wil komen, moet je dus heel goed doorvragen.”

11:21 Heb je ook tips om dat voor jezelf uit te vissen?

“Daar zijn veel oefeningen voor, die ik in de cursus uitgebreid toelicht. Maar een goede tip is: ga eens na wat je als kind heel graag deed. Waar kon je jezelf echt in verliezen? Helaas worden die talenten heel vaak geremd door de omgeving. Ik kon bijvoorbeeld goed tekenen. Dat was wel leuk en mooi, maar praktisch kon je daar niets mee doen. Ik kreeg de raad om dat talent zo snel mogelijk te vertalen in iets ‘praktisch’, zodat ik ‘werkzekerheid’ zou hebben. Dat was allemaal heel goed bedoeld, maar uiteindelijk is dat vooral een redenering die voortkomt uit angst. Angst en denken in termen van schaarste leiden echter naar het middelmatige leven dat je net niet wil.”

“Ik vind het dan ook heerlijk om mijn kinderen te stimuleren om hun ‘niet-praktische’ talenten te ontwikkelen. Het moet helemaal nog niet duidelijk zijn wat ze daar later mee kunnen doen. Bovendien weet je nu nog niet welke jobs er over tien jaar zullen zijn. En als een job niet bestaat, dan kun je die misschien zelf uitvinden. Ik ben ervan overtuigd dat je enkel vrij kan worden als je iets doet vanuit je talent.”

14:11 Je zegt in de podcast: “Op het moment dat ik echt goed werd in fotograferen, beseft ik dat ik eigenlijk iets anders wilde doen.” Wat wil je daarmee zeggen?

“Daarmee wil ik zeggen dat je voor jezelf steeds een doel voor ogen moet houden. Neem nu mijn partner Manu. Hij is heel goed in het verbinden van mensen. In zijn vorige job als supermarktverantwoordelijke stuurde hij zijn team heel goed aan. Hij deed dat ook heel graag. Maar de werkvorm begon hem te vervelen, omdat hij nog zoveel andere dingen moest doen. Nu hij zelfstandige coach is, kan hij zich volledig focussen op wat ik zijn ‘superskill’ noem.”

sterkten of zwakten kim de graeve plantrekkers podcast online workshop passief inkomen1

17:07 Jij bent een krak in strategisch denken. Is dat ook iets wat zich nog steeds verder ontwikkelt?

“Strategisch denken is voor mij eerder iets wat verweven zit in alles wat ik doe. Ik denk constant na hoe ik mijn geld en mijn tijd kan verdubbelen. De kunst is om geregeld stil te staan bij hoe je iets aanpakt. Om je af te vragen: “Is dit wat ik echt wil?” Mensen gaan ervan uit dat ze altijd druk moeten bezig zijn om vooral geen tijd te verliezen. Ik doe net het omgekeerde. Ik bekijk vooral hoe ik zaken efficiënter kan aanpakken om tijd te winnen. Door te automatiseren of te delegeren bijvoorbeeld.”

20:13 Je zegt in je podcast ook dat je zelf een paar cursussen hebt gevolgd bij ‘slechte leiders’. Zij verzekerden je dat je succesvol zou zijn als je net hetzelfde als hen deed. Wat doet een goede leider anders?

“Ik probeer vooral te inspireren, omdat ik ervan overtuigd ben dat dat de enige juiste manier is om mensen hun doelen te laten bereiken. Als je een ander gaat dupliceren, dan komt het niet goed. Het is niet omdat iemand anders veel geld verdient, dat jou dat zal lukken op net dezelfde manier. Als je iets doet, dan moet dat vooral vanuit jezelf komen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je het warm water telkens opnieuw moet uitvinden. Uiteindelijk zijn heel veel nieuwe uitvindingen ook gebaseerd op zaken die al bestaan. Je laten inspireren en niet dupliceren is de boodschap.”

“Ik geef een voorbeeld. Zelf ben ik ervan overtuigd dat je niet 100% vrij kan zijn als je geen ondernemer bent. Maar ik weet dat het niet oké is om van anderen te verlangen dat ze ondernemer worden. Er zijn ook mensen die zich helemaal niet gelukkig zouden voelen als ondernemer. Daarom moet iedereen zijn eigen pad naar een grotere vrijheid volgen.”


21.21 Op welk vlak wil jij een goede leider zijn?

“Mensen vragen me vaak wat mijn missie is. Mijn ambitie is vooral om te zorgen dat alle mensen het goed hebben. Dan heb ik het over een combinatie van overvloed aan tijd, geld en liefde. Ik weet dat dat heel ambitieus klinkt, maar het is echt iets waar ik voluit voor ga. Met mijn cursus wil ik mensen aantonen dat je gerust groots mag denken en dat er heel veel mogelijk is.”

33:53 Om nog even op dat dupliceren terug te komen, is het niet menselijk om een succesvol iemand te willen kopiëren?

“Zelf ben ik daar eigenlijk redelijk snel vanaf gekomen. Toen ik mijn allereerste dure cursus volgde, heb ik ook geprobeerd om letterlijk alles over te nemen. Maar dat voelde gewoon helemaal niet goed. Als ik nu een traject volg, dan probeer ik me te focussen op wat ik écht wil leren. De dingen die voor mij op dat moment niet belangrijk zijn, die laat ik gewoon links liggen. Door je op minder zaken te focussen, zal je net meer leren.”

sterkten of zwakten kim de graeve plantrekkers podcast online workshop passief inkomen3

36:47 Kan je eens een voorbeeld geven?

Leerexperte Petra helpt me bij de uitwerking van mijn cursus ‘Freedom Unlocked’. Zij leerde me dat het belangrijk te benadrukken dat het niemands schuld is als er eens een oefening fout loopt. Ze adviseerde me tijdens die sessie ook om op het einde altijd terug te koppelen naar iets positiefs, zodat iedereen met een goed gevoel vertrekt. Dat was voor mij een enorme ‘eye opener’. Zo vraag ik mensen nu na een live sessie naar hun positieve ervaringen. Ik merk dat iedereen daardoor zoveel meer energie krijgt. Uiteraard heeft Petra me tijdens die sessie veel meer verteld maar dat ene dingetje was voor mij toen het belangrijkste om mee aan de slag te gaan.”

40:30 Kan ik daaruit afleiden dat het belangrijk is om meteen toe te passen wat je geleerd hebt?

“Dat doe ik inderdaad altijd. Als de zaken alleen in je hoofd zitten, dan vervagen die snel. Door daar zo snel mogelijk een vaardigheid van te maken, maak je je de dingen meteen eigen. Tegelijk maak je in je hoofd terug ruimte om weer iets nieuws te leren. Ik probeer ook uit alles wat op mijn pad komt iets te leren, zelfs al is het negatieve kritiek bijvoorbeeld.”

weinig tijd teveel werk kim de graeve online cursus passief inkomen schaalbaar beleggen productiviteit vrijheid geld liefde balans werk leven6

"

41:05 Doe je dan altijd iets met die feedback?

“Ik vind de meeste kritiek wel interessant. Wat ik wel moest leren, is om die los te koppelen van je emotie. Dat heeft toch even geduurd voor ik dat goed kon. Vroeger was ik heel gevoelig voor kritiek of gemene mails. Nu vraag ik gewoon door om die persoon beter te begrijpen. Wat is er gebeurd waardoor die persoon zich zo slecht voelt? Heb ik iets gezegd dat verkeerd is aangekomen? Staat er iets dubbelzinnigs in mijn mail? Als je de emotie wegneemt, kom je vaak tot heel constructieve gesprekken. Na mijn cursussen vraag ik ook steeds wat er minder goed was en waaraan ik nog moet werken. Daar leer je zoveel uit.”

55.30 Je zegt in je podcast dat vrij zijn gelinkt is aan een overvloed van tijd en dat tijd niet gelimiteerd is. Wat bedoel je daar precies mee?

“Uiteraard kan je niet meer tijd creëren dan er is. Maar we denken te vaak in termen van ‘niet genoeg tijd hebben’. We hebben op een dag niet genoeg tijd om te doen wat we willen doen. We willen niet gaan slapen omdat we nog niet klaar zijn. En we willen niet opstaan omdat we niet genoeg tijd hebben gehad om te slapen. Zo denk je terug in termen van schaarste. Ik pak het nu anders aan. Vroeger maakte ik me bijvoorbeeld druk als mijn kinderen verdrietig of boos waren. Want ik wilde zo snel mogelijk terug naar de orde van de dag. Nu neem ik bewust de tijd om even rustig met hen te praten. Dat levert minder frustraties op, je kinderen voelen zich beter en uiteindelijk ben je veel efficiënter bezig. Zoals ik al zei, af en toe bewust een moment van rust nemen kan wonderen doen. Dan kunnen we op het einde van de rit zoveel meer doen met onze tijd.”

“Denk bijvoorbeeld ook eens na over hoe je je smartphone gebruikt. Veel mensen zeggen dat ze geen tijd hebben maar zitten tegelijk eindeloos te scrollen op dat ding. Ik heb geleerd om mijn smartphone bewust in te zetten om bepaalde doelen te bereiken, om dingen te creëren, niet om te consumeren.”

starten met beleggen tim langzaam rijker kim de graeve 6

01:03:00 Om terug te komen op je talenten. Het is uiteraard belangrijk om die te kennen, maar is het niet even belangrijk om te weten wat je zwaktes zijn?

“Ik wil benadrukken dat we perfect zijn zoals we zijn. We kunnen wel vinden dat we bepaalde zwaktes hebben, maar dat is vooral een gevoel. Je mag daar niet op focussen. Je kan beter je energie stoppen in het verder ontwikkelen van je talenten dan de zwaktes die je ervaart weg te proberen werken, want dan focus je terug op het negatieve.”

“Wat wel kan gebeuren, is dat je onder stress doorschiet in je talenten. Ik ben bijvoorbeeld heel zelfzeker, maar onder stress zou ik arrogant kunnen worden. Ook een mooie is overdreven perfectionisme, waardoor je blokkeert. Dat krijg je als je talent ‘aandacht hebben voor kwaliteit’ doorschiet onder stress. Zulke zaken moet je onder controle trachten te krijgen. Als je voelt dat je talent aan het doorschieten is, dan kan het helpen om even alles te laten vallen en een goede wandeling te maken. Dat is geen vluchtgedrag, maar wel een manier om tot rust te komen en intussen antwoorden te vinden.”

01:07:52 Heel herkenbaar voor velen is onzekerheid. Wat doe je daarmee?

“Door bewuster om te gaan met je onzekerheid, kun je eigenlijk iets heel positiefs krijgen. Ik geef een voorbeeld. Ik ben zelf bezig om met twee andere ondernemers een training op te zetten. Een daarvan stelde voor om – van zodra het kan – geen online maar een fysiek traject te doen voor meer dan honderd mensen. Ik ben helemaal niet gewoon om voor zo’n grote groep te spreken. Hoewel ik dat heel graag zou willen doen, deinsde ik inwendig meteen terug. Maar ik heb mezelf geleerd om dat gevoel te benoemen als ‘erg spannend’, wat het meteen veel positiever doet klinken. Die spanning geeft je ook een bijzondere energie.”
“Op zulke momenten kun je je ook afvragen: “Wat is het ergste wat er kan gebeuren als het toch niet lukt’. Je zal merken dat doorgaans heel goed meevalt. En als er eens iets misloopt, dan is dat ook oké. Besef ook dat mensen het net fijn vinden om tegenover iemand te zitten die niet perfect is. Het is veel makkelijker om connectie te krijgen met iemand die heel menselijk overkomt dan met iemand die functioneert als een robot.”

ongelukkig vrijheid te druk filosofie kim de graeve podcast de plantrekkers test fullfiments of life tony robbins workshop online traject

01:20:11 Aansluitend daarop: het is soms wel heel confronterend als mensen zien dat anderen veel sterker in hun kracht staan dan zichzelf. Als ze op dat moment hulp zoeken, dan gaan ze die wellicht eerder zoeken bij iemand die op dat moment op dezelfde golflengte zit?

“Dat hangt er vanaf wat je op dat moment nodig hebt. Zoek je op dat moment vooral steun of medelijden, dan ga je inderdaad niet naar iemand die in zijn kracht staat, want die zal nooit in dat gevoel meegaan. Maar als je sterk genoeg bent om verder kunnen te groeien, dan is het beter om te connecteren met iemand die net heel sterk in zijn schoenen staan.”

“Zelf ben ik ook continu op zoek naar een mentor die staat waar ik wil staan. Daarom hoeft zijn of haar persoonlijkheid mij ook niet te liggen. We moeten geen vrienden worden. Op dat moment wil ik vooral een antwoord krijgen op mijn vragen, die me toelaten om verder te groeien. Als dat lukt, dan is mijn missie geslaagd. Maar ik geef toe dat dat al enige zelfkennis vraagt en een zeker traject om tot dat punt te komen. Ook belangrijk is om je af te vragen of je positieve of negatieve energie krijgt van een persoon. Personen waarvan ik het gevoel krijg dat ze me leegzuigen, die tracht ik echt wel te vermijden.”

01:25:41 In heel veel van wat je zegt, hoor ik dat je vooral naar je gevoel moet luisteren. En dat je voldoende rust moet nemen om te horen wat je intuïtie zegt.

“Klopt. Ik heb altijd al vrij goed naar mijn intuïtie kunnen luisteren. Maar ik merk wel dat heel wat mensen het moeilijk hebben om het verschil te voelen tussen intuïtie en angst, want ze zorgen allebei voor een bepaalde stress. Als je bijvoorbeeld voor een groot publiek moet spreken, dan kan je intuïtie luidkeels ‘ja’ roepen, terwijl je angstgevoel resoluut ‘neen’ zegt. Om die twee gevoelens van elkaar te leren onderscheiden, heb ik een goede oefening. Die herkennen is immers heel belangrijk om de goede keuzes te kunnen maken.”

 

weinig tijd teveel werk kim de graeve online cursus passief inkomen schaalbaar beleggen productiviteit vrijheid geld liefde balans werk leven6

Meer podcastafleveringen:

Vergeet je niet gratis te abonneren op Spotify, Apple- en Google podcasts om op de hoogte te blijven van nieuwe afleveringen. 

#245 5 Beste tips om uit die slachtofferrol te geraken - Kim De Graeve Financieel strateeg

5 Beste Tips om voorgoed uit je slachtofferrol te stappen Ontdek hoe je kunt ontsnappen aan de beperkende valkuil van de slachtofferrol. In deze post

Lees meer»
#251 Tekort aan creativiteit en last van people pleasing? - Kim De Graeve Financieel strateeg

In dit artikel hebben ik en Sofie Maes het over grenzen stellen, people pleasen en het bewaken van je balans en flow, maar ook hoe je creativiteit vindt voor je bedrijf op drukke momenten.

Lees meer»
#241 Geld is energie? wat een onzin! - Kim De Graeve Financieel strateeg

Heb je ooit iemand horen zeggen: “Geld is energie!”? Het klinkt als een inspirerende mantra, maar laten we eerlijk zijn, veel mensen hebben moeite om de diepere betekenis ervan te begrijpen.

Lees meer»
#243 Ik wil investeren (maar mijn partner niet) - Kim De Graeve Financieel strateeg

Niet iedereen deelt dezelfde passie voor investeren in een relatie. Sterker nog, het is één van de meest voorkomende zaken die ik tegenkom bij m’n klanten is dat ze wel willen investeren, maar hun partner niet.

Lees meer»
#239 Hoe krijg ik meer energie, tijd en geld? - Kim de graeve financiële vrijheid

Hoe krijg ik meer energie, tijd en geld? In dit artikel neem ik je mee op een boeiende ontdekkingsreis, waarin ik deze elementen van onschatbare waarde uitvoerig zal bespreken.

Lees meer»
#218 Financiële vrijheid makkelijk haalbaar in 3 complete stappen - Kim de graeve financiële vrijheid

Is financiële vrijheid echt haalbaar? Het is een vraag die velen van ons bezighoudt. Het simpele antwoord is: ja, financiële vrijheid is absoluut mogelijk, tenminste als je deze 3 concrete stappen doorloopt.

Lees meer»

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven