Risicospreiding beleggen: Geld laten groeien dankzij ETF.

Beleggen is een geweldige manier om je geld te laten groeien. Het kan echter intimiderend zijn als je er nog niet veel ervaring mee hebt. Een van de beleggingsinstrumenten die de afgelopen jaren veel populariteit heeft gewonnen, is de Exchange Traded Fund (ETF). ETF’s zijn een soort beleggingsfonds dat op de beurs verhandeld wordt. In dit artikel bespreken we wat ETF’s zijn, hoe ze werken, interessante brokers voor België en Nederland, waarom je beter zelf kunt investeren dan dat je het laat doen door de bank, cyclussen, de 7 meest populaire ETF’s en hun voor- en nadelen, rendement, en een stukje over de dividend strategie die je kunt toepassen met ETF’s.

Risicospreiding beleggen: Wat zijn ETF’s?

ETF’s zijn beleggingsfondsen die op de beurs verhandeld worden. Ze zijn ontworpen om de prestaties van een specifieke index of sector te volgen. ETF’s worden verhandeld op dezelfde manier als aandelen. Je kunt ze kopen en verkopen gedurende de handelsuren van de beurs.

ETF’s zijn een van de meest populaire beleggingsinstrumenten omdat ze beleggers een manier bieden om hun portefeuille te diversifiëren. Dit betekent dat je je geld kunt spreiden over verschillende sectoren en bedrijven. Door dit te doen, verlaag je het risico van het verliezen van al je geld als één aandeel of sector het slecht doet.

Risicospreiding beleggen: Hoe werken ETF’s?

ETF’s worden op dezelfde manier verhandeld als aandelen. Je koopt een aandeel van de ETF en wordt daarmee een deel van het fonds. Het fonds beheert het geld van de beleggers en gebruikt dit geld om aandelen te kopen die overeenkomen met de index of sector waar de ETF op is gericht.

Risicospreiding beleggen: Een voorbeeld van een ETF is de SPDR S&P 500 ETF (SPY). Deze ETF volgt de prestaties van de S&P 500-index. Als de S&P 500-index stijgt, stijgt ook de waarde van de SPY-ETF. Als de S&P 500-index daalt, daalt ook de waarde van de SPY-ETF.

Risicospreiding beleggen: Interessante brokers voor België en Nederland

Er zijn verschillende brokers waar je ETF’s kunt kopen en verkopen in België en Nederland. Hieronder bespreken we er een aantal.

  1. DEGIRO – DEGIRO is een online broker die in 2013 werd opgericht in Nederland. DEGIRO is momenteel actief in 18 landen, waaronder België en Nederland. DEGIRO biedt beleggers toegang tot meer dan 30 beurzen en heeft lage tarieven.

  2. BinckBank – BinckBank is een online broker die in 2000 werd opgericht in Nederland. BinckBank biedt beleggers toegang tot meer dan 60 beurzen en heeft lage tarieven.

  3. Lynx – Lynx is een online broker die in 2006 werd opgericht in Nederland. Lynx biedt beleggers toegang tot meer dan 100 beurzen en heeft lage tarieven.

Kim De Graeve risicospreiding beleggen

Risicospreiding beleggen: Beter zelf leren dan bij de bank

Er zijn verschillende redenen waarom het beter is om zelf te leren investeren dan het over te laten aan de bank. Ten eerste rekenen banken vaak hoge kosten voor hun beleggingsdiensten. Dit kan ervoor zorgen dat je minder geld overhoudt aan het einde van de dag. Door zelf te leren investeren, kun je deze kosten vermijden en meer controle hebben over je eigen portefeuille.

Daarnaast hebben banken vaak hun eigen belangen in het achterhoofd bij het adviseren van beleggingen. Dit betekent dat de beleggingen die zij aanbevelen niet altijd de beste opties zijn voor de klant. Door zelf te leren investeren, kun je je eigen onderzoek doen en investeren in wat jij denkt dat de beste opties zijn.

Ten slotte is investeren een leerproces. Door zelf te leren investeren, kun je je kennis en vaardigheden opbouwen en beter begrijpen hoe de markt werkt. Dit kan op de lange termijn helpen om betere beslissingen te nemen en meer geld te verdienen.

Risicospreiding beleggen: Cyclussen

De beurs ondergaat regelmatig cyclussen van stijging en daling. Het is belangrijk om te begrijpen waar de beurs zich momenteel in deze cyclus bevindt om betere beleggingsbeslissingen te kunnen nemen.

Er zijn vier fasen in een beurscyclus: de accumulatiefase, de stijgingsfase, de distributiefase en de dalingfase. In de accumulatiefase zien we meestal lage volumes en een lage volatiliteit. Dit is de fase waarin slimme beleggers kopen voordat de prijzen beginnen te stijgen. In de stijgingsfase zien we hoge volumes en een hoge volatiliteit. In deze fase stijgen de prijzen en wordt het moeilijker om koopjes te vinden.

In de distributiefase beginnen de prijzen te stabiliseren en kunnen we een daling verwachten. In de dalingfase zien we lage volumes en een hoge volatiliteit. Dit is de fase waarin de prijzen beginnen te dalen en slimme beleggers verkopen voordat de prijzen nog verder dalen.

De 7 meest populaire ETF’s en hun voor- en nadelen

  1. SPDR S&P 500 ETF (SPY) – De SPY volgt de prestaties van de S&P 500-index, die bestaat uit de 500 grootste bedrijven in de Verenigde Staten. Voordeel: diversificatie over de 500 grootste bedrijven in de VS. Nadeel: de VS vertegenwoordigt niet de hele wereld.

  2. Vanguard Total Stock Market ETF (VTI) – De VTI volgt de prestaties van de CRSP US Total Market-index, die meer dan 4.000 Amerikaanse aandelen omvat. Voordeel: zeer brede diversificatie over de hele Amerikaanse markt. Nadeel: geen spreiding over de hele wereld.

  3. iShares MSCI EAFE ETF (EFA) – De EFA volgt de prestaties van de MSCI EAFE-index, die aandelen bevat van bedrijven uit Europa, Australië en het Verre Oosten. Voordeel: diversificatie over ontwikkelde markten buiten de VS. Nadeel: geen blootstelling aan opkomende markten.

  4. iShares Core MSCI Emerging Markets ETF (IEMG) – De IEMG volgt de prestaties van de MSCI Emerging Markets-index, die aandelen bevat van bedrijven in opkomende markten zoals China, India en Brazilië. Voordeel: blootstelling aan snelgroeiende economieën. Nadeel: hoger risico en volatiliteit.

  5. Vanguard FTSE Developed Markets ETF (VEA) – De VEA volgt de prestaties van de FTSE Developed All Cap-ex-Noord-Amerika-index, die aandelen bevat van bedrijven in ontwikkelde markten buiten de VS. Voordeel: diversificatie over ontwikkelde markten buiten de VS. Nadeel: geen blootstelling aan opkomende markten.

  6. iShares Russell 2000 ETF (IWM) – De IWM volgt de prestaties van de Russell 2000-index, die aandelen bevat van kleine Amerikaanse bedrijven. Voordeel: blootstelling aan bedrijven met groeipotentieel. Nadeel: hoger risico en volatiliteit.

  7. Invesco QQQ ETF (QQQ) – De QQQ volgt de prestaties van de Nasdaq 100-index, die aandelen bevat van technologiebedrijven zoals Apple, Amazon en Microsoft. Voordeel: blootstelling aan groeisectoren. Nadeel: hoger risico en volatiliteit.

risicospreiding aandelen kim de graeve etf

Risicospreiding beleggen: Dividend strategie met ETF’s

Een dividendstrategie met ETF’s kan een goede optie zijn voor beleggers die op zoek zijn naar een stabiel inkomen uit hun portefeuille. Dividendaandelen betalen regelmatig een deel van hun winst uit aan aandeelhouders, wat kan zorgen voor een passief inkomen.

Er zijn verschillende ETF’s beschikbaar die zich richten op aandelen die dividenden uitkeren. Deze ETF’s kunnen verschillende dividendrendementen hebben en verschillende kostenratio’s.

Het is belangrijk om te overwegen dat een hoog dividendrendement niet altijd de beste optie is. Sommige bedrijven keren hoge dividenden uit, maar hebben een lagere groei of hogere schulden, wat kan leiden tot een instabiele dividenduitkering op de lange termijn. Dit kan je leren in Money Unlimited.

Risicospreiding beleggen: Nog meer…

ETF’s kunnen een geweldige optie zijn voor beleggers die op zoek zijn naar diversificatie, lage kosten en eenvoudige toegang tot de markt. Door te begrijpen hoe ETF’s werken, verschillende brokers te vergelijken en hun eigen beleggingsstrategie te ontwikkelen, kunnen beleggers hun kansen op succes op de lange termijn vergroten.

Het is belangrijk om te onthouden dat beleggen altijd risico met zich meebrengt en dat beleggers zich bewust moeten zijn van hun eigen risicobereidheid en doelen. Door hun eigen onderzoek te doen en te leren over de markt, kunnen beleggers beter in staat zijn om weloverwogen beslissingen te nemen en hun portefeuille op te bouwen op een manier die past bij hun eigen beleggingsdoelen en -strategie.

Bovendien kan zelf investeren in plaats van het laten doen door een bank of beleggingsadviseur voordelen hebben. Zelf investeren geeft beleggers meer controle over hun eigen portefeuille en bespaart vaak kosten in de vorm van managementkosten en commissies.

Daarnaast kan het begrijpen van beleggingscycli en -patronen helpen bij het bepalen van de beste tijd om te kopen en te verkopen. Beleggers moeten zich echter bewust zijn van de beperkingen van het timen van de markt en het belang van een lange termijn beleggingsstrategie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven