Fuck passief inkomen, laten we het hebben over ECHTE vrijheid (over zelfontwikkeling en bufo sessie)

De podcastgast ofwel Matthijs kwam langs in m’n podcast. Ons plan was om het te hebben over passief inkomen. Maar uiteindelijk ging het helemaal de andere richting uit. Tot ik zei: “Fuck passief inkomen, laten we het nu maar eens hebben over echte vrijheid.” Uiteindelijk hadden we het over een bufo ceremonie, vrijheid, loslaten en echt jezelf zijn. 

De afleveringen worden intuïtief opgenomen en er zit om die reden geen consistentie in, wil je graag op de hoogte blijven van nieuwe afleveringen? Dan abonneer je je via SpotifyApple PodcastGoogle Podcasts, Ook via het Youtube kanaal kan je de video’s van de Freedom Unlocked volgen.

De podcastgast: Matthijs

Passief inkomen, passief inkomen genereren, zelfontwikkeling, bufo sessie, bufo, ayahuasca, vrij zijn, vrijheid, jezelf durven zijn, limiterende gedachtes, freedom unlocked, freedom adapt, kim de graeve, de podcastgast

Welkom bij de nieuwe podcast van Freedom Unlocked. Deze podcast is een beetje anders dan je gewend bent. Vandaag ben ik, de gast, de host van de aflevering.

 Ik heb mezelf als doel gesteld om in 100 verschillende podcasts te zitten. Ik wil beter worden in het stellen vragen en het leren luisteren naar mensen. De beste manier leek me om bij iedereen langs te gaan. Zo doe ik zelf veel kennis op en kan ik jullie ook allemaal kennis laten maken met allemaal verschillende podcasts. Vandaag ben ik te gast bij Kim. We gaan het hebben over passief inkomen, over jou en over alle misverstanden die hierrond ontstaan

Jager of verzamelaar

Het eerste wat ik graag wil weten, Kim: ben je een jager of een verzamelaar?

Eerder een jager.

Passief inkomen is toch ook een beetje een verzalmelingsding?

Tuurlijk, maar ik heb heel lang gedacht dat ik heel hard moest werken. Dat was heel lang mijn limiterende gedachte. Dat zit er nog ergens. Ik ben er ook wel ergens trots op dat ik weet dat ik dat kan. Als ik morgen alles kwijt ben, kan ik het gewoon opnieuw doen. Dat voelt dan eerder als een jager. Ik ben ook een verzamelaar maar dan op basis van skills.

Het begin van een passief inkomen

Je bent bezig met passief inkomen en mindset en dergelijke. Hoe ben je hiermee begonnen? Wat was voor jou je allereerste passieve inkomenstroom?

Dat was zonder dat ik het doorhad mijn woning. Ik heb mijn eerste woning en daarvoor heb ik alle materiële spullen die we hadden verkocht omdat ik niet het geld had om mijn schrijfkosten en notariskosten te betalen. 2 jaar later hebben we dan besloten om het huis te verkopen en dan hadden we een 40.000 euro winst. Dat is zo’n 8 jaar geleden.

Maar dan moet je ook nog opnieuw een huis kopen?

Dan hebben we ons 2e huis gekocht en we hebben de overwaarde gehouden. Met een deel zijn we op reis gegaan. Het andere deel hebben we eerst lang op de spaarrekening omdat ik toen nog overtuigd was dat dat de beste manier van sparen was. Pas later heb ik dan een deel geïnvesteerd in beleggingen.

Video afspelen

Van spaarrekening naar beleggen

Wie heeft voor jou dat deurtje geopend dat een spaarrekening niet de allerbeste manier van sparen is?

Iemand uit Nederland, maar ik ben even zijn naam kwijt. Die vertelde dat 1 op de 4 (toen, nu is dat veranderd) eigenlijk zijn pensioen niet haalt. Ik was daardoor gechoqueerd. Ik was iemand die volle bak voor mijn pensioen aan het sparen was. Toen dacht ik: wat moet ik dan wel doen? Zo kwam ik uit op beleggen. Ik begreep er eerst wel niets van. Ik vond het moeilijk. Ik ben het allemaal beginnen uitzoeken, cursussen gaan volgen, etc. En na 3 weken had ik mijn eerste aandelen gekocht. De verkeerde uiteraard. Ik heb toen gewacht tot ik een beetje winst had en heb ze toen verkocht. Dan ben ik vooral in IPF’s gaan investeren.

Passief inkomen genereren

Beleggen is passief inkomen op lange termijn. Daarmee kan je niet meteen je rekeningen betalen. Hoe deed je dat toen? Werkte je toen nog?

Nee, dat passieve inkomen kwam door mijn job als fotograaf. Ik ben op een bepaald punt gaan denken: ik moet slimmer werken. Ik was constant bezig. Eerst dacht ik: gewoon mijn prijzen verhogen, maar dat hielp niet. Ik bleef te druk. Ik merkte dat kennis geven aan andere mensen, dat ik dat leuk vond. Ik deed dat toen veel gratis. De stap voor online cursussen was groot. 

Toen ik dat uiteindelijk toch gestart ben, is dat meteen heel goed beginnen lopen. Dat was in eerste instantie geen passief inkomen hé, ik heb daar eerst heel hard voor gewerkt. Op een bepaald moment ben ik dat gaan automatiseren. En dat heb ik dan beginnen uitbesteden. Tot op vandaag komt daaruit nog altijd al mijn passief inkomen uit.

Hoe komt het dat het bij jou meteen lukte?

Ik zag wel iedereen. Mijn klanten, maar ook mijn volgers. Dat zijn geen nummers, maar mensen. Ik heb heel veel leuke gesprekken in mijn dm. Het feit dat ik al een relatie had opgebouwd met die mensen, stapten mensen heel snel in. Omdat ik die relatie al had. Op het moment dat je gewoon denkt: ik ga gewoon wat geld scheppen, zal het altijd hard werken blijven. Je hebt zelf ook altijd iets te vervullen. Ik geloof niet in verkopen zonder een bepaalde verbinding. Laten we eerlijk zijn: niemand is uniek in de markt. Mensen kopen bij mij omdat ze een klik voelen. Of kopen niet bij mij omdat ze mij een trut vinden. Dat is ook oké.

Ondernemen vanuit de juiste mindset

Je merkt het wel denk ik als mensen het enkel doen om het geld of ook omdat ze het leuk vinden. Ik ben zelf ook ondernemer en ik heb ook een soort van passief inkomen. Dit door een e-commerce handel waarbij ik alles heb uitbesteed. Het kost me een paar uur per maand om te zorgen dat de juiste producten besteld worden en op de juiste plek liggen. Toch werk ik daarnaast ook als zzp’er omdat ik de connectie met mensen mistte. Je moet ook een doel hebben om elke dag op te staan. Maar daarnaast geeft het me wel de ruimte om te kunnen doen wat ik wil doen. Zoals dit bv: de podcastgast. Daar verdien ik niets aan. Dat doe ik gewoon omdat ik het leuk vind. Mensen reageren heel anders op zo’n soort energie.

Vroeger leefde ik nog met het idee: ik doe dit voor jou, bv dit gratis webinar, en nu verwacht ik iets terug. Dat heeft tijd gevraagd om daaruit te stappen. Ik werd ook wel snel getriggerd. Ik nam alles heel persoonlijk op. Ik merk dat ik daar nu anders in ben. Ik lees om echt mensen te helpen, het gaat niet over mij. Het gaat over de andere.

 

Hoe heb je die switch in mindset behaald?

Ik heb daar echt wel veel werk voor gedaan. Vooral door verbinding te vinden met mezelf. Ik vond het bijvoorbeeld heel moeilijk om connecties te onderhouden. Ik vond het moeilijk om verbinding te hebben met anderen en ik wilde daar beter in worden. Al heel snel werd het duidelijk dat ik vooral verbinding moest zoeken met mezelf. En niet enkel liefde en erkenning moest zoeken bij anderen.

Passief inkomen zelfontwikkeling bufosessie bufo ayahuasca vrij zijn vrijheid jezelf durven zijn limiterende gedachtes freedom unlocked kim de graeve2

Zelfontwikkeling door combinatie van lezen, coach en bufo sessie

Hoe ben je dan gekomen tot waar je nu bent?

Ik denk dat je jezelf vindt door te kijken naar de schaduwen, naar dingen waar je vaak liever niet naar kijkt. Zonder hierbij de vinger te wijzen naar anderen. Ik heb dat zelf ook gedaan, heel veel schaduwwerk. Inge Orlemans heeft mij hier heel erg mee geholpen. Maar ook heel veel boeken. Het boek van de vreugde van de Dalai Lama en verlangen naar verbinding van Brené Brown zijn heel erg blijven hangen. Het was een combinatie van. Op het einde ben ik een bufo sessie gaan doen.

Wat is een bufo sessie

Passief inkomen zelfontwikkeling bufosessie bufo ayahuasca vrij zijn vrijheid jezelf durven zijn limiterende gedachtes freedom unlocked kim de graeve3

Wat is een bufo sessie?

Het is een vorm van ayahuasca, maar dan veel korter en veel intensiever. Bufo op zich zou voor mij niet veel gedaan hebben. Maar in combinatie met Inge en de boeken die ik gelezen had, was bufo de tool om het niet enkel te begrijpen, maar ook echt te voelen. Ik heb het echt met mijn hart gevoeld. Ik voelde dat het niet uitmaakte, dat ik mag doen ik wil.

Passief inkomen is eigenlijk saai hé. Het is hetgene eronder dat leuk is. Daarin zit de echte vrijheid.

 

Hoe ziet zo’n sessie eruit?

Het is eigenlijk illegaal. Je komt binnen in een zaaltje. Ik heb het 1-op-1 gedaan. Er werd toen een klein stukje vel van een kikker aangestoken met een aansteker. En dan moest ik het oproken. Ik was daar heel impulsief ingestapt, dus ik had geen intentie. Toen ze me vroeg wat me intentie was, had ik geen idee. Dat maakte eigenlijk niet uit, want zodra ik erin stapte, werd de intentie duidelijk. De trip zelf duurt vrij kort hoor, een kwartiertje. Dan rook je opnieuw. Dat vond ik interessant. Dat het veel korter was dan ayahuasca. De eerste keer vond ik het wel angstig. Om de controle los te laten.

Geloven in je eigen kracht

Heb je dat 1 keer gedaan zo’n sessie gedaan?

Ik heb het 1 keer gedaan zo’n 2 maand geleden. Ik voel het nu nog, het verdwijnt niet meer. Ik geloof wel niet dat bufo alleen dit kan doen voor iemand. Ik denk ook niet dat ik het jaarlijks zou doen ofzo. Het kwartje viel ook pas later. En ik merk ook dat het gevoel blijft. Het was wel heftig hoor.

 

Zoiets moet je natuurlijk niet zomaar doen. Er zit vaak een hele geschiedenis achter dat soort dingen. Het is geen partydrug. Je vindt antwoorden en dan ben je klaar. Er zit een hele reis naartoe en dan heb je de katalysator die ervoor zorgt dat alle stukjes op hun plek vallen. Als je al het voorwerk niet hebt gedaan, zal dat moment ook niet komen.

Nee, inderdaad. Ik geloof in hogere delen binnen ons. Ik ben vrij spiritueel. We begrijpen heel veel. Maar soms is het ook goed op dieper te graven en meer te voelen. Mensen kunnen soms niet meer voelen. Ze geloven te weinig in hun eigen kracht.

Jezelf herprogrammeren

Passief inkomen zelfontwikkeling bufosessie bufo ayahuasca vrij zijn vrijheid jezelf durven zijn limiterende gedachtes freedom unlocked kim de graeve5

Ik kwam een oude post van je tegen waarbij je zei: vroeger was ik heel nuchter en geloofde ik niet in dat soort dingen. Nu ben ik diegene die bezig is met spiritualiteit. Dat zou ik ook dolgraag willen zijn, maar ik blijf met mijn voeten op de grond staan. Hoe heb jij die stap gemaakt?

Eerst en vooral: ik was heel nuchter en rationeel, maar ik was ook heel ongelukkig. Ik had heel veel wantrouwen in andere mensen en vond dat de wereld om zeep was. Een bepaald doemdenken. Ik vind het nu veel leuker aan de andere kant, de spirituele kant. Hier heb je veel meer liefde. Ik heb het woord liefde heel lang verafschuwt. Hoe is dat gekomen? 

Vooral door mezelf te herprogrammeren. Ik ben gaan kijken naar alles wat mij niet dient. Het begint met 1 ding. En voor mij was dat: ik wil niet geloven dat mensen niet te vertrouwen zijn. Dat wou ik niet meer. Ik ben die overtuiging gaan omzetten en op de duur heb ik dat gedaan met elke overtuiging die mij niet diende of gelukkig maakte. Als ik bepaalde emoties voel, kan ik heel rationeel zeggen: dient mij dit? Zoniet, zet ik dat weg. Ik accepteer het wel dat het er was, maar ik kies bewust voor iets anders.

Het lijkt me heel lastig. Hem WILLEN loslaten is vaak niet genoeg om hem te KUNNEN loslaten. Ze kunnen formuleren is al een grote eerste stap, maar dat loslaten lijkt me veel en hard werken.

Ik voel me nog steeds heel rationeel. Voor mij werkt het bijvoorbeeld als ik bepaalde dingen begrijp. Bijvoorbeeld je hebt een bepaalde overtuiging bv: mensen die niet gevaccineerd zijn, zijn slecht. Dan ga je daar de overtuiging voor vinden. Je gaat met een bepaalde bril kijken en je vindt die overtuiging. Het is wetenschappelijk bewezen dat uw hoofd geen onderscheid kan maken tussen wat waar is en uw gedachten. Jij kunt dus echt zelf kiezen welke overtuiging je wil. We hebben bepaalde overtuigingen en gaan die automatisch gaan linken aan onze identiteit. Edwin Selij zegt dat ook zo mooi: je bent het niet, je doet het.

Ik hield nooit van sporten, ik was een dik kind. Op een gegeven moment ben ik gaan sporten. Dat begon met de sportschool, eens gaan hardlopen etc. Ik vind het nog steeds heel saai. Maar ik heb wel al dingen gedaan waarvan ik nooit gedacht had dat ik ze zou doen: bv een viking run. En als ik dat vertel aan mensen is hun eerste reactie: dat is heel knap, want jij bent helemaal niet sportief. Dan denk ik: als je die overtuiging blijft hebben, ga je dat ook nooit doen. Dan denk je nooit dat je dat kan. Ik moest die overtuiging ‘ik ben niet sportief’ echt aan de kant zetten om die dingen te kunnen doen. Het verhaaltje dat je jezelf vertelt, wordt werkelijkheid.

Relatie tot geld

Je hebt het ook veel over de relatie tot geld. Hoe is jouw mindset daarin veranderd door de jaren heen?

Ik heb altijd wel een oké mindset gehad rond geld, behalve 1 ding. Ik heb het ook niet breed gehad, ik had moeite om rond te komen. Ik ben heel mijn leven bang geweest: wat als ik niet genoeg heb. Maar dat is fout, want toen ik in die situatie zat, had ik echt wel genoeg. Al bij al was ik wel gelukkig. Maar die limiterende gedachte van bang te zijn om niet genoeg te hebben, zit er wel nog altijd. Zoals nu: die fotografiecursussen, tot op vandaag is dat ¾ van mijn inkomen. Ik heb nu besloten om dat los te laten. Dat was pijnlijk, want ik moest er eigenlijk niets voor doen. Maar energetisch zat het niet goed. Het klopte niet met hetgeen waarvoor ik hier ben. Ik vind dat ik het moet doen, om te leren dat het altijd goed komt als ik altijd kies voor mezelf.

Wat zijn dingen die je kan doen, praktische tips of opdrachten, om je mindset op dit gebied langzaam te veranderen?

Punt 1 is al om te beseffen wat de onderliggende angst is. De onderliggende angst is bij mij niet dat ik een tekort aan geld zal hebben, maar dat ik niet geloof dat ik slim genoeg ben om het klaar te spelen. Dat is in essentie hetgeen je doet. Geld is een spiegel. De angst die je hebt voor geld, is de spiegel van wat je denkt over uzelf. En van zodra je dat gaat beseffen, kun je daar iets mee gaan doen. Ik heb nu gekozen om mezelf te laten zien dat ik het wel kan en dat het me wel lukt. 

Marc van Geulenkom bijvoorbeeld had de limiterende gedachte dat geld vies was. Dus elke keer als hij geld in zijn handen had, is hij dat gaan kussen. Dat klinkt heel stom. Maar je gaat wel uw hersenen herprogrammeren. Hoe meer je die bewijzen gaat verzamelen van wat je wil dat echt waar is, hoe meer je dat gaat geloven en hoe minder je gaat associëren met de identiteit die je ervoor aannam.

Freedom adapt

Dit is allemaal een beetje een voorloper van je traject: Freedom Adapt. Wat voor mensen kun je daarin helpen?

Ik heb nu een traject lopen: Freedom Unlocked en daar zitten zoveel verschillende mensen in. Maar ze hebben wel gemeen dat ze er allemaal in geslaagd zijn om uit die slachtoffer rol te kruipen. Het zijn vaak mensen die al eens een bepaalde situatie meegemaakt hebben bv een burn-out. De meeste mensen leren daar wel iets uit. Dat is de eerste trigger dat je uit elke negatieve situatie, iets positiefs kunt maken.

Weten wat je wil?

Je vindt je zelf geen expert in passief inkomen. Ik ben een beetje allergisch voor coaches en mensen die gouden bergen beloven. Daar zit een soort van natuurlijke weerstand. Wat zijn de misverstanden die jij hoort van mensen als het gaat over passief inkomen?

Passief inkomen zelfontwikkeling bufosessie bufo ayahuasca vrij zijn vrijheid jezelf durven zijn limiterende gedachtes freedom unlocked kim de graeve4

Ik neem altijd een andere invalshoek. Ik geloof niet dat mensen perse dromen van die 10.000 euro. Zo’n klanten wil ik niet. Als je daarvan droomt, weet je niet wat je wil. Want wat wil je doen met die 10.000 euro? Hoeveel geld heb je nodig voor het leven dat je wil leven? Weet je dat eigenlijk wel? Altijd meer, meer, meer brengt u niets. Ik kies ervoor om mensen echt te helpen en vrijheid zit hem niet daarin. De misverstanden zijn dus dat je geld nodig hebt. Dat je zonder geld niets kan bereiken wat je wil bereiken.

 

Ja, ik heb vaak het gevoel dat mensen worden opgelicht. 10.000 euro omzet maken is niet zo moeilijk. Maar het gaat erom met welke marge je dat doet. Voor heel veel mensen is het idee dat je aan jezelf werkt vaak al genoeg. En als je iedere keer een cursus koopt van 1000 euro, heb je al het gevoel dat je aan jezelf werkt. Daarom vind ik het interessant wat jij zegt. Het gaat niet over het geld, het gaat over wat je nog meer wil. Mijn allergie zit erin als mensen anderen willen overtuigen van: het gaat wél om het geld. Betaal mij maar en ik toon het je.

 

Dat snap ik. Maar ook daaruit kunnen mensen iets leren. Ze zijn zelf verantwoordelijkheid voor het kopen van die cursus. Constant cursussen kopen van 1000 euro is ook geen zelfontwikkeling, dat is consumeren. Je consumeert constant wat een ander je oplegt. Ik vind het juist heel leuk om naar binnen te keren. Mijn cursussen bestaan ook uit heel veel vragen waarop mensen vooral zelf het antwoord moeten zoeken. Dat is confronterend, maar dat is zelfontwikkeling, uzelf de juiste vragen stellen.

Zelfontwikkeling is als liefdesverdriet

Inderdaad, sommige dingen moet je ervaren vooraleer je het gelooft. Ik vind het mooi dat je zegt: ik heb niet de antwoorden. Mensen krijgen de antwoorden niet op een presenteerblaadje. Zelfontwikkeling is hard werken en afzien.

En 1 keer dat je de eerste laag er af hebt gehaald, besef je hoe makkelijk het is. Het is de vergelijkbaar met de eerste keer dat je liefdesverdriet had. Het eindigt en je denkt dat de wereld vergaat. Maar het komt toch weer goed. En als je de volgende keer liefdesverdriet hebt, besef je: het komt wel goed, ik heb het al eens meegemaakt. Dat is hetzelfde met zelfontwikkeling. Je moet er gewoon eens door.

Ja, dat is herkenbaar. Het doet niet minder pijn, maar je ziet wel een lichtje aan het einde van de tunnel.

Geld als vergrootglas

Geld is een vergrootglas. Als je niet in staat bent om jezelf gelukkig te maken zonder geld, dan geloof ik niet dat geld u gelukkig gaat maken. Maar als je in staat bent om het geluk zelf al te vinden, brengt het alleen maar meer gelukkig. Ik zie het als vergrootglas.

We zitten aan het einde van de podcast, dus nog snel enkele vragen. Welke boek heb je het vaakst cadeau gegeven aan iemand?

Ik heb nog nooit een boek cadeau gedaan aan iemand, maar ik zeg wel heel vaak welke boeken ze moeten kopen. Het beste boek ooit blijft voor mij: het boek van de vreugde van de dalai lama. Maar wel om het te besturen en niet om te lezen. Neem uw potlood erbij en ga onderstrepen.

 

Als ik er zelf een mag toevoegen: think like a monk – Jay Shetty. En als tweede: ‘Who moved my cheese’. Dat is over uit angst op de plek blijven staan waar je bent. Heel interessant.

En dan nog een laatste vraag: Waarom ben jij gaan podcasten?

Oorspronkelijk volledig vanuit mezelf omdat ik meer klanten wou aantrekken. Dan heb ik op een bepaald moment al mijn podcasts eraf gesmeten en opnieuw begonnen met de energie van: dit vind ik de max.

Merkte je een verschil toen je vanuit een andere intentie podcasts maakte?

Ja, ik denk zelfs dat je dan verschil nog altijd hoort. In de eerste podcasts had ik nog steeds een soort van melancholie en gebrek aan verbinding. Doorheen de podcasts hoor je me meer evolueren naar meer vertrouwen en meer verbinding.

Meer blogposts & podcastafleveringen:

Te gast in de podcast ‘Miljonairsvrouwen’ van Katrin Van de Water kim de graeve
KimDeGraeve

#208 Te gast in de podcast ‘Miljonairsvrouwen’ van Katrin Van de Water Katrin Van de Water is business mentor voor high-level ondernemers. Zelf is ze

Lees verder »
gratis crypto 10 euro aan investeren bitcoin kim de graeve
KimDeGraeve

Gratis crypto: 10 euro voor jou! “Crypto” is de afkorting van “cryptocurrency” en verwijst naar een type digitale of virtuele valuta dat gebruikmaakt van cryptografie

Lees verder »
beleggen in platina interessant of niet
KimDeGraeve

Beleggen in platina: Een interessante optie? Leer meer over de geschiedenis, rendementen en risico’s van het beleggen in platina.

Lees verder »
Boek kim de graeve freedom unlocked financiele vrijheid ratrace
KimDeGraeve

Na 1 jaar is het er eindelijk! Het boek dat je uit de ratrace helpt naar financiële en mentale vrijheid!

Lees verder »
#199 Kan je investeren zonder risico kim de graeve financiële vrijheid fire investeren
KimDeGraeve

Wil je zeker zijn van winst en de risico’s tot het minimum herleiden, dan is investeren op lange termijn een must. In deze blog leg ik je uit hoe dat werkt.

Lees verder »
automatiseer je incheckproces voor je airbnb met nuki
KimDeGraeve

Automatiseer het incheckproces voor Airbnb-gasten met Nuki, het slimme slot dat je op afstand kunt bedienen via een app op je telefoon.

Lees verder »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven