Rijk worden voor beginners

Maakt geld echt niet gelukkig? - Of is rijk worden de manier om je onbegrensde leven op te bouwen?

De afleveringen worden intuïtief opgenomen en er zit om die reden geen consistentie in, wil je graag op de hoogte blijven van nieuwe afleveringen? Dan abonneer je je via Spotify, Apple Podcast, Google PodcastsOok via het Youtube kanaal kan je de video’s van de Freedom Unlocked volgen. 

Rijk worden: De middenklasse

De overheid heeft het altijd over een middenklasse. Wat als ik je zeg dat een middenklasse niet bestaat en dat eens je dat goed en wel beseft je er gewoon geschokt door raakt? 

0,01% van de bevolking beheert 50% van het vermogen.

Nu eerst en vooral, voor ik verder ga op deze percentages en meer informatie geef wil ik eerst dat je goed beseft wat vermogen precies is: Het vermogen is het geld wat je overhoudt na je loon, afbetalingen, e.a. Je winst dus eigenlijk.

Dus nogmaals: 0,01% van de bevolking heeft letterlijk 50% van het vermogen. Dan heb je nog een klein percentage van 9,99% die 35% van het vermogen beheert.

Dat wil zeggen dat we bij de overige bevolking zitten. Waar maar liefst 90% het moet doen met de overige 15% van het totale vermogen. Als je dit op deze manier bekijkt dan valt een volledige middenklasse weg. Ofwel behoor je bij de top ofwel behoor je bij de mensen die moeite hebben om te sparen of dat helemaal niet kunnen.

De corona crisis vs. rijk worden

Sinds de corona crisis zijn deze touwtjes alleen maar scherper aangetrokken. En zie je dat deze procenten steeds hoger gaan liggen bovenaan en onderaan steeds leger getrokken worden. 

Om dat systeem goed en wel te begrijpen heb ik een aantal informatieve video’s in de blog toegepast. Ik ga dit hier niet allemaal uitwerken, maar ga dit even beluisteren. Het is ontzettend belangrijk dat je dit goed begrijpt. 

Rijk worden en het onderwijssysteem

In dit ontzettend zorgwekkende verhaal heb ik 1 belangrijke vraag. Waarom wordt er in het onderwijs geen ruimte gemaakt voor lessen over hoe je je vermogen kan opbouwen. 

Je vermogen opbouwen is nl. niet moeilijk. Hoe komt het dan dat zo ontzettend weinig mensen er in slagen en zelfs schulden maken? 

Niet omdat ze dom zijn, niet omdat ze het niet kunnen. Nee, omdat ze het geleerd hebben van hun ouders en die van de hunne, en dat er weinig ruimte is voor het leren opbouwen van vermogen. 

Ik was nl. Letterlijk één van de mensen die te horen kreeg: “Ja, maar later als je ouder bent gaat dat makkelijker, dan heb je al wat geërfd en dan krijg je een hoger barema uitbetaald”

Ga je daar echt op zitten wachten? 

 

Het huidige geldsysteem en rijkdom

Het huidige geldsysteem is gemaakt om armen armer te maken en rijker rijker. Ons doel als mens zou die 9,99% moeten zijn, de % waar je je geen zorgen hoeft te maken over geld. 

Dus waarom leren we niet in het huidig onderwijssysteem hoe we vermogen kunnen opbouwen? Ik kan maar één reden bedenken. Mensen met weinig geld zijn makkelijk te sturen. 

Voor je me gaat zien als een complotdenker, wil ik vooral dat je even kritisch gaat nadenken over ons systeem. 

En oprecht beantwoordt waarom we niet van jongafaan leren hoe we vermogen kunnen opbouwen. Ik weet één ding, ik moet als volwassene nog aan leeftijdsgenoten (en ouder) uitleggen wat vermogen precies is. Dat is volgens mij op z’n minst zorgwekkend. 

Ja maar... Daar kan ik toch niets aan doen

Nee, dat ligt niet aan jou. Maar ik vraag je wel om vanaf nu bewust te zijn. Want je kan er wel wat aan doen. 

Elke dag zie ik mensen genoegen nemen met middelmatigheid. Met minder dan ze waard zijn. Jij kan zoveel meer. Er is zoveel meer voor jou. Het enige wat je hoeft te doen is de eerste stappen maken. 

Nee, de meeste mensen maken geen keuze in hun leven.

Going with the flow… Afwachtend waar het leven ze heen brengt. Maar niet kiezen is ook een keuze… De keuze voor een middelmatig leven, te doen wat de ander zegt, diegene met macht. Het lijkt op eerste zicht het makkelijkste leven. De weg van de minste weerstand, maar als jij niet kiest omwille van de angst voor de weerstand? Dan kiest het leven voor jou. En dat is ongelofelijk pijnlijk en beangstigend. 

De enige goede weg voor je is door de weg van de weerstand. Daar liggen al je dromen. 

Rijk worden is niet volgens de norm

Er is echter één groot obstakel, de weg naar je dromen, daar zullen andere mensen altijd een mening over hebben. Want we zijn heel ons leven bang gemaakt van geld, terwijl het er met de paplepel wordt meegegeven: Geld is slecht, geld is vies. En dat zorgt net voor die weerstand. Zodra je anders gaat leven dan de meerderheid voelt dat eerst niet een klein beetje onwennig. 

Dat is niet alleen op basis van geld, mensen denken altijd wat van je, maar des te extra wanneer je je verwijderd uit de massa.

Zo gaf ik 6 jaar geleden mijn vaste baan op, mijn hoge functie. Waar ik als een malle had voor gewerkt. En mensen noemden me gek. Een aantal durfden zelfs luidop verkondigen dat ik nog zou beseffen hoezeer ik in mijn handen mocht wrijven met mijn huidig leven terwijl ik er zou op terugkijken met spijt. 

Alleen begrepen ze het niet. 

Uiteraard besef ik dat ik in mijn handen mocht wrijven met wat ik had. Maar ik wilde geen oké leven. Ik wilde een fantastisch leven. Eentje dat ik zelf had ingericht en me niet perse had laten overkomen. Dus ik gooide mijn vaste baan overboord. 

Wat niet groeit, sterft.

Ik hoor je denken… Wat bedoel je? Ik kan toch niet mijn hele leven overhoop gooien. 

Dat heb ikzelf ook nooit gedaan. En het is door zo te denken dat veel mensen niet starten, want het lijkt te groot en te eng. Maar stel jezelf wel de vraag. Wil ik dit leven blijven ook blijven leven als ik nog 2 jaar te leven had. 

De kans is er van niet. Je gaat stap voor stap. In mijn ogen sta je niet op en is je wereld veranderd. In mijn ogen groei je in iets. Je maakt een keuze en in die keuze leef je tot je merkt dat je weer verder groeit en nieuwe keuzes gaat maken. En dan groei je weer. 

Ik had vandaag nooit gestaan waar ik nu sta als ik niet had gekozen om fotograaf te worden, daarna te beseffen dat ik teveel werk had als fotograaf en personeel zou aanvaarden, terwijl ik een tweede bedrijf opstartte en een jaar later verkocht. Daarna te beseffen dat het nog steeds niet goed zat voor me en m’n derde bedrijf zou opstarten, dat oorspronkelijk was opgebouwd voor fotografen business te leren. Ook daar merkte ik dat ik niet goed zat, het voelde ‘te klein’ voor mij. Dus groeide ik met m’n derde bedrijf naar een onderneming tot wat ik vandaag ben. Maar ik weet ook dat ik hierbij niet stop. Want wat niet groeit gaat dood. 

Perfectie is dodelijk voor innovatie 

Dus haal je focus af van dat het ineens perfect moet zijn, want zelfs als je denkt dat het perfect zal zijn zal er nog wat groeien waardoor het niet meer past. 

Je start gewoon met de eerste stap, welke richting die uitgaat maakt niet uit. Die eerste stap is sowieso de goede stap. 

Enkele jaren later volgde Manu hetzelfde pad, zodra we er de Financieele ruimte voor hadden. We hadden ons plan opgemaakt en meteen stappen ondernomen, want daar blijven ook veel mensen in hangen, eeuwig plannetjes opmaken, nooit actie ondernemen. Neem stappen tijdens je plan, niet erna. Alles wat je al kan doen doe je al, zo geef je jezelf geen ruimte om alles te overdenken, want er valt trouwens niets te overdenken. We hadden ruimte genomen om zelf ons leven in te richten en daar naartoe te werken. Dat kan iedereen, dat is niet iets gekkig dat ineens uit de lucht valt. 

We deden het met evenveel weerstand vanuit onze omgeving alsook bij onszelf. Het is nochtans niet moeilijk, het is makkelijk. En eens we doorhadden dat we in een gevangenis zaten waarvan de deuren gewoon wagenwijd openstonden, konden we opstaan en de deur uitlopen. 

Je hoeft niet héél je leven overhoop te gooien. Maar je zal om dichter bij je vrije onbegrensde leven te komen wel rust hoeven te nemen om je leven in te richten zoals jij dat wilt en meteen effectief stappen te ondernemen. Eerst kleintjes en dan groter en groter. Anders gebeurt er helemaal niets. 

En als je niet kiest dan kiest het leven voor jou. 

Rijk worden doe je niet alleen door hard te werken, maar ook slim te werken.

Als je het leven voor jou laat beslissen, dan zal je voor altijd behoren tot de 90% met 15% van het totale vermogen. En daar wil je eigenlijk niet zijn. Mensen zeggen wel eens “geld maakt niet gelukkig”. Ik geloof dat ze dit zeggen tegen zichzelf zodat ze niet in de spiegel moeten kijken en tot het besef komen hoe slecht gesteld het is met het huidige systeem. En dat als je wat wilt je er zelf voor zal moeten werken. 

Dat wil niet zeggen dat ik bedoel dat je nu niet hard werkt. Uiteraard werk je hard, veel te hard, voor veel te weinig. Al jaren wordt alles duurder, inflatie na inflatie. Maar de lonen stijgen niet mee. Waardoor je in een systeem komt waar mensen niets overhouden, moeite hebben om te sparen of zelfs in de schulden komen. 

rijk worden geld systeem beleggen inflatie crypto ondernemen banken corona 3

Rijk worden: Hoe kan je geld aantrekken?

Geld is de sleutel om uit dat systeem te geraken. Alleen is het verdomd moeilijk om wat aan te trekken waar je bang en vies van bent. Of erger zo hard vastklampt dat je het niet durft loslaten. 

Ik zeg altijd dat het interessant is om je relatie met geld te humaniseren, als jij een partner hebt en je bent stikjaloers terwijl je haar of hem dicht bij je houdt, noot vrijheid geeft. Zou deze dan lang bij je blijven? En zo ja, hoeveel potentieel haal je uit die relatie? 

Als je vies bent van je partner of je bent er bang van? Hoe lang zou deze relatie duren? Ik denk in eerste instantie dat ze nooit zou plaats vinden. 

De flauwste excuses om niet rijk te hoeven worden:

Ga eerst nadenken over je dromen, over waar jij onuitputtelijk veel energie uitkrijgt. En bouw stap voor stap daarrond een plan op om je vermogen uit te bouwen. Een vermogen opbouwen was ook niet mijn eerste zet. 

En als je je droom wilt verwezenlijken zal je even hard moeten werken. Dat kan niet anders, maar dat is goed! Want het zal het juiste soort werk zijn, het werk waar je energie van krijgt. Het werk waar je niet voor zou willen gaan slapen en uit je bed zou springen van geluk ’s morgens. 

Wat ik in het verleden heb gemerkt is dat de grootste excuses meestal de flauwste zijn, ik kan niet want ik: 

  • Heb daar niet voor gestudeerd
  • Moet geld verdienen voor m’n gezin
  • Heb geen tijd 
  • Zal waarschijnlijk toch niet slagen. 
  • Moet zorgen voor de ander.
  • Ben bang voor wat anderen zouden zeggen

Hoe vaak heb jij een keuze gemaakt omdat je voelde dat je het echt nodig had, om dan meteen op te geven omdat het nu niet paste? Neem even tijd. Om hier over na te denken.

Suprise! Er komt altijd wat tussen. En het zal nooit passen. 

Mindset om rijk te worden:

Wat vooral heel erg belangrijk is om te beseffen is dat wanneer je je nu niet 100% goed in je vel zit. Wanneer iets knelt, iets onvervuld voelt en je het gevoel hebt dat wanneer x of y zal gebeuren het allemaal beter wordt? – Dan mag je ervan uitgaan dat je niet volgens jouw ware regels leeft. 

Hoe sneller je die bubbel doorprikt hoe beter je je zal voelen. Zoals een splinter uitrekken. Mijn kinderen vinden dit vreselijk. Ze worden boos, gaan wenen, lopen weg. Maar als Manu en ik ze vast hebben dan is het na 2 minuten voorbij, de extra 5 minuten boos zijn omdat ze liever wilden uitstellen nemen we er graag bij. 

De eerste stap daarin is zelf erkennen dat jij de verantwoordelijkheid over hebt. Niet je ouders, niet je kinderen, niet je partner, niet de overheid, niet het systeem. Jij. 

Dat is vaak pijnlijk om te horen. Maar een verademing als je het ook het gaat beseffen.  

"

Verantwoordelijkheid 

Vroeger dacht ik altijd dat het iemands’ schuld was. Ik deed hard m’n best en ik had altijd meer pech dan iemand anders. 

Ik was het slachtoffer en ik had geen controle: Ik kan het toch ook niet helpen dat er zo’n systeem is. 

Verantwoordelijkheid en misverstanden daarrond die je tegenhouden rijk te worden.

Maar er is een misverstand: Want wanneer ik het heb over verantwoordelijkheid dan heb ik het niet over schuld. Uiteraard ligt er geen schuld wanneer je slachtoffer werd, jij hebt geen schuld. 

Verantwoordelijkheid klinkt pijnlijk. Omdat dan dat aanvoelt alsof iemand jouw pijn niet erkent. Ik erken je pijn. Ze is echt. Ze is niet minder en niet meer dan andermans pijn. ze is gelijk. En ze voelt vreselijk. 

Verantwoordelijkheid nemen is iets anders dan schuld. Verantwoordelijkheid is de controle die je neemt over je leven. Het besef dat je hier op aarde bent om alles te geven wat je in je hebt. Ondanks de tegenslagen die daarbij komen kijken. 

Er komt altijd een afzien. Altijd. Dat is leven. 

Hoe mooi is het dat jij kan kiezen welk leven je wilt leiden. Dat is de enige verantwoordelijkheid die je hebt. Jouw eigen keuzes maken. Denken. Jij kiest.

rijk worden geld systeem beleggen inflatie crypto ondernemen banken corona 4

Geloven is het krachtigste en moedigste wat je kan doen 

Op het moment dat je dat gaat geloven word je ontzettend krachtig. En dat is wat ik jou graag meegeef. Kracht. Om te kiezen. Om te denken. Wat wil jij? Wat kies jij. 

Al sinds onze schooltijd worden we aangeleerd dat we de norm moeten volgen. Alles wat afwijkt van de norm is raar en waarschijnlijk niet goed. Toch zit daar de vrijheid. Er bestaat geen norm, we zijn allemaal uniek. 

De norm is er alleen maar om mensen in de linie te houden. Want mensen die leven volgens de norm zijn makkelijk te controleren. 

