Imposter syndrome tips

Hoe ga je om met het overweldigende gevoel van imposter syndrome

Imposter syndrome tips #1: Hoe ga ik om met overwhelm & imposter syndrome

Als je jezelf een bedrieger voelt dan zie je alles wat anderen doen terwijl jij nog niet op dat punt bent. Je bevriest: 

Ik probeer persoonlijk héél erg naar mezelf te kijken en te luisteren naar mijn eigen energie & flow (ik vertel daar meer over in deze blog).

Daarnaast weet ik zeker dat ik ondanks ik tevreden ben van mijn verkoop, dat ik zeker nog veel meer kan verkopen. Als ik beter mijn best zou doen of tijd zou maken om mijn projecten eindelijk af te werken. En zo kan ik altijd iets bedenken waar ik “beter” in zou kunnen zijn, of “beter” mijn best voor zou kunnen doen.¬†

Maar het is ook goed (en zelfs veel beter) zoals het nu is voor me, want je moet nog steeds uitkijken voor je balans in je leven.
Ik ben ongelofelijke fan van intu√Įtief ondernemen, als ik nu niet in de flow zit en ik heb er nu geen zin in of ik heb er de energie niet voor, dan doe ik het nu niet.¬†

Het komt wel, op mijn tijd. Ook al heb ik honderden ide√ęen.
Het is oké om geld mis te lopen, je kan niet overal aanwezig zijn, geef jezelf die rust.

Imposter syndrome tips #2 Je hoeft niet perfect te zijn

Als je imposter syndrome hebt dan heb je het gevoel dat het allemaal teveel is en je begint te verstijven.

Op dat moment is het best om toch even naar jezelf te kijken: Wat heb jij allemaal al verwezenlijkt en wat kan jij nu allemaal al  ongelofelijk goed? 

Zodra ik zelf het gevoel krijg dat ik ga verstijven dan kijk ik naar mijn successen: wat heb ik gedaan dit jaar waar ik trots op mag zijn. Want er kan altijd iets beter en perfecter, durf ademhalen, je hoeft niet perfect te zijn. 

Imposter syndrome tips #3: Eén ding vandaag!

Je hoeft maar één ding te doen vandaag. Niets meer! Raak niet overweldigd en bevroren omdat je niet weet waar je moet starten. Waar is het éne ding dat je dichter brengt bij je doel. Dat één ding is gigantisch! En het helpt je minstens één stap dichter bij de onderneming die jij wilt runnen. 

Dit werkt ook i.v.m. productiviteit, dit vertel ik v.b. in de Podcast (Abonneer je zeker ook gratis op Google podcasts, Apple podcasts of Spotify want er komt maandelijks een nieuwe aflevering over deze onderwerpen)  

Imposter syndrome tips #4: Wanneer jij je zo voelt dan doen anderen dat ook

Beseffen dat iedereen zich zo soms voelt. Dat dit gevoel enkel en alleen maar een gevoel is en dat alle mensen op de wereld datzelfde op een bepaald moment van hun leven voelen, dat vind ik een heel erg geruststellende gedachte.  

Ik weet dat je wanneer je kijkt op social media het lijkt alsof iedereen het goed voor elkaar heeft, maar dat is helemaal niet.
Mijn idee daarrond? Even lekker unpluggen, enkele uren of dagen geen social media en perfecte plaatjes en connecteren met mensen die door hetzelfde gevoel heengaan als ik. 

Weetje: Dr. Pauline Clance, de auteur van het artikel waar er het eerst werd gesproken over “imposter syndrome” betreurt dat ze het gegeven omschreef als imposter syndrome. Ze zei: “als ik alles opnieuw zou kunnen doen zou ik het imposter experience noemen, het is nl. geen syndroom of een complexe mentale ziekte. Het is iets wat bijna iedereen ter wereld ervaart op een bepaald punt in het leven.¬†

Een interessant boek: Brag better 

Imposter syndrome tips #5: Done is better than perfect

Als je iets nieuws wil leren, verlies jezelf dan niet in details. Probeer zo snel mogelijk een werkend product af te hebben, later kan je dan nog steeds aanpassingen doen, maar het is gewoon leuk dat je al resultaat ziet. 

Dat werkt voor mij héél goed. Dat is vb. één van de redenen waarom ik werk met updates in mijn workshops: ik werk iets af en dan evalueer ik gedurende het jaar of er nog iets beter kan, enquêtes maar ook a.d.h.v. wat ik heb bijgeleerd. Op basis daarvan maak ik nodige updates en zo wordt mijn programma steeds beter. Zo niet zou ik mezelf sowieso verliezen in mijn overwhelm en zou er waarschijnlijk nooit iets van in huis komen. 

Je kan dan geleidelijk je prijs mee laten stijgen, werkt voor mij heel goed.

imposter syndrome tips cursus online workshop passief inkomen meer verdienen niche ideale klant workshop online vrijheid ondernemen ondernemer overweldigd 1

Imposter syndrome #6: Focus op lange termijn 

Waar ik het heel moeilijk mee heb op dit moment is het vinden van mijn stijl als coach/mentor, ik weet heel goed hoe ik fotograaf moet zijn, dat is voor mij al jaren een safe zone! Maar ik vond het erg moeilijk om mijn stem in het coachen, motiveren en lesgeven te vinden, vooral omdat dit niet meer ging over fotografie. Ik coach over vrijheid binnen je onderneming en geld verdienen, hoe je passief geld voor jou laat werken en jij daarin kan doen wat je wilt. Een serieus ander doelpubliek ineens toch? 

Wat ik nu vooral doe is experimenteren, dingen proberen en evalueren, wil dat zeggen dat iedereen mij elk moment van de dag geweldig zal vinden? Waarschijnlijk niet. Maar ik werk wel naar beter en Ik probeer het elke dag een beetje beter te doen waardoor mensen me op langere termijn meer gaan vertrouwen en ik hen beter kan bedienen.
Sommige volgers zullen me sowieso unfollowen, maar ik werk aan mijn lange termijn visie en dat kan alleen maar met trial & error ūüėČ

Imposter sundrome #7: Erken je overwhelm

Ik ben overwhelmed! Zeg het luidop! Ik ben overwhelmed! 

Laat het niet te ver komen en maak jezelf bewust van je mindset op dat moment, waardoor je daar ook veel makkelijker op kan reageren, overwhelm los je niet op in 1 minuut maar door jezelf bewust te zijn wat ‚Äúdit gevoel nu is dat je voelt‚ÄĚ. Kom je al een heel eind verder.

Overwhelm is sowieso iets waar ik dikwijls mee te maken heb, ik wil het erg goed doen en voel me regelmatig eens een imposter. Maar voor mij werken deze 7 tips enorm goed.

imposter syndrome tips cursus online workshop passief inkomen meer verdienen niche ideale klant workshop online vrijheid ondernemen ondernemer overweldigd 1

Leuk weetje 

Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen die een hoger intellect hebben ook vaker last hebben van imposter syndrome. 

Ik vond de podcast: De psychologie van succes een mooie aanvulling op mijn blogpost, deze staat vast in mijn podcastlijst. Dus een absolute aanrader. 

Je stem vinden binnen je zelfzekerheid

Ik spreek op regelmatige basis voor een groot publiek en ik bleek het moeilijk te vinden om in mijn zelfzekerheid te blijven staan, waardoor het soms even tijd nodig had om mensen te overtuigen van mijn expertise. Daar had ik het heel moeilijk mee, want ik weet dat ik de expertise bezit. 

Daarom heb ik me hierin laten coachen bij Elizabeth Van Den Bergh. Haar expertise is niet specifiek voor mensen die op podium spreken enz. Maar wel voor vrouwen die sterk in hun schoenen willen staan bij het verkopen van hun product of dienst. Je kan haar programma hier vinden en het opent één à twee keer per jaar.  Wanneer je inschrijft via mij dan krijg je 20% korting op het programma. 

Meer blogposts

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven