#199 Kan je investeren zonder risico?

Mensen zijn van nature geprogrammeerd om op korte termijn te denken en te handelen. Zo voorkwamen onze voorouders dat ze verhongerden of werden opgegeten. Als we willen investeren, dan zal dat overlevingsmechanisme tegensputteren. Want investeren is denken op lange termijn. Toch als je risico tot een minimum wil beperken en zeker wil zijn van winst. In deze blog leg ik je uit hoe dat werkt.

Risico en je reptielenbrein

Een reptielenbrein is handig als je snel moet kunnen wegrennen van een roofdier, of als je dringend eten moet vergaren voor de winter. Maar als het op investeren aankomt, is zo’n brein waardeloos. Enerzijds doet ons dat denken dat investeren op korte termijn heel veel kan opleveren. Anderzijds onderschatten we zo vaak hoeveel meer we kunnen bereiken op lange termijn.

affiliate commissie

Wees niet te snel teleurgesteld

Wat gebeurt er dus heel vaak in de praktijk? Mensen beslissen om een flinke som in aandelen te beleggen en als dat na enkele maanden nog niet het verhoopte resultaat oplevert, zijn ze teleurgesteld en verkopen ze de hele handel (en dat is vaak net risico gedrag). Terwijl net dat het moment is om nog meer aandelen te gaan kopen. Want vroeg of laat keert het tij wel weer. Alleen moet je geduld hebben.

schaalbaar inkomen kim de graeve

Investeringen zijn geen risico, mensen zijn het risico

Ik geef een voorbeeld. Een tijdje terug heb ik een vrij groot bedrag geïnvesteerd in Bitcoin, omdat de koers op dat moment heel laag stond. Binnen de week is Bitcoin toen gestegen met 20%. Maar toegegeven: hoewel de koers laag stond, had die evengoed nog kunnen zakken. Dat was pech geweest, maar geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt om op dat moment te verkopen. Met de beste wil van de wereld kun je zulke zaken niet vooraf voorspellen. Vergelijk het met het weer voorspellen. Het is niet omdat de weerman zonnig weer aankondigt, dat je zorgvuldig voorbereide barbecue helemaal niet in het water kan vallen. (Wil je al eens proberen met crypto? Dan kan je hier 10 euro gratis budget ontvangen

#199 Kan je investeren zonder risico kim de graeve financiële vrijheid fire investeren tesla aandelen en crypto

Nu denk je misschien…

Laat dan maar, dat investeren. Maar dat is ontzettend jammer. Want als je je geld laat inslapen op een spaarrekening, dan heb je een groot probleem als je met pensioen gaat. Door de inflatie wordt je geld immers steeds minder waard, waardoor er bitter weinig overblijft als je voluit wil gaan genieten. Heel vaak hoor ik mensen in die levensfase zeggen dat ze hun geld beter eerder hadden kunnen investeren. Het is pas op dat moment dat ze merken wat ze (niet) hebben gekregen door dat niet te doen. Dat is uiteindelijk het grootste risico dat je loopt. 

Hier kan je uitrekenen hoeveel je geld nog waard is tegen je pensioen >>

Op weg naar exponentiële groei

Net daarom is het zo interessant om je geld zo vroeg mogelijk voor je te laten werken. Investeren is een prima manier om dat te doen. Je kan bijvoorbeeld investeren in cryptomunten, aandelen, goud, enzovoort. Je kan hier bijvoorbeeld uitrekenen hoeveel je spaargeld kan groeien. Het grote voordeel is dat daar vaak maar een beperkte hoeveelheid van is, waardoor de waarde op langere termijn doorgaans blijft stijgen. Bovendien berusten crypto’s op de veelbelovende blockchaintechnologie. Die laat bijvoorbeeld toe om ‘smart contracts’ te maken. Dat is een automatische digitale overeenkomst tussen twee partijen, die ons het leven in de toekomst een stuk makkelijker kan maken.

Heb je belegd in aandelen van een goed boerend bedrijf, dan zal de waarde daarvan gestaag stijgen. Had je pakweg vijf jaar geleden geïnvesteerd in Tesla, dan zou je nu megaveel winst hebben. De grote groei is nu weliswaar voorbij, maar nog steeds blijft dat aandeel waardevol. (Dit is geen financieel advies)

#199 Kan je investeren zonder risico kim de graeve financiële vrijheid fire investeren tesla

Rente op rente

Kies je goede investeringsmiddelen, dan dragen die bovendien bij tot exponentiële groei. Die zorgen immers voor ‘rente op rente’. Het zou te ver gaan om hier van naaldje tot draadje uit te leggen hoe dat werkt, maar ik illustreer het principe met een eenvoudig voorbeeld. Investeer je dit jaar 100 euro en heb je het jaar daarop 7% winst, dan heb je in totaal 107 euro. Als je die 107 het jaar daarop terug investeert en opnieuw 7% hebt, dan is je winst nog hoger. Ook dat maakt investeren op lange termijn heel interessant.

Wil je geen risico dan is spreiding is de boodschap

Veel mensen hebben ook de neiging om te investeren in één enkel iets. Lekker makkelijk toch? Maar niet echt slim en erg risico vol. Als je bijvoorbeeld enkel investeert in een huis, dan moet je al zeker zijn dat dat op de lange termijn zal opbrengen. Dan moet je natuurlijk ook rekening houden met de notariskosten, het onderhoud, de hypotheekrente die je hebt betaald, enzovoort. Veel mensen geloven dat een huis automatisch een goede investering is. Maar als ze dan het kostenplaatje bekijken, valt dat soms dik tegen. Net zoals bij veel andere investeringen, is het moment dat je je huis hebt gekocht bepalend. Ik geef grif toe, als je tien jaar geleden een huis hebt gekocht, dan is de kans heel groot dat je gouden zaken hebt gedaan. Maar momenteel (2023) zit de vastgoedmarkt op zijn piek. De kans dat de prijzen nog meer gaan stijgen, is klein.

Enkel en alleen in een huis investeren is dus niet zo’n goed idee.

Als je natuurlijk verliefd wordt op een huis en daar heel je leven lang wil wonen, dan is dat natuurlijk geen ramp. Maar denken dat je over vijf jaar een groter huis zal kunnen kopen als je het dan verkoopt, kan flink tegenvallen.

Maar ook uitsluitend in Bitcoin of aandelen van één bedrijf investeren is niet slim. Want als dat bedrijf over de kop gaat, heb je een groot probleem. Je investeringen spreiden over een beperkt aantal middelen – zodat je een goed overzicht behoudt – is vaak de beste keuze.

Wil je je risico verminderen? Leer investeren

Een andere gouden raad: verdiep je in de middelen waarin je gaat investeren zodat je jezelf beschermt tegen risico. Ik heb er zelf elf jaar over gedaan en leer nog steeds bij. Heb je (nog) geen kaas gegeten van investeringen? Ga dan niet onbezonnen grote sommen investeren in zaken waar je niets van af weet. Want natuurlijk hangen risico’s aan investeren is vast. Je rijdt toch ook niet met een auto de autostrade op als je nooit hebt leren autorijden, in de hoop dat het wel goed zal komen? Maar als het om geld gaat, dan doen mensen dat vreemd genoeg wel. Vaak aarzelen ze lang en als ze dan toch de sprong wagen, dan kan het niet snel genoeg gaan, vaak uit hebberigheid. En dan maak je dus fouten. Dat kan je leren in deze gratis workshop. 

Maar duik dus in de materie en/of laat je bijstaan door mensen die wel verstand van zaken hebben.

Als je er een langetermijnvisie op nahoudt, dan heb je gelukkig tijd om te leren en verklein je je risico. Maar ook dan is het belangrijk om je investeringen goed op te volgen, zonder meteen in paniek te schieten als je investering even in een dipje zit. Weet dat op de langere termijn alles uiteindelijk goed komt. Bovendien zijn de dalen – zoals ik al heb aangehaald – hét moment om bij te kopen. Ook dat druist tegen de natuur van mensen in. Velen hebben de neiging om te investeren als ze horen dat de aandelen van een bedrijf het uitstekend doen. Terwijl de kans groot is dat de aandelen dan op een piek zitten, zoals bij Tesla nu. Dan is het beter om te wachten tot het aandeel net een tik heeft gekregen.

Hoe ik het heb aangepakt om mijn risico te spreiden en te starten met investeren?

Zelf heb ik in 2012 voor het eerst geïnvesteerd in – jawel – vastgoed. Iedereen in mijn omgeving zei dat dat een goed idee was en achteraf bekeken was dat ook zo, omdat die markt toen heel laag stond. Twee jaar later heb ik dat huis kunnen verkopen met een mooie winst en een mooier huis gekocht. Vijf jaar later heb ik ook dat verkocht, terug met winst, en zo konden we het huis van onze dromen bouwen. Uiteindelijk hebben we zo in zeven jaar tijd 100.000 euro verdiend. Maar zoals gezegd, waren de omstandigheden toen anders en is investeren in een huis nu veel minder interessant geworden. Dit verhaal kan je in deze podcastaflevering horen. 

Tijdens de coronacrisis ben ik in aandelen beginnen te investeren.

En nog iets later in crypto’s en goud. Veel van mijn crypto’s heb ik toen – onbewust – op de piek gekocht, waardoor ik daar nog geen winst op heb. Maar dat is niet erg, want als je op de lange termijn kijkt, weet je dat ook dat wel weer goed komt. En eigenlijk kan je ook niet over winst of verlies spreken zolang je niets hebt verkocht. Het mooie is dat als je bijvoorbeeld een Bitcoin hebt gekocht, je die altijd blijft behouden. Of hij nu 20.000 of 40.000 euro waard is, je hebt nog steeds je Bitcoin. Ik ben er dus van overtuigd dat die op langere termijn terug zal stijgen. ARK Invest voorspelt zelfs dat de Bitcoin tegen 2030 een miljoen dollar waard kan zijn. Maar veel mensen hebben dus niet het geduld om zo lang te wachten, helaas.

Dus ik heb geduld, spreid mijn risico en blijf intussen mijn kennis bijspijkeren. Het is dan jammer om te merken dat mensen daar niet mee beginnen. Omdat ze de schuld steken op externe factoren – de financiële crisis bijvoorbeeld – of omdat ze hopen dat iets of iemand hen wel zal komen redden. Maar ‘hopen dat’ is echt geen leuke plek om te zijn. Dan kun je beter je tijd stoppen in leren investeren.

Nog meer leren over investeren zodat je je risico minimaliseert? 

Deze blog is gebaseerd op een podcast die ik deed als aanloop naar ‘How2Fire’. Die gratis challenge komt elk jaar terug, dus schrijf je hier gerust al in. Want dan zal ik je nog veel meer leren over financiële vrijheid op basis van investeren.

Zo’n workshop maak ik altijd vrij persoonlijk, bijvoorbeeld door te vragen hoe ver je al zit qua kennis rond investeren. Op die manier ben ik steeds zeker dat iedereen er het maximum uithaalt. Deze workshop is zeker interessant voor mensen die al een flinke spaarboek hebben en die willen investeren, maar niet weten waar te beginnen (en dus bang zijn om risico te lopen). Tegelijk is deze workshop ook nuttig voor mensen met een beperkt budget, om te weten hoe ze daar het maximum kunnen uithalen. Het is een misvatting je niet kunt investeren met weinig geld. Ook kleine bedragen kun je prima beleggen. Je moet nu eenmaal ergens beginnen, en zoals gezegd, investeer je beter te vroeg dan te laat.

verhuur je huis met airbnb

Money Unlimited! 


Aan het eind van die driedaagse challenge, stel ik mijn uitgebreid programma ‘
Money Unlimited’ voor. Daar hangt wel een steviger prijskaartje aan vast, maar daar staat dan natuurlijk nog meer tegenover.  Maar of je nu beide combineert of enkel voor ‘How2Fire’ kiest, sowieso help ik je op de goede weg naar je eigen, slimme investeringen, op lange termijn.

5 boekentips rond investeren

  1. “The Intelligent Investor” door Benjamin Graham: Dit klassieke boek wordt beschouwd als een van de belangrijkste werken over investeren. Het legt de basisprincipes van waardebeleggen uit en leert je hoe je aandelen kunt analyseren en slimme investeringsbeslissingen kunt nemen.

  2. “A Random Walk Down Wall Street” door Burton Malkiel: Dit boek is een populaire gids voor beleggen. Het behandelt verschillende beleggingsstrategieën, waaronder indexbeleggen, en biedt inzicht in de markt en de psychologie van investeren.

  3. “Common Stocks and Uncommon Profits” door Philip Fisher: Fisher was een beleggingsgoeroe en dit boek bevat zijn beleggingsfilosofie en -strategieën. Hij benadrukt het belang van diepgaand onderzoek naar bedrijven voordat je investeringsbeslissingen neemt.

  4. “The Little Book of Common Sense Investing” door John C. Bogle: John Bogle, de oprichter van Vanguard Group, is een pionier op het gebied van indexbeleggen. In dit boek legt hij uit waarom het volgen van de markt en het beleggen in indexfondsen vaak betere resultaten oplevert dan het actief beheren van je portefeuille.

  5. “Thinking, Fast and Slow” door Daniel Kahneman: Hoewel dit boek niet specifiek over investeren gaat, biedt het waardevolle inzichten in de menselijke psychologie en de valkuilen waar beleggers vaak in vallen. Kahneman, een Nobelprijswinnaar in de economie, legt uit hoe onze denkprocessen werken en hoe we irrationele beslissingen kunnen vermijden bij het nemen van investeringsbeslissingen.

    Deze boeken bieden een breed scala aan inzichten en benaderingen van investeren. Het is altijd een goed idee om verschillende perspectieven te verkennen en je eigen beleggingsstrategie te ontwikkelen op basis van jouw doelen en risicotolerantie.
#199 Kan je investeren zonder risico kim de graeve financiële vrijheid fire investeren bitcoin

Veel gestelde vragen

Het risico van beleggen in individuele aandelen is dat je al je geld kunt verliezen als het bedrijf failliet gaat.

Diversificatie kan het risico verminderen door je beleggingen te spreiden over verschillende activa, sectoren en geografische regio’s.

Diversificatie kan het risico verminderen door je beleggingen te spreiden over verschillende activa, sectoren en geografische regio’s.

Ja natuurlijk, ik heb een gratis workshop over investeren die je hier kan volgen. 

Beleggen in opkomende markten kan risicovol zijn vanwege politieke instabiliteit, valutarisico en minder ontwikkelde marktregulering.

Inflatie kan de koopkracht van je beleggingen verminderen, dus het is belangrijk om beleggingen te kiezen die een rendement bieden dat hoger is dan de inflatie om waardebehoud te garanderen.

Volatiliteit verwijst naar de mate van prijsschommelingen van een belegging over een bepaalde periode; hoe hoger de volatiliteit, hoe groter het risico op grote koersschommelingen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven