Krampachtig rond geld: Het zetten van de eerste stappen

Geld is een van de meest belangrijke zaken in ons leven. Het stelt ons in staat om onze basisbehoeften te vervullen, onze dromen na te jagen en ons te voorzien van een gevoel van veiligheid en stabiliteit. Maar soms kunnen we zo gefocust zijn op geld dat het ons leven overneemt en we krampachtig worden. In deze blog gaan we dieper in op de oorzaken van krampachtig rond geld reageren en geven we concrete tips om dit te veranderen.

Bereken je rente-op-rente met de compound interest calculator kim de graeve investeringen

Situaties waarin je krampachtig rond geld kan zijn.

Krampachtigheid rond geld kan zich op verschillende manieren uiten, hieronder bespreken we vijf situaties:

 1. Angst om geld uit te geven Als je altijd bang bent om geld uit te geven, zelfs aan essentiële zaken zoals voedsel en huisvesting, dan kan dit wijzen op een krampachtige relatie met geld. Dit kan leiden tot gevoelens van stress en angst, waardoor je niet meer kunt genieten van het leven.

 2. Overmatig sparen Spaargedrag is gezond, maar als je obsessief spaart en bijvoorbeeld nooit geld uitgeeft aan dingen die je echt graag wilt, kan dit wijzen op een krampachtig rond geld reageren. Je wilt dan koste wat kost vermijden dat je geld uitgeeft, zelfs als je daar eigenlijk prima de middelen voor hebt.

 3. Verstoppertje spelen Je kan ook krampachtig worden rond geld door het volledig te negeren en te doen alsof het er niet is. Je verstopt bijvoorbeeld rekeningen in een la of op een stapel en vermijdt het om je financiën te bekijken. Dit kan leiden tot ongezonde financiële gewoonten en een gebrek aan controle.

 4. Altijd meer willen Krampachtigheid rond geld kan ook leiden tot een obsessie met meer willen. Je wilt steeds meer geld verdienen, hebt nooit genoeg en kan niet tevreden zijn met wat je hebt. Dit kan leiden tot een gevoel van ontevredenheid en onrust.

 5. Geen grenzen stellen Als je geen grenzen stelt in je uitgaven en impulsief geld uitgeeft, kan dit wijzen op een krampachtige relatie met geld. Je wilt dan koste wat kost vermijden om dingen te missen en je kan jezelf hierdoor in financiële problemen brengen. (hier heb ik een gratis challenge rond, waar je hier kan inschrijven) 

Krampachtig rond geld: Hoe verander je je money mindset?

Als je jezelf herkent in een of meer van de bovenstaande situaties, is het tijd om actie te ondernemen. Hieronder vind je vijf concrete oefeningen om je krampachtige relatie met geld aan te pakken:

 1. Schrijf je financiële doelen op
  Schrijf je financiële doelen op en stel een realistisch plan op om deze doelen te bereiken dit leer je in Freedom Unlocked. Zo krijg je meer controle over je financiën en voorkom je impulsieve uitgaven. Houd ook een budget bij en probeer jezelf te belonen als je je aan je budget hebt gehouden. Budget Brunette heeft hier een coole podcast over. Deze kan je hier beluisteren

 2. Analyseer je gedachten over geld
  Probeer te achterhalen waarom je zo krampachtig bent rond geld. Wat zijn je diepgewortelde overtuigingen over geld en waar komen deze vandaan? Misschien heb je bijvoorbeeld geleerd dat geld iets is waar je hard voor moet werken en dat het altijd moeilijk is om geld te verdienen. Door deze overtuigingen te identificeren, kan je ze onderzoeken en veranderen. Een goede gratis challenge hiervoor kan je hier vinden. 

  1. Focus op overvloed In plaats van je te richten op wat je niet hebt
   Focus op wat je wel hebt. Wees dankbaar voor wat je hebt en oefen jezelf om meer te denken in termen van overvloed in plaats van schaarste. Dit kan helpen om je gevoel van krampachtigheid te verminderen.

  2. Verander je taalgebruik Let op het taalgebruik dat je gebruikt wanneer je over geld praat.
   Vermijd negatieve woorden als “niet genoeg” en “tekort”, en gebruik in plaats daarvan positieve woorden als “voldoende” en “rijkdom”. Door je taalgebruik te veranderen, kan je je mindset rond geld veranderen.

  3. Werk aan je zelfvertrouwen Krampachtigheid rond geld kan ook voortkomen uit een gebrek aan zelfvertrouwen en gevoelens van onzekerheid.
   Werk aan je zelfvertrouwen door jezelf positieve feedback te geven en uitdagingen aan te gaan. Hierdoor zal je je sterker en meer capabel voelen om met financiële uitdagingen om te gaan.

stoppen met hard werken door bewust leven kim de grave en hade cools

Krampachtig rond geld: Wat is het resultaat als je het loslaat?  

Wanneer je loskomt van je krampachtigheid rond geld, zal je merken dat er een last van je schouders valt. Je voelt je meer ontspannen en vrij, omdat je niet meer gevangen zit in beperkende overtuigingen en gedragingen rond geld. In plaats daarvan kan je je richten op overvloed en de mogelijkheden die het leven te bieden heeft.

Je kan ervaren dat je meer openstaat voor nieuwe kansen en mogelijkheden, omdat je niet meer vastzit in je angst voor geldgebrek. Je kan ook meer vertrouwen hebben in je eigen financiële vermogens en capaciteiten. Je voelt je sterker en capabeler om de financiële doelen die je voor jezelf hebt gesteld te bereiken.

Een ander resultaat van het loslaten van krampachtigheid rond geld is dat je meer in staat bent om te genieten van het hier en nu. Als je voortdurend bezorgd bent over geld, kan dit je ervan weerhouden om te genieten van de kleine dingen in het leven. Wanneer je je ontspant en je openstelt voor overvloed, zal je merken dat je meer kunt genieten van het moment en van de mensen om je heen.

Daarnaast kan het loslaten van krampachtigheid rond geld je relatie met anderen verbeteren. Wanneer je vastzit in beperkende overtuigingen en gedragingen rond geld, kan dit je relaties onder druk zetten. Door meer open te staan voor overvloed en mogelijkheden, kan je meer verbondenheid en vertrouwen ervaren in je relaties.

Het loslaten van krampachtigheid rond geld kan ook leiden tot meer financiële overvloed. Wanneer je je focus verlegt naar overvloed en mogelijkheden, zal je merken dat er meer financiële middelen beschikbaar komen. Dit komt omdat je je richt op positieve uitkomsten in plaats van je te richten op beperkingen en tekorten.

Tot slot kan het loslaten van krampachtigheid rond geld leiden tot meer innerlijke rust en voldoening. Door je te concentreren op wat je wel hebt in plaats van op wat je mist, zal je merken dat je meer tevreden en dankbaar bent voor wat je hebt. Dit zal je in staat stellen om meer te genieten van je leven en om je te richten op de dingen die er echt toe doen.

Kortom, het loslaten van krampachtigheid rond geld kan leiden tot meer ontspanning, vertrouwen, genieten, verbinding, financiële overvloed en innerlijke rust. Dit zijn allemaal belangrijke aspecten van een gelukkig en vervuld leven. Dus, als je merkt dat je vastzit in beperkende overtuigingen en gedragingen rond geld, weet dan dat er een andere manier van leven en denken mogelijk is. Door bewust te werken aan je money mindset kan je jezelf bevrijden van deze belemmeringen en een leven van financiële overvloed en vrijheid creëren.

Heb je ooit gedacht aan leren investeren? 

Leren investeren kan ervoor zorgen dat je stopt met krampachtig rond geld te reageren door je te helpen een meer ontspannen en positieve houding ten opzichte van geld te ontwikkelen. Wanneer je leert investeren, gaat het niet alleen om het verdienen van geld, maar ook om het begrijpen van de markten en het nemen van weloverwogen beslissingen. Dit kan je helpen om meer vertrouwen te hebben in je financiële vermogens en om je te richten op de kansen en mogelijkheden die er zijn.

Daarnaast kan leren investeren je helpen om je te concentreren op de lange termijn in plaats van op de korte termijn. Als je krampachtig rond geld bent, kan het zijn dat je je richt op directe behoeften en tekorten, en daardoor de lange termijn uit het oog verliest. Door te leren investeren en je te richten op langetermijndoelen, kan je jezelf helpen om meer te denken in termen van overvloed en mogelijkheden.

Ook kan leren investeren je helpen om een meer holistische kijk te krijgen op geld en financiën. In plaats van geld te zien als iets wat je moet verdienen en bewaken, kan je het gaan zien als een instrument om je doelen te bereiken en een vervuld leven te leiden. Dit kan je helpen om je krampachtigheid rond geld los te laten en meer te concentreren op wat echt belangrijk voor je is.

Tot slot kan leren investeren je helpen om meer te leren over jezelf en je relatie met geld. Door je bewust te worden van je beperkende overtuigingen en gedragingen rond geld, kan je deze identificeren en werken aan het loslaten ervan. Dit kan je helpen om meer inzicht te krijgen in jezelf en om te groeien op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en financiële vrijheid.

Kortom, leren investeren kan een krachtige manier zijn om je krampachtigheid rond geld te verminderen. Het kan je helpen om meer vertrouwen te hebben in je financiële vermogens, om je te richten op de lange termijn en om een meer holistische kijk te krijgen op geld en financiën. Door bewust te werken aan je money mindset en te leren investeren, kan je jezelf bevrijden van beperkende overtuigingen en gedragingen rond geld en een leven van financiële overvloed en vrijheid creëren. 

Hiermee kan ik je begeleiden in deze gratis training. Het helpt je de eerste stappen uit je blokkades zetten. 

Krampachtig rond geld? Nog 5 boekentips:

 1. “You Are a Badass at Making Money: Master the Mindset of Wealth” van Jen Sincero Dit boek biedt praktische tips en strategieën om je mindset rond geld te veranderen en meer financiële overvloed in je leven te creëren.

 2. The Psychology of Money van Morgan Housel Dit boek onderzoekt de psychologische factoren die ons financiële beslissingen beïnvloeden en biedt inzicht in hoe we ons geld beter kunnen beheren.

 3. “The Soul of Money: Transforming Your Relationship with Money and Life” van Lynne Twist Dit boek gaat over het creëren van een gezonde relatie met geld, waarbij geld wordt gezien als een middel om ons leven te verrijken en niet als een doel op zich.

 4. “The Millionaire Mind” van Thomas J. Stanley Dit boek onderzoekt de gewoonten en denkwijzen van self-made miljonairs en biedt inzicht in hoe we ons eigen financiële succes kunnen vergroten.

 5. The Simple Path to Wealth: Your Road Map to Financial Independence and a Rich, Free Life” van JL Collins Dit boek biedt een eenvoudige en praktische benadering van financiële onafhankelijkheid en helpt je om je geld effectiever te beheren en te investeren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven