Hoe investeer je exponentieel?

Zelfs als je amper budget hebt.

De afleveringen worden intuïtief opgenomen en er zit om die reden geen consistentie in, wil je graag op de hoogte blijven van nieuwe afleveringen? Dan abonneer je je via Spotify, Apple Podcast, Google PodcastsOok via het Youtube kanaal kan je de video’s van de plantrekkers volgen. 

Geld, ik kan je niet uitstaan!

Toen ik geen geld had vond ik geld vreselijk! En mensen met geld vond ik nog erger. Alles ging zo makkelijk voor hen en ze hadden er ook vast niet zelf voor moeten werken. Ik was amper 23 en zag vrienden rond mij dure huizen kopen. “vast en zeker dankzij mama en papa.” Dacht ik. (Niet dat ik dit verwachtte van mijn ouders, voor de duidelijkheid)

Wie kan dat nu op die leeftijd? 

Het stoorde me niet dat als ik dit ook zou willen dat ik ervoor zou moeten werken, nee. Ik werkte graag. En nog steeds. Het stoorde me dat ik ergens geloofde dat ik het nooit zou kunnen zonder die hulp. Ik kon amper de borg van een huurhuis betalen in die periode. Hoe zou ik in godsnaam de notariskosten en registratierechten van een huis kunnen betalen. 

En ik liet het los

Hoe investeer je met amper 1000€ op je rekening?

Héél veel sparen deed ik niet die tijd, want als je geen doel hebt dan is het moeilijk om voor iets te sparen. Met als gevolg (weet ik nu) dat er ook niet gewerkt werd aan een toekomstbeeld waarvan ik droomde. 

Tot ik op facebook scrolde en zag dat vrienden van ons hun woning verkochten, voor minder dan 200K. En ik voelde en hoorde een stem, zo krachtig roepen in mij: “Kim, je moet dit nu doen. Over een paar jaar vind je geen huizen meer van 200k”.

investeren investeer je geld exponentieel ondernemen kim de graeve freedom unlocked 6

Wie zoekt die vindt

Maar ik had amper 1000 euro op m’n spaarrekening. Hoe zou ik dat in godsnaam kunnen doen? Los van het feit dat ik die periode heel rationeel was en sceptisch tegenover alles wat te maken had met dromen: Wist ik wel al één ding. Eén ding dat me nooit eerder in de steek had gelaten. De wetenschap dat er geen limieten zijn als je echt iets wilt met heel je hart. En dat als je zoekt, je altijd vindt. 

Investeer je? Dan moet je vaker loslaten dan bijnemen.

Dus ik ging zoeken, ik ging Googlen, ging praten met mensen. Maakte afspraken in banken, woningfondsen enz. 

We zouden zo’n 20K registratiekosten hoeven te betalen en we hadden 6 maand tijd om dit bij elkaar te sparen; ON-MO-GE-LIJK! Toch?

 Maar ik geloofde erin. Ik kreeg 5k van m’n moeder en 5k te leen van m’n schoonmoeder. 

10K, was niet onoverkomelijk. Toch?

We verkochten alle spullen die iets van waarde hadden en op basis daarvan kochten we onze woning. Want spullen kan je altijd opnieuw kopen.

Investeer je? - Dat is geen kost.

Het was de beste investering die we ooit hebben gedaan. En pas op, het was verdomd lastig. Want ons loon samen was zo’n 2450 euro die tijd. Ik bleef thuis voor de kinderen, want 2x crèche betalen kostte ons wanneer ik zou werken. Dan als ik thuis bleef met een premie. Onze hypotheek was 1000 euro per maand, dus daar bleef nog zo’n 1450 euro van over, waarvan we m’n schoonmoeder terugbetaalden en al onze vaste kosten vanaf gingen. 

Survival Modus was dat. Maar het was goed, want ik wist dat we eigenlijk geen 1000 euro betaalden per maand. Maar 1000 euro spaarde! 

Investeren in skills

Dat jaar wilde terug meer doen voor mezelf na al die jaren thuis met de kinderen. 

En besloot om mijn bedrijfsbeheer te behalen. Iets wat toen verplicht was om te volgen voor je startte als ondernemer en ik tot op vandaag nog steeds niet begrijp dat dit werd afgeschaft. De dingen die ik daar heb geleerd vind ik essentieel voor startende ondernemers en is volgens mij ook de reden waarom veel ondernemers geen fluit weten van hoe ze met geld moeten omgaan. 

Ik kon fotograferen, en ik wilde wel graag fotograferen. Maar eigenlijk wilde ik nog liever starten met een online webshop met kinderkleding. Ik had alles klaar, de merken waarmee ik wilde werken, enz. 

Maar al snel bleek duidelijk dat je dan stock zou moeten bijhouden en al dat soort dingen. En tijdens (en dankzij) die opleiding bedrijfsbeheer besefte ik dat ik dit nooit graag zou doen. Zelfkennis is zo ontzettend belangrijk ik dat proces. Stock? Tellen? Dingen bijhouden? Vergeet dat maar! 

Fotografie was gemakkelijk, voor fotografie had je geen stock nodig. Je hoefde enkel rekening te houden met je uren en je investeringen. Tadaaa! 

Investeer in skills, tools en super skills

Oké! Fotograaf worden it is. En zo werd het beslist. 

Mijn superskill was niet fotografie (dat is het trouwens voor niemand, fotografie is het tool dat je gebruikt om je skill in te zetten), mijn superskill was strategie. 

En dat was toen al duidelijk, ik wilde wel graag fotograaf worden (ik had er ook al jaren van gedroomd)! Dat was prima! Maar iets anders was ook goed geweest! Zolang het maar simpel was en iets was wat ik leuk vond. 

Die strategie vertelde me dat ik mijn passies zou kunnen combineren. En dat ik alles zou laten groeien. 

freedom unlocked plantrekkers podcast

Strategische ontwikkeling: Investeren en optimaliseren

Het bleek ook al snel dat ik gepassioneerd raakte in het optimaliseren en testen van manieren om klanten aan me te binden. En daar was ik een kei in. Mijn eerste jaar bediende ik misschien 500 of meer klanten. Ik doorzag alles, ik begreep wanneer ik iets fout deed en hoe ik het zou optimaliseren. En dat was het enige wat ik deed. Kijken wat ik fout deed en wat ik eruit kon leren. Elke keer opnieuw. Zowel op basis van m’n fotografie als bij m’n onderneming. 

En dat zorgde ervoor dat ik dat jaar zo hard groeide dat ons huis al snel te klein bleek. Zowel voor onze groeiende kinderen als voor mijn groeiende zaak. 

En ja, ondertussen had ik wel geld. Want ik verdiende meer dan wat ik uitgaf. En kon terug op zoek naar iets om in te investeren. 

Dus we gingen op zoek naar iets groters. 

Gaandeweg leren, dubbel investeren

Het ding was dat ik ondertussen had geleerd hoe ik mezelf moest verkopen. En ik was er nog eens verdomd goed in. En ik kon ondertussen echt goed fotograferen. 

De perfecte combinatie om je huis te verkopen, toch? 

Ik trok mooie foto’s en zette ons gezellige, mooie huis op facebook, lang voor de gekke algoritmes en de ruis. En het werd zo’n 220 keer gedeeld. 

Dat weekend werd ons huis verkocht met 40K winst. BAM!

Zo gaat dat. Zo werkt geld. 

Het investeringsbrein van me riep: “Kim, als je nu een woning koopt, zorg dat het een mooie, moderne woning is, een unieke woning. Eentje waar je geen werk aan hebt en dat niet verdwaalt in de ruis tijdens het verkopen, simpelweg omdat het uniek is… En met een tuin en een praktijkruimte deze keer graag!”

(– Investeer in waar jij nood aan hebt)

investeren investeer je geld exponentieel ondernemen kim de graeve freedom unlocked 6

In wat investeer jij nu? – Ben jij zot??

We vonden onze woning. voor 410K. 

We waren verliefd! En onze omgeving riep dat we gek waren. Want het was nog steeds geen groot huis. Maar wel een uniek huis. Zelfs de notaris dubbel-checkte tijdens het ondertekenen van de akte: “Is dit echt de prijs voor deze oppervlakte?” 

Die woning was onze grote liefde, ik besefte voor het eerst in jaren wat het was om in een luxueus huis te wonen. Een huis waar het niet te warm werd in de zomer en niet te koud werd in de winter. 

En voor het eerst besefte ik dat het niet ging over het feit dat we nu in een beter huis woonden, maar dat we voor onszelf een beter leven hadden gecreëerd. 

We betaalden nu 1750 euro af per maand, waarvan ons loon 3300 euro samen is. We houden dus nog steeds zo’n 1550 euro per maand over, hetzelfde als toen. Niets is veranderd! 

Behalve mijn zaak.

Optimalisatie in het bedrijf om exponentiële groei te waarborgen

Ik optimaliseerde mijn bedrijf en in tegenstelling tot wat ik zag bij collega’s die steeds geld stopten in hun zaak vanuit hun privé had ik mezelf voorgenomen dat m’n zaak er is om mij te dienen en niet omgekeerd. Want ik investeer.

Door met de boekhouder in gesprek te gaan elke keer opnieuw en door na te denken over hoe ik dat zou optimaliseren. 

En dan weet ik altijd dat er mensen met gekke geldblokkades en schaarste rondlopen die denken “frauduleuze zaken bedoel je??”

Nee, ik ben ontzettend eerlijk in wat ik doe.

investeren investeer je geld exponentieel ondernemen kim de graeve freedom unlocked 6

Ik heb het over dingen zoals: 

auteursrechten, voordeel alle aard, dagvergoedingen, telecommunicatie, electriciteit, hospitalisatieverzekering, tandverzekering, het al dan niet wanneer je boodschappen doet met de zaak omdat je die week redelijk wat besprekingen hebt, of je je parkeertickets verzamelt met je bedrijf of je eerder werkt met een vaste vergoeding maandelijks die je overschrijft naar je bedrijf. Of je kiest voor VAPZ, IPT, pensioensparen privé of eerder belegt in aandelen, vastgoed of crypto. (Al dan niet privé of zakelijk). Maar ook, koop je een wagen privé en verhuur je hem aan je zaak? Lease je één of koop je één met de zaak en werk je met voordeel alle aard. 

Al die dingen maken gigantische verschillen. 

En ik heb dit geoptimaliseerd. Beetje bij beetje. Ik luister naar anderen. Ik luister naar de experts, en stel de boekhouders de juiste vragen. Want een expert heeft altijd de juiste antwoorden, het is aan jou om de juiste vragen te stellen. Dat doe je door te zoeken. En wie zoekt die vindt. 

We weten allemaal hoe we dingen moeten zoeken. 

 Wat doe je als je je sleutels kwijt bent

Juist!

Je bedenkt eerst het probleem: “Ik ben mijn sleutels kwijt en ik heb ze nodig om de voordeur op slot te doen maar ook om de auto te starten”

Daarna ga je aan de slag met “Waar heb ik ze het laatste gezien?” en “Waar zou ik ze gelegd kunnen hebben?” Je doet al je stappen opnieuw. En je weet dat je ze alleen zal vinden als je de rust neemt er goed over na te denken. 

Als je gaat beginnen roepen tegen je wederhelft “Heb jij mijn sleutels weggelegd!!!!” en ruzie gaat maken is de kans een pak kleiner dat je ze zal vinden. 

Maar als je rustig je situatie uitlegt dan zal die je waarschijnlijk wel kunnen helpen. 

Investeer hierin!

investeren investeer je geld exponentieel ondernemen kim de graeve freedom unlocked 6

"

Investeer je? – Ask the experts 

Het is hetzelfde met een expert raadplegen. Schets hoe je business werkt en hoe je leven eruit ziet. Toon het aan de expert. En vraag zijn er optimalisaties voor dit? Wat kan ik best doen voor dat? En zo kom je stuk voor stuk bij waar je moet zijn.

Elke expert deelt z’n geheimen graag met jou. 

Ik heb uren vertoeft bij notarissen, fiscalisten, advocaten en boekhouders. Telkens opnieuw met dezelfde mindset: Teach me! 

Dit wil dus zeggen dat ik misschien wel dezelfde 1550 euro overhoudt na aftrek van de hypotheek. Maar ik heb amper de kosten die ik in het begin had. Dit is allemaal geoptimaliseerd. 

Investeer je? Dan moet je ook de feiten nakijken:

Daarnaast gingen we rekenen: Hoeveel kost Manu ons in loondienst. Je hoort het goed! Hoeveel kost het om een gezinslid fulltime te laten werken. 

Dat deden we vooral omdat hij uitgekeken was op zijn job en niet omdat wij de slimme mensen waren die het inzicht hadden dat dit stuk van ons leven kon geoptimaliseerd worden. Het was uit noodzaak, kunnen wij dit als hij stopt in loondienst.

investeren investeer je geld exponentieel ondernemen kim de graeve freedom unlocked 6

De uitkomst van deze analyse was mindblowing 

Hij verdiende 3 jaar geleden 2000 euro. Onze kinderen bleven elke dag tot 18u in de opvang en werden afgezet vroeg in de ochtend. We werkten beiden op zaterdag, dus er kwam ook nog eens zaterdagopvang bij. 

Dat is op zich niet de grootste kost. De grootste kost ging over het feit dat doordat we te druk waren we enorm veel overzicht verloren. 

We aten vaak afhaal, want koken daar hadden we geen energie voor. En dat kost een pak meer dan gezond koken. We hadden niet de tijd voor restverwerking en gooiden vaak eten weg, leefden gewoon heel inefficiënt. Want we maakten gewoon geen ruimte om efficiënt te zijn. 

Maar dat niet alleen. Ik deed het volledige huishouden naast m’n bedrijf, had 2 personeelsleden en een team van 10 freelancers die ik taken moest geven. Ik hield 101 ballen in de lucht. Doordat Manu niets opving thuis, niet omdat hij niet wilde, maar gewoon omdat hij buitenshuis werkte en ik niet. Had ik niet voldoende ruimte om na te denken over slimmer werken eerder dan druk werken. 

Manu stopte dat jaar met z’n job in loondienst en koos ervoor om een jaar te studeren als life- loopbaancoach. 

Investeren geeft je inzicht in je leven.

Dat jaar kregen we zo ontzettend veel inzichten dat we achterover vielen. 

Al bovenstaande viel weg. Maar door die rust en die efficiëntie werd mijn bedrijf slimmer, sterker, en ons gezin kreeg meer verbinding dan ooit tevoren.

Mijn zaak verdubbelde de omzet en de winst dat jaar. Ik nam afscheid van m’n personeel en team en alles werd eenvoudiger. Ook hierin investeer je geld en tijd. 

Uit dat stukje leerde ik: Als het niet simpel is dan zit er iets fout. Wat zit er fout? Ah dat wat moeilijk is. Hoe optimaliseer, automatiseer, elimineer of delegeer ik dat stuk? 

En repeat. 

ongelukkig vrijheid te druk filosofie kim de graeve podcast de plantrekkers test fullfiments of life tony robbins workshop online traject

Investeer… EN nogmaals, repeat!

We verkochten onze woning aan 470K 5 jaar later. Pas op! We hebben wel wat investeringen gedaan, dus de winst was dit keer kleiner. Maar we hebben wel 5 jaar aan 1 stuk 1750 euro per maand gespaard en onze investeringen teruggekregen. 

Onze nieuwe woning kwam op 1,4 miljoen. 

En ik heb het lang niet durven zeggen tegen mensen dat wij een huis hebben gebouwd van 1,4miljoen omdat ik elke keer die blik kreeg. Dezelfde blik als de vorige keer “zijn jullie zot!!

Alleen, ik ben niet zot. Ik denk na. En ik investeer. 

Deze keer kochten we de woning met de zaak. Dit wil niet zeggen dat jij dat moet doen. In de meeste gevallen is dit niet interessant. En je moet heel goed afwegen wat de voor- en nadelen zijn met je bedrijf, niet alleen met je boekhouder, maar ook met de notaris afstemmen voor je hierin een keuze maakt. 

In dat geval stel je vragen zoals:

  • Wat als we ons huis verkopen binnen x-aantal jaar
  • Wat als je sterft? (zodat je je gezin veilig stelt)
  • e.a 

Hoe investeer je met je zaak in een woning?

We kopen een huis met de zaak voor 99% en 1% privé. Hoe dat allemaal in elkaar zit moet je zelf uitzoeken. En remember, doe het niet zomaar. Want in de meeste gevallen is dit niet interessant. 

We werken met voordeel alle aard. En onze hypotheek zelf zal waarschijnlijk rond de 4500 euro zijn. 

Mensen schrikken daarvan. Maar wat men vergeet is dat dit een optimalisatie is van 8 jaar aan investeringen. 

Hier gaat een hele optimalisatie en eliminatie aan keuzes vooraf wanneer ik investeer:

  • Kopen we een huis en knappen we het op? En heeft het dan alles wat wij nodig hebben voor ons ideale leven? 

Na een zoektocht bleek dat niet het geval. En bij elke ronde kwamen we terug op hetzelfde feit: Bouwen zal ons een ideale situatie en een mooiere investering opleveren. 

Alleen doen veel mensen deze analyse ronde niet. Ze zitten met de limiterende gedachte dat “het te duur is”,”dat het niet kan”. Zonder ooit verder te kijken dan hun neus lang is. 

investeren investeer je geld exponentieel ondernemen kim de graeve freedom unlocked 6

Hoe los je je hypotheek af zonder kosten?

Nog voor onze plannen klaar waren keken we hoe we ervoor konden zorgen dat onze hypotheek zichzelf zou aflossen:

Ons eerste plan daarin was om een vergaderruimte te starten in onze woning. De huurprijzen hiervan zijn mooi en we zouden de hypotheek ervan kunnen terugbetalen en daarnaast zouden we er nog winst aan overhouden. 

Alleen beseften we na een paar weken dromen dat dit zou betekenen dat we een nieuwe business zouden moeten starten, want een vergaderruimte verkoopt zichzelf niet. Een nieuwe website, instagram pagina, zichtbaarheid, schoonmaken, zorgen voor lunches e.a… Het was ons allemaal teveel van het goede. 

Uiteindelijk kwamen we tot de constatatie dat dit onze energie zou leegzuigen, en daarin moet je echt eerlijk zijn en jezelf goed kennen. 

We pastten ons idee aan en kozen voor house hacking via Bnb. Dankzij 2 extra ruimtes te bouwen in onze woning en ervoor te zorgen dat deze modern en gezellig ingericht zouden zijn, zouden we onze volledige hypotheek kunnen afbetalen. Dat weten we omdat we hier ervaring mee hebben en dus weet hebben van wat wel en niet kan. 

Maar... Wat als mensen stelen? Of iets stuk maken?

  • De meeste mensen deugen en ik heb het nog niet meegemaakt. 
  • Je kan kiezen wie je wel en niet aanvaardt en daarbij kijken of deze persoon goede recensies kreeg of een identiteitsverificatie achterliet.
  • Je kan een borg vragen 

En verder bouwden ons huis op zo’n manier dat we onze privacy volledig konden bewaren. De werkdruk daar ligt ook vrij laag. Het is eventjes alles uitzoeken. Ook naar belastingen toe en wetgeving, maar het wijst zichzelf allemaal uit. Het vraagt van jou hoogstens een paar uur opzoekwerk. 

Voor een hypotheek aflossing kan dat wel even dacht ik dan. 

De keuzes die ik daarin maakte waren steeds doordacht: Waarom wel of niet bouwen, waarom kies ik dit huis, hoe ziet mijn ideale huis en toekomst eruit op financieel vlak. Hoe stel ik mijn gezin veilig als ik sterf, maar hoe creëer ik de vrijheid vandaag? 

Als je zoekt vindt je altijd. En dat is hoe ik geld zie. 

ongelukkig vrijheid te druk filosofie kim de graeve podcast de plantrekkers test fullfiments of life tony robbins workshop online traject 7

Investeer in je ideale woning

Vandaag weet ik ook dat mijn ideale woning gebouwd is voor zowel mijn zaak als mijn privé situatie. En ik weet ook dat wanneer de kinderen uit huis zijn dat dit niet meer zo zal zijn en dan is het tijd voor een nieuw hoofdstuk. 

 

Maar tot die tijd… Ga ik niet meer optimaliseren in mijn eigen woning. Maar investeren in extra woningen. Want ik hoef geen hypotheek af te betalen. 

Dit is één strategie. 

Maar dit doe ik op alle fronten, niet alleen op basis van vastgoed. En op die manier laat je geld groeien. Niet een beetje, maar exponentieel.

Mensen kijken tot op vandaag met gekke ogen naar hoe ik m’n geld investeer. Anderen gaan wat van je vinden als je gaat stralen en je hart volgt.

Zo riepen familieleden in het verleden: “Jij wilt altijd maar meer”,”Wat jij zegt klopt niet”,”jij denkt alleen maar aan geld,” of jij liegt”.

Maar… Dat klopt niet. Het houdt geen steek. Ik optimaliseer alleen. Elke keer opnieuw.
In tegendeel. Ik ben een minimalist in m’n bedrijf en een maximalist in m’n leven. En ik maak het niet moeilijker dan het is. Ik versimpel mijn leven elke keer opnieuw.

Want als je leven moeilijk aan voelt? Dan klopt er iets niet. Leven hoort simpel aan te voelen. En als we eerlijk in de spiegel gaan kijken komen we altijd terug op dezelfde vaststelling: Een ideaal leven gaat altijd over eenvoud en dingen weghalen, eerder dan er dingen bijnemen.

“Als je naar je doel gaat en anderen zijn bang dat je gaat scoren, dan gaan ze je tackelen. Dus je mag je zorgen gaan maken als je niet wordt getackeld.”Tegenwoordig zijn we zo druk met druk zijn dat je wellicht niet eens doorhebt dat je allesbehalve productief bent. Leef je wel écht in alignment met je levensmissie? Of blijf je alsmaar doelen en dromen uitstellen? En waardoor laat jij je afleiden om trouw te leven aan je levensmissie? Wat zou je graag willen doen, maar doe je nog niet? Hoe zou je jouw tijd en energie nuttiger managen?

Er zijn geen limieten, want op ieder level kun je je patronen doorbreken om een shift te maken. Hiervoor is er nooit een gebrek aan middelen, alleen een gebrek aan creativiteit.

Iedereen is anders, ook als we het hebben over investeren. 

Ik hou en investeer in vastgoed, ik hou van een eigen woning en ik ben graag thuis. Dus vastgoed was een logische keuze. Maar ik zei het al. Ik doe dit op alle fronten. Dus, het groeit exponentieel… Jij hoeft niet te doen wat ik doe. Alleen wat voor jou werkt qua investering. En nee, er zijn letterlijk geen limieten, geen gebrek aan middelen. Alleen een gebrek aan creativiteit.

Wie zoekt die vindt.

 

Stop met genoegen te nemen met de middelmaat.

Je krijgt wat je tolereert. Stop met genoegen nemen met middelmaat. Er zit zoveel meer potentieel in jou. De eerste stap naar een ‘leven vol leven’ is je standaard verhogen en geen onzin meer accepteren. 

Ga je verdiepen. In alles wat je wilt bereiken. Stap voor stap. Ik had ook 8 jaar geleden niet de doelstellingen van vandaag in m’n hoofd. Maar het begint met een kleine stap. 

Een stap waar groei en durf in verwerkt zit. En dan zet je de volgende, wat anderen ook van je gaan denken. 

Het kan anders.Je kan afwijken van wat ‘normaal’ is. En het is tijd om je standaard te verhogen door anders te denken, voelen en doen. Kortom: je neemt blinde vlekken weg en het ogenschijnlijk onmogelijke mogelijk maken. Je kan een bewuste keuze maken om een ander pad kunnen bewandelen om een vrij leven te creëren in tijd, energie en geld. Vandaag al.

Freedom Unlocked gaat van start! Het staat online, En dit? Optimaliseren van geld op jouw voorwaarden? Is slechts 1% van het traject. Letterlijk. 

Wil jij graag meedoen? Dat kan! Je kan momenteel pre-orderen 

Dit is het traject waar ik de voorbije 2 jaar aan heb gewerkt. geoptimaliseerd, keer op keer. Tot het een transformerend geheel werd. Dit gaat je leven veranderen. Op een manier dat je nooit voor ogen had gehouden. Doe mee en stop met genoegen nemen met middelmaat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top