Te weinig tijd & te druk zijn

Hoe ga je naar minder? Zonder verlies van geld & liefde?

De afleveringen worden intuïtief opgenomen en er zit om die reden geen consistentie in, wil je graag op de hoogte blijven van nieuwe afleveringen? Dan abonneer je je via Spotify, Apple Podcast, Google PodcastsOok via het Youtube kanaal kan je de video’s van de plantrekkers volgen. 

Te weinig tijd in 2014

Als Gentse supermarkt-verantwoordelijke heb ik de grootste lol. Ik doe niets liever dan medewerkers pesten door ze te laten schrikken wanneer ik als winkelverantwoordelijke stiekem achter ze aan ga staan en hen betrap op een middagdipje, een conversatie die te lang aanhoudt… Of een sigaretje roken achter aan het magazijn. 

WAT IS DAT TOCH MET HET PERSONEEL VAN TEGENWOORDIG Niemand neemt z’n job nog serieus. Wat een luieriken zijn dat.

Iedereen is irritant en niemand doet zijn job naar behoren. Toch kijk ik schijnheilig lief wanneer ik speurend de gangen passeer… 

Dit is de oude ik!

De ik, die gehaast is. Bang om niet genoeg tijd te hebben. Omdat ik nog van alles moet doen en voel dat ik moe ben. 

Waar was ik mee bezig? 

Mensen die genoten van het werk, maar niet zo gehaast waren als ik, de stuipen op het lijf jagen gewoon omdat ik gestresst was en dacht dat er niet voldoende tijd was in een dag. 

Vandaag leef ik met het idee dat er tijd genoeg is.

Ik heb nu wel respect voor medemensen, liefde voor mensen die rust nemen. Ik geniet van het wandelen naar de bakker en laat de auto vaker wel dan niet aan de kant staan. Er is nl. tijd genoeg. Ik maak rustig eten en wat ik in het weekend ga doen? Dat weet ik niet. Want er is tijd genoeg. 

Toch is stilstaan de enige manier naar een succesvol leven (en ook naar het grote geld, als je daar gelukkig van wordt) 

weinig tijd teveel werk kim de graeve online cursus passief inkomen schaalbaar beleggen productiviteit vrijheid geld liefde balans werk leven1

Maar wanneer heb je tijd genoeg? – Als je leeft in overvloed. 

We zijn op onze hoede voor problemen. Maar, waarom zouden we altijd maar denken in tekort als de wereld meer dan genoeg heeft?? 

Het haasten omdat je ergens niet genoeg tijd hebt, je kinderen afsnauwen: 

 • “Doe je schoenen aan”
 • “Doe nu eens voort”
 • “Komaan, we gaan te laat zijn op school”
 • “Als je nu niet rap je kleren aan hebt ga je in je onderbroek buiten”

Of het afspreken met een vriend: “Oh ik zou echt wel willen helpen, maar ik heb het gewoon te druk”

You name it. 

Of het dagelijks angstig bekijken van je bankrekening, kom je er wel uit of niet? (i’m not saying dat er geen plan moet zijn, maar moet je echt elke dag op je rekening kijken?) 

Je doet iets nieuws in je bedrijf en krijgt ineens angst: “Ik heb niet voldoende kennis om dit te doen”

Wat een angstige wereld wordt er op deze manier gecreëerd voor onszelf.

De meeste mensen geloven dat tijd beperkt is en dat ze dan moeten gaan kiezen: “Tijd of geld” of dat ze niet genoeg liefde krijgen, dat er niet genoeg eten is (onbewust) waardoor ze zich elke keer overeten, dat je niet genoeg bent. (hell, ik denk zelf vaak dat ik niet genoeg ben) Dat er nooit genoeg geld is… Noem maar op. 

MAAR WAT ALS IK JE ZEG DAT LEVEN IN OVERVLOED VEEL EFFECTIEVER IS?? Je merkt ook ineens dat je op een dag echt veel meer kan doen. Echt! Door de rust te pakken, omdat je gelooft dat je tijd hebt. Ga je beter reageren op situaties. Omdat je niet angstig bent. Let deze week op je gedachten over tijd: Probeer elke keer jezelf tot rust te brengen; “Er is genoeg, er is genoeg, er is genoeg”. 

Het verhaal tussen Ben & zn’ moeder

“mama ik heb nog 10000 punten nodig en dan mag ik naar het volgende level”
“ik wil de sterkste zijn die er is, want dan zou ik iedereen verslaan en zou alleen ik er zijn”
“Ben, zou het dan niet supersaai zijn”

“nee” 

… Net zoals Ben gaan teveel mensen ervan uit dat je ALLES moet. Terwijl dat helemaal niet het geval is. Het laatste wat ik je wil vertellen is dat ik alles voor elkaar heb, zo zit het niet. 

Maar je kan er wel over gaan nadenken: 

 • Waarom zeg je zo vaak “ja”, terwijl je eigenlijk “nee” zou willen zeggen? 

 • En waarom zeg je zo vaak “nee” terwijl je eigenlijk “ja” zou willen zeggen.

Je hebt 3 grote schaarste punten in onze maatschappij: Geld, tijd en liefde.

Ik begin heel graag met de vorm: Tijd was het eerste dat ik veranderd heb ik mijn systeem. Ik weet niet of dat de goede volgorde is en eerlijk gezegd denk ik niet dat er een “juiste” volgorde is, enkel wat intuïtief goed voelt. Zodra je één begint aan te pakken volgt de rest vanzelf. Maar ik geloof wel dat het goed is om op één per keer een stevige focus te leggen en niet op alles tegelijk. 

Deze week kreeg ik een mailtje in de mailbox. Eentje waar zowel tijd en geld als blokkade terugkreeg. Ik lees hem even voor: 

De mail van X:  

“Ik luisterde daarnet naar je laatste podcast over ‘ongelukkig druk zijn’

en ik kan je perfect volgen dat onze maatschappij niet gericht is op vrijheid, 

terwijl vele mensen daar wel naar op zoek zijn.

 

Maar ik heb wat moeilijkheden met het bereiken van die vrijheid 

Ik denk dat vele mensen wel streven naar een leven zoals jij dat nu voor jezelf hebt gebouwd

maar het is nog steeds een beetje mijn overtuiging dat iedereen eerst een ‘harde’ en ‘enorme drukke’ periode moet meemaken 

waarin hij/zij z’n klantenbestand uit te breiden, z’n portfolio uit te werken, genoeg ervaring en kennis te verzamelen, genoeg inkomsten hebben verzameld op opnieuw in zichzelf te kunnen investeren, enzovoort… 

om vervolgens te kunnen afbouwen naar een leven met meer vrijheid. 

 

Het zou fijn zijn moest het ook anders kunnen, maar hoe vraag ik mij dan af

Ik vind het ook nog moeilijk om stil te vallen, wanneer je weet dat er geen inkomsten binnenkomen.. 

Indien er genoeg passieve verdienmodellen ‘geïnstalleerd’ zijn, lijkt mij dit een makkelijker gegeven

 

vrijheid is voor mij ook een deel genoeg inkomsten

want geld geeft zuurstof, en draagt bij tot die vrijheid

 

Ik ben benieuwd hoe jij dit ziet

en hoe je dit kan bereiken zonder daarvoor in een burn out te geraken..”

 

Zoals ik al zei bespreek ik graag eerst even tijd, en ojee tijd zit hier diep geworteld en hij benoemt het zelf al: 

“Ik heb nog steeds het gevoel dat iedereen eerst het harde en drukke periode moet meemaken” en “ik vind het moeilijk om stil te vallen”
Ik geloof 100% dat ik m'n burn-out had kunnen voorkomen

en ik geloof ook dat ik niet druk had hoeven zijn. 

Wat ik zelf deed was als ondernemer meteen hetzelfde gaan doen als bediende, keihard héén en weer hollen zonder doel. Dat klopt niet helemaal, want ik had wel een doel: “Zo druk mogelijk zijn, want dan ben ik succesvol, lekker druk!” 

Maar wat mijn ideale leven inhield? Mijn talenten waar ik van genoot waren, of waar ik energie van kreeg en energie verloor wist ik niet. 

Er zit zoveel meer achter waarom we geen rust pakken. schuldgevoel, fomo, als ik het nu niet doe dan. Controle niet voldoende bereikt, bang dat ik niet genoeg ben, bewijsdrang, druk zijn is een verslaving, er komt een bepaald gevoel dat opkomt. – Hard werken, want je wilt daarna je rust. En als er toch iets komt opduiken dan gaan we toch gaan helpen ten koste van jezelf. bang om ons leeg te voelen 

weinig tijd teveel werk kim de graeve online cursus passief inkomen schaalbaar beleggen productiviteit vrijheid geld liefde balans werk leven1

Rust pakken is werken het is onderdeel van wat nodig is om te groeien

En dan bedoel ik niet in de zetel ploffen en netflix kijken. Maar ik heb het over bewustwording. 

Want vaak krijgen we als we te ver zijn net heel veel onrust in rust. Dat is NET omdat die ontlading er op dat moment komt. Dus het is het beste om 30 minuten echt te ontspannen, zonder schermen of externe prikkels en te observeren hoe we ons voelen zodat je rustig kan worden. Leer jezelf waarnemen. 

Dit is net de angst die bovenkomt: “Ik moet druk zijn, want anders kan ik al die klanten niet aantrekken, kan ik niet voldoende omzet draaien om rustig te worden” Hoor je het? Het is weer hard werken omdat je verlangt naar rust. Maar er komt altijd wat tussen op die manier. 

Rust is iets wat je zelf moet opeisen (en nogmaals dit gaat niet over netflixen en ook net over slapen ‘s nachts). Tijd eis je zelf op. 

Ondanks ik druk was had ik wel een strategie (niet zozeer een plan maar wel echt 1+1=3)
Dat is de reden waarom ik in mum van tijd mijn agenda vol kreeg. 

Maar wat als?

Maar wat als ik de tijd had genomen om rust te nemen en die strategie eerst uit te werken? – Dan had ik een ander persoon geweest. En ik had nooit die drukte of die burn-out moeten ervaren, daarnaast zou ik nu veel verder gestaan hebben vandaag. 

Waar ik wel van overtuigd ben is dat ik die lessen echt nodig heb gehad, maar had ik dit van iemand anders kunnen leren dan had ik die lessen ook kunnen leren zonder in een burn-out te belanden. 

Hoe dan ook, je hoort het zelf: “Hij gelooft het eigenlijk zelf niet dat het kan zonder druk bezig zijn of burn-out”. Het klote is dat dat geloof de perfecte cocktail is voor… Nu ja, een burn-out.

Verander je geloof van te weinig tijd naar veel tijd

Hoe meer je dit denkt, hoe meer je dit gelooft, hoe meer je het uitstraalt en ook aantrekt.
Maar ook omgekeerd!

Kies dus bewust je geloof en wees concreet. Je onderbewustzijn heeft veel meer tijd nodig om iets aan te leren dan je bewustzijn… 

Luister naar wat je zegt over tijd: 

 • Ik heb geen tijd 
 • Ik kan dit niet 
 • Dat gaat niet 
 • Ik moet 

Let er op wanneer je jezelf opjaagt en stel jezelf de vraag “is dit echt nodig om mezelf op te jagen” en “verandert dit iets aan de situatie”. 

Investeren in jezelf: tijd & vrijheid

Het is een investering die van jou, ironisch genoeg, tijd vraagt. Maar je gaat vanzelf danbaarder in het leven staan. Je zal met meer plezier boodschappen gaan doen, opstaan met je kids, koken, gaan slapen, eten… Want dat kan. Je hebt geen haast. er is tijd genoeg! 

We verspillen onze tijd met het scrollen op onze smartphones, terwijl we zoveel zouden kunnen doen met onze tijd. We hebben meer dan tijd genoeg. Om je smartphone in te zetten als supertool i.p.v. levensverkortend afleidingsmanoeuvre kan je hieronder een héél handige blog downloaden: 

weinig tijd teveel werk kim de graeve online cursus passief inkomen schaalbaar beleggen productiviteit vrijheid geld liefde balans werk leven6

Money! Money! Money!

NEXT! GELD!

Oh geld, ik hou van geld, ik heb altijd al een vrij goede relatie gehad met geld ondanks ik toch wel enkele gekke dingen meekreeg vanuit m’n omgeving (zoals wij allemaal trouwens). Maar door mijn verleden in armoede was er toch een bepaalde vorm van schaarste ontstaan. 

Wat gebeurde er precies? 

Ik was in staat héél goed te verkopen, waarom? Omdat ik héél goed weet wat de waarde is van een product. Maar op één of andere manier als de deadline dichterbij kwam en ik nog niet volboekt was kreeg ik elke keer een paniekaanval en ging ik ineens heel opdringerig gaan verkopen.

Dat was uitzonderlijk vervelend, voor mijn potentiële klanten. Maar ook voor mij. Het was sterker dan mezelf en ik deed het elke keer opnieuw, waardoor ik relaties die ik ervoor zo had opgebouwd ineens in duigen liet vallen door mijn agressieve communicatie. 

ik wist dat het niet oké was

…Maar toch… 

Wat nog erger was was door het aandringen, ik mensen in mijn programma’s liet stappen die er eigenlijk niet klaar voor waren of die eigenlijk niet helemaal overtuigd waren. En naderhand eerder teleurgesteld werden. 

Ik zie deze Amerikaanse techniek nog steeds heel vaak terug bij andere marketeers, maar ik wil dit dus nooit meer doen. In tegendeel, als je niet helemaal zeker bent van m’n programma? Doe het dan maar niet. Want ik werk liever met mensen die er echt voor willen gaan, dat heb ik geleerd uit het verleden. 

Amerikaanse technieken

Ik zie deze Amerikaanse techniek nog steeds heel vaak terug bij andere marketeers, maar ik wil dit dus nooit meer doen. In tegendeel, als je niet helemaal zeker bent van m’n programma? Doe het dan maar niet. Want ik werk liever met mensen die er echt voor willen gaan, dat heb ik geleerd uit het verleden. 

Dit is in schaarste leven, verkopen uit angst.

weinig tijd teveel werk kim de graeve online cursus passief inkomen schaalbaar beleggen productiviteit vrijheid geld liefde balans werk leven6

Maar er zijn nog 101 verschillende manieren om in angst te leven.  

Door zoals de mailer deze week zei: “Ik moet eerst voldoende inkomsten genereren om dan tot rust te komen”.

Ik denk dat dit de meest voorkomende schaarste denker is op basis van geld. Het bang zijn dat we niet genoeg gaan hebben. Maar we hebben altijd genoeg. 

We denken dat we ooit voldoende geld gaan verzamelen om tot rust te komen, maar het is zo dat hoe meer geld je verzameld hoe drukker je wordt en hoe minder ruimte er is om tot rust te komen. 

Het gaat dus niet over harder werken, wat een zeer groot misverstand is, maar slimmer werken. 

Maar oké, dit is een geldblokkade die héél erg vasthangt aan tijdsschaarste. Dus die laat ik hier even los. 

weinig tijd teveel werk kim de graeve online cursus passief inkomen schaalbaar beleggen productiviteit vrijheid geld liefde balans werk leven6

"

Er zijn ook geldblokkades die niets te maken hebben met tijd: 

 • Ik ga nooit zoveel geld verdienen 

 • Mensen die zoveel geld verdienen doen zeker iets onethisch 

 • Als ik geld leuk vind dan ben ik een geldwolf 

 • Mensen die geld leuk vinden denken aan niets anders 

You name it. 

Ik verdiende 450.000 euro in 2020 en ethiek is één van de belangrijkste dingen in m’n leven. Als ik nog maar zwart durf te rijden op de tram dan wordt ik sowieso gesnapt. En door zoveel geld te verdienen heb ik alleen nog maar meer ruimte gecreëerd om anderen te kunnen helpen. Want ja zo denk ik, hoe meer je verdient hoe meer je mensen kan helpen. 

In plaats van te denken Ik ga dit nooit kunnen betalen is het beter om na te denken: “Hoe ga ik het geld vinden om dit te betalen”.

Wat zeg jij over tijd, geld en liefde?

Let op wat er uit je mond komt als je spreekt over geld. Gebruik je het woord “dat is duur” vaak? Dat alleen al getuigd van een geldblokkade. Ik zou bijv. nooit veel geld kunnen uitgeven aan een wagen, ik gebruik echter nooit: “dat is te duur” ik gebruik altijd “Dat is me niet waardevol genoeg”. 

Ga bewust nadenken, net zoals bij tijd. Haal de negativiteit uit je taal. Het begint allemaal bij taal. Verbeter jezelf! En je zal zien dat je groeit. 

weinig tijd teveel werk kim de graeve online cursus passief inkomen schaalbaar beleggen productiviteit vrijheid geld liefde balans werk leven6

Maar er is ook nog liefde, amor!   

We hebben allemaal één van de drie schaarste factoren die ons het lastigste liggen. Bij mij is dat liefde. Ik ben pas dit jaar bewust gaan focussen op mijn probleem met schaarste i.v.m liefde. 

Bewust zijn van het feit dat mensen kunnen kwetsen

Ik was me heel bewust dat mensen me konden kwetsen, me verlaten, me teleurstellen… En ja het overkwam me ook een aantal keren op zeer heftige manieren. Dus ik plande een bepaald geloof in mezelf: “Mensen zijn niet te vertrouwen” en “ik kan het wel alleen”

Het is zo erg dat ik mezelf heb voorbereid op de mogelijkheid dat m’n kinderen zouden sterven. Dat klinkt heel erg, en ik stel me hier héél kwetsbaar op. Maar ik beschermde mezelf door mezelf pijnlijk duidelijk te maken: “De kans is er dat zij ooit zullen overlijden voor jou dus zorg dat je hierop voorbereid bent en je sterk genoeg bent als het zo ver zou zijn”. 

Dat deed ik, bij iedereen in m’n leven. 

weinig tijd teveel werk kim de graeve online cursus passief inkomen schaalbaar beleggen productiviteit vrijheid geld liefde balans werk leven6

Echter kan je je niet blootgeven en tegelijk afstand bewaren. 

Maar het probleem is dat wanneer je dit doet, ook iedereen op een afstand houdt. Je kan niet alles blootgeven en afstand bewaren. 

Ik was niet in staat om te netwerken. Ik vond het vermoeiend, niet leuk. En ondanks ik probeerde door naar conferenties te gaan voelde ik me ontzettend eenzaam in een volle zaal met 250 mensen. 

En ik had niet eens door dat dit een blokkade was… 

Tot ik aan de babbel ging met Sharona, Sharona zei: “Kim, hoor jij hoe jij praat over anderen?” het is interessant dat te onderzoeken want daar zit iets dat je tegenhoudt en daarnaast ook je bedrijf. 

Daarom is het zo belangrijk om met gelijkgestemden te praten. Zij zien dingen die je soms zelf niet ziet. 

Ik besefte dat ze gelijk had en ging op onderzoek. Ik begon op te letten wat ik zei over andere mensen, hoe ik dacht over samenwerkingen. Hoe ik me voelde bij anderen. 

Er ging een wereld voor me open:

Ik heb ineens samenwerkingen! En niet weinig maar echt veel! En het is leuk!
Het was even zoeken, ik haal nl. alleen energie uit diepgaande gesprekken wat ik uiteraard niet met iedereen heb. Maar ik doe het nu 100% op m’n eigen voorwaarden. 

Ik weet dat ik het alleen kan. Maar dat ik het nu ook kan met anderen, als ik daar zin in heb. 

Wederom gaat het over opletten wat er uit je mond komt, bij mij was dat: 

 • Ik kan niet smalltalken 
 • Ik kan niet netwerken 
 • Mensen zijn niet te vertrouwen 
 • Mensen willen altijd wat van me 
 • Mensen respecteren m’n grenzen niet 
weinig tijd teveel werk kim de graeve online cursus passief inkomen schaalbaar beleggen productiviteit vrijheid geld liefde balans werk leven6

Denk even om a.u.b. 

Het is niet de taak van anderen om je grenzen te repecteren. Het is jouw taak.
Ik kan wel smalltalken, maar ik haal er gewoon geen energie uit, ik hou van diepgaande gesprekken en dat wil zeggen dat ik niet met iedereen wil praten. 

Mensen zijn niet te vertrouwen… Nou, daar heb ik nog even werk aan. Het is niet dat ik geen vertrouwen heb ik de mensheid, maar er blijft een bepaalde bindingsangst voorlopig. Maar ik werk eraan! Ik affirmeer! En ik probeer, elke keer een beetje meer! 

En als ik me toch eenzaam voel, dan denk ik aan alle mensen in de wereld die hetzelfde voelen als ik. Het is nl. zo dat als je je focust op die eenzaamheid, dat je je alleen nog maar eenzamer voelt. Door je te focussen op connectie met anderen voel je verbinding, wat er voor zorgt dat je weer meer liefde ervaart. 

De perfecte overvloed

e ziet. Het is geen gouden regel en je bent niet ineens je perfecte zelf in overvloed.
Maar het begint met luisteren.
Wat zeg jij eigenlijk over liefde, geld en tijd? En hoe kan je dat omkeren? Het geeft je echt een goed gevoel. En meer en meer zal je zien dat je warmte creëert rond je. Vrijheid, verbondenheid.

weinig tijd teveel werk kim de graeve online cursus passief inkomen schaalbaar beleggen productiviteit vrijheid geld liefde balans werk leven6

Blijf dit doen, het is niet omdat je bewust bent van deze dingen dat je onderbewuste het al gelooft. Je geloof is het allersterkste wat er is, train het! Jij kiest wat je voelt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven