Loopbaancoaching: Wat is het, waarom is het anders dan andere coaching en waarom kan het waardevol zijn?

In ons dagelijks leven spenderen we het grootste deel van onze tijd aan werk. Of het nu is om financiële zekerheid te krijgen, om ons talent te ontwikkelen, om ons nuttig te voelen in de samenleving, of om onszelf te ontwikkelen, werk is een belangrijk aspect van ons leven. Maar soms kunnen we vastlopen in onze carrière, we weten niet welke richting we moeten kiezen, of we hebben het gevoel dat we geen voldoening uit ons werk halen. Dit is waar loopbaancoaching van pas kan komen. In deze blog gaan we dieper in op loopbaancoaching: wat is het, hoe gaat het in zijn werk, waarom is het anders dan andere coaching, wat is de meerwaarde, waarom zou je het willen volgen, en wat zijn de limiterende gedachten die mensen tegenhouden?

Het ontstaan van loopbaancoaching

De term ‘loopbaancoaching’ is relatief nieuw. Het is ontstaan uit de behoefte aan begeleiding bij het maken van loopbaankeuzes. In de jaren 70 van de vorige eeuw was het nog niet zo gebruikelijk om van baan te veranderen. Mensen werkten vaak tientallen jaren bij hetzelfde bedrijf en hadden een vast carrièrepad. Maar naarmate de economie veranderde, werd het steeds meer geaccepteerd om van baan te veranderen en je loopbaan op een andere manier vorm te geven. In die tijd ontstond ook het idee dat het belangrijk was om een baan te hebben die bij je paste en waar je energie van kreeg. Hieruit ontstond de vraag naar loopbaanbegeleiding, en later ook loopbaancoaching.

loopbaanbegeleiding Manu strubbe kim de graeve freedom unlocked

Hoe gaat loopbaancoaching in zijn werk?

Loopbaancoaching is gericht op het begeleiden van mensen bij het maken van keuzes op het gebied van werk en loopbaan. Het is een proces waarbij de loopbaancoach bijv. Manu, je helpt om inzicht te krijgen in jezelf en je capaciteiten, en om je doelen te bepalen. De coach zal je helpen om na te denken over vragen zoals: Wat zijn mijn talenten en vaardigheden? Wat vind ik belangrijk in mijn werk? Wat zijn mijn doelen op de korte en lange termijn? Hoe kan ik mijn werk en privéleven beter in balans brengen? Hoe kan ik meer voldoening uit mijn werk halen?

Tijdens de coaching-sessies zal Manu als loopbaancoach verschillende methoden en technieken gebruiken om je te helpen inzicht te krijgen in jezelf en je loopbaan. Dit kan bijvoorbeeld door middel van gesprekken, oefeningen, testen en opdrachten. Het is belangrijk dat de coaching-sessies afgestemd worden op jouw persoonlijke situatie en behoeften. Een loopbaancoach zal je daarom altijd vragen stellen om te achterhalen wat jij nodig hebt en hoe Manu je het beste kan helpen.

loopbaancoach Manu strubbe Kim De Graeve freedom unlocked

Wat maakt loopbaancoaching anders dan andere coaching?

Loopbaancoaching is anders dan andere vorm van coaching omdat het zich specifiek richt op jouw professionele ontwikkeling en groei. Het is gericht op het ontdekken van jouw talenten, vaardigheden en persoonlijkheid om jouw carrière naar een hoger niveau te tillen. Loopbaancoaching is erop gericht om jou te ondersteunen bij het maken van weloverwogen keuzes in je loopbaan, het vinden van een job die aansluit bij jouw talenten en het verbeteren van jouw prestaties op het werk.

In tegenstelling tot andere vormen van coaching, zoals persoonlijke coaching of life coaching, richt loopbaancoaching zich specifiek op jouw professionele doelen en ambities. Loopbaancoaches zijn gespecialiseerd in de arbeidsmarkt en hebben inzicht in de verschillende sectoren en functies. Hierdoor kunnen zij jou helpen om jouw potentieel te ontdekken en te benutten.

Loopbaancoaching is bijna gratis! 

Een ander aspect dat loopbaancoaching onderscheidt van andere vormen van coaching, is dat het vaak wordt aangeboden met behulp van subsidies. Dit maakt het toegankelijk voor mensen die anders misschien geen toegang zouden hebben tot deze diensten. Door deze subsidies wordt loopbaancoaching niet alleen betaalbaar, maar ook laagdrempelig. Hierdoor kunnen mensen die zich geen persoonlijke coach of life coach kunnen veroorloven, wel gebruik maken van loopbaancoaching om hun loopbaan verder te ontwikkelen.

Loopbaancoaching een gestructureerd proces dat bestaat uit verschillende stappen.

Deze stappen zijn ontworpen om jou te helpen bij het ontdekken van jouw persoonlijke talenten, vaardigheden en interesses. Een loopbaancoach zal jou begeleiden bij het stellen van doelen, het ontwikkelen van een actieplan en het uitvoeren van dit plan. Hierdoor word je geholpen om stappen te zetten in de richting van jouw gewenste loopbaan.

Al deze aspecten maken loopbaancoaching een unieke en waardevolle vorm van coaching die zich specifiek richt op jouw loopbaan. Door de ondersteuning en begeleiding van een loopbaancoach kan je jouw carrière naar een hoger niveau tillen en je professionele doelen bereiken.

loopbaancoaching Manu strubbe kim de graeve

De voordelen van loopbaancoaching

Ondanks de voordelen van loopbaancoaching, zijn er nog steeds veel mensen die de stap niet durven te zetten. Vaak zijn dit mensen die zichzelf beperkende overtuigingen hebben opgelegd. Deze overtuigingen houden hen tegen om de stap naar loopbaancoaching te zetten. Enkele veelvoorkomende limiterende overtuigingen zijn:

  • “Ik heb geen tijd om na te denken over mijn loopbaan”
  • “Loopbaancoaching is te duur”
  • “Ik kan dit probleem zelf oplossen”
  • “Het heeft toch geen zin, ik blijf toch in dezelfde job”
  • “Mijn huidige job is goed genoeg”

Het is belangrijk om te begrijpen dat deze overtuigingen enkel jouw perspectief vertegenwoordigen en niet noodzakelijk de realiteit weergeven. Loopbaancoaching kan je helpen om deze overtuigingen te doorbreken en te ontdekken welke mogelijkheden er voor jou zijn.

Ontdek je toekomst met loopbaancoaching

Loopbaancoaching is een waardevol instrument om jouw loopbaan een nieuwe richting te geven en jouw professionele doelen te bereiken. Het biedt ondersteuning bij het ontdekken van jouw talenten, vaardigheden en persoonlijkheid om jouw carrière naar een hoger niveau te tillen. Loopbaancoaching is anders dan andere vormen van coaching omdat het zich specifiek richt op jouw professionele ontwikkeling en groei.

Subsidies

Bovendien kan loopbaancoaching toegankelijk zijn via subsidies, waardoor het financieel haalbaar wordt voor veel mensen. Het is belangrijk om de limiterende overtuigingen die jou tegenhouden om de stap naar loopbaancoaching te zetten te herkennen en te doorbreken. Hierdoor creëer je nieuwe mogelijkheden en kansen in jouw loopbaan.

Dus als je vastzit in je huidige job, geen voldoening meer hebt of simpelweg niet weet welke richting je uit wil, dan kan loopbaancoaching jou de steun en begeleiding bieden die je nodig hebt om je loopbaan naar een hoger niveau te tillen. Het is de moeite waard om de stap te zetten en te ontdekken wat jouw potentieel is en welke kansen er voor jou zijn op de arbeidsmarkt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven