Nou daar zit ik gisteren klaar om 20u voor m’n gratis workshop “het stappenplan naar een ideaal leven. 

2200 mensen schreven in…

Ik logde in, en keek naar het aantal deelnemers en zag… 250 mensen live!

Dit kan niet. Toch? Ik was helemaal in de war. Is er iets mis met mijn verbinding? Is er iets fout gegaan in de mailing. 

Maar het was geen foutje, er kwamen slechts 250 mensen opdagen. Mijn hart stopte… Ik voelde me gefaald. 

En m’n hart stond stil en sprak even niet meer. 1 a 2 slides zaten omgedraaid verder in de workshop, nog meer foutjes. Nog meer hartfalen. 

Al dat hart-werk. 

Ik weet niet wat er precies fout ging, statistisch zat alles goed. Maar m’n hart kreeg ik niet aan de praat. Uiteindelijk na een tijdje wel. Maar voor hartmensen zoals ik is dat niet leuk.

 ik moet het voelen wat ik wil zeggen en ik spreek vanuit diep, dat is m’n sterke stem. Mijn stem die anderen motiveert en vooruit duwt. Ik heb die stem nodig. 

En ja ik ben ook maar mens, dan begin ik te twijfelen aan mezelf, denk ik aan falen en vallen.

Geen zorgen hoor, geen verdriet hier. Ik denk altijd in dit soort situaties aan Tony Robbins die z’n eerste zaal wilde vol krijgen met 1000 man en er maar 3 kwam opdagen. Ik ben me bewust dat een makkelijk leven moeilijke paden vraagt. En het is niet altijd makkelijk. Ook voor mij niet. 

Maar dat weerhoudt me niet elke dag vol enthousiasme op te staan om te knallen. 

Ik had het graag anders gezien, maar wij hebben maar weinig invloed op externe factoren! Dus… Even een traan een en de volgende dag weer opstaan alsof het kerstmis is. 

Misschien denk je nu wel… Kim wat zeg jij nu? 

Dat is niet zo slim om dit falen te vertellen net voor je freedom Unlocked wilt gaan lanceren. Je moet FOMO creëren. En dan zeg ik; dat is niet wat hart-mensen doen. 

Hart-mensen liegen niet voor om hun eigen dingetjes op te dringen. Hart mensen komen opdagen, tonen de authenticiteit van het leven. In een ideaal leven ga je meer op je bek dan in een veilig leven. 

Maar wat kies jij? Een fantastisch leven en voelen dat je leeft? Of een veilig leven, de dood nabij. 

Ik kies hart. Elke keer opnieuw. 

En ik ben zeker dat dit gebeurt omdat ik wat te leren heb. 

Life doesn’t happen to you, it happens for you. – Zei Jim Carrey 

Als je denkt dat je in een ideaal leven elke dag vrolijk in het rond springt dan heb je het mis. Een ideaal leven gaat over constant geluk, maar geluk kan je niet verwarren met oppervlakkige vrolijkheid. Geluk is iets wat er is, of je nu verdrietig, boos, blij of angstig bent. 

En ik denk… 

Dat als die 1950 mensen niet naar mij toe konden komen. Dat ik naar hen toe kom. 

Ik kan snikken, triest of boos zijn. En zeggen; “Helaas, ik heb het geprobeerd. Het is duidelijk niet voor me weggelegd”. Of “Het is een teken” hoor je wel eens zeggen, haha. 

Het is geen teken, het is niet, niet voor je weggelegd. 

Een ideaal leven koop je niet in de supermarkt en het valt evenmin uit de lucht. 

Dus ik ga het gratis workshop opnieuw opnemen, in deze podcast, omzetten in een reeks. 

Dus begin bij #1 en luister zo verder. 

Ik kom meteen terzake: 

Ik ben een strategisch visionair. 

Alleen al bij die zin krijg ik vaak een wenkbrauw omhoog, een strategi.. watte? 

Dit is mijn superskill, mijn oertalent. (Jij hebt er ook, maar daar kom ik later op terug) 

Mijn motto is: “Als ik het niet vind dan zal ik het wel bouwen”. En dus doe ik.
Ik stel alles in vraag, dat is het visionaire gedeelte: “Wil ik dat wel zo? kan dat niet anders? Is dat de beste manier?” 

Ik ga ervan uit dat voor ALLES een oplossing is mits de juiste vragen, en elke situatie (ja ook slechts 250 mensen die komen opdagen in een workshop voor 2200 mensen) behandelt als leermoment. 

Why not, why not? Waarom niet… Is de belangrijkste vraag die je je kan stellen. 

Ik kocht m’n eerste woning in pakweg 2013 en dat verhaal kan je volledig beluisteren in de aflevering exponentieel groeien. Dat deed ik zonder enige spaargeld, maar wel door m’n gehele inboedel te verkopen zodat ik de stap kon zetten. 

Wat ik daaruit leerde was dat er nooit een gebrek is aan middelen, enkel aan creativiteit. 

Wil je meedoen aan Freedom Unlocked, echt meedoen? Dan vind je een manier. Dat is hoe ik het zou zien. En hoe ik het zou aanpakken. Maar dan moet je het echt willen.

En als je het echt wilt, dan kan je kijken HOE je dat gaat behalen. Misschien kan je vragen de betaling over enkele extra maanden te spreiden? Misschien kan je een hulplijn inschakelen. Maar als het echt voor je is, dan vind je een manier. 

Die ene stap, m’n huis kopen dmv m’n inboeden te verkopen was m’n beste leerschool ooit. En sindsdien ben ik nooit meer gestopt zo te denken. 

Alles kan, de enige vraag is HOE? (Alleen stellen veel mensen zich de vraag nooit, ze zijn te druk bezig met redenen te verzamelen waarom het niet kan.)

Dat huis heeft ervoor gezorgd dat ik m’n vermogen kon opbouwen, 2 jaar later kon ik het verkopen met maar liefst 45.000 winst. Ik! Een dame  met nog geen nagel om haar rug te krabben. 

Alles wat ik echt wilde bereiken, behaalde ik. Maar nooit zonder slag of stoot. En ik bereikte ook alleen maar wat ik echt wilde bereiken. Zodra ik m’n ladder tegen de verkeerde berg ging zetten dan ging het fout, fysiek of geestelijk. 

Mijn skill is van alle onhaalbare dingen haalbare stukken te maken. En dat wil ik anderen leren. Ik wil je leren dat alles wat je echt wilt haalbaar is, en HOE je dat dan kan doen. 

Dus ja, in deze reeks gaan we het hebben over een stappenplan naar een ideaal (blijvend) leven, zonder luxe op te geven. 

Eerst en vooral, neem een blad papier voor jezelf terwij je deze podcast op pauze zet. En schrijf op hoe jouw ideale leven eruit ziet. 

De bedoeling is om dit heel specifiek te doen. De meeste mensen willen wel een ideaal leven maar weten helemaal niet hoe dit eruit ziet. Hoe kan je nu werken naar je leven als je niet weet wat het is, dan kan je het toch niet uitstippelen om het te behalen? 

Dus zet het even op pauze en ga aan de slag. Denk even na over je ideale leven. 

De meest terugkerende dingen waarom mensen niet tevreden zijn over hun huidig leven en tevens één of meerdere redenen waarom ze inschrijven voor Freedom Unlocked zijn: 

 1. Het te druk, te weinig rust hebben, teveel moeten en stress daarrond.
  2. Het te weinig voldoening krijgen uit hun job.
  3. Slechte gewoontes, teveel social media, tv kijken, gamen, snoepen, ongezond eten…
  4. Onzekerheid, faal- en straalangst, energieloos zijn, people pleasen, moeite om grenzen aan te geven.
  5.Saaie routines, altijd maar hetzelfde, geen uitdaging hebben

Vandaag bespreek ik enkel punt 1: te druk zijn, teveel moeten en de stress daarrond. De rest neem ik mee in de volgende afleveringen. Als je dus eerder naar andere redenen bent aangetrokken kan je die beluisteren. 

Ik behandel ze allemaal, want ze zijn één voor één stappen naar je ideale leven. En daarnaast is het ook niet zo dat we hier ooit vrij van zijn. Maar door ze te herkennen, te benoemen en te weten hoe we ze kunnen aanpakken kunnen we ze terug balanceren in ons ideale leven. 

De meest voorkomende blokkade is “te druk zijn, teveel moeten en de stress daarrond”. 

En ik wil jou vragen wat je precies nodig hebt om dit in jouw situatie op te lossen. Ik ben zeker dat je nu heel snel zal zeggen “RUST” maar dat is eigenlijk het resultaat. Niet WAT je nodig hebt om je probleem aan te pakken. 

Zet gerust wederom de podcast even op pauze om het op te schrijven. 

Bedenk ook even daarna voor jezelf waarom het zo moeilijk is voor je om afscheid te nemen van de redenen waarom je te druk bent. Want waarom zou je er voor kiezen. Dus wat is de reden dat je geen afscheid kan nemen. Bedenk het even voor jezelf of schrijf het op. 

Veel mensen zijn te druk omdat ze het gevoel hebben dat ze geen keuze hebben:

“Wie gaat er anders de rekeningen betalen??Ik kan niet anders… “

En dan wil ik je vragen of je dat 100% zeker bent. – En waarom ben je dat 100% zeker. Heb je er ooit al eens anders over nagedacht. Of heb je het al ooit specifiek geprobeerd om het op te lossen? 

Weet jij 100% zeker hoeveel geld je nodig hebt om je ideale leven te leiden per maand? En dan heb ik het niet over het aantal kosten, ik heb het over een ideaal leven. Hoeveel moet je elke maand hebben om rond te komen voor een ideaal leven. – Denk er over na. En als je het niet hebt uitgerekend, ga ook niet gokken. 

De eerste stap is dus om echt uit te rekenen hoeveel geld je effectief nodig hebt om je ideale leven te leiden. 

En alleen zo kom je uit op haalbare stukken, ondanks ze onhaalbaar lijken. 

Als je dat niet weet, dan ben je tegen jezelf aan het liegen. En dat brengt altijd weerstand mee of frustratie als je hiermee geconfronteerd wordt. 

De tweede stap is beseffen dat te druk zijn je altijd geld kost, je hoort het goed, het kost je geld om druk te zijn. Vaak meer dan het opbrengt. Alleen geloven we dat meestal niet, dus ik schets het graag even voor je: 

Dat ontdekte ik, maar ook veel mensen in m’n omgeving die ik sprak. 

In onze eigen situatie was het Manu die wilde stoppen met z’n job, hij was uitgeblust. Haalde er geen energie meer uit. Dus we gingen rekenen of het haalbaar was om hem te laten stoppen. 

En wat bleek… Dat we meer geld overhielden als hij niet meer zou werken. En dan hebben we het over een mooie job die 2000 euro netto opbracht per maand. 

Eerst en vooral gingen we rekening houden met alle valuta’s, dus ook tijd en energie (want dit is ook geld) 

Voor een fulltime job was manu in de weer van 7-18 met verplaatsing. In de winter wou dat zeggen dat hij zelfs niet ééns het daglicht zag, daar verloor hij dus voor een job van 8 uur 3 extra uren. Niet omdat het ver was om te rijden, maar ook door files van de ochtendspits etc. 

Het zorgde voor een ochtend- en avond rush. Want het was altijd spits en gejaagd. Manu verloor bijna al z’n haren en ik kreeg dikke grijze lokken. 

maar ook financieel; we moesten beroep doen op een ochtend- en avondopvang voor de kinderen, verschillende kampen om de vakantie op te vullen. Het het kostte handen van geld. Laat staan als ze nog naar de crèche gaan.

Daarnaast vonden ze het ook vreselijk, elke keer drama. 

Qua voeding aten we erg ongezond, want we hadden weinig tijd om gezond te koken. Ongezonde voeding is niet alleen veel duurder, het is ook op lange termijn een aanslag voor je gezondheid. Je energiepijl daalt. (en dat verschil merk je pas echt een keer je gezonder gaat eten, dat is gigantisch! En heel confronterend.) 

Je wordt sneller ziek, zal sneller naar een deskundige moeten gaan dan iemand die de tijd neemt voor z’n gezondheid, en ja dat kost je ook veel geld op langere termijn. 

Dan kan je misschien denken “dat gebeurt mij niet”. Maar iedereen is in staat om burn-out te krijgen en ook ik kreeg het samen met een maagzweer van te druk zijn. En ik deed het nog niet eens 20-30 jaar. Laat staan wat het je op langere termijn zal brengen. 

Hij stopte met werken en wij kwamen op een quasi nuloperatie uit. Het kostte evenveel geld om te werken als niet. 

Manu kreeg tijd en zin om te sporten, dat gaf niet alleen zelfvertrouwen maar ook kracht, hij werd in die 2 jaar niet meer ziek en had minder last van allergie. 

Hij had tijd om z’n talent te ontwikkelen, iets waarvan hij dacht dat hij het niet had. Hij dacht altijd dat hij een nietsnut was die vroegtijdig van school ging. En ineens kwam daar iets helemaal anders in de plaats. Ruimte voor z’n ware talent te ontdekken. Tuurlijk was dat een zoektocht… Maar daar nam hij nu tijd voor. 

En ik zei het al, een nuloperatie… Maar eigenlijk is dat niet helemaal waar. De zekerheid op basis van geld, tijd en energie die we in ruil kregen was niets te vergelijken met wat we hadden toen we beiden gingen werken. 

Hij ging een deel van m’n huishoudelijke taken overnemen, dus ik kreeg meer rust in m’n bedrijf. En ik kreeg fomo, want Manu was zoveel bij de kinderen en dat wilde ik ook. Dus ik ging automatisch slimmer werken, zoeken naar een oplossing om bij hen te zijn. 

En ongeveer 1 jaar later werd ik financieel vrij. Ik hoef niet te werken, ik verdien genoeg door passieve inkomsten alleen maar door de stap die Manu maakte door z’n jon op te geven. Anders hadden we nooit die ruimte gehad om afstand te nemen. 

En ja het was nog meer… we groeiden dichter bij elkaar dan ooit tevoren, we gingen elke dag wandelen (zonder onderbrekingen van de kinderen) waardoor we nog creatiever werden. En meer zekerheid gingen creëren dan we ooit hadden in loondienst. Langetermijnvisies waar we nooit eerder tijd voor gehad hadden. 

Druk zijn levert je alles behalve zekerheid op, dat zie je pas als je aan de andere kant van de angst staat. Maar die deur kan je gewoon openen. Ze zit niet op slot. 

Onze conclusie was dat druk zijn je niet alleen geld kost, maar ook tijd, energie, zekerheid en geluk. 

Het geeft je verder helemaal niets en het is nergens voor nodig. Het is de angst die je in z’n grip houdt. 

Dus waarom zou je uberhaupt zelfsabotage gaan doen? 

Zolang je ervan uitgaat dat alles moet en niet de tijd neemt om te kijken of dat wel klopt dan blijf je een leugen in stand houden voor jezelf.
Je neemt geen afstand om dingen in perspectief te zien. 

Nu heb ik een simpel leven, er staat amper wat in de agenda. Behalve hier en daar een interessant gesprek, ik werk nooit meer in het weekend noch in de vakantie. En ik kan werken van overal ter wereld als ik dat wil. 

Maar, hoe ziet jouw ideale leven eruit. Want als je leven niet simpel aanvoelt dan gaat er wat fout. (in de shownotes heb ik enkele video’s aangevuld ter verduidelijking) 

Stel je voor dat jij ook je ideale leven zou kunnen bereiken binnen 1 jaar. Want ik kan het, dus waarom zou jij het niet kunnen. Ik ben niet specialer dan jou, heb niet meer geluk e.a dingen die je jezelf misschien nu probeert wijs te maken. 

Het gaat altijd over eerlijk zijn met jezelf, en eerlijk zijn gaat altijd over minder. Nooit over meer, meer, meer. 

Het leven helpt ons bij te schaven, elimineren, weghalen. Maar velen van ons zijn zo angstig dat ze krampachtig vasthouden aan wat ze niet willen loslaten. Dat ze niet in staat zijn om dit te doen. En dan houdt het op, dan kies je voor een middelmatig leven. Niet persé slecht, maar zeker ook niet goed of uitstekend. 

Ken je dat soort idyllische plekjes als je gaat reizen. Een waterval of een verborgen strand? Als je zoals ik vaak rondtrekt dan weet je dat je altijd eerst een pak moeilijke wegjes hebt af te leggen voor je daar komt, vaak kom je er met een stevige wandeling van 2-3u pas en dan moet je ook nog terug daarna. 

Alleen vergeten we soms dat de padjes zelf ook al de moeite waard zijn om af te leggen. Ze zijn prachtig! Lastig, maar prachtig. Evenzeer als de locatie waar je héén wilt. 

Dus ja het is lastig, moeilijk. Maar het brengt je alles wat je maar wilt.
Als je goed oplet dan merk je dat het nooit alleen maar zonneschijn is. Dat verwachten zou naïef en makkelijk zijn, en makkelijk leidt naar een moeilijk leven. 

Elke beslissing die je neemt vraagt dapperheid. Maar het enkelvoud van leven is niet voor niets lef. 

Als je tot nu toe nog steeds aan het twijfelen bent over Freedom Unlocked dan ben je waarschijnlijk nu aan het luisteren naar deze podcast. 

Maar vandaag wil ik echt benadrukken hoe belangrijk het is dat als je nog steeds blijft twijfelen om die stap te zetten. Om hem toch te zetten. Met lef! 

Het gaat nu niet om mij, maar om jou. 

Ik wil je graag een verhaal vertellen over één van de deelnemers uit Freedom Unlocked, ze zat echt niet op haar plek en voelde zich veel te druk. Om bepaalde stappen te nemen had ze me gecontacteerd want tot nu toe had ze nooit geluisterd naar haar eigen gevoel, naar waar zij nood aan had. 

Na ons gesprek was ze eerst, zo gaat dat altijd. Even van haar melk. Maar ook voelde ze heel sterk dat ze verantwoordelijkheid had te nemen voor zichzelf. En ze wilde ook meteen wat anders, dus ze schreef in voor Freedom Unlocked. 

Maar daarover wil ik het niet persé hebben. Wat zo straf was was dat ze meteen ook stappen begon te zetten. 

Ze droomde van een andere job en een bijberoep. En wilde beide stappen meteen zetten. Dus ze ging solliciteren. Alleen, en zo is dat vaak in België, stond er in het contract dat ze geen bijberoep mocht uitvoeren in combinatie met haar eventuele nieuwe job. 

Ze had dit bespreekbaar gemaakt, maar de werkgever stond hier niet voor open. Geen dubbele focus in m’n bedrijf zei hij. 

Ze contacteerde me opnieuw, angstig. “Komt dit wel goed? Is dit wel de juiste beslissing?” 

Dit voelt niet goed. 

Ik vertelde haar en dat zeg ik tegen iedereen: “Je vindt de antwoorden op je pad, maar alleen als je begint te bewegen. Als je je pad voor je ziet dan is het niet jouw pad. Alles kan maar alles heeft een prijs”. 

Ze kon kiezen voor die job in te nemen, maar dat was niet wat ze wilde. Ook al was het al iets beter dan haar huidige job. Ze wilde de combinatie. 

Maar… Als je kiest voor een ideaal leven dan kies je niet voor makkelijke keuzes, maar betekenisvolle. 

Ze trok haar stoute schoenen aan en nam na positief woord van de potentiële werkgever terug contact op. “Ik ga de job helaas weigeren” zei ze. Ze vertelde ook waarom: “Ik wil ook een bijberoep hiernaast en dat kan niet bij jullie”. 

Het grappige was, en dit gebeurt altijd… Dat als je echt grenzen stelt en regels maakt voor je ideale leven dat er oplossingen komen. 

…Haar nieuwe werkgever door schrapte de alinea in het contract. “We lossen het wel op als het zo belangrijk is voor je”. 

Please, voor even… Laat de excuses die je voor nu hebt gehad even achterwege: 

 • Ik ga het nog even zelf proberen
 • Ik heb het budget niet 
 • Mijn partner wil het niet 
 • Het is niet het juiste moment
 • Ik heb geen tijd 
 • Ik ben niet gezond genoeg enz. 

De enige reden is nl. dat jij nog niet helemaal je verantwoordelijkheid hebt genomen over je leven. Dat je nog geen keuze hebt gemaakt en dat je jezelf nog niet naar waarde schat. 

En pas het moment dat je dat wel doet. Dan gaat er iets voor je veranderen. En dan komt het naar je toe. 

Net zoals bij de andere deelnemer van Freedom Unlocked (en dit is nog voor het traject begon hé, dus stel je voor wat er nog allemaal gaat gebeuren na 16 weken!)… 

Maar JIJ moet de keuze maken. Ik stel voor dat je niet meer wacht, en dat je luistert naar het gevoel dat ik bij je raak op dit moment. Ook al is het confronterend. Je weet dat ik gelijk heb. Omdat je weet dat dit gevoel klopt. 

Dat je stopt met jezelf bullshit te verkopen. En dat je ofwel inschrijft of je me nu een reply stuurt op deze mail (of via DM). 

En dan zijn we op weg naar de mooiste dingen.

Hoe vaak heb jij al echt iets willen doen voor jezelf omdat je voelde dat JIJ het nodig had. Om het dan meteen weer naast je neer te leggen in functie van een ander. Laat dit even zinken. Hoe vaak?? 

Hoe voelde je daardoor? 

En ben je van plan om dit je te blijven laten overkomen. Of ga je nu volle bak voor je ideale leven op basis van tijd, energie en geld. 

Hieronder kan je inschrijven voor Freedom Unlocked. Ik weet dat het eng is en dat het lef vraagt. Maar het is voor jou, het ligt er. Het is er allemaal voor jou. 

 

1 gedachte over “Van stress & moeten naar rust in 3 stappen”

 1. Pingback: Hoe kom je af van slechte gewoontes? - Kim De Graeve

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top