Mensen zeggen wel eens: Maar Kim! In zo’n grote wereld met zoveel mogelijkheden, waar moet ik in godsnaam beginnen, ik zie de bomen niet door het bos! 

 

In dat geval zeg ik dit:

Dan wil ik je graag vragen om kleiner te gaan kijken. Want verantwoordelijkheid begint niet bij iets groots, verandering begint bij iets kleins. 

Om een pijnlijk gevoelig topic aan te kaarten: Het Corona vaccin. Heb je gekozen voor het vaccin? En wat was de reden dat je koos voor datzelfde vaccin?

Was het de:

  • Hoop op vrijheid?
  • Voor je medemens? 
  • Omdat het nu eenmaal op je pad kwam? 
  • Omdat je het gevoel had dat je geen keus had? 

Of was het de hoop op vrijheid die je daarna voor jezelf goedpraatte door te zeggen dat het was voor je medemens?

Wat was de reden waarom je voor het vaccin koos? Of niet. 

Wat de reden ook was al dan niet. 

Was het jouw keuze? En ben je dan bewust van het feit dat er geen bewijs is op langere termijn of er bijwerkingen zullen zijn al dan niet. Dat weten we niet. – En ben je daar oké mee?

ongelukkig vrijheid te druk filosofie kim de graeve podcast de plantrekkers test fullfiments of life tony robbins workshop online traject

Wat heeft dat nu met rijk worden te maken?!

Ben jij de persoon die dan over 3 jaar zal zeggen “het was de schuld van de overheid”. Of neem je nu je verantwoordelijkheid om achter je keuze te staan. Wel of niet gevaccineerd te worden en daar volledig achter te blijven staan.

Want we weten het niet. Niemand weet het. En dat is net hetzelfde met je leven. Je weet het niet, maar je maakt keuzes, bewust. Omdat je ergens gelooft dat dat wat je kiest de juiste keuze is. Dat doe je door je voldoende te informeren, de voor- en tegenpartijen te horen, maar je niet blind te staren op alles. En dan de knoop door te hakken. Door te voelen, wat geloof ik, wat voel ik. 

Het maakt niet uit wat je doet voor een ander. Het maakt uit wat je doet voor jezelf. Want elke keuze die je wel of niet maakt heeft gevolgen voor je verdere leven. 

Dat is verantwoordelijkheid nemen. Dat is vandaag lijden om stevig in je schoenen te staan voor de dag die al dan niet komt. Want als je dat niet doet, kiest het leven voor jou. 

Het enige wat het leven van je vraagt is om na te denken. Ik vul hier geen meningen in, dan zou het niet echt een podcast op vrijheid gericht zijn. Het enige wat ik belangrijk vind is om te kiezen. En het je niet te laten overkomen. Net zoals de rest van je leven. Jij kiest. Of het leven kiest voor jou. 

Neem geen genoeg met “omdat het zo is” of “omdat het zo hoort” maar ga verder. 

Vandaag wil ik het niet over corona hebben, maar over een ander pijnlijk doodgezwegen topic. Het bankensysteem. 

Laten we vandaag het geldsysteem even bekijken. En hoe het eigenlijk de wereld op z’n kop is als je er even durft naar te kijken. 

Om het allemaal niet te ingewikkeld te maken (maar je vindt in de blog massa’s extra video’s om je goed te informeren) wil ik je graag kort vertellen hoe het bankensysteem in elkaar zit. 

Geld is eigenlijk virtueel. Het is gebaseerd op niets. Lang geleden hing dit vast aan de waarde van goud, maar dit is doorgeknipt. En dus berust geld, de dollar, de euro etc. Op letterlijk niets. Het bestaat niet echt.
En er zit ook geen stop op. Men blijft bijdrukken en bijdrukken. En dit is sinds de corona crisis alleen verergerd. 

Daarom wordt de staatsschuld alleen maar groter. De belastingbetaler (99,99% van de bevolking met 50% van het vermogen) wordt dan op de hoogte gebracht van de begroting. En krijgen de taak om deze af te lossen. Die 0,01% heeft dusdanige macht dat zij de mogelijkheid hebben tot belastingontduiking en betaalt niets. Terwijl zij ook 50% van het vermogen bezitten. 

Dus de gewone mens betaalt zich blauw aan belastingen, alleen. Is de begroting een fabeltje, en is er geen mogelijkheid om deze begroting ooit weg te werken. 

En dus blijft de massa betalen. 

Rijk worden: Uit het bankensysteem stappen.

Ik kan daar nog dieper ingaan maar dan wordt het te technisch, dus kijk zeker de blog voor alle extra informatie.

Nog één ding wat ik je wil vertellen is dat het bankensysteem is gebaseerd op dit systeem. Voor elke 100 euro die jij op de bank staan hebt is er slechts 1€ toegankelijk. Dat wil zeggen, dat als iedereen tegelijk 1€ zou afhalen. Het hele systeem in elkaar zakt. 

En dan krijgen we toestanden zoals in Cyprus enkele jaren geleden. 

Neem verantwoordelijkheid over je leven en denk na. We zijn bang voor virtueel geld, maar geloven al heel ons leven in een geldsysteem wat op z’n minst gezegd onbetrouwbaar is en gebouwd is voor die 0,01€, niet voor de ‘gewone’ mens. 

Crypto's zijn gevaarlijk! Want het is digitaal!

  • Ik was deze week met iemand in gesprek over crypto’s. En vrijwel meteen kreeg ik de reactie:

    “Dat moeten jullie weten, maar kom niet uithuilen als het helemaal fout gaat”.

    Gevolgd door een hele resem media berichten over “frauduleuze crypto zaken” en mensen die erin werden geluisd. 

    Eerst en vooral. Er in geluisd worden op basis van geld is een eeuwenoud gegeven. Daar heeft crypto vrijwel niets mee te maken. 

    Mensen zijn bang voor crypto, beleggen en sommige zelf van het investeren in vastgoed. 

    En dus nemen ze geen keuze en beslist het leven voor hen. Het komt op de bank. Voila! Basta!

    Maar wat men elke keer opnieuw vergeet is dat het bankensysteem ons in de geschiedenis al meer dan eens in de steek liet. Waarom blijven we zo blindelings geloven in een constructie gebaseerd op lucht?

    Ik zal het je vertellen: Omdat we als het ons genoeg wordt verteld ook gaan geloven dat de weg van de minste weerstand de beste is. En we in dat proces onszelf al lang niet meer de vraag “waarom?” stellen. 

    We zijn doodsbang om een digitale munteenheid te kopen. Terwijl we het al ons hele leven doen.

    De wereld op zijn kop. – Denk toch na. 

    Een vermogen opbouwen gebeurt niet op je spaarrekening. 

Hoe bouw je een vermogen op? 

Weet je wat inflatie is? Zo niet dan leg ik het graag even kort uit. Inflatie is dat alles elk jaar een duurder wordt. Ongeveer 2%. Daarom is het zo dat een brood enkele jaren geleden zoveel goedkoper is dan vandaag. Hoe inflatie werkt en waarom het er is leg ik niet uit in de podcast maar als je dat graag wilt weten kan je daarvoor extra informatie vinden in de blog onderaan de shownotes. 

Wat je daaruit van kan onthouden is dat jouw geld op de bank elk jaar zo’n 2% daalt in waarde of het nu in een sok onder je matras zit of op de bank. Een ironisch extra feit is dat het waarschijnlijk minder in waarde daalt wanneer het in een sok zit onder je matras, omdat je in dat geval geen maandelijkse beheerskosten zal betalen. Los daarvan raad ik het beiden niet aan. 

Sinds de corona crisis wordt het alleen maar lastiger.

Sinds de coronacrisis draait de geldpers op volle toeren, Geld wordt bijgedrukt waar je ook maar kijkt. Alle steun van de overheid komt ergens vandaan. De schulden sinds de bankencrisis van 2008 verbleken met die van vandaag. 

Dit is geen gekkigheid. Dit is een realistisch feit. 

Dus waarom… Waarom laten mensen hun geld dan staan? 

Angst voor weerstand. 

Wat men kent voelt veilig, ook al is het dat alles behalve. Het is als het blijven in een relatie die allang zijn vervaldatum heeft behaald. 

Het kan altijd slechter toch? Gewoon tevreden zijn met wat we hebben is toch goed genoeg?… 

Denk na, het is de enige verplichting met jezelf. 

Regie nemen over je eigen leven. Niet staan kniezen omdat je bent wakker geworden, want dat gaat je niet verder helpen. Maar aan de slag gaan met oplossingsgerichte stappen. 

Er zijn zo weinig mensen die echt de tijd nemen om stil te staan en na te denken over hoe ze hun leven echt willen inrichten. Straks is het voorbij! En dan kijk je terug op een OK leven. Een leventje waarin je gewoon mee ging met de stroom, in je comfortzone. Waar je gevoelloos mee dobbert tot je beseft dat er een waterval aankomt en het te laat is om terug te peddelen. Want dat zal je doen op dat moment, als een gek peddelen. Tevergeefs. 

En dat moment komt er, vroeg of laat. 

Denk na. 

 

Waarom is het moeilijk om rijk te worden als je je geld op de bank laat staan?

Als je al je geld laat staan op de bank? Dan ben je aan het dobberen, zonder enig idee waar je naartoe gaat. 

Wat als we op het realistische punt komen zoals in Cyprus. Waar je niet meer aan je geld kan. Of je geld van vandaag op morgen niets meer waard is? 

Ik vraag je om na te denken, zelf na te denken. Je verantwoordelijkheid te nemen en een keuze te maken. In plaats van het leven voor jou te laten kiezen. En als je dat doet dan blijf je best ver weg van de slachtofferrol als je iets wilt bereiken. 

Waarom heb ik het vandaag voornamelijk over geld? En vrijwel altijd? 

Omdat het voor mij daar begint. 

Geld is zuurstof: 

Geld is de brandstof van een ideaal leven. Het is pas door ademruimte te creëren dat je je vrij zal beginnen voelen. En dan heb ik het niet over gewoon geld, maar over vermogen opbouwen. Het geld dat overblijft na het aftrekken van je lasten, je winst dus. Vermogen opbouwen doe je door bewust te zijn van je lasten, en je schuld niet te verhogen. 

Schaarste-gedachten en rijk worden: 

Als je teveel schaarste ondervindt op basis van geld, of dat nu de waarheid is of niet aangezien mensen die meer dan voldoende geld hebben nog steeds schaarste kunnen voelen en omgekeerd, dan gebeurt er iets met je lichaam. Jouw lichaam maakt zodanig veel cortisol aan dat je niet voldoende logisch kan nadenken en daardoor foute beslissingen maakt. 

Dat is een logisch gevolg. 

Voor mij betekende dat dat ik het moeilijk had me persoonlijk te ontwikkelen, te groeien. Tot rust te komen. Maar ook er te zijn voor anderen. Er was geen ruimte want ik had zelf te weinig. 

Geld is voor mij de basis. Als je niet de rust ervaart op financieel vlak dan is het ontzettend moeilijk om je op andere vlakken te gaan ontplooien. Doch gaan ze hand in hand. Want geld, tijd, energie en liefde is allemaal dezelfde blokkade. Het is hetzelfde. Hoe sneller je dat ziet hoe sterker je wordt. 

Verzamel kracht.

En hoe krachtiger je je verantwoordelijkheid kan opnemen. 

Dus denk na, waarom zet je jezelf in zo’n zwakke positie, waarom laat je je leven over aan anderen op basis van zo’n belangrijk ingrediënt voor een onbegrensd en vrij leven? 

Wat als er morgen een bankencrisis is. Hoe veilig ben jij? Heb jij je verantwoordelijkheid opgenomen. Heb je gekozen? 

Als je wilt dat je geld veiliger is dan kan je het beter spreiden. Ik zei het al, je zou het nog beter voor 50% onder je matras kunnen laten liggen en voor 50% op de bank. Maar dat gaan we niet doen, toch? 

Ja, uiteraard heb ik nog geld op de bank. Maar niet al te veel. 

Ik spreid m’n geld en doe dit niet met m’n zakelijke inkomsten, wel met m’n privé financiën. Of dat voor jou ook het interessantste is dat kan ik je niet zeggen. Ik ben geen fiscalist. Doe dus vooral eerst je huiswerk als je dit wel zakelijk zou willen doen.  

Maar ik heb dus een mooi bedrag als privé persoon staan waarmee ik beleg in aandelen, daarnaast heb ik nog een groot percentage staan in crypto’s en als laatste vastgoed. 

De kans dat deze allemaal tegelijk crashen is nihil. En als 1 van deze crashen is er voor mij nog steeds geen probleem. Uiteraard zal ik vloeken. Maar ik ga niet failliet, ik ga niet kopje onder en ik ga niet met de vinger wijzen. Want er is geen schuld als je een keuze maakt. 

Denk na. 

Het systeem doet het niet voor jou 

Hou op met het aannemen van een systeem dat alles voor je heeft voorgekauwd. Het is niet echt. 

Ontwerp je eigen realiteit. En zorg dat je jezelf accountable neemt voor alles wat je doet. Het is heerlijk! Ik beloof het je. Het is als ontwaken in een nieuwe wereld als je beseft dat wat je gecreëerd hebt echt van jou is. 

Jij kan zoveel meer en er is ook zoveel meer voor je. Het enige wat je hoeft te doen is in actie komen. Het is niet moeilijk. Het enige wat lastig is is je angst opzij zetten. De weg van de meeste weerstand. Nu ik erover denk, je hoeft zelfs je angst niet opzij te zetten. Dat doe ik eigenlijk ook niet. Het gaat over moedig zijn, je angst in de ogen kijken en het toch doen. Dat is moed. 

Jouw negatieve relatie met “het systeem” heeft al lang zijn vervaldatum bereikt. Anders zou je niet luisteren tot dit moment in de podcast.

Rijk zijn is niet settelen for less. 

En soms word ik er zo ontzettend triest van dat mensen blijven “settelen for less”. 

Ga je verdiepen in crypto’s, ga je verdiepen in beleggen, vastgoed, ga geen schulden opbouwen. Ga je verdiepen in verschillende manieren van sparen. Verschillende verdienmodellen. Ga spreiden. Maak bewuste keuzes. Ga niet zomaar wat doen, maar denk na! Waarom wil je dit? En wil je dit echt?

Doe je huiswerk. En denk na. 

In freedom Unlocked//GROW ga je niet alleen je ideale leven ontwerpen, mar je gaat er ook de tools krijgen die je helpen om je eigen vermogen op te bouwen. 

Je leert er alle belangrijke dingen waarin het schoolsysteem faalde: Dat het makkelijk hoort te zijn. En dat het kan. 

We starten in oktober. Dan gaan we aan de slag met de eerste grote lancering van Freedom Unlocked, het traject, mijn missie, waar ik jaren aan gewerkt heb, om anderen te helpen hun onbegrensd leven te creëren op basis van tijd, geld en energie. 

Je kan je inschrijven hieronder via de shownotes. Ik hoop dat je erbij bent en dat je tot het besef bent gekomen dat alleen jij wat kan veranderen aan je huidige situatie. 

Maar dat ik je wel kan begeleiden in dit hele proces! Ik hoop je te zien in oktober! 

1 gedachte over “Rijk worden voor beginners”

  1. Pingback: Hoe ontdek je wat je wilt? - Kim De Graeve

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven