#243 Ik wil investeren (maar mijn partner niet)

Niet iedereen deelt dezelfde passie voor investeren in een relatie. Sterker nog, het is één van de meest voorkomende zaken die ik tegenkom bij m’n klanten is dat ze wel willen investeren, maar hun partner niet. Dit kan soms tot strubbelingen leiden. In dit artikel ontdek je hoe je als team kunt samenwerken, zelfs als jullie investeringsdoelen aanvankelijk verschillen. 

Investeren is iets wat ik graag wil doen, maar mijn partner staat niet open voor de mogelijkheid. Misschien klinkt het bekend in de oren. Het is namelijk een vraag die ik heel vraag krijg. Hierbij vormen zich twee scenario’s die we in deze blog post bespreken.

  1. Als we een gezamenlijke rekening hebben, voel ik me belemmerd om te investeren als mijn partner niet meedoet of bezorgd is. 
  2. Als we echter aparte spaarrekeningen hebben, heb ik de steun van mijn partner nodig, omdat ik het anders niet aandurf. Ik wil graag dat mijn partner aan boord is voor deze beslissing.

Investeren vanuit een gedeelde rekening

Laten we beginnen met de eerste stap: de gedeelde rekening. Als je een diepe wens hebt om te investeren en vrijheid op te bouwen, en je hebt duidelijke stappen voor ogen, kan het ontmoedigend zijn als je partner het gevoel heeft achter te blijven. Het is essentieel om in dit stadium even een stap terug te nemen en jezelf uit die frustrerende rol te halen, als je die voelt.

Communiceren is niet overtuigen!

Het is belangrijk om te begrijpen dat je partner een ander leerproces heeft, andere vragen stelt en een andere denkwijze heeft. Als je al inziet dat jullie een verschillende visie hebben, dan is het cruciaal om hierover te communiceren. Open en eerlijke gesprekken zijn de sleutel tot het begrijpen van elkaars perspectieven en het vinden van een gemeenschappelijke weg naar investeren.

Onlangs ontving ik een e-mail waarin iemand deelde: “Telkens als ik over geld begin, wordt mijn man chagrijnig, dus vermijd ik dat gesprek liever.” In zo’n situatie is het van belang om je aanpak aan te passen. Het is begrijpelijk dat je misschien geneigd bent om krachtig je overtuigingen te uiten en die persoon te proberen overtuigen. Maar dat kan onplezierig aanvoelen voor de ander, want niemand wil het gevoel hebben dat hij of zij als de angsthaas wordt beschouwd of als degene die achterblijft.

Een oprecht luisterend perspectief

In dit geval gaat het niet meer alleen om investeren; het gaat ook over triggers en onbesproken zaken. Als je constant blijft aandringen, zal de andere persoon zich steeds meer terugtrekken, en dat is niet wat je wilt bereiken. 

Wat wel effectief kan zijn, is veel vragen stellen, zoals “Hoe zie jij dit?” en “Wat betekent dat voor jou?” Dit doe je vanuit een oprecht luisterend perspectief, in plaats van te proberen te overtuigen. In de meeste gevallen zul je ontdekken dat jullie uiteindelijk dezelfde doelen delen, maar andere vragen en zorgen hebben.

Wat zijn de angsten en verlangens?

Een ander voorbeeld dat ik wil delen, gaat over een klant die graag wilde investeren in mijn groepsprogramma Freedom Unstoppable. Ze was er helemaal voor, maar haar man was niet overtuigd. Ik stelde voor om samen te zitten en te luisteren naar de zorgen van haar man. Hij stelde een reeks zeer specifieke vragen, vooral met betrekking tot het gedeelde spaargeld. 

Freedom Unstoppable

Na ons openhartige gesprek voelde hij zich comfortabeler bij het idee dat zijn vrouw deze investering zou doen. Zo kon zij ook beter een weloverwogen keuze maken met haar eigen perspectief in gedachten. In dit geval fungeerde ik als bemiddelaar omdat ik sterk geloofde dat het probleem daar lag.

Waar ligt de twijfel?

Bij twijfels over mijn investeringscursus: Money Unlimited, is het essentieel om dieper in te gaan op vragen, verlangens en overtuigingen, zowel positief als negatief. Als de antwoorden niet meteen duidelijk zijn, kun je altijd naar mij teruggrijpen. In dit geval is het van groot belang om echt te luisteren naar je partner. Het is cruciaal om te begrijpen waar hun angsten en verlangens liggen en waarom ze bepaalde twijfels hebben.

Verschil in visie bij investeren

Wat als je partner echt niet geïnteresseerd is in investeren en andere verlangens heeft? Dat is volkomen begrijpelijk, en er is niets mis mee. De vraag die je jezelf echter moet stellen, is waarom je jouw visie volledig afhankelijk maakt van iemand anders. Je hebt altijd de mogelijkheid om een deel van je eigen investering te overwegen. Bijvoorbeeld, je kunt een bepaald bedrag investeren dat je, zodra je het hebt terugverdiend, weer netjes in het gezamenlijke potje kunt stoppen. 

Een andere optie is om af te spreken dat je extra inkomsten genereert om dat bedrag of een deel ervan voor jezelf opzij te zetten.

#243 Ik wil investeren (maar mijn partner niet) - Kim De Graeve Financieel strateeg

Accepteer ieders perspectief

Binnen mijn eigen familie zijn er nog steeds leden die verschillende meningen hebben over mijn openheid over geld. Ze zijn het niet altijd eens met mijn benadering. Wat ik echter merk, is dat hoe meer ik innerlijke rust ervaar en de ruimte neem om hen uit te leggen wat ik doe, hoe meer begrip en acceptatie ik van hen ervaar. Het is interessant hoe dit juist is wat ze eigenlijk altijd al wilden, maar zichzelf niet toestonden. Het is belangrijk om geen verwachtingen te koesteren over wat hun eigen financiële reis zal zijn. Iedereen heeft zijn eigen pad en perspectief als het om geld gaat. Dat is ook gewoon prima.

schaalbaar inkomen kim de graeve

Onvervuld verlangen

Het is van cruciaal belang dat je jezelf niet de eerste stap ontzegt wanneer je een diepgeworteld verlangen voelt. Kijk naar wat je wel kunt doen, want anders loop je het risico om na verloop van tijd wrok te koesteren jegens je partner. Als je toegeeft op een verlangen, een droom, of zelfs een vaardigheid, dan overschrijd je je eigen grenzen. Dit gebeurt niet door je partner, maar door jezelf. 

Het is dus jouw verantwoordelijkheid en jouw keuze. Intern creëer je frustratie omdat je jezelf wegcijfert. Daarom is het essentieel om te beginnen met het stellen van grenzen. Dit is overigens een wezenlijk onderdeel van het bereiken van financiële vrijheid. Hoe goed je in staat bent om je grenzen te bepalen, weerspiegelt zich in hoeverre je je verlangens kunt omarmen en ‘nee’ kunt zeggen tegen zaken die geen prioriteit hebben.

Jouw leven, jouw groei

Laten we als voorbeeld nemen dat je graag een cursus Spaans wilt volgen, net zoals ik dat wil. Maar je partner ziet er het nut niet van in omdat je niet vaak naar Spaanstalige landen op vakantie gaat. Waarom zou je in vredesnaam geen Spaans leren omdat je partner er geen waarde aan hecht? Dit komt op hetzelfde neer als de kwestie van geld. Het is jouw leven en jouw groei, en je zou je niet moeten laten beperken door de opvattingen van anderen.

Kim De Graeve - Live dag een duidelijke visie brengt je naar succes en financiële vrijheid

Leren over geld stelt je in staat om meer geld te verdienen, terwijl het leren van Spaans je de vaardigheid geeft om de taal te spreken. Beide cursussen kunnen echter zonde van je tijd en geld zijn als je er geen serieuze inzet voor toont, maar dit heb je grotendeels zelf in de hand. Velen beginnen met investeren zonder enige voorkennis, wat kan leiden tot financiële valkuilen. 

Investeren is je emoties leren beheersen

In de wereld van investeren denken mensen vaak dat de uitdaging ligt in het begrijpen van technische aspecten en het uitvoeren van grondig onderzoek. In werkelijkheid schuilt 80% van de uitdaging in het beheersen van je emoties, dat is waar het allemaal begint. Dit is tevens waar het grootste struikelblok voor velen zich bevindt.

Investeren vanuit een gedeelde rekening

Laten we nu eens kijken naar scenario 2: je hebt een aparte financiële pot, maar je wilt nog steeds de steun van je partner. Hier is een voorbeeld dat kan helpen verduidelijken. Stel dat je graag wilt stoppen met alcohol drinken, maar je voelt dat je partner ook moet stoppen omdat je anders niet in staat bent om te stoppen. Dit lijkt mij niet helemaal logisch.

Mijn man drinkt al 5 jaar geen druppel alcohol meer, terwijl ik af en toe nog wel een drankje neem. Als mijn man mij zou dwingen om te stoppen met drinken omdat hij dat in zijn eentje niet kan, zou dat naar mijn mening niet eerlijk zijn. Dat is niet het soort relatie dat ik wil hebben.

loopbaanbegeleiding Manu strubbe kim de graeve freedom unlocked

Leiderschap

Leiderschap over je eigen keuzes moet je zelf opnemen, en daar heeft je partner niet per se inspraak in. Sterker nog, het is bewonderenswaardig als je leiderschap kunt tonen zonder altijd afhankelijk te zijn van je partner op dat gebied.

Uiteindelijk is er nog nooit iemand gestorven van het feit dat er geld is weggenomen uit een rekening die er toch maar ongebruikt bijstaat. Het is gewoon belangrijk om duidelijke afspraken te maken over het tijdsbestek waarin je het geld zult terugbetalen.

Mijn boek als leidraad

Laten we vooral focussen op wat we al kunnen bereiken, op wat mogelijk is. Als je dieper wilt graven en meer wilt ontdekken, aarzel dan niet om mijn boek te kopen. Het behandelt de kunst van grenzen stellen en investeren, en hoe je actief leiderschap kunt nemen in jouw leven. 

Vermijden van uitstelgedrag

Ik heb in slechts twee jaar financiële vrijheid bereikt en leid nu een leven waarin ik niet meer hoef te werken voor geld. Ik reis de wereld rond, en doe alleen nog wat ik graag doe. Dit is mogelijk door het leven voor mij te laten werken in plaats van omgekeerd. Ik benut mijn volledige potentieel en moedig anderen aan om hetzelfde te doen. De boodschap is om niet tevreden te zijn met middelmatigheid, maar in plaats daarvan overvloedige energie te benutten om te transformeren. 

Tijd wordt niet als een beperking gezien, maar eerder als iets dat voldoende beschikbaar is, mits men de juiste keuzes maakt. De nadruk ligt op het leven in overeenstemming met je levensmissie en het vermijden van uitstelgedrag bij het nastreven van doelen en dromen, evenals het doelgericht beheren van tijd en energie.

Freedom Unlocked Boek

Mijn boek is de sleutel tot het ontgrendelen van je volledige potentieel en het bereiken van financiële vrijheid. Duik in deze bron van waardevolle inzichten en begin vandaag nog aan jouw reis naar een betere financiële toekomst.

#243 Ik wil investeren (maar mijn partner niet) - Kim De Graeve Financieel strateeg

5 boekentips rond investeren

Waar je geld in investeren?

Veelgestelde vragen

Je hebt volledige controle over je beleggingsbeslissingen en kunt je eigen financiële doelen nastreven.

Je draagt alle financiële lasten en loopt het risico financieel geïsoleerd te raken als je relatie verandert.

Het is mogelijk om individueel te investeren, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en rekening te houden met je financiële doelen.

Dit hangt af van je doelen, risicobereidheid en financiële situatie. Aandelen, obligaties, vastgoed en ETF’s zijn enkele opties om te overwegen. Ik heb er een cursus Money Unlocked over gemaakt. 

Diversifieer je beleggingsportefeuille en overweeg advies in te winnen van een financieel adviseur.

Overweeg om aparte bankrekeningen en beleggingsrekeningen te openen om je financiën gescheiden te houden.

Probeer open en eerlijke gesprekken te voeren over jullie financiële doelen en de voordelen van investeren. Misschien kan een financieel adviseur helpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven