Suzanne beukema: Een gesprek over schaduwkanten

In deze podcastaflevering:

Suzanne Beukema is een powervrouw die mij enorm inspireert. 15 jaar lang werkte ze mee
achter de schermen van succesvolle tv-programma’s, tot ze besloot om onderneemster te
worden. Nu werkt Suzanne Beukema vooral “met vrouwelijke ondernemers die groots
dromen”. Vrouwen die én een goede moeder willen zijn én alles uit hun relatie willen
halen én een 7-figure-business én het allerleukste leven willen.

'Jouw schaduwkant is een schreeuwend kind' zegt Suzanne Beukema

Suzanne Beukema werkt als mentor en coach vooral met schaduwkanten. De term werd beschreven door de Zwitserse psychiater Carl Jung. Simpel gezegd: schaduwkanten zijn al die delen in onszelf die we ontkennen of waarvoor we ons schamen. Het zijn de eigenschappen waarvan we, vaak in onze jeugd, geleerd hebben ‘dit is niet ok’. Denk maar aan egoïstisch, dom of arrogant zijn.

De problemen ontstaan wanneer we onze schaduwkanten niet erkennen. Want op dat moment gaan zij achter het stuur van je leven zitten en de show runnen. Suzanne: “Ik vergelijk zo een schaduwkant altijd met een schreeuwend kind in de supermarkt. Hoe meer je je schaamt voor dat kind, hoe meer je het probeert te negeren, hoe hysterischer het kind zal worden. En dat is net zo met schaduwkanten. Hoe meer we ze ontkennen en weg stoppen, voor hoe meer problemen ze zorgen.” Wat is dan de oplossing? “Als we dat schreeuwende kind even aankijken en ernaar luisteren dan is de crisis vaak snel voorbij. Dat is net zo bij je schaduwkanten.”

Kim De Graeve - Live dag een duidelijke visie brengt je naar succes en financiële vrijheid

If you don’t own your shadows, they will own you. Als je je schaduwkanten niet erkent en niet durft aankijken dan gaan zij de show runnen.

Suzanne Beukenma

Volgens Suzanne Beukema begint het met beseffen dat eigenschappen niet goed of slecht zijn en dat we ze allemaal mogen omarmen. “We zijn het allemaal. We zijn donker én licht, we zijn lief én soms heel gemeen, we zijn soms zelfzeker én soms heel onzeker, we zijn soms avontuurlijk én soms willen we alleen maar netflixen met een pot Ben & Jerry’s.”

Je schaduwkanten ontdekken volgens Suzanne beukema

Hoe kan je ontdekken welke delen van jezelf je hebt weg gestopt? “Als je iemand ontmoet heb je vaak direct een oordeel klaar. De eigenschappen waar jij je aan stoort zijn vaak schaduwkanten bij jou. Let er dus eens op waardoor jij wordt getriggerd bij andere mensen.” Een tweede methode is om eens te noteren hoe jij wil overkomen bij anderen. “Slim, succesvol, expert, integer, …  Wat komt er als eerste bij je op? Je grootste schaduwkant is vaak het tegenovergestelde.”, zegt Suzanne. “Zeg je bijvoorbeeld ‘ik wil altijd veel waarde geven aan mijn klanten’, dan is je schaduwkant ‘ik ben waardeloos’”.

Het goede nieuws is dat je schaduwkant het allergrootste goud is. Het is vaak hetgeen jij nodig hebt om de doorbraak te krijgen in je business, omarm het dus. Suzanne Beukema: “Schrijf hem op een post-it waar je hem altijd kan zien, en zeg hem luidop. Hoe meer je hem omarmt, hoe minder dat die schaduwkant zal opduiken als je er echt niet op zit te wachten.”

In je schaduwkant ligt vaak je allergrootste goud. Door hem te omarmen krijg je alles wat je nodig hebt om next-level te gaan.

Suzanne Beukema maakt nog een mooie vergelijking:

De schaduwkant is als een bal die je onder water houdt, het kost heel veel energie

En op een bepaald moment kan je het toch niet tegen houden. Denk maar aan ‘ik ben dom’, je wil die onder water houden, enkel slimme dingen in de wereld zetten. Maar wanneer je claimt ‘ik ben soms dom’ dan krijgt het minder lading. Je erkent dat je af en toe dom bent. Het ene is niet beter dan het andere, je bent én slim én dom. Het is het geheel dat ervoor zorgt dat je volledig de vrouw wordt die je altijd al moest zijn. Claim die schaduwkanten zodat ze geen grip meer hebben op jou.

Affirmaties zijn onze lichte schaduwkanten

Ik zet zelf sterk in op affirmaties, waarbij we claimen wat we graag willen. Suzanne vertelt dat de twee elkaar eigenlijk mooi aanvullen: “We hebben licht en donkere schaduwkanten. Lichte schaduwkanten zijn dingen die we graag willen zijn, maar ook moeilijk vinden om te claimen, zoals bijvoorbeeld ‘succesvol zijn’. Het zijn 2 kanten van dezelfde medaille en je mag ze beiden claimen. Affirmaties over lichte schaduwkanten zijn heel krachtig, maar vaak zijn we bang om ook het donkere stuk te affirmeren. Ik geloof dat die donkere kanten juist minder energie krijgen door het uit te spreken: ‘ik mag ook dom zijn’, ‘ik mag ook onsuccesvol zijn’. Daar ligt het goud, het is een én-én-verhaal: je affirmeert het licht, de goede dingen, en je affirmeert de donkere dingen.”

 

Suzanne beukema en kim de graeve over schaduwkanten in je bedrijf

Suzanne Beukema Unshakable, het event met de schrijffout.

Een tijdje geleden inspireerde Suzanne Beukema me enorm toen ze op het event van Veronique Prins het podium pakte om te vertellen hoe ze haar perfectionistische schaduwkant had getackeld. “Ik wou m’n event lanceren, maar het anders aanpakken. Ik kan echt heel  erg perfectionistisch kan zijn, want mijn schaduwkant is ‘onprofessioneel overkomen’. Dus ik besloot om geen grote salespagina te doen, maar een eenvoudige checkout pagina. Na de lancering werden direct kaartjes gekocht, dus ik dacht wow ik heb m’n perfectionist nog nooit zo getackeld als nu.

Tot ik een appje kreeg van Veronique Prins: 

‘Suus, je hebt unshakable verkeerd geschreven’. Als kind ben ik altijd streng aangepakt op het maken van spelfouten en nu had ik gewoon de naam van m’n event verkeerd geschreven. Ik heb het toen gedeeld op m’n stories en 100% van de mensen zei, laat het lekker zo. En dat doe ik gewoon. Een jaar geleden zou ik dit nooit gedaan hebben, ik zou toen echt huilend in een hoekje gaan liggen zijn omdat ik het zo gênant zou vinden. Maar nu kon ik er om lachen, het luchtig oppakken, en hierdoor wordt het nog krachtiger. Want ik kan wel zeggen dat perfectionisme mijn schaduwkant is en zeggen dat we dat moeten loslaten, maar als ik dan overal perfect sta te wezen op m’n perfect geregelde event dan is dat zo fake. Tonen dat ik fouten maak en hoe ik hiermee omga, dat is inspirerend. We willen het allemaal goed dan, en dat is ok, maar juist door de fouten die we maken, en door te tonen hoe we daarmee omgaan zijn we veel krachtiger.”

Kim De Graeve en suzanne beukenma schaduwkanten

Vrouwelijk leiderschap is tonen dat we fouten maken en hoe we daar mee omgaan. Op zo momenten laten we zien uit welk hout we gesneden zijn en dat is veel inspirerender dan perfect zijn!

Onsuccesvol en dom zijn, omarmen

Naast perfectionisme is ook onsuccesvol zijn een schaduwkant van Suzanne Beukema. “Ik zat op een gegeven moment in de categorie van ‘meest succesvolle ondernemers’ in Nederland en daardoor voelde ik een enorme druk. Ik had het gevoel dat alles wat ik deed succesvol moest zijn. Daardoor bleef ik maar verder gaan met mijn bestaande programma ‘Feminine Leadership Academy’ terwijl ik eigenlijk iets ander wou. Ik durfde dus niet meer spelen en experimenteren omdat ik constant wou bewijzen aan iedereen dat ik succesvol was. Toen ik eindelijk de shift maakte heb ik die schaduwkant ‘ik kan ook onsuccesvol zijn’ helemaal omarmd. Dat zorgde ervoor dat ik mijn nieuwe event op een andere manier heb georganiseerd waardoor het een succes was. Door die schaduwkant te claimen gaf ik mezelf de ruimte om nieuwe dingen uit te proberen, en dat zorgde voor magic!”

In elke schaduw zit goud. De gift in ‘onsuccesvol zijn’ is dat je jezelf toestaat om fouten te mogen maken en te mogen experimenteren.

Een schaduwkant van mij is ‘ik ben dom’!

Volgens Suzanne Beukema iets waar bijna alle vrouwen mee te maken krijgen. “Er wordt altijd zo veel nadruk gelegd op slim moeten zijn, dat die schaduwkant ‘ik ben dom’ in ons allemaal sterk aanwezig is.” We komen tot de conclusie dat we veel meer lef zouden hebben als we die schaduwkant zouden claimen. Suzanne: “Als je die schaduwkant onderdrukt, dan durf je niet naar buiten komen met de dingen die je wil doen, omdat je bang bent om dom over te komen. Dus omarm het en wees bereid om als ondernemer op je bek te gaan. Kijk wat het je oplevert: als ik niet die fout in de titel van mijn event had gemaakt, dan had Veronique Prins me geen shout-out op haar event gegeven en had ik niet nog meer mensen kunnen inspireren en kunnen aantrekken naar mijn event.”

Kim De Graeve en suzanne beukenma schaduwkanten

Schaduwkanten zijn onze grootste saboteurs

Voor Suzanne Beukema is het duidelijk: als je je schaduwkanten niet tackelt dan kan je niet groeien. “Er zijn strategische mentoren, zoals jij Kim, die praktisch kijken: hoe geraak je van A naar B. Maar zelfs de beste strategische coach kan niets met je aanvangen als je schaduwkanten in de weg zitten. Je kan denken ‘ik wil miljoenen omzet draaien’, maar als je van thuis uit hebt meegekregen ‘doe maar gewoon’ en dit niet aanpakt, dan ga je er nooit geraken.” 

Dit is waar Suzanne Beukema op werkt.

“Ik richt mij vooral op: wie je moet zijn? In welke vrouw moet je stappen om de zaken die je wil mogelijk te maken? En het opruimen van die schaduwkanten en kritische stemmetjes is daarbij essentieel. Als je bijvoorbeeld altijd hebt gehoord ‘je moet hard werken voor je geld’ en ‘geld groeit niet aan de bomen’, dan kan je schaduwkant zijn ‘ik ben lui’ en ‘ik ben verwend’. Dat zal je eerst moeten aanpakken voordat je verder kan groeien. Eigenlijk zijn al onze twijfels en problemen terug te brengen naar onze schaduwkanten.”

Altijd een work in progress volgens Suzanne Beukema

Ik hoor vaak dat mensen denken dat je op een bepaald punt in je onderneming zo gegroeid bent je niet meer onzeker bent. Zelf heb ik het gevoel dat, doordat de draagkracht groter wordt, je juist onzekerder kunt zijn. Suzanne beaamt dat “Ik ben echt dagelijks nog onzeker, maar de onzekerheid verschuift als het ware. In het begin ben je onzeker over waar het geld vandaan gaat komen, daarna misschien over je succes.” De angsten die je overwonnen hebt maken plaats voor nieuwe angsten.

Suzanne is overduidelijk: je bent nooit klaar met je schaduwkanten:

“Ik haat het altijd als mensen zeggen dat ze ‘er’ zijn. Ik ga dat nooit zeggen, want ik geloof niet dat we er ooit zijn, het is altijd een work in progress. De reden waarom ik zo goed met schaduwkanten kan werken is omdat ik er zelf veel heb waar ik nog altijd mee geconfronteerd wordt.”

Gelijkaardige posts: 

Suzanne Beukema is een high level mentor die zich voornamelijk focust op schaduwkanten. Ze staat gekend voor haar quotes als ‘Zorg dat je seks wilt hebben met je aanbod’ en ‘If you don’t won your shadows they will own you’

Ja absoluut. Je kan hem terugvinden via deze link: https://desuuspodcast.fireside.fm/69

Ja die heeft ze, hij noemt de Shadow Podcast. Je kan hem vinden onder deze link: https://desuuspodcast.fireside.fm/episodes

Ja! Kim deed verschillende programma’s van Suzanne Beukema en vindt werken met haar geweldig. 

Dit is één van de meest gezochte Google Searches! En daar moest ik om lachen. Ik zocht het voor je op: In 2018 was ze 38 jaar. Ik laat aan jou de rekensom over. Haha! 

Kim De Graeve en suzanne beukenma schaduwkanten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven