Veronique Prins draait miljoenen omzet, zonder risico op burn-out

Veronique Prins draait miljoenen omzet, zonder risico op burn-out

Veronique Prins is businesscoach in hart en nieren. Met heel veel overgave en liefde helpt ze haar klanten. Maar hoewel ze een ultrabezige bij is, stelt ze zichzelf steeds voorop. Hoe zij erin slaagde om de ultieme vrijheid in haar leven te creëren, verklapte ze in mijn podcast. Ik goot het gesprek ook voor jou in deze blog. Toch liever horen en dan geloven? Beluister de podcast dan hier:

Al jaren begeleidt Veronique Prins ambitieuze coaches en therapeuten in Nederland en België.

Haar directe aanpak is helemaal ‘how I like it’. Maar wat ik minstens evenveel bewonder, is de manier waarop ze schijnbaar moeiteloos door haar carrière en leven walst. Hoe ze dit in godsnaam voor elkaar krijgt, was een vraag die al een tijdje op mijn lippen brandde. Het was dan ook een hele eer om haar in mijn podcast te gast te hebben.

Ik heb jou ook leren kennen via een podcast. Meteen viel op hoe snel je spreekt. Ik hou wel van dat supersnelle tempo.

Veronique Prins: “Die opmerking krijg ik wel vaker. Zo kreeg ik bijvoorbeeld al te horen dat ik de enige ben die ze niet op dubbele snelheid afspelen. Bij mij moet het allemaal snel gaan trouwens, ik heb gewoon heel weinig geduld. Zo bekijk ik Netflixseries op anderhalve keer de oorspronkelijke snelheid, tot grote ergernis van mijn man (lacht).”

Vrijheid is niet niets doen

Wat ik vooral te weten wil komen van je: wat is vrijheid voor jou en hoe slaag je erin om die – in je superdrukke leven – veilig te stellen?
Veronique Prins: “Voor mij is vrijheid de dingen doen die ik wil doen, op de manier én het moment dat ik die wil doen. Maar in tegenstelling tot bij vele anderen, staat vrijheid voor mij niet gelijk aan niets doen. Ik wil mijn vrije tijd vullen met de dingen die ik belangrijk vind, en dat is niet in de zetel hangen. Ik merk trouwens ook dat velen hun vrije tijd niet naar waarde schatten, waardoor die als zand door hun vingers glipt.”

Niet hard werken

“Vaak krijg ik ook te horen: “Ik wil wel geld verdienen, maar ik wil niet zo hard werken als jij.” Maar hoe weten zij nu hoe hard ik werk? Los daarvan, ik werk van nature snel, dat zit in mijn genen. Ik ben bereid om in vijf jaar tijd te doen wat weinigen willen, om dan de rest van mijn leven te kunnen doen wat maar weinigen kunnen. Dat is ook mijn vrijheid, om voor die aanpak te kiezen. Ik merk dat het vandaag een hype is om zoveel mogelijk geld te verdienen door zo weinig mogelijk te doen. Voor velen klinkt dat aantrekkelijk, maar mij maakt die vorm van geld verdienen niet gelukkig.”

Veronique Prins kim de graeve miljoenen omzetten zonder burn-out

Zoveel werken als je zelf wil

Heel herkenbaar. Op een bepaald moment heb ik voor mezelf uitgemaakt dat ik binnen de vier jaar wilde kunnen leven van mijn passief inkomen. Na twee jaar was het zover en moest ik in feite niets meer doen. Maar ik voelde mij zo onvervuld en leeg. Toen ben ik toch weer voluit mensen gaan helpen, terwijl dat helemaal niet meer moest. Precies omdat mij dat zoveel meer voldoening gaf.
Veronique Prins: “Inderdaad, ook dat is vrijheid. Niet hoeven te werken, maar er toch nog steeds helemaal voor gaan.”

Het lijkt bij jou allemaal vanzelf te gaan, maar zijn er ook zaken die je achteraf bekeken anders had aangepakt?

Veronique Prins: “O jawel hoor. Ten eerste had ik eerder hulp moeten inschakelen om mijn business te runnen. Dan had ik – op weg naar het punt waar ik nu sta – onderweg meer vrijheid gehad. Ik heb het te lang alleen willen doen. Aan de andere kant zie ik dat veel mensen al heel vroeg in hun traject heel veel vrijheid willen. Dan hebben ze een miljoen omzet, maar intussen wel 850.000 euro aan kosten door personeel. Op die manier hou je niet gek veel over, terwijl aan zo’n grote business runnen toch veel verantwoordelijkheid hangt. Dan draai ik liever anderhalve ton winst in mijn eentje. Want dan is je business een stuk minder complex. En ook dat geeft me vrijheid.”
“Ten tweede heb ik lang gedacht dat ik minstens een half miljoen moest hebben om mijn geld voor mij te laten werken. Maar achteraf bekeken had ik al veel vroeger mijn passief inkomen kunnen opbouwen, als ik me er eerder in had verdiept en de wegen beter had gekend. Als je pakweg 10.000 euro per jaar over hebt, dan kun je gerust al je passief inkomen beginnen op te bouwen. Voor alle duidelijkheid, ik ben gek op werken, maar als ik mijn geld eerder voor mij had kunnen laten werken, dan had ik daar mijn neus toch niet voor opgetrokken.”

Vrijheid in structuur

Jammer genoeg ben ik zelf door al het harde werken al eens in een burn-out gesukkeld. Wat is jouw geheim, dat jou dit nog nooit is overkomen?
Veronique Prins: “Ik ben inderdaad nog nooit kapot geweest van hard te werken. Niet omdat ik minder slaap nodig heb dan anderen en iedereen moet op tijd en stond zijn rust nemen. Maar ik geniet zo ongelofelijk van wat ik doe en ik ben zo dankbaar voor alles wat op mijn pad komt, dat dit allemaal niet zwaar of niet-vrij voelt. Als ik net voor een event voor een lege zaal staan en besef dat die zich helemaal voor mij zal vullen, heerlijk! Ik ben ook niet de gevangene van mijn business, waardoor ik – zelfs als ik keihard werk – altijd een gevoel van vrijheid ervaar.”
 
Intussen heb ik gelukkig ook het pad naar vrijheid gevonden dat voor mij werkt. Als ik een goed idee heb, dan laat ik alles vallen en werk ik het meteen uit. Daarna neem ik rust of er komt een nieuw idee, waarmee ik aan de slag ga. Maar ik heb het gevoel dat jij minder lang je weg hebt moeten zoeken dan ik.
Veronique Prins: “Voor veel vrijgevochten mensen zal dat vreemd klinken, maar ik heb al vroeg ontdekt dat vrijheid voor mij in structuur zit. Ik ben erin geslaagd om een machine te creëren die eigenlijk al drie jaar dingen uitspuugt, die bijna vanzelf draait. Daarom hoef ik nooit na te denken vanwaar mijn volgende euro omzet vandaan komt. Doordat mijn plan vastligt, krijg ik de ruimte en vrijheid om nieuwe dingen te creëren. En dan gooi ik er die tussen. Maar als die ideeën eens niet komen, dan is dat niet erg, want mijn omzet is toch al gegarandeerd. Dat geeft me een enorm gevoel van vrijheid.”

Een hekel aan structuur

Ik heb altijd een hekel gehad aan structuur, maar het laatste jaar heb ik ook wel ontdekt dat structuur heel handig kan zijn. Dat er in regels maken en grenzen stellen ook vrijheid zit. Ik heb dan ook mezelf voorgenomen om terug te keren naar de fundering van mijn bedrijf en daar meer structuur in te krijgen, zodat ik ook niet meer continu hoef na te denken over ‘what’s next?”.
Veronique Prins: “Dat is het! Om een simpel voorbeeld te geven van hoe ik structuur creëer: elke werkdag zet ik mijn wekker om 5.27u. Maar vroeger ging ik liever om half drie naar bed dan dat ik om half zeven opstond. Tot iemand zei dat je ’s ochtends veel productiever bent. Dus besloot ik om mijn dag om te gooien en elke dag op hetzelfde vroege uur op te staan. Snel merkte ik dat dat me vrijheid geeft, want ik werk ’s ochtends drie keer sneller dan ’s namiddags. En dus hou ik meer tijd over. Bovendien hoef ik niet elke ochtend meer  met mezelf in discussie te gaan over wanneer ik zou opstaan.”
 
“Er staat hier ook drie keer in de week ’s morgens vroeg een personal trainer aan mijn deur. Ik vind dat een fijne manier om energiek aan mijn dag te beginnen. Ook die tijdstippen staan vast, zodat ik geen uitvluchten kan verzinnen. En ik ben gek op HelloFresh, want ik hoef nu niet meer na te denken over wat we vandaag weer eens zullen eten. Het feit dat al die zaken in een structuur gegoten zitten, geven me vrijheid.”
veronique prins kim de graeve ratrave hard werken ondernemen ratrace burn-out

Bij jezelf blijven

Structuur is één ding, maar je moet jezelf toch ook heel goed kennen om nooit in je leven het gevoel gehad te hebben dat je op was?
Veronique Prins: “Klopt. Mijn business is helemaal afgestemd op wie ik ben. Ik durf ook te zeggen dat maar weinig mensen een business hebben die zo gealigneerd is als de mijne. Als je business helemaal aansluit bij wie je zelf bent, dan krijg je geen burn-out. Want dan doe je enkel de zaken die je leuk vindt. Ik kijk dus geregeld of ik wat ik doe nog steeds leuk vind. En soms pas ik een programma aan, zodat het meer past bij wie ik als persoon ben. Zo zette ik begin dit jaar een heel groot programma on hold, omdat het niet meer bij me paste. Had ik dit programma behouden, dan zat het risico op een burn-out er wel in. Ik heb ook jaren op een bepaalde manier webinars gedraaid, maar nu voel ik dat de rek eruit is. Dus ik ga ze nu eens op een andere manier aanpakken, zodat ik er terug lol in krijg. Het is dus niet zo dat ik blind rijd.”
schaalbaar inkomen

Ik probeer de zaken ook zo te doen dat ze mij zo weinig mogelijk energie kosten.

Zo neem ik mijn podcasts op terwijl ik met de hond aan het wandelen ben. Dan praat ik gewoon in mijn telefoon. Dus dan hoor je op de achtergrond de wind, auto’s en mijn klompen. Dat is de manier die het best past bij mij. Ik edit mijn podcasts ook niet. Podcasts opnemen kost me dan ook weinig energie, want met de hond wandelen moet ik toch. Bovendien komen tijdens zo’n wandeling de ideeën vanzelf, dan kan ik ze beter gelijk inspreken. Mijn man heeft ooit eens een hele stellage rond mijn bureau gebouwd met een fantastische geluidsinstallatie, maar elke keer ik dan iets wilde opnemen, klapte ik dicht. Dat kostte me gewoon zoveel energie, dat ik dat nooit had kunnen volhouden. Dus nu doe ik het terug op de manier die het best voor mij werkt. Ook dat is mijn vrijheid.”

Ook daar kan ik me bij aansluiten. Vroeger schreef ik vooraf mijn podcasts uit, maar dat ging heel traag. Dat doe ik niet meer. Ze zijn dan misschien iets minder perfect, maar het kost me veel minder energie.
Veronique Prins: “Ik heb mijn podcasts vroeger ook nog uitgeschreven, maar de dag nadien kwam ik er altijd achter dat ik iets vergeten was. Heel frustrerend. Dus nu neem ik de podcast ook op uit de losse pols. En ben ik iets vergeten, dan maak ik daar een nieuwe podcast over én verwijs ik naar de vorige. Dat kost je minder energie én je hebt meteen een extra podcast.”

Verkoopsgesprekken met Veronique Prins 

Intussen hebben we onderling ook al enkele verkoopgesprekken gehad. Ik zou je dolgraag als mijn business coach hebben, maar jammer genoeg heb je niet toegehapt. Los daarvan, viel me op hoe snel jij mensen kan lezen … Kan je zoiets leren?
Veronique Prins: “Voor alle duidelijkheid, ik zou heel graag met je samenwerken. Maar ik wil alleen mensen coachen voor wie ik een grote toegevoegde waarde ben. Dat ben ik niet voor jou momenteel. Maar om terug te komen op je vraag: ik geloof dat je vooral veel liefde voor je vak en je klant moet hebben. Dat kun je niet leren. Als er mensen voor mij in de zaal zitten, dan voel ik ook intuïtief tot wie ik me moet richten als ik iets vertel. Dat heeft te maken met interesse hebben in de ander en jezelf niet het belangrijkste wezen op aarde vinden.”
 
“Laatst had ik een live dag met mensen die mijn jaarprogramma volgden. Op een bepaald moment heb ik me gericht tot één van de ruim dertig mensen die in de zaal zaten. Ik voelde gewoon dat ik haar een boodschap moest meegeven. Ze heeft me toen nog een WhatsApp-bericht gestuurd, dat ze zich nog nooit zo ‘gezien’ had gevoeld. Daarna heeft ze vlot een programma van 1.000 euro verkocht. Ik kies er dus ook voor om enkel met klanten te werken voor wie ik zeker een grote toegevoegde waarde ben. Dat is eveneens een vorm van vrijheid, die maakt dat ik 100 klanten tegelijk kan bedienen zonder een burn-out aan over te houden. Vaak zijn ondernemers zo verblind door geld dat ze de belangen van de ander uit het oog verliezen. Veel mensen zien me als een ‘omzettijger’, maar diegenen met wie ik werk, weten dat ik hen altijd vooropstel. Ik heb ook niet meer het gevoel dat ik anderen daarvan moet overtuigen. Ik ben ook al iets ouder en dan wordt loslaten makkelijk.”

Grenzen stellen

Dat herken ik wel, het gevoel van niet meer per se anderen willen overtuigen. Dan komt alles vanzelf. Ik noem het zelf ook wel ‘mi vuelo’. Op die manier hou je ook meer tijd over voor andere dingen.
Veronique Prins: “Inderdaad.  Voor alle duidelijkheid, die vrijheid heeft ook wel zijn prijs. Zo merk ik dat heel wat ondernemers hun Porsche, zwembad en noem maar op delen op Instagram. Dat zijn fantastische marketingtools om een bepaald type klant aan te trekken. Ik kies er bewust voor om dat niet te doen en zo mijn eigen grenzen te bewaken. Er weten dus maar weinig mensen dat ook wij een prachtig zwembad hebben in de tuin. Mijn vrijheid is dat mensen niet alles van mij hoeven te weten. Maar dat komt wel met een prijs, want nu onderschatten veel mensen mijn omzet. Ik rij ook met een derdehandse BMW cabrio van 20.000 euro. En ik hoef helemaal geen dure handtas. Ik loop dus helemaal niet te koop met mijn rijkdom, terwijl dat marketingtechnisch wel een goede zet zou zijn. Maar veel anderen doen dit dus wel, vaak uit angst om omzet mis te lopen.”
Maar trek je dan wel de juiste klanten aan, als die zich door die rijkdom laten verleiden?
Veronique Prins: “Er zijn natuurlijk altijd ondernemers die enkel afkomen op de ‘glitter & glamour’, en die niet het harde werk willen doen. Maar er zijn ook heel veel gave ondernemers die echt wel actief hun droom willen najagen die je daarmee kan overtuigen. Met je Porsche of zwembad toon je immers dat jij het intussen netjes voor elkaar hebt.  Maar ik kies er dus bewust voor om dit niet te doen, en blijf dus gewoon op de dijk op mijn klompen lopen.”
veronique prins miljoenen omzetten zonder burn-out hard werken kim de graeve ratrace

Vrijheid heeft dus heel veel lagen.

Sommige ondernemers hebben vrijheid in bepaalde delen van hun leven, maar in andere dan weer niet. Voor mij is vrijheid bijvoorbeeld ook dat mijn man mij niet claimt en niet jaloers is op mijn business. Hij zal me dan ook nooit bellen om te vragen wanneer ik eindelijk naar huis kom.”
 
Voor mijzelf is mijn privéleven – waar het grootste deel van mijn tijd naartoe gaat – dan toch het belangrijkst om mij vrij te voelen.
 Veronique Prins: “Hoewel je je niet mag laten verblinden door geld, helpt het wel om je op veel vlakken in je persoonlijke leven vrijer te voelen. Zo heb ik vorig jaar mijn ouders meegenomen naar Zuid-Frankrijk. Daar hebben we een prachtig huis gehuurd met zicht op zee. Om niet met twee auto’s te moeten rijden, hebben we een bus gehuurd. Ook de hond ging gewoon mee. Die hele reis was een feest!
 

Ook dat is vrijheid. Dat als je iets echt wil, je het ook kan kopen.”

 
“Ik ben er ook erg dankbaar voor dat ik dat nu allemaal kan doen. Dat is niet altijd zo geweest. Ooit was ik een alleenstaande moeder zonder alimentatie. En mijn man is op een gegeven moment zijn bedrijf kwijtgeraakt nadat we een groot huis hadden gekocht, dus toen moesten we enorm bezuinigen. Toen voelde ik me ook helemaal niet vrij. Dan waardeer je het dubbel en dik als geld je plots wel die vrijheid geeft. Zo vind ik het zalig om de menukaart van links naar rechts te kunnen lezen en niet omgekeerd. De prijs bepaalt niet meer wat ik zal eten, ik doe gewoon waar ik zin in heb. Ik heb me ook voorgenomen om beter voor mezelf te gaan zorgen en heb daarom heel mijn voedingspatroon omgegooid. Maar gezond eten is echt duur. Dan vind ik het heel prettig dat ik niet hoef te stressen hoeveel de boodschappen kosten. Ook dat is vrijheid voor mij.”
 
Je zei dat je vroeger hulp had moeten inschakelen om je bedrijf te runnen. Wanneer heb je beseft dat je het niet allemaal alleen moet willen doen?
Veronique Prins: “Als extra mensen aan boord nemen je duidelijk meer opbrengt dan dat het kost, is het stom om dat niet te doen. Maar ik zie dat ook heel veel mensen de slaaf worden van hun personeel. Zo had ik een klant die haar Virtual Assistant bepaalde taken niet gaf uit angst dat die dan weg zou gaan. Op zulke momenten houdt je personeel je gevangen. Dat wil ik niet, want dan word je terug beknot in je vrijheid. Ik organiseer bijvoorbeeld geen verplichte teammeetings, alleen omdat dat zo hoort. Als er iets niet loopt zoals ik het wil, dan horen ze het wel.”
schaarste rond geld naar overvloed Kim De Graeve

Maar is het niet erg moeilijk om je team gedreven te houden zonder meetings?

Veronique Prins: ‘Uiteraard krijgen ze een opleiding en alles wat ze nodig hebben om zelfstandig te kunnen functioneren. Inmiddels heb ik ook voor alles procedures. Mijn medewerkers weten ook heel goed wat kan en wat niet en werken ze prima als team, zonder dat ik ertussen zit.”
 
“Maar voor alle duidelijkheid, hoewel met personeel werken zeker interessant kan zijn, komt dat ook met een prijs. Vroeger kreeg ik ’s avonds een briljant idee en werkte ik de nacht door om ’s morgens om acht uur een nieuwsbrief te kunnen uitsturen. Maar van mijn team kan ik niet verwachten dat ze dag en nacht paraat staan. Dus ik moet hen de ruimte geven om zulke zaken in hun agenda in te plannen. Anderzijds is het wel fijn dat ik die zaken nu gewoon over de schutting kan gooien en dat het uiteindelijk allemaal in orde komt. En of mijn klant nu morgen of over een paar dagen die brief krijgt, vaak maakt dat niet uit. Maar als er dan iets écht dringend is, dan springen mijn medewerkers wel gelijk in het gelid.”

Hoe kunnen mensen je bereiken als ze meer over jou willen weten?

Veronique Prins: “Dat kan via je https://jezaakvoorelkaar.nl/. En ik heb een zakelijk account op Instagram, waar ik vroeger een hekel aan had. Maar intussen ben ik dol op het medium, omdat ik er dingen op kan posten zonder dat het me veel energie kost. En omdat ik dat ook doe op mijn eigen manier – die misschien niet helemaal ‘businesscoachwaardig is’ – geeft ook dat me terug een stukje meer vrijheid.

Veronique Prins werd 52 in 2020. 

Absoluut! Je kan haar podcast hier vinden. Ze was eerder ook te gast in mijn podcast, die vind je hier.

Ja! Dat is de “Dé Kick Ass code voor succesvol ondernemen”. Je kan hem hier vinden

Ja! Net zoals Suzanne Beukema en Maartje Blijleven (en nog vele anderen) 

Absoluut. Op deze site kan je kijken welke workshops ze binnenkort geeft (ze geeft er ook vaak gratis!) 

Veronique Prins heeft tonnen positieve reviews, ook van mij. Ze is een fantastische businesscoach. Hier kan je ééntje bekijken van Jill Van Den Bosch. (En op Google vind je er nog veel meer) 

review veronique prins kim de graeve

2 gedachten over “Veronique Prins draait miljoenen omzet, zonder risico op burn-out”

  1. Dag Kim

    Dit artikel leest heel vlot, ook omdat de nadruk vooral ligt op een gevoel van vrijheid najagen (op verschillende manieren, oa adhv voldoende geld). Dit in tegenstelling tot zovele andere websites waar men vooral op geld wil jagen (waarbij er mss een paar onder hen één bepaalde vorm van vrijheid aan overhouden, zijnde kunnen kopen wat je wil)
    Als enkel geld de drijfveer is, lijkt het toch geen langdurig verhaal te kunnen worden?

    1. Hey Kris, wat fijn je reactie! Klopt. Ik zie het op dezelfde manier, als je alleen maar jaagt naar geld dan zal je nooit vrij zijn. Ik maakte er zelfs net een podcast over. Deze kan je hier beluisteren als je wilt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven