Geldmanagement: Pay in full of termijnbetalingen?

Stel, je wilt een training volgen en hebt de mogelijkheid om eenmalig 5000 euro te betalen of dit bedrag te spreiden over vijf termijnen, zonder extra kosten. Wat kies je dan? In dit artikel deel ik mijn kijk op geldmanagement en het betalingsdilemma: Termijnbetalingen versus Betaling in één Keer.

Deze blog post is speciaal voor degenen die al een gezonde relatie met geld hebben, zonder schulden en met een spaarvermogen. Je weet wel, de mensen die het kunstje van sparen al onder de knie hebben. En waarom? Omdat er een wezenlijk verschil is. 

Gezond geldbeheer

Als je moeite hebt met geldbeheer, regelmatig tekorten hebt of worstelt met schulden, dan is dat een ander verhaal. Natuurlijk, soms overkomt ons iets vreselijks, en zijn er verzekeringskwesties die moeten worden aangepakt. Maar meestal zijn schulden en financiële krapte aan het einde van de maand een kwestie van geldmanagement, zij het niet het onderwerp van vandaag.

#289 Deepdive in geldmanagement: Pay in full of termijnbetalingen? - Kim de Graeve financieel strateeg

Voor degenen die deze uitdagingen niet ervaren – en ja, ik kan dat in twee minuten uitleggen – is hier een simpel advies: zet geld opzij zodra je salaris binnenkomt. Is het de eerste dag? Zet dan geld opzij. Doe dit op een rekening waar je niet makkelijk bij kunt, zodat je echt moeite moet doen om het op te nemen. Op deze manier creëer je een andere mindset over het geld dat binnenkomt. En gek genoeg, werkt dit vaak. Ons brein heeft nu eenmaal zijn eigen logica. Het betekent niet dat je meteen drie kwart van je salaris opzij moet zetten.

Het gedrag, niet het bedrag

Begin klein en bouw het op. Dit was een van de manieren waarop ik persoonlijk uit financiële moeilijkheden ben gekomen. Gewoon geld opzij zetten en er niet naar kijken. In het begin was het niet veel, soms maar een paar euro. Maar het gaat niet om het bedrag; het gaat om het gedrag. Mensen vergeten vaak dat kleine stappen belangrijk zijn. Het is vergelijkbaar met het opbouwen van je droomleven. Kleine stappen leiden tot gedragsverandering, en dat heeft een diepgaand effect op je keuzes en levensstijl. Dus, laten we dat bespreken.

Pay in Full vs. Termijnbetalingen

Mijn opvoeding leerde me verantwoord met geld om te gaan, met een sterke nadruk op directe betalingen en het vermijden van schulden. Ik waardeer de financiële wijsheid van mijn ouders, die me hebben grootgebracht als een spaarder. Echter, dit leidde soms tot krappe situaties bij grote uitgaven. Betalen in één keer was de norm, maar ik begon te beseffen dat dit niet altijd praktisch was.

Cashflow Dilemma

Het realiseren van grote uitgaven in één keer resulteert in een gebrek aan cashflow, wat soms onhandig kan zijn. Hoewel je weet dat je het kunt betalen en snel kunt herstellen, kunnen onvoorziene uitgaven een tijdelijk cashflow probleem veroorzaken. Hoe ga je om met zo’n situatie? En is het betalen van alles in één keer echt de beste aanpak? Laat me je meenemen in mijn persoonlijke overwegingen en ontdekkingen op dit financiële kruispunt.

Boek kim de graeve freedom unlocked financiele vrijheid ratrace

De Mogelijke risico's van Pay in Full

Twee jaar geleden stond ik voor een financieel keerpunt. We wilden een auto kopen, en mijn instinct zei: “Betaal alles in één keer, vermijd bedragen op je rekening.” Maar toen kwam de garagist met een verrassende suggestie: een voorschot van 1000 euro was voldoende.

Termijnbetalingen ter Risicobeperking

De garagist, een echte vakman, keek me aan en vroeg waarom ik alles meteen wilde betalen. Hij bracht een belangrijk punt naar voren: door een voorschot te betalen, behield ik flexibiliteit. Wat als er binnenkort iets verandert en ik de auto niet meer wil? Een voorschot betekent dat ik makkelijker van de deal kan afzien. Bovendien wees hij op mogelijke risico’s, zoals een faillissement van de garage of problemen met de nieuwe auto.

De Wending met de Auto-Leasing

Terugkijkend op die periode, realiseer ik me hoeveel ik heb geleerd, niet alleen over geldbeheer, maar ook over het managen van mensen. Mijn eerste werknemer bracht uitdagingen met zich mee, vooral toen ziekteverzuim en juridisch gedoe ontstond. Dat resulteerde in een leasingovereenkomst die nog vijf jaar liep, een verrassende wending waar ik nog maar recent van ben bevrijd.

Het annuleren van de auto, waarvoor ik een voorschot van 1000 euro had betaald, bracht me in een interessante situatie. De gulle garagist stelde voor het voorschot ‘on hold’ te zetten voor een toekomstige auto. Vijf jaar later, toen we een camper kochten in plaats van een auto, realiseerde ik me dat ik het voorschot verloor. Ondanks dit verlies gun ik het de garagist van harte.

#289 Deepdive in geldmanagement: Pay in full of termijnbetalingen? - Kim de Graeve financieel strateeg

Mijn Financiële Bewustwording

Op dat moment, vijf jaar geleden, was duizend euro voor mij een aanzienlijk bedrag. Deze ervaring bracht me aan het denken over betalingsprincipes en de mogelijkheid om in termijnen te betalen. Het cliché “termijnen zijn meestal 25% duurder” wordt vaak geconditioneerd, en het is belangrijk om bewust te zijn van deze overtuiging. 

Termijnbetalingen bij klanten

Als ondernemer deel ik mijn ervaring en roep ik collega-ondernemers op om termijnbetalingen te omarmen. Laten we samen de last van onze klanten verlichten door flexibele betalingsmogelijkheden aan te bieden. Het is tijd om bewust te zijn van de impact die onze facturen hebben en te overwegen hoe we ethisch verantwoorde praktijken kunnen integreren in onze bedrijfsvoering. Wat heeft jouw voorkeur: een plotselinge som van 100.000 euro of een maandelijks gegarandeerd inkomen? Voor mij voelt het laatste veel prettiger. 

Wanbetalers en Automatisering

Termijnbetalingen over een jaar bieden een consistenter inkomen, en dat voorspelbare karakter brengt rust. Met 2 à 3 wanbetalers op 5000 klanten per jaar (zoals in mijn geval), heeft automatisering het proces efficiënt gemaakt. Wanbetalingen zijn geen last meer; ze worden opgevolgd door geautomatiseerde systemen en medewerkers. Bij voorschotten ligt de dynamiek anders; termijnbetalingen moeten tijdig betaald worden, en incasso is onvermijdelijk als verplichtingen niet worden nagekomen.

Flexibiliteit van Maandelijkse Betalingen

Voor softwareprogramma’s betaal ik maandelijks, vaak iets duurder maar met het voordeel van flexibiliteit. Het stelt me in staat om gemakkelijk van software te wisselen als dat nodig is. Een vergelijkbare benadering pas ik toe bij diensten zoals Zoom, waar ik het tarief afstem op mijn gebruik, waardoor ik kosten kan optimaliseren.

Kennisondernemers en Tarieven

Voor kennisondernemers zijn termijnbetalingen vaak niet duurder, en het biedt hen de mogelijkheid om in overeenstemming met lokale wetgeving meer te vragen aan hun klanten. Duidelijke communicatie met klanten over dit betalingssysteem is cruciaal, en het informeren voorafgaand aan de overeenkomst zorgt voor transparantie en begrip.

#273 Geld uitgeven aan de juiste zaken - Kim de Graeve financieel strateeg

Betalingen in Full

Mijn klant kiest er vaak voor om het volledige bedrag in één keer te betalen, en ik vraag me af waarom dat zo is. Voor mij voelt deze vorm van overeenkomst eerlijk en ethisch aan, maar ik besef dat als je de afspraak niet nakomt, de consequenties behoorlijk intens zijn. Ik ben iemand die alles geeft, en ik verwacht dan ook hetzelfde in ruil.

Cashflow spreiden

Wanneer je ervoor kiest om een bedrag van bijvoorbeeld 5000 euro in termijnen van 1000 euro over 4 maanden te betalen, heb je maandelijks 4000 euro tot je beschikking. Dit kan gunstig zijn voor jouw cashflow, in tegenstelling tot een volledige betaling in één keer. 

Bovendien, als je besluit om verstandig te investeren, blijft er een aanzienlijk bedrag over om in te leggen. Vooral omdat de markt fluctueert, is het handig om maandelijks te kunnen investeren.

De Kunst van Slim Investeren

Ik kondig trouwens binnenkort een masterclass aan over goud, waarbij ik ook 60 euro aan goud weggeef. Je kunt je inschrijven op kimdegraeve.be/masterclassgoud.

In een vorige uitleg legde ik uit dat als je 100 euro stort, je meteen 60 euro aan goud terugkrijgt. Er kwam nauwelijks reactie, waarschijnlijk uit angst. Ik begrijp het wel, ik was vroeger ook zo. Daarom raad ik aan om de masterclass te volgen en dan pas te ervaren hoe het voelt.

#289 Deepdive in geldmanagement: Pay in full of termijnbetalingen? - Kim de Graeve financieel strateeg

De Misvattingen rondom Termijnbetalingen

We richten ons vaak op wat we kunnen verliezen in plaats van wat we kunnen winnen. Ik deelde dit verhaal op Instagram en LinkedIn en kreeg meteen commentaar dat het vaak 25% meer is dan wat je uiteindelijk betaalt. 

Ik benadrukte dat het niet alleen gaat om het rendement dat je in de tussentijd op je investering kunt behalen, maar ook om hoe het geld intussen voor jou kan werken, rekening houdend met koersschommelingen. Helaas begrepen velen niet dat dit veel breder is dan alleen het financiële rendement.

Goud versus Zilver: Een Slimme Zet of Niet?

Toen ik de opmerking maakte dat regelmatige maandelijkse stortingen in goud een actieve manier van investeren zijn, kreeg ik op een bepaald moment de reactie: “Het is veel interessanter om zilver per kilo te kopen dan goud per ounce.” 

Ik vond het standpunt van die persoon helemaal niet verstandig. Op dit moment kost een kilo goud ongeveer 750 euro, terwijl een ounce goud tussen de 1500 en 2000 euro ligt. Hoeveel mensen kunnen meteen 750 euro ophoesten? Het roept de vraag op: wil je investeren om te stoppen met sparen, maar dan spaar je om een ounce te verkrijgen? Dat begrijp ik niet.

De pro's van Termijnbetalingen

Een paar maanden geleden stond de goudkoers op 50.000, en nu staat deze op 60.000 volgens de laatste cijfers. Dat betekent dat een kilo goud nu 10.000 euro duurder is geworden. Het viel me op dat dezelfde persoon kritiek had op de meerkosten, maar tegelijkertijd de koers liet stijgen. Het leek me vreemd. Ja, maandelijks storten kan iets meer kosten, maar intussen kan het wel groeien.

Dit principe geldt ook voor termijnbetalingen. Mijn advies is niet per se die 25% extra te betalen, maar om te leren hoe je ermee omgaat. Ontdek wat de winst is wanneer je kiest voor termijnbetalingen.

#289 Deepdive in geldmanagement: Pay in full of termijnbetalingen? - Kim de Graeve financieel strateeg

Manychat: Het Geheime Wapen van Mijn Instagram Succes

Bijvoorbeeld Manychat, het AI-programma waar ik mee werk op mijn Instagram, stelt volgers in staat met een enkel woord te reageren op een post. Dit woord leidt hen naar een specifieke cursus via een link. Manychat dient twee doelen: het vergroot mijn bereik doordat de reacties bovenaan verschijnen en het biedt antwoorden op oudere posts, wat gunstig is voor het algoritme. Hierdoor worden veel van mijn posts viraal. Ik kies ervoor om jaarlijks te betalen, omdat dit aanzienlijke opbrengsten oplevert.

Funnels en Financiële Strategie: De Kracht van Automatisering

Dieper ingaand op Manychat, realiseer ik me dat de denkwijze en werkwijze ervan op andere gebieden implementeerbaar zijn, zoals mijn funnels. Mijn funnels zijn effectief; bijvoorbeeld, na een live masterclass van 1,5 uur verkocht ik 20 programma’s van 3.300 EUR aan zo’n 120 deelnemers. Dit toont aan dat automatisering en goed doordachte funnels de sleutel zijn tot efficiëntie.

Funnel workshop Kim De Graeve

Manychat’s automatische proces is kosteneffectief, maar alleen als de funnels goed werken. Bij mij levert dit systeem binnen enkele weken 200K op. Hieruit blijkt dat deze benadering verder gaat dan termijnbetalingen; het vereist een verschuiving in denken en het bewuster omgaan met geld.

Termijnbetalingen en Emotionele Besluitvorming

Een klant deelde dat het vragen van 50.000 EUR voor haar te veel voelde, maar toen ik het bedrag in termijnen van iets meer dan 4000 EUR per maand presenteerde, voelde het meteen anders aan. Dit illustreert het belang van emoties bij financiële beslissingen en hoe termijnbetalingen deze perceptie kunnen beïnvloeden.

kim de graeve huis verhuren via airbnb

De juridische beperkingen van termijnbetalingen

Het beheren van termijnbetalingen is essentieel. Ik beperk de duur van termijnbetalingen tot de looptijd van het programma om juridische complicaties te vermijden. Dit voorkomt boetes en verzekert een gezonde financiële praktijk.

Het beoordelen van termijnbetalingen gaat verder dan angst of liefde. Het biedt flexibiliteit voor klanten en voorkomt dat ze zich overweldigd voelen door grote bedragen in één keer. Het draait om het bewust voelen van wat er gebeurt met ons geld.

De Oproep tot Geldbewustzijn

De kern van mijn boodschap is het aanmoedigen van een andere omgang met geld en het ontwikkelen van een dieper gevoel voor financiële beslissingen. Het begint bij bewustzijn en het leren voelen van de impact van onze keuzes.

Tot slot, ik nodig je uit om deel te nemen aan mijn Masterclass Goud en om mijn aanbiedingen te ontdekken op kimdegraeve.be/conversie. Dit is een kans om verder te verkennen hoe bewustzijn en financiële strategieën kunnen bijdragen aan een succesvolle benadering van geld.

Freedom Unlocked training over investeren

5 boekentips rond geldmanagement

#289 Deepdive in geldmanagement: Pay in full of termijnbetalingen? - Kim de Graeve financieel strateeg

Veelgestelde vragen omtrent termijnbetalingen

Niet altijd. Hoewel sommige termijnregelingen extra kosten met zich meebrengen, zijn er ook situaties waarin het totale bedrag gelijk blijft.

Nee, termijnbetalingen kunnen worden toegepast op verschillende bedragen, van kleine aankopen tot grotere investeringen.

Om termijnbetalingen aan te bieden, kun je een duidelijk betalingsplan opstellen en communiceren met klanten. Het gebruik van factureringssoftware kan het proces vereenvoudigen.

Klanten kunnen genieten van een gespreide betalingslast, wat het financiële ongemak bij grote uitgaven vermindert. Het kan de toegankelijkheid van je producten of diensten vergroten.

Bij wanbetaling is het belangrijk om een gestructureerd incassoproces te hebben. Automatiseer herinneringen en overweeg juridische stappen indien nodig.

Ja, termijnbetalingen kunnen ethisch zijn zolang klanten duidelijk worden geïnformeerd en akkoord gaan met de voorwaarden.

Ja, in overeenstemming met de lokale wetgeving kun je mogelijk iets extra’s vragen voor het bieden van termijnbetalingen.

Ja, je kunt termijnbetalingen flexibel maken en aanpassen aan seizoensgebonden vraag, waardoor je klanten meer flexibiliteit biedt.

Communiceer duidelijk en transparant over termijnbetalingen in je product- of dienstvoorwaarden. Geef klanten alle benodigde informatie voorafgaand aan de overeenkomst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven