#211 Van Fotograaf tot Financiële Vrijheid: Mijn Reis binnen de FIRE-Beweging

In een wereld die voortdurend verandert en evolueert, is het niet ongebruikelijk dat ons carrièrepad zich ontvouwt als een reis van persoonlijke en professionele ontdekkingen. Mijn eigen verhaal dient als een levendig voorbeeld van zo’n reis – een reis die zich uitstrekt van het ene uiterste naar het andere, en die draait om transformatie, ambitie en de zoektocht naar financiële onafhankelijkheid binnen de context van de FIRE-beweging.

De FIRE-beweging en hoe ik er ben geraakt

Twee jaar geleden zette ik de eerste stappen op deze reis door Freedom Unlocked op te richten en tegelijkertijd mijn rol als fotograaf achter me te laten. De vruchten van mijn inspanningen werden snel duidelijk: binnen een relatief korte tijd wist ik een indrukwekkende omzet van meer dan één miljoen te realiseren, een boek te schrijven en twee succesvolle programma’s te ontwikkelen. 

Dit succes was mede het gevolg van mijn vermogen om mijn energie op de juiste manier te benutten en mijn ambities zonder aarzeling na te streven. Ik vond het op z’n minst een artikel waard, zeker om ook aan te tonen welke hurdles zoal mijn pad kruisten en nog steeds kruisen…

Boek kim de graeve freedom unlocked financiele vrijheid ratrace

Het onvermogen om ambitie en groei te omarmen

Ja, ik zeg duidelijk ‘nog steeds’ want hoe meer ik groei, hoe meer commentaar ik krijg van buitenaf, en al zeker van mijn Belgische volgers.

Nederland vs. België: Culturele Verschillen

In mijn reis ontdekte ik boeiende culturele verschillen tussen Nederland en België, met name op het gebied van ambitie en groei. Terwijl mijn grootste aanhang uit Nederland komt, waar de nadruk ligt op verbinding en samenwerking, is het in België soms wat lastiger om een vergelijkbare aanhang te creëren. 

Deze dynamiek had ook betrekking op mijn rol als fotograaf. Nederlanders lijken een open houding te hebben ten opzichte van netwerken en evenementen, terwijl er in België soms een zekere terughoudendheid lijkt te zijn als het gaat om grootschalige groei.

schaalbaar inkomen kim de graeve

Angst voor afwijzing

Deze culturele dynamiek werd ook weerspiegeld in de reacties die ik ontving toen ik mijn focus op financiële vrijheid verlegde. Vaak kreeg ik opmerkingen te horen die teruggrepen op mijn eerdere beroep als fotograaf en die de vraag stelden waarom ik nog bleef werken als ik al financieel onafhankelijk was.

Dit bracht me tot het besef dat er in de samenleving soms een onvermogen lijkt te zijn om ambitie en groei te omarmen, mogelijk vanwege de angst voor afwijzing en onzekerheid.

De Weg naar FIRE-beweging: Een Persoonlijk Verhaal van Groei

Mijn persoonlijke reis begon in 2015, toen ik mijn carrière als fotograaf begon. Niet omdat ik fotografie beschouwde als mijn ultieme roeping, maar omdat ik er plezier in vond en het financieel aantrekkelijk was. Het ging als volgt.

Na de geboorte van mijn kinderen en de aankoop van een huis begon ik te beseffen dat financiële flexibiliteit essentieel was. Op het einde van elke maand, hielden Manu en ik niet teveel centen meer over. Dat werd ons té spannend, zeker met de hypotheek.

FIRE-beweging - Free challenge Kim de Graeve financiële coach

Van Webshop naar Fotograaf

Aanvankelijk was het mijn bedoeling om een webshop met kinderkleding te starten. Hiervoor had ik een diploma bedrijfsbeheer voor nodig. Ik ging meteen aan de slag. De opleiding bracht me in aanraking met boekhouding en voorraadbeheer, iets absoluut niet aansloot bij mijn passie. 

Omdat ik zoveel positieve reacties kreeg op de foto’s die ik af en toe van mijn kinderen deelde op Facebook, kwamen er aanvragen binnen om andermans gezinnen te gaan fotograferen. Ik zag meteen een gouden kans. Dit leidde uiteindelijk tot de keuze voor fotografie, vanwege de laagdrempeligheid ervan.

Passie als Motor van Groei: Van Fotograaf naar Coach

In de volgende fase van mijn reis ontdekte ik het belang van het uitbouwen van passief inkomen vanuit mijn passie. Ik realiseerde me dat financiële vrijheid niet begint met het najagen van geld, maar met het volgen van mijn intuïtie en waarden. 

Cursussen geven, mensen helpen en nieuwe mogelijkheden ontdekken bleken mijn passies te zijn. Het geven van fotografie cursussen was het begin van mijn transformatie. 

Mijn passie om anderen te begeleiden

Ik hielp andere fotografen om hun bedrijven te leiden en succesvoller te worden. Deze ervaring bracht me ertoe om online cursussen en presets te ontwikkelen, wat resulteerde in passief inkomen dat mijn weg naar financiële vrijheid versnelde. 

Omdat mijn verdiensten zodanig groeiden, ging ik op zoek naar manieren om met mijn geld om te gaan. Ik wou onderzoeken hoe ik het geld voor mij kon laten werken. Eénmaal dat ik mij daarin verdiept had, was er geen weg meer terug. Ik wilde mensen coachen naar diezelfde vrijheid.

Overwinnen van Blokkades en Angsten: De Weg naar Empowerment

Mijn reis naar financiële vrijheid werd echter niet zonder hobbels en obstakels afgelegd. Ik werd geconfronteerd met weerstand en kritiek, vooral toen ik mijn rol als fotograaf losliet en mijn nieuwe identiteit als financieel coach omarmde. 

Het is fascinerend hoezeer we onszelf en anderen in hokjes plaatsen en daardoor onze eigen potentie beperken. Deze “money blocks” en angsten voor afwijzing kunnen ons ervan weerhouden om ons volledige potentieel te bereiken.

Een Nieuw Hoofdstuk: Van coach Fotografie tot Financiële Coach

Mijn verhaal is een chronicle van groei, transformatie en het omarmen van financiële vrijheid. De reis bracht me tot het inzicht dat onze persoonlijke groei soms hand in hand gaat met het vermogen om te veranderen en onze doelen te herzien. 

De FIRE-beweging is een weerspiegeling van deze leer, waarbij financiële vrijheid niet alleen wordt nagestreefd omwille van het geld, maar om de energie en tijd vrij te maken voor datgene waar we echt van houden.

uitbesteden kim de graeve freedom unlocked podcast

Mijn weg naar de FIRE-beweging

Dus ja, ik begon als fotograaf, maar vandaag ben ik zoveel meer dan dat. Ik ben een coach die anderen begeleidt op hun pad naar mentale en financiële vrijheid. Mijn reis illustreert de kracht van transformatie en het belang van het omarmen van verandering om onze doelen te bereiken. 

Wat begon als een zoektocht naar financiële onafhankelijkheid, groeide uit tot een zoektocht naar een diepere betekenis en een nieuw hoofdstuk in mijn levensverhaal. Wil je meer weten over mijn coaching, neem dan een kijkje op Freedom Unlocked.

De FIRE-beweging in een notendop

De Essentie van de FIRE-Beweging: Streven naar financiële onafhankelijkheid en vroeg pensioen. In een wereld waarin financiële stabiliteit en vrijheid hoog in het vaandel staan, heeft de FIRE-beweging (Financial Independence, Retire Early) de aandacht getrokken van mensen die dromen van een leven buiten de traditionele carrièrepaden. 

De kern van de FIRE-beweging draait om het streven naar financiële onafhankelijkheid en het vroegtijdig met pensioen gaan, waardoor een nieuwe definitie van succes wordt gecreëerd die verder gaat dan het verzamelen van rijkdom en bezittingen.

Financiële Onafhankelijkheid: Meer dan Alleen Geld

In het hart van de FIRE-beweging ligt het concept van financiële onafhankelijkheid. Dit gaat verder dan enkel het hebben van een groot vermogen; het gaat om het verkrijgen van de vrijheid om keuzes te maken zonder gehinderd te worden door financiële beperkingen. 

Het vereist het opbouwen van passieve inkomstenstromen, zoals beleggingen, vastgoed of ondernemingen, die voldoende zijn om te voorzien in je dagelijkse uitgaven. Op dat moment ben je niet langer gebonden aan een traditionele 9-tot-5 baan en kun je je tijd besteden aan wat je werkelijk vervulling geeft.

Mindset en Gemeenschap binnen de FIRE-beweging

De reis binnen de FIRE-beweging vereist niet alleen financiële planning, maar ook een sterke mindset en gemeenschap. Het omarmen van de juiste mentaliteit is essentieel om obstakels te overwinnen en door te zetten, vooral als anderen twijfels uiten. 

Het vinden van gelijkgestemden binnen de FIRE-gemeenschap kan een onschatbare bron van steun en motivatie zijn. Samen delen mensen ervaringen, strategieën en successen, waardoor ze elkaar helpen om hun financiële doelen te bereiken.

Van fotograaf naar FIRE-beweging Kim de Graeve financiële coach

5 boekentips rond FIRE-beweging

  1. “Your Money or Your Life” door Vicki Robin en Joe Dominguez Dit boek wordt vaak beschouwd als een pionier in de FIRE-beweging en biedt een holistische benadering van het begrijpen van je relatie met geld, het vereenvoudigen van je leven en het bereiken van financiële onafhankelijkheid.
  2. “The Simple Path to Wealth” door JL Collins Dit boek biedt praktische beleggingsstrategieën en financieel advies om je te helpen begrijpen hoe je je vermogen kunt laten groeien en financiële onafhankelijkheid kunt bereiken.
  3. “Early Retirement Extreme door Jacob Lund Fisker Deze gids onderzoekt een zeer rigoureuze benadering van vroeg pensioen en levensminimalisme, en biedt inzichten in besparingen, beleggen en kostenminimalisatie.
  4. “Retire Early With Real Estate” door Chad Carson Dit boek richt zich op vastgoedinvesteringen als een manier om financiële onafhankelijkheid te bereiken en geeft praktische stappen om passief inkomen te genereren door middel van onroerend goed.
  5. “Financial Freedom: A Proven Path to All the Money You Will Ever Need” door Grant Sabatier Dit boek verkent het idee van financiële vrijheid, biedt tips om je inkomsten te vergroten en bespreekt hoe je je leven kunt ontwerpen met financiële onafhankelijkheid in gedachten.

Zin in een uitdaging?

gratis-workshop-grenzen-stellen

In deze GRATIS challenge leer ik je in 5 dagen hoe je jouw grenzen precies weet te herkennen en je trouw kan blijven aan jezelf.

geld verdienen vanuit huis kim de graeve

Veelgestelde vragen

Dit varieert, maar veel mensen binnen de FIRE-beweging streven ernaar om ergens tussen de 40 en 50 jaar met pensioen te gaan, afhankelijk van hun financiële doelen en levensstijlkeuzes.

Dit hangt af van je jaarlijkse uitgaven. De algemene vuistregel is dat je ongeveer 25-30 keer je jaarlijkse uitgaven moet sparen om voldoende passief inkomen te genereren om met pensioen te kunnen gaan.

De meeste mensen die FIRE-beweging en filosofie nastreven, passen een zekere mate van levensstijlverandering toe om agressief te kunnen sparen. Dit betekent vaak besparen op niet-essentiële uitgaven en bewust consumeren.

Absoluut, FIRE betekent niet per se stoppen met werken, maar eerder de vrijheid hebben om te kiezen hoe je je tijd besteedt. Sommige mensen kiezen ervoor om deeltijds te werken, freelancen, of werk te doen dat ze echt leuk vinden, zonder financiële druk.

Enkele risico’s zijn: marktvolatiliteit die beleggingen kan beïnvloeden, onverwachte medische kosten, inflatie die de kosten van levensonderhoud kan verhogen, en de uitdaging om langdurige financiële discipline te handhaven.

De FIRE-beweging draait om het opbouwen van genoeg passief inkomen en vermogen om je levensstijl te kunnen bekostigen zonder traditioneel voltijds te hoeven werken. Dit wordt bereikt door hoge besparingen, beleggen en kostenminimalisatie.

Dit is een belangrijk aspect van de FIRE-beweging. Mensen moeten zorgen voor ziektekostenverzekeringen en onverwachte kosten na pensionering. Dit kan variëren afhankelijk van waar je woont en je persoonlijke omstandigheden.

Beleggen is essentieel in de FIRE-beweging omdat het je de kans biedt om je vermogen te laten groeien en passief inkomen te genereren. Vaak wordt belegd in aandelen, obligaties, vastgoed en andere activa.

Hoewel een hoger inkomen kan helpen bij het versnellen van het FIRE-doel, is het niet absoluut noodzakelijk. Een combinatie van besparingen, investeringen en kostenminimalisatie kan ook mensen met een gemiddeld inkomen in staat stellen financiële onafhankelijkheid te bereiken.

De kosten van levensonderhoud variëren sterk per regio. FIRE kan gemakkelijker haalbaar zijn in gebieden met lagere kosten. De geografische locatie kan ook van invloed zijn op belastingen, vastgoedprijzen en andere financiële overwegingen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven