Het lef vinden om op video zichtbaar jezelf te zijn (podcast)

Je hebt het misschien al gehoord, maar ik start een membership. Een membership rond het thema vrijheid. Vrijheid op basis van tijd, geld, energie, mindset,… En één van de experts die ik heb uitgenodigd is Eline van Dam. Eline van Dam gaat het hebben over een bepaalde vrijheid in zichtbaarheid. En vooral hoe je jezelf de veel zichtbaarder kunt maken en veel sneller kunt gaan connecteren via video en de juiste klanten kunt aantrekken en afstoten.

We gaan vandaag een klein stukje bespreken in de podcast. Als je geïnteresseerd bent in het vervolg, kun je je inschrijven voor het membership.

 

De afleveringen worden intuïtief opgenomen en er zit om die reden geen consistentie in, wil je graag op de hoogte blijven van nieuwe afleveringen? Dan abonneer je je via SpotifyApple PodcastGoogle Podcasts, Ook via het Youtube kanaal kan je de video’s van de Freedom Unlocked volgen. 

Ik ben Eline Van Dam. Ik ben 21 jaar en al 2,5 jaar ondernemer. Ik ben begonnen als videograaf en ondertussen online video coach. Ik help ondernemers om een bedrijf te bouwen als een verlengstuk van zichzelf met video’s die er wel goed uitzien, maar dan wel op een simpele manier.

Van opleiding tot starten met ondernemen

video zichtbaar zijn lef hebben video marketing video coach online marketing eline van dam kim de graeve freedom unlocked membership je klant kennen call-to-action

Jij bent dus op je 18e begonnen. Ben je rechtstreeks vanuit school uitgegroeid tot dit?

Ik heb 1 jaar gestudeerd. Ik vond leren ook leuk. Ik had heel veel motivatie. Maar op een dag hoorde ik mijn oom eens praten over dat ze iets geprobeerd hadden met video maar dat dit niet helemaal had uitgepakt. Ik merkte dat ik meteen dacht: je doet het beter zo en zo. Dus toen heb ik zelf voorgesteld: mag ik voor jullie eens een bedrijfsvideo maken? En toen heb ik in februari van dat jaar een eerste bedrijfsfilm mogen maken. Ik merkte toen dat ik al best veel kon, zonder opleiding. Ik was al best lang bezig met video. Bijvoorbeeld reisvideo’s. Zeker in de marketingwereld kun je online al veel ontdekken. School is daarom niet altijd de beste route om te groeien. Dus van daaruit heb ik besloten om te gaan ondernemen.

Creativiteit en vrouwelijke ondernemers

Jij helpt op dit moment mensen om video’s zelf te maken of maak je ze nog zelf?

Ik heb een tijd mensen geholpen met het maken van de video’s. Maar ik vond het echt moeilijk. Ik voelde al: ik zit hier op mijn plek. Ik begon met die bedrijven rond februari. Ik heb een half jaar voor bedrijven gewerkt. Maar in november merkte ik al snel: bij vrouwelijke ondernemers zit er nog meer creativiteit. Dus toen mijn hele bedrijf omgegooid en mij gaan richten op vrouwelijke ondernemers. Maar ik merkte: als ik dit wil blijven doen, als ik wil groeien, dan zal ik 4 tot 5 dagen per week moeten werken. En dat was heel zwaar. Ik had rugpijn en hoofdpijn na zo’n dag. Dus ik merkte: vroeg of laat komt er een kantelpunt. Dus dat was voor mij al een teken dat er werk aan de winkel was. Want als je met iets bezig bent en je hebt het gevoel dat je dit binnen 2 jaar anders wil doen, dan kan je dat even goed nu al anders doen.

Want als je met iets bezig bent en je hebt het gevoel dat je dit binnen 2 jaar anders wil doen, dan kan je dat even goed nu al anders doen.

Coachen van ondernemers

video zichtbaar zijn lef hebben video marketing video coach online marketing eline van dam kim de graeve freedom unlocked membership je klant kennen call-to-action 2

Daarom ben ik in de coaching gegaan. Ik zette toen ook al video’s in om mezelf als videograaf in te zetten.  Ik merkte dat ik hier heel veel opdrachten mee binnen haalde. Dus ik dacht: als je dat als ondernemer niet kunt en jezelf niet kunt laten zien, dan moet je heel veel andere trucs uit de doos halen om hetzelfde doel te bereiken. Ik wist dat met video de juiste mensen aanhaken en de juiste mensen afhaken. En toen dacht ik: waarom ga ik hier niet andere mensen mee helpen. En daar hoorde voor mij ook een stukje kwaliteit van video bij. Dus die twee ben ik dan gaan samenvoegen in een programma. Dus ik coach inderdaad ondernemers.

Emotionele connectie met je klant

Je komt het ook uitleggen in het membership(Schrijf je hier in). Je zei: ik kreeg veel aanvragen door een video. Wat zit daarachter?

Ik geloof niet zozeer in cijfers. Ik geloof niet dat je heel veel likes of reacties moet hebben. Je kunt het nog zo goed doen, maar je hebt niet altijd alles in de hand. Met video denk ik: dit is alles wat ik kan doen en ik weet dat mijn ideale klant, als ze daarnaar op zoek zijn, zal aanhaken. Ik had ook het geluk dat er toen nog niet veel videografen waren en een heel specifieke stijl had. Maar ik denk wel dat mensen door video heel snel kunnen voelen of ze een klik hebben met iemand. Dus die emotionele connectie is al grotendeels gemaakt. Dat begint dan niet meer tijdens die salescall. Het is dus niet 1 ding. Maar omdat ik mijzelf consistent liet zien, hadden ze wel een goed beeld waarvoor ze mij konden inzetten.

Ik noem ook altijd bepaalde dingen waardoor ik segmenteer binnen mijn klanten. Zo weten ze beter of het voor hen zou werken. Als je een creatieve ondernemer bent, is het heel belangrijk dat je klant op dezelfde manier als jij denkt. Anders is het lastig om jullie visies bij elkaar te krijgen.

Ik voel dat ook. Ik vind video maken heel leuk omdat je bij tekst kan iedereen het opnemen zoals je wilt. Bij video uiteraard ook, maar het wordt wel anders. Omdat je toch een bepaalde emotie legt in je stem, gebaren gebruikt. Waardoor het minder verkeerd begrepen kan worden.

Hoe voel je je op je gemak voor de camera?

Daar zit wel een heel grote vrijheid in. Wij kunnen dat omdat we ons op ons gemak voelen. Maar hoe doe je dat als je als ondernemer of mens echt houterig wordt op video? Heb je daar tips voor?

Ik ben op mijn 16e nog beautyvlogger geweest voor een groot platform in Nederland. Dus toen maakte ik maandelijks video’s op dat YouTube kanaal. Ik vond het verschrikkelijk. Ik heb geen enkele video teruggekeken of gedeeld met anderen. Achteraf dacht ik: waardoor durfde ik dat niet te delen? Waarom ben ik daar nu wel comfortabel mee? Een van die redenen is: elke ondernemer gaat hierdoorheen. Het maakt niet uit hoe groot je al bent. Je krijgt daardoor niet perse meer zekerheid voor om met video te starten. Die onzekerheid gaat niet weg over de tijd. Het gaat alleen minderen door het te omarmen en eraan te wennen. Door daar met kleine stapjes mee te beginnen. Bv: een video meesturen met de offerte. Dat doe ik nu nog steeds. Ik licht bepaalde dingen van de offerte toe. Dat is een manier waarop je kunt wennen aan praten tegen iemand. Het is grotendeels wennen aan jezelf.

Imperfecties in je video’s

Het is een illusie om te denken dat je in 1 keer klaar kunt zijn om een mooie video te maken. Iedereen waarvan je nu een mooie video ziet, heeft zeker 20, 30 video’s gemaakt die niet perse goed zijn. Ik ben zelf ook een perfectionist en dat streven naar perfectief doe ik nog steeds altijd wel. Maar ik heb ook geleerd om dingen los te laten. Als je mijn YouTube kanaal gaat zal je nog altijd versprekingen zien. Op het moment dat je die imperfectie eruit wil halen en een perfect beeld van jezelf wil neerzetten, haal je de herkenbaarheid eruit en dus ook de kans op connectie. Dus het is heel belangrijk om jezelf die ruimte te geven om daarin imperfect te mogen zijn. Dat is de manier waarop elke video een beetje beter wordt. Dat is het basisprincipe van zelfverzekerder worden op video.

Finetunen in plaats van veranderen

Ik ben daar ook doorgegaan. Ik wilde perse een online workshop maken, dus ik wilde doorzetten om video’s te maken. Het was heel houterig en ik was zo bang om iets verkeerd te doen waardoor wat eruit kwam totaal niet tot de essentie kwam. Maar door te blijven oefenen en te blijven proberen is dat dan verbeterd. Ik ben perfectionistischer begonnen, maar ik verloor daar zoveel tijd mee dat ik dat een beetje heb losgelaten. Als ze me niet kunnen hebben zoals ik ben, laat het dan maar zitten.

video zichtbaar zijn lef hebben video marketing video coach online marketing eline van dam kim de graeve freedom unlocked membership je klant kennen call-to-action 5

Ja, dat is een mooie realisatie. Dat hoorde ik ook onlangs bij een andere ondernemer. Zij dacht: ga ik bereiken wat ik wil bereiken op de manier dat ik nu doe? Voor haar was het antwoord heel duidelijk: nee. Ze wilde ook een online programma en meer bereik op YouTube. Dat was een diep verlangen van haar. Je eerste video is gewoon niet je beste. En dat is ook helemaal oké. Je moet jezelf leren verwoorden en leren je ergens uit te praten. Je leert een bepaalde kwetsbaarheid van jezelf te omarmen. Je mag gerust bepaalde zaken knippen uit je video’s, alleen is het belangrijk je te realiseren: je bent goed op video als je daar hetzelfde bent als een 1-op-1 call. Anders krijgen mensen een vertekend beeld. Dan mis je de kans waarbij je ideale klant je leert kennen. Probeer jezelf dus niet te veranderen, maar enkel te finetunen.

Jij kijkt door een andere bril

Jijzelf denkt ook heel veel. Je denkt een bepaalde gedachte terug te zien in de video. Omdat jij weet: ik wilde eigenlijk iets anders zeggen, maar ik zei dat. En jij weet dat, maar iemand anders ziet dat niet. Het gewoon doen vraagt natuurlijk heel veel doorzettingsvermogen. Maar ik ken niemand die heeft doorgezet en uiteindelijk niet beter is geworden. Je hoort alleen wel dat mensen die besluiten het niet te doen, zoveel jaar later het nog steeds niet doen.

Waarom een coach voor het maken van video’s

 

Waarom hebben mensen jou nodig? Waarom komen ze bij jou?

Dat is vaak op het moment dat ze alles nog wat next level willen. Dat kan in het begin zijn als ze zich meteen professioneel willen positioneren. Of het kan zijn dat ze al wat verder in het ondernemerschap zitten maar dat de kwaliteit van de video’s die ze nu hebben niet overeenstemt met de kwaliteit die ze leveren. Next level heeft dus niet zozeer te maken met de fase van het ondernemerschap te maken. De blokkade bij mensen is vaak: ik ben niet tevreden van mijn video’s. Ze willen leren hoe ze zo effectief mogelijk, een kwalitatieve video kunnen maken.

 

Klanten die bijvoorbeeld een hele dag bezig zijn met het editen van een video en uiteindelijk nog niet tevreden zijn met het resultaat. Ik help je dus op een effectieve manier, kwalitatieve video’s te maken. Kwaliteit heeft veel te maken met techniek. Maar techniek vergt vaak gewoon een juiste uitleg. Dat stukje techniek probeer ik ook gelijk mee te geven. Daarbij werken we heel strategisch. Welke video’s heb je nodig om iemand van A naar B te leiden.

Jezelf als ondernemer kennen

Het is ook belangrijk om te weten hoe je je wil positioneren. Als jij het oké vindt om met een smartphone te filmen bijvoorbeeld, dan kan dat. Maar je moet je afvragen: is het uit onwetendheid of is het omdat ik er oké mee ben. Daarvoor moet je ook jezelf als ondernemer goed kennen. Maar ook je klant goed kennen. Noteer gedachtes van klanten. En zoek raakvlakken tussen jezelf en je klant. Het is dat stukje dat je in video’s wil laten zien.

Planning

Stel: je weet al goed wie je bent en wat je wilt. Hoe begin je dan aan je video? Hoe zorg je ervoor dat het geen hele dag duurt?

Eigenlijk nummer 1: planning. Iedereen die niet van een planning houdt, moet van een planning gaan houden. Maar op het moment dat je voor de camera zit, moet je toch beginnen nadenken. Hierdoor verlies je energie, authenticiteit, en kom je twijfelachtig over. Dit betekent niet dat ik alles uitgeschreven heb. De kern uitschrijven is goed. Anders weet je nadien ook niet of je video oké is.

Wat ik merk bij mezelf is: als ik het goed voorbereid, wil ik te letterlijk zeggen wat ik voorbereid heb.

Daarin mag je je eigen manier gaan vinden. Je kunt bijvoorbeeld in ieder geval een soort kadering schrijven. De grote lijnen. Bijvoorbeeld: een bepaalde bewustwording in het begin gevolgd door tip 1, tip 2 en tip 3. Probeer op je eigen manier een soort kader te creëren.

Het ligt er ook aan: er moet wel een bepaalde pijn zitten vooraleer je dingen gaat aanpassen. Als je bijvoorbeeld nadien niet denkt: oh, ik had dat moeten zeggen of je bent niet te lang bezig met je video’s. Dan is er natuurlijk geen probleem.

Mijn podcast bijvoorbeeld schrijf ik helemaal uit. Dus mijn monologen lees ik echt. Maar ondertussen ben ik daar zodanig getraind dat het op een spontane manier gelezen wordt. Maar op video gaat dat niet. Dus dan moet ik werken met bullet points.

Ik werk ook met bullet points! Hierbij is het ook belangrijk om te weten waar je klant iets aan hebt en welke bullet points je dus zeker niet mag vergeten. Zolang een video zijn doel bereikt, is het goed.

video zichtbaar zijn lef hebben video marketing video coach online marketing eline van dam kim de graeve freedom unlocked membership je klant kennen call-to-action 6

Structuur = vrijheid

Maar op het moment dat er structuur en handigheid komt, is er ook meer ruimte voor creativiteit.

Structuur kan ook heel veel vrijheid geven. Zoals je zegt: het verschil tussen anderhalf uur bezig zijn of een hele dag komt door de structuur.

Ja, inderdaad. En als het veel tijd kost is het helemaal niet gek dat je het gehad hebt. Maar op het moment dat er structuur en handigheid komt, is er ook meer ruimte voor creativiteit. Want je moet minder nadenken over andere zaken. Hoe meer ruimte je ook hebt om jezelf te worden voor de camera.

Klant centraal

Wat zijn de dingen die je vaak terugziet in video’s waarvan je denkt: oh, nee.

Ik kijk niet zo heel bewust naar andere mensen. Omdat ik denk: als je zo naar andere mensen kijkt, zal je ook naar jezelf zo kijken. Ik probeer altijd te denken: ik weet hoeveel effort het je kost en het is supertof. Ik ga dus niet heel bekritiserend kijken naar andere mensen.

Waar ik wel vaak op let is: het begin. Dat is echt iets waarover je moet nadenken. Als je nieuwe mensen wil bereiken en echt de aandacht wil trekken, is het interessant om te kijken; hoe kan ik al waarde leveren in de eerste seconde van mijn video? Ik geloof dat mensen als het goed is, echt wel luisteren. Dus het is interessant om in het begin meteen de gedachte van je klant te benoemen. Maak het om de klant in plaats van om jou. Het gaat om: waar kun je je klant nog mee helpen?

Als ik het op mezelf reflecteer: de momenten waarin ik het minst waarde lever en het over mij laat gaan, zijn de momenten waar ik onzeker word. Ik word veel egocentrischer uit onzekerheid.

video zichtbaar zijn lef hebben video marketing video coach online marketing eline van dam kim de graeve freedom unlocked membership je klant kennen call-to-action 7

Call-to-action in je video verwerken

Hoe belangrijk is de call-to-action?

Die is heel interessant. Je merkt bij video van 6 à 7 minuten dat mensen echt actie willen ondernemen. Ze willen echt dat je hun verteld wat ze moeten doen. De video’s van 6 tot 7 minuten zijn ook het best bekeken. Aan het eind van dat soort video’s is het heel interessant om een call-to-action te doen om mensen meer actie te laten ondernemen of urgentie te creëren. Het is een soort boost creëren. Dat kun je doen met een tijdelijke korting of bv met een gratis masterclass. Een call-to-action is belangrijk om een relatie voort te zetten. Dat kan bv. zijn door een reactie na te laten.

"Je moet mensen altijd een reden geven om actie te ondernemen."

Wat ik merk: als ik een podcast maak volledig rond de call-to-action werkt dat veel beter dan dat ik tussendoor bv zeg: ‘ahja, je kan je inschrijven in het membership’.

Dat is leuk dat je dat nu zegt, want dat is natuurlijk weer dat stukje planning. Je weet: dat het beter werkt voor mezelf en voor mijn klant als ik daar naartoe werk. Dat stond ook in het boek: ‘online invloed’. Je moet mensen altijd een reden geven om actie te ondernemen. Ze moeten vooral snappen waarom ze iets willen doen. Dat is aan jou om dat duidelijk te krijgen: waarom wel of waarom niet.

Wat bereik ik ermee op lange termijn?

Nog een allerlaatste vraag: wat ben ik vandaag vergeten vragen. Wat is nog heel belangrijk om mee te geven?

Misschien dat video in het begin meer tijd kost, meer dan bijvoorbeeld een podcast. Maar ik probeer altijd meer te kijken naar de effectiviteit ervan. Wat bereik je meer met video op lange termijn? Wat zit daar in qua waarde, connectie, etc. In plaats van dat je denkt: ik schrijf snel een post.

Dat is een mooie om mee af te sluiten. Lange termijn denken is belangrijk op verschillende vlakken. Niet alleen op video. Maar ook: wie wil ik zijn, waar wil ik naartoe?

Inderdaad en waarom uitstellen? Hoe eerder je daarmee begint, hoe eerder je de vruchten daarvan zal kunnen plukken.

video zichtbaar zijn lef hebben video marketing video coach online marketing eline van dam kim de graeve freedom unlocked membership je klant kennen call-to-action 8

Meer leren over video tijdens het membership?

Als je langskomt in het membership: waarop gaan we dan verder werken?

Tijdens het membership gaan we verder werken op de werking van video. Als je video voor je bedrijf wil laten werken is het belangrijk te weten hoe de achterkant van video werkt. Als je snapt wanneer je een connectie maakt, hoe je een connectie maakt. Op het moment dat je snapt hoe je dat kunt inzetten, kun je daar beter gebruik van maken. Anders is het zonde van je tijd.  Dus hoe maak je een video waar je ideale klanten van aangaan en waar je niet ideale klanten niet op ingaan.

Wil je deelnemen aan de masterclass met Eline van Dam? Schrijf je hieronder in voor het membership! 

 

 

Meer blogposts & podcastafleveringen:

waarom aan je onzekerheid werken niet werkt
KimDeGraeve

Ik ga eerst nog wat aan mijn onzekerheid werken is iets wat ik vaak hoor in mijn trainingen. Echter werkt het niet helemaal zo. Ik leg het je graag uit in deze video.

Lees verder »
ongevraagd en goedbedoeld advies kim de graeve podcast freedom unlocked Vlaamse podcast investeren financiële vrijheid mentale vrijheid
KimDeGraeve

Wat doe je met ongevraagd en goedbedoeld advies? Hoe kan je het beter doen als gever en hoe kan je beter ontvangen in dit verhaal?

Lees verder »
KimDeGraeve

Geld is nooit het probleem, je acties zijn dat wel. Wat als je uitstelgedrag of perfectionisme vertoont? En hoe draai je dat om?

Lees verder »
Celine charlotte loslaten en groei podcast C-academy
KimDeGraeve

Ik droomde al tijden groots, ik deed het allemaal. Toch kreeg ik vaak afkeuring van m’n omgeving. Celine Charlotte was één van de eersten die

Lees verder »
KimDeGraeve

Een 4daagse challenge over investeren en strategisch maximaliseren zodat je kan starten aan je financieel vrije plan

Lees verder »
hoe jij jezelf saboteert zonder dat je het in de gaten hebt zelfsabotage blokkade geld investeren ik ben niet goed genoeg kim de graeve
KimDeGraeve

Ik kreeg deze week een heleboel mooie vragen over Freedom Unlocked… En wat typerend was was dat de meesten over geld gingen. #73. Hoe jij

Lees verder »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top