Strategie voor Ondernemers: Beginnersgids tot Financiële Vrijheid

Ben je als ondernemer ook zo bang van het woord strategie? Veel van mijn klanten schrikken terug bij de gedachte aan strategie, bezorgd dat het een kille, onpersoonlijke aanpak vereist die hun gevoelens en intuïtie negeert. Als financieel business strateeg wil ik het misverstand uit de wereld helpen dat strategie en gevoel niet samengaan. 

Het woord ‘strategie’ lijkt iets magisch en ongrijpbaar, waardoor velen van ons terughoudend zijn om het te omarmen. Er heerst een idee dat strategie gevoelloos en onpersoonlijk is, waardoor mensen die op gevoel navigeren zichzelf niet als strategisch beschouwen. Ik wil deze mythes ontkrachten en aantonen dat strategie voor ondernemers juist diep geworteld is in emotie en gevoel.

Strategie voor ondernemers

In essentie houdt strategie in dat je vlot je prioriteiten identificeert en vervolgens handelt door het belangrijkste eerst aan te pakken. Wanneer je zegt dat je niet strategisch bent, impliceer je eigenlijk dat je moeite hebt met het bepalen van wat eerst komt en wat kan wachten. Een strategische aanpak is cruciaal als je streeft naar financiële en mentale vrijheid.

Strategie voor Ondernemers: Beginners Gids tot Financiële Vrijheid - Kim De Graeve financieel strateeg

Zonder strategie wordt je een speelbal van je omgeving, wat uiteindelijk niet is wat je wilt. Ik heb het talent voor strategie bij mijn geboorte meegekregen, maar dat betekent niet dat anderen het niet kunnen leren en toepassen.

Aangeboren vs. Aangeleerde Strategie voor Ondernemers

Het onderscheid ligt in de oorsprong: talenten zijn aangeboren en blijven ons voortdurend energie geven, terwijl aangeleerde vaardigheden niet altijd dezelfde intrinsieke voldoening bieden.

Als financieel business strateeg focus ik op het transformeren van onmogelijkheden in mogelijkheden, een specialiteit waar ik trots op ben. Ik ben ervan overtuigd dat het nooit een gebrek aan middelen is dat ons ervan weerhoudt onze dromen te realiseren, maar eerder een gebrek aan creativiteit. Strategie mag dan misschien een enigmatisch begrip lijken, in werkelijkheid gaat het om een helder begrip van wat echt belangrijk is, een diepgaand inzicht in je ware verlangens, en de kennis welke stappen essentieel zijn om je doelen te bereiken.

Van slachtofferrol naar Strateeg

Vaak wordt strategie onterecht gezien als iets onpersoonlijks of onveranderlijks. Echter, wanneer je niet zeker weet wat je werkelijk wilt, kun je gemakkelijk verstrikt raken in een slachtofferrol, waarbij je de oorzaak van je problemen buiten jezelf plaatst. Neem bijvoorbeeld de situatie waarin iemand de schuld geeft aan een ex-partner voor het gebrek aan financiële middelen.

Dit is een typische slachtoffermentaliteit die velen van ons op een bepaald moment ervaren. Het leidt tot de overtuiging dat oplossingen buiten onszelf liggen, waardoor het lastig wordt om onze ware verlangens te herkennen en te geloven in de mogelijkheden die we hebben. We vergeten onze sterke punten en de talenten die we bezitten. Alles wat nodig is om te slagen, bevindt zich al binnenin ons.

Je sleutel tot verandering

In mijn traject ‘Freedom Unlocked’ moedig ik mensen aan om weer te gaan dromen en help ik ze uit hun slachtofferrol te stappen. Dit proces verheldert niet alleen wat ze werkelijk willen, maar toont ook dat zij zelf de sleutel tot verandering zijn. Deze realisatie leidt tot een transformatie in denken en handelen, wat weer leidt tot buitengewone resultaten. 

Vanuit dit nieuwe perspectief begeleid ik hen in het stellen van prioriteiten, het essentiële element van strategie dat hen in staat stelt actief vorm te geven aan hun toekomst.

Strategie voor Ondernemers: Beginners Gids tot Financiële Vrijheid - Kim De Graeve financieel strateeg

Prioriteiten versus Actie

Als je de strategie voor ondernemers onder de knie wilt krijgen, is het niet voldoende om je prioriteiten te kennen; je moet ernaar handelen. Vaak is het probleem niet dat mensen niet weten wat ze willen of geen prioriteiten kunnen stellen; het is dat ze niet naar deze inzichten handelen. Je kunt bijvoorbeeld perfect weten dat je meer tijd wilt doorbrengen met je gezin, maar toch kies je ervoor om overuren te werken wanneer je baas dat vraagt. Dit gebrek aan actie naar wat je werkelijk wilt, kan je vastzetten in een vicieuze cirkel van constante drukte en ontevredenheid.

Gevangen in de Ratrace

Het zetten van grenzen is echt de hoeksteen van een financieel vrij leven; het is tijd om dat principe in actie om te zetten. Zonder deze grenzen zul je merken dat ‘nee’ zeggen steeds lastiger wordt, en voor je het weet, ben je overal ‘ja’ op aan het zeggen.

Onlangs werd ik gevraagd om deel te nemen aan een podcast als onderdeel van een win-win situatie. Het idee was dat we elkaar zouden helpen: zij krijgen een interessante podcast, en ik krijg wat promotie voor mijn eigen lancering. Maar toen gebeurde er iets onverwachts. De persoon met wie ik zou samenwerken stelde voor om te brainstormen over onze beider lanceringen, aangezien zij ook een boek publiceerde diezelfde maand. De oude ik zou meteen enthousiast hebben ingestemd, dol op het idee van samen brainstormen.

Jouw reis naar Strategie voor ondernemers

Maar wacht even, mijn strategie was al helemaal uitgestippeld; mijn prioriteiten lagen vast. Brainstormen zou alleen maar roet in het eten gooien, mijn focus vertroebelen en mijn plannen in de war schoppen. Het was een verleidelijk aanbod, maar diep vanbinnen wist ik dat het niet langer een win-win was. Het voelde meer als een win voor hen en een verlies voor mij. De gedachte om mee te doen maakte me onrustig, en ik realiseerde me dat als ik ja zou zeggen, ik mezelf en mijn eigen plannen zou verraden. 

Zelfzorg en Assertiviteit

Dus, met een zwaar hart maar een heldere geest, zei ik nee. Het was een moeilijke keuze, vooral omdat ik bang was voor wat anderen zouden denken, maar het respecteren van mijn eigen grenzen was belangrijker.

Deze ervaring leerde me dat het kennen van je eigen pad en het trouw blijven daaraan essentieel is, zelfs als dat betekent nee zeggen tegen dingen die verleidelijk lijken. Het is een les in zelfzorg en assertiviteit, een herinnering dat soms, om echt vooruit te komen, je moet leren stilstaan bij wat echt belangrijk is.

Strategie voor Ondernemers: Beginners Gids tot Financiële Vrijheid - Kim De Graeve financieel strateeg

Vermogen om duidelijke grenzen te stellen

Je bent pas in staat om je ware prioriteiten te volgen wanneer je de moed hebt om ‘nee’ te zeggen. Het probleem is vaak niet het niet-weten, maar het niet-durven; je weet diep vanbinnen wat je verlangt.

Laat me een recente persoonlijke ervaring delen die dit illustreert. Tijdens het opnemen van dit podcast-artikel belde Manu mij. Onze zoon Ben had zich bezeerd aan zijn been. Ik voelde dat Manu liever niet alleen deze zorg op zich nam, dus hij belde mij, en ik onderbrak mijn opname. Toen ik bij Ben kwam, gaf ik hem een dikke knuffel en nam de tijd om te vragen hoe het met hem ging. Ik bood aan om bij hem te blijven, maar hij gaf aan dat het oké was als ik doorging met mijn werk.

Gratis Training Grenzen stellen- Kim De Graeve

Laten we eens kijken naar “5 veelgemaakte fouten waardoor jij elke keer over je grenzen gaat”. Deze inzichten zullen je ogen openen en je helpen begrijpen waar het misgaat. De strategie voor ondernemers kan namelijk niet zonder deftige grenzen.

Maar wacht, er is meer! Wat als ik je vertel dat je met “5 oefeningen die ervoor zorgen dat jij na 5 dagen jouw grenzen precies weet te herkennen” een ware transformatie kunt ondergaan? Ja, je leest het goed! In slechts vijf dagen kun je leren hoe je jouw grenzen herkent en respecteert.

Ruimte voor eigen behoeften

Dit moment was meer dan een ouderlijke zorg; het was een praktijkvoorbeeld van het stellen van grenzen. Zo veel als ik van mijn tijd met mijn gezin houd, heb ik ook ruimte nodig voor mijn eigen activiteiten en verplichtingen. Het stellen van grenzen betekent niet alleen ‘nee’ zeggen tegen anderen, maar ook ruimte maken voor je eigen behoeften en welzijn. Afgezien van het bijbrengen van strategische inzichten, focus ik ook op het aanleren van het stellen van grenzen. 

We leven vaak met een ingebakken gevoel van schuld en schaarste, en dat ervaart ieder op zijn eigen manier. Het ontwikkelen van een strategie en het stellen van prioriteiten is diep geworteld in intuïtie en gevoel, een van de meest waardevolle vaardigheden die je kunt ontwikkelen of die je natuurlijk bezit. Deze vaardigheid verfijnt zichzelf naarmate je leert af te stemmen op je gevoelens en hier consequent naar handelt.

Mijn boek: Strategie voor ondernemers + je privéleven

Dit onderwerp is een centraal thema in mijn boek, waar ik uitgebreid inga op vragen als “Hoe kun je volgens je gevoel handelen?”, “Welke stappen moet je ondernemen om dit te bereiken?”, “Hoe pas je dit toe in je persoonlijke leven?” en “Hoe kun je schijnbaar onmogelijke doelen opdelen in haalbare stappen?” Al deze aspecten worden uitgediept, met als doel je te begeleiden naar een leven waar strategie en intuïtie hand in hand gaan voor persoonlijke groei en voldoening.

Strategie voor Ondernemers: Beginners Gids tot Financiële Vrijheid - Kim De Graeve financieel strateeg

Heb je mijn boek al in huis?

In slechts twee jaar tijd bereikte ik financiële vrijheid, zelfs met twee jonge kinderen. Mijn dagen bestaan nu uit reizen, doen waar mijn hart van opleeft en genieten van de eenvoudige geneugten des levens. Ik neem je mee op mijn reis!

Strategie voor Ondernemers: Beginners Gids tot Financiële Vrijheid - Kim De Graeve financieel strateeg

Leer leven in Overvloed

Een onhaalbare droom? Alleen als je jezelf toestaat gevangen te blijven in de cyclus van leven om te werken, in plaats van het werk voor jou te laten werken. Het gaat om het benutten van je volledige potentieel, om niet te settelen voor middelmatigheid. Ontketen die bruisende energie die je in staat stelt tot transformatie. Laat het idee varen dat er een tekort aan tijd is.

Tijd is in overvloed aanwezig, mits je wijs kiest. Vraag jezelf af: leef je in harmonie met je levensmissie, of stel je voortdurend doelen en dromen uit? Denk na over hoe je je tijd en energie effectiever kunt beheren en gebruiken. Dit en zoveel meer vind je in mijn boek Freedom Unlocked.

5 Boekentips rond Strategie voor Ondernemers

Strategie voor Ondernemers: Beginners Gids tot Financiële Vrijheid - Kim De Graeve financieel strateeg

Veelgestelde vragen omtrent strategie voor ondernemers

Strategie bij ondernemers is een actieplan dat helpt om bedrijfsdoelen te definiëren en te bereiken, concurrentievoordeel te creëren, en duurzame groei te realiseren door middel van weloverwogen beslissingen over markten, producten en investeringen.

Een solide strategie is essentieel voor ondernemers omdat het richting geeft, risico’s minimaliseert, en focus biedt, waardoor ondernemers hun middelen efficiënt kunnen inzetten en hun doelstellingen effectiever kunnen realiseren.

Om een strategie te ontwikkelen, begin je met het analyseren van de markt en concurrentie, bepaal je je unieke waardepropositie, stel je duidelijke doelen, en creëer je een actieplan met meetbare mijlpalen.

Veelvoorkomende fouten in de strategie voor ondernemers zijn het niet duidelijk definiëren van doelen, het negeren van markttrends en klantbehoeften, en het niet aanpassen aan veranderingen in de omgeving.

Je strategie moet regelmatig worden herzien, minstens jaarlijks of wanneer er significante veranderingen zijn in de markt, concurrentie, of interne bedrijfsdoelstellingen.

Innovatie is cruciaal in omdat het bedrijven in staat stelt zich te onderscheiden, nieuwe markten te betreden, en te reageren op veranderende klantbehoeften, wat leidt tot langdurig succes.

Ja, een proactieve strategie kan helpen bij crisismanagement door vooraf geplande reacties en flexibele aanpassingsstrategieën te bieden om snel en effectief op onverwachte gebeurtenissen te reageren.

Het succes van je Strategie als Ondernemer meet je door vooraf gedefinieerde KPI’s (Key Performance Indicators) en doelstellingen te monitoren, zoals omzetgroei, marktaandeel, klanttevredenheid en operationele efficiëntie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven