Starten met beleggen

incl. verstand

Je zuurverdiende centen op een spaarboekje parkeren levert niets meer op. In plaats van je euro’s langzaam te laten inslapen, beleg je ze beter. Dat is meteen ook een geknipte manier om een mooi passief inkomen te genereren.

Belangrijk is wel om te beleggen met verstand, zodat je aan het einde van de rit een zo hoog mogelijk rendement haalt. Hoe je dat precies aanpakt, horen we in deze podcast met beleggingsexpert Tim, de drijvende kracht achter LangzaamRijker.nl. Ook mij heeft hij de kneepjes van het beleggen bijgebracht.

Starten met je ontdekking hoe beleggen je langzaam maar zeker rijker maakt? In deze blog vind je alvast een handige samenvatting van deze podcast. Wil je er meer over horen, dan kun je via de tijdsindicatie de draad in de podcast makkelijk oppikken.

De afleveringen worden intuïtief opgenomen en er zit om die reden geen consistentie in, wil je graag op de hoogte blijven van nieuwe afleveringen? Dan abonneer je je via Spotify, Apple Podcast, Google PodcastsOok via het Youtube kanaal kan je de video’s van de plantrekkers volgen. 

01:00 starten met beleggen: Hoe ben je zelf in het beleggerswereldje gerold?

“Tijdens mijn studies technische bedrijfskunde ben ik gestart met affiliate marketing. Toen ik daarmee een mooi bedrag had bijeen gespaard, ben ik gaan uitvissen hoe ik dat geld voor mij kon laten werken.

Een viertal jaar geleden ben ik dan gestart met cryptomunten. Ik vond het zalig om me in die grafieken en analyses te verdiepen. Maar omdat dit een riskante belegging is, ben ik meer duurzame manieren om te beleggen onder de loep gaan nemen.”

02:36 Intussen ben je een expert op het vlak van beleggingen? Hoe word je dat?

“Als ik ergens mee begin, dan bijt ik me daar ook echt in vast. Dat was bij het starten met beleggen niet anders. Ik heb heel veel tijd genomen om me in de materie te verdiepen. Gaandeweg merkte ik dat steeds meer mensen me vragen begonnen stellen over beleggen. Toen ben ik op YouTube video’s over beleggen gaan plaatsen. Zo hoefde ik niet telkens weer hetzelfde verhaal te vertellen aan mensen die starten met beleggen.”

starten met beleggen tim langzaam rijker kim de graeve 6

03:29 Je geeft ook cursussen rond beleggen, wat wil je meegeven?

Dat starten met beleggen helemaal niet zo ingewikkeld is als het lijkt.

Een gezonde interesse is natuurlijk welkom, maar je hoeft niet technisch aangelegd te zijn om ermee aan de slag te gaan. Een ander misverstand: dat beleggen alleen voor grijze mannen in dure pakken is. Twintig jaar geleden was beleggen inderdaad omslachtiger. Je moest naar de bank om de belegging te bespreken en vervolgens de koersen in de krant bijhouden. Maar de laatste jaren heeft het internet de deuren naar de beleggingswereld voor iedereen wagenwijd opengezet.”

starten met beleggen tim langzaam rijker kim de graeve 6

07:28 Hoe kan ik best starten met beleggen?

“Investeer allereerst in je eigen kennis, zoals ik zelf heb gedaan (doe dat trouwens maar met alles wat je graag echt goed wilt leren). Reken toch zeker op enkele maanden om te begrijpen hoe beleggen precies werkt. Tracht ook niet meteen op het rendement te focussen. Goed leren beleggen vraagt gewoon tijd.”

08:25 Het vraagt ook tijd om alle termen in het beleggerswereldje onder de knie te krijgen. Ik was heel blij dat ik kon teruggrijpen naar de termenlijst en de begrijpbare uitleg in je cursus.

Ik tracht de zaken altijd – zoals ze bij ons in Nederland zeggen –in jip-en-janneketaal uit te leggen, zodat iedereen het snapt. Als je een bepaalde term in Google opzoekt, is die inderdaad niet altijd even vlot te begrijpen.”

09:09 Als we willen beleggen, komen we onvermijdelijk in contact met aandelen:

“In feite is een aandeel een heel klein stukje van een bedrijf. Het is best mogelijk dat een groot bedrijf, zoals Ahold-Delhaize, tien miljoen aandelen uitgeeft. Als je dan één aandeel koopt, dan bezit je één miljoenste van dat bedrijf. Maakt dat bedrijf winst, dan zal dat aandeel meer gegeerd en ook meer waard worden. Maakt het bedrijf verlies, dan zullen mensen hun aandeel van de hand willen doen. Een kwestie van vraag en aanbod dus.”

BEURSCRASHES 

“Je zou dus kunnen denken dat je met aandelen evenveel kans hebt om winst als verlies te maken. Als we echter de wereldwijde markt van de aandelen over de afgelopen jaren bekijken, dan merken we dat de aandelenbeurs constant stijgt. Dat gebeurt weliswaar met pieken en dalen. Vorig jaar zagen we bijvoorbeeld een flinke dip tijdens de coronacrisis, maar uiteindelijk herstelt de beurs zich wel. Belangrijk is wel om te onthouden dat daar tijd over kan gaan. De ervaring leert dat zo’n dal maximaal tien jaar duurt. Concreet: je belegt dus best over een periode van meer dan tien jaar.”

12:30 en 43:05 Een ander probleem is dat pieken en dalen moeilijk te voorspellen zijn.

Precies. Laat je dus vooral niet leiden door influencers op YouTube-kanalen of door tv-zenders die bepaalde aandelen de hemel in prijzen.

Vergeet niet dat dat soort content vooral dient om kijkers te lokken. De meest zekere manier om winst te boeken, is – opnieuw – denken op lange termijn. Dan vlakken de pieken maar ook de dalen af. Uiteindelijk ga je dan wellicht naar huis met het gemiddelde rendement. Dat is nog steeds een pak meer dan wat een spaarboekje opbrengt. De inflatie zorgt er zelfs voor dat het geld op een spaarboekje met een rendement van 0,11% vrij snel minder waard wordt. Je mag er immers van uitgaan dat je geld elk jaar 2% in waarde zakt. Door verstandig te beleggen, zorg je ervoor dat je geld over pakweg vijftien jaar evenveel of meer waard is.

14:04 Zijn er ook mensen die je zou afraden om te starten met beleggen?

“Voor je begint met beleggen moet je sowieso een aantal zaken op orde hebben. Zo moet je zorgen voor een spaarbuffer: geld dat je aan de kant houdt voor onverwachte uitgaven. Beleg dus enkel met geld dat je langere tijd kan missen. Als je auto het plots laat afweten en je moet aandelen verkopen op een moment dat de beurs in een dal zit, dan is dat heel zuur.”

“Belangrijk is ook dat je niet met emotie belegt. Het is niet de bedoeling dat je telkens in een kramp schiet of – erger nog – je aandelen verkoopt op het moment dat ze in waarde zakken. Het is ook niet goed voor je hart om elke dag de waarde van je aandelen via een app te checken. Op termijn zijn de beste aandelen trouwens de meest ‘saaie’ aandelen, die geen grote pieken maar ook geen grote dalen kennen. Bovendien blijkt uit studies dat je op lange termijn sowieso best gaat voor het gemiddelde rendement. Zelfs professionele beleggers die er constant de beste aandelen trachten uit te pikken verslaan het gemiddelde rendement niet over een periode van vijftien jaar.”

19:29 Heb je ook een stappenplan voor beginners?

“Maak allereerst een plan van aanpak. Stel een doel. Probeer beleggen niet als een doel op zich te zien, maar wel als een middel om een bepaald doel te bereiken. Dat kan bijvoorbeeld zijn: vroeger met pensioen kunnen. Uiteraard is dan nog steeds niet 100% zeker of je dat zal lukken, maar je zal efficiënter beleggen als je iets hebt om naartoe te werken. Daarnaast verdiep je je best in de materie voor je effectief van wal steekt, zoals aangehaald.”

STARTEN MET BELEGGEN: WELKE PARTIJ

“In een volgende stap bekijk je via welke partij je liefst wil beleggen. Dat kan uiteraard via een bank. Een nadeel is dat de instapkosten daar stevig zijn. Vijf euro om een aandeel te kopen is geen uitzondering. Daarnaast kun je beleggen via een broker, die zich enkel en alleen focust op beleggingen. Enerzijds heb je binnen die categorie de grote brokers, die al naamsbekendheid hebben opgebouwd. De giro is mijn persoonlijke favoriet. Bolero is een andere bekende broker. Daar betaal je ongeveer 50 cent om een Amerikaans aandeel te kopen, voor een Nederlands aandeel mag je op 2,5 euro rekenen. Anderzijds heb je de buitenlandse prijsvechters, waar je nog goedkoper aandelen kan kopen. Persoonlijk ben ik daar geen voorstander van. Zo bieden ze vaak producten aan waar je veel geld op kunt verliezen. Bovendien staat zij niet onder het toezicht van de Belgische of Nederlandse autoriteiten. Als zo’n broker failliet gaat, dan wordt het een uitdaging om je geld terug te krijgen.”

Spreiding van belegging

“Eens je effectief gaat starten met beleggen, dan zorg je best voor een mooie spreiding van je aandelen. Op die manier maak je meteen ook de grootste kans om je doel op lange termijn te bereiken. Dan zal je er ook minder last van hebben als er bijvoorbeeld eens een bedrijf in je portefeuille failliet raakt.”

25:30 Heb je nog bepaalde richtlijnen als je in aandelen wil beleggen?

“In grote lijnen onderscheid ik drie manieren om dat te doen. Ten eerste kun je investeren in groeiaandelen. Dan koop je aandelen van bedrijven die nog niet zoveel winst maken maar wel veel potentieel hebben. Een tweede optie is beleggen in dividendaandelen. Dan krijg je van de bedrijven waarin je investeert een klein deel van de winst. Dat zijn doorgaans zeer bekende bedrijven die niet meer enorm groeien maar wel solide cijfers kunnen voorleggen. McDonald’s of Ahold-Delhaize bijvoorbeeld. Logischerwijs houden groeiaandelen een groter risico in dan dividendaandelen.”

 

 

ETF’S VOOR BEGINNERS 

“Daarnaast kun je kiezen voor ETF’s (Exchange Traded Funds). Die kun je best vergelijken met een boodschappenmandje waar verschillende aandelen in zitten. Ze zijn ideaal als je zelf niet al te veel tijd wil stoppen in de selectie van je aandelen. Met ETF’s zit meteen ook je spreiding snor.  Voor heel veel mensen zijn ETF’s dan ook een zeer goede keuze. Zelfs Warren Buffet is er een fan van.”

Zelf beleggen of niet? 

“Weet ook dat je niet per se zelf moet beleggen. Je kan ook beheerd beleggen. Dan maak je het jezelf nog makkelijker. Dan stort je pakweg elke maand een bedrag op je beleggersrekening en de bank belegt het geld voor jou. In ruil voor haar diensten vraagt de bank dan een commissie, bijvoorbeeld één procent van je kapitaal. Daarnaast kunnen er ook nog andere kosten bij komen kijken. Informeer je dus goed vooraf als je deze optie overweegt.”

30:34 Hoewel dat misschien niet de meest duurzame manier is:


Vind ik het zelf wel prettig om met een deel van het geld wat risico te nemen…

“Veel mensen vinden het fijn om te investeren in losse bedrijven. Als je een aandeel koopt van pakweg Facebook, dan geeft het een leuk gevoel te weten dat je daar mede-eigenaar van bent. Of dat dan een verstandige keuze is, is een andere vraag. Maar ook ik neem graag af en toe wat risico. Je kan met jezelf de afspraak maken dat je bijvoorbeeld 70% van je kapitaal investeert in ETF’s en 30% in losse aandelen, waarvan pakweg een derde naar meer risicovolle aandelen gaat. Zo hou je het risico binnen het totaal van je aandelen beperkt. Het is in elk geval belangrijk dat je zulke zaken in je strategie meeneemt.”

33:05 Een interessant maar niet makkelijk te begrijpen element in je cursus is de ‘compound interest’. Kun je dat even in jip-en-janneketaal uitleggen?

“Compound intrest staat voor rente op rente. Dat werkt als volgt. Stel: je belegt 1.000 euro en na een jaar heb je een mooi rendement van 10%. Dan heb je 1.100 euro, die je het jaar daarop opnieuw kan beleggen. Beeld je in dat je dan opnieuw een rendement van 10% scoort, dan heb je 110 euro winst. Dat is dus meer dan het jaar voordien. Het geld dat je aanvankelijk had geïnvesteerd zal dus dankzij de ‘compound interest’ elk jaar meer opbrengen met dezelfde intrestvoet. In het begin zal dat verschil niet zo groot zijn maar hoe groter het kapitaal dat je hebt geïnvesteerd en hoe langer de looptijd, hoe sneller dat bedrag zal oplopen. Ook daarom is het belangrijk dat je je geld zo lang mogelijk laat staan. Het spreekt voor zich dat de kans dat je vroeger op pensioen kan door te beleggen uiteraard groter is als je al op je dertigste start dan wanneer je pas op je vijftigste begint.”

Hoe bereken je compound interest >> 

37:29 Welke zijn nu de meest gemaakte beginnersfouten als het op beleggen aankomt?

 “Een van de belangrijkste is wel om zonder doel te starten. Er zijn mensen die een YouTube-video bekijken, dezelfde dag al een account aanmaken en de volgende dag 2.000 euro hebben belegd, zonder dat ze een doel voor ogen hebben. Bovendien investeren ze dan ook nog vaak in aandelen van ronkende namen zoals Apple, zonder dat ze enige research over de winstgevendheid hebben gedaan.”

Emoties, emoties, emoties.

“Hier komt terug het aspect ‘emotie’ naar boven, wat geen goede combo is met beleggen want het gevaar bestaat ook dat je altijd het gevoel hebt dat je verliest als je te emotioneel belegt. Ik geef een voorbeeld. Stel dat je een aandeel koopt aan 10 euro en dat stijgt naar 15 euro. Dolgelukkig verkoop je dat en de volgende dag stijgt het aandeel naar 20 euro. Dan ben je plots heel ongelukkig dat je het aandeel te vroeg hebt verkocht, zelfs al heb je een rendement van 50%. Probeer tevreden te zijn met wat je krijgt. Ik kan het niet genoeg zeggen: ga voor het gemiddelde rendement en wees daar blij mee. Weet dat het toch nooit zal lukken om steeds op de bodem te kopen en op de piek te verkopen. Dat constant proberen is ook heel vermoeiend en dat terwijl het je aan het einde van de rit niet meer zal opbrengen dan het gemiddelde rendement.”

41:41 Heb je ook een richtlijn wat betreft de bedragen waar je best mee start?

“Ik raad altijd aan om met lage bedragen te starten, een paar 100 euro bijvoorbeeld.

Dat geeft je de kans om op een rustige manier voeling te krijgen met beleggen. Uiteraard zijn de transactiekosten dan in verhouding wel groter dan wanneer je er meteen duizenden euro’s tegenaan gooit. Maar als het fout loopt met dat grote bedrag omdat je je toch nog niet genoeg had ingewerkt, dan is dat natuurlijk nog spijtiger.

Langzaam opbouwen is dus de boodschap.

In een later stadium kan je dan de bedragen opdrijven en mikken op een hoger rendement.

geld verdienen affiliaten cursus online meer geld verdienen omzet passief inkomen vrijheid teveel werk

43:05 Je zei al dat je je bij het uitkiezen van je aandelen niet te veel mag laten leiden door de media. Hoe probeer jij een beeld te krijgen van wat je best koopt?

“Absolute zekerheid heb je nooit, maar het best is nog altijd om je eigen analyses te doen.

Je kan de zakencijfers van een bedrijf onder de loep nemen om in te schatten wat het aandeel van dat bedrijf waard zou moeten zijn. De PE-ratio – wat staat voor price-to-earnings ratio – is alvast een goede indicator. Die berekent de gemiddelde winst over de afgelopen 10 jaar, gecorrigeerd voor inflatie. De PE-ratio vind je gewoon terug op Yahoo Finance. Ook bij Degiro kun je sinds kort alle cijfers van een bedrijf terugvinden. Als je merkt dat het aandeel ondergewaardeerd is, dan kun je dat kopen met het idee dat die in waarde zullen stijgen.

Starten met beleggen: Onderewaardeerde aandelen

“Nu moet ik toegeven dat ik ook niet de gave heb om er systematisch ondergewaardeerde aandelen uit te halen. Een probleem is ook dat vandaag heel veel bedrijven overgewaardeerd zijn. De kans is dus reëel dat er een crash zit aan te komen, maar niemand weet wanneer natuurlijk. Dat wil niet zeggen dat je nu moet stoppen met beleggen, maar in je achterhoofd moet je daar wel rekening mee houden. Wat ik vaak doe is aandelen met elkaar vergelijken om de beste keuzes te maken. Zo daalde de waarde van het aandeel van Heineken tijdens de coronacrisis, aangezien de horeca hard getroffen is en er ook geen festivals zijn.

Echter is niet alles wat het lijkt!

Want dat wil natuurlijk niet zeggen dat Heineken failliet gaat. Hetzelfde gold voor AB Inbev. Toen ik beide aandelen met elkaar ging vergelijken, stond AB Inbev er toch het best voor. Op basis daarvan heb ik dan besloten om voor aandelen van AB Inbev te gaan. Achteraf bleek dat een goede keuze, want AB Inbev heeft zich beter herpakt dan Heineken. Maar zoals gezegd: als je geen zin hebt om daar veel moeite in te stoppen, dan ga je beter voor ETF’s. Dat is een pak eenvoudiger en geeft je sowieso een goede spreiding.”

starten met beleggen tim langzaam rijker kim de graeve 6
starten met beleggen tim langzaam rijker kim de graeve 6

51:31 Laatste advies als je wilt beginnen met beleggen

“Ik heb het al even aangestipt, maar laat je vooral niet te veel beïnvloeden door anderen, ook niet door bevriende beleggers. Zeker in het begin is dat verleidelijk. Niemand heeft een glazen bol.

Staar je ook niet blind op de goed boerende portefeuille van anderen. Je weet bijvoorbeeld niet wanneer die persoon zijn aandelen heeft gekocht. Mijn aandelen in Tesla zijn veruit het meest winstgevend, maar die heb ik intussen al twee jaar. Vandaag zou ik die zelf niet meer kopen. Wil je zelf de touwtjes in eigen handen houden, dan is eigen onderzoek dus nog steeds de beste raadgever.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven