Hard werken wordt beloond: 5 x is dat echt waar?

In onze huidige maatschappij wordt hard werken beloond en vaak geprezen terwijl het geassocieerd wordt  met succes. Het idee dat je alleen kunt slagen als je hard werkt, wordt op allerlei manieren versterkt. Dit leidt er vaak toe dat ondernemers dag en nacht werken om hun doelen te bereiken. Hoewel deze inzet op de korte termijn misschien vruchten afwerpt, kan het op de lange termijn ernstige gevolgen hebben voor zowel de gezondheid als de carrière van de ondernemer. In deze blog bespreken we de overtuigingen waarom ondernemers vaak niet tot rust komen en waarom het belangrijk is om het roer om te gooien en een gezonde balans te vinden.

Waarom blijven ondernemers hard werken?

Er zijn verschillende redenen waarom ondernemers blijven werken, zelfs als ze voelen dat het niet goed voor hen is. Enkele van deze overtuigingen zijn:

 1. Succes is afhankelijk van hard werken

Veel ondernemers geloven dat hard werken noodzakelijk is om succes te behalen. Ze denken dat als ze stoppen met hard werken, ze hun doelen niet zullen bereiken. Dit kan leiden tot een obsessie met werk en tot het verwaarlozen van andere belangrijke aspecten van het leven, zoals familie en vrienden, hobby’s en ontspanning.

 1. Het is de moeite waard om hard te werken

Ondernemers die veel verdienen, denken vaak dat het de moeite waard is om hard te werken, zelfs als dit betekent dat ze lange uren moeten maken. Ze geloven dat hun inkomen rechtstreeks verband houdt met de hoeveelheid tijd die ze aan hun bedrijf besteden. Dit kan ertoe leiden dat ze de grenzen van hun energie en gezondheid overschrijden.

 1. Het is moeilijk om te stoppen

Voor sommige ondernemers is het moeilijk om te stoppen met werken omdat het werk hun identiteit is geworden. Ze zijn zo gehecht aan hun bedrijf dat ze het moeilijk vinden om los te laten en zich op andere dingen te concentreren. Dit kan leiden tot een gebrek aan evenwicht in hun leven en tot een gevoel van leegte als ze niet werken.

hard werken wordt beloond

Wat zijn de gevolgen van te hard werken?

Te hard werken kan ernstige gevolgen hebben voor zowel de gezondheid als de carrière van ondernemers. Enkele van deze gevolgen zijn:

 1. Burn-out

Wanneer ondernemers te lang en te hard werken, lopen ze het risico op een burn-out. Burn-out wordt gekenmerkt door uitputting, verminderde prestaties en emotionele afstandelijkheid. Het kan leiden tot een verminderd vermogen om te functioneren, wat kan leiden tot een verminderde productiviteit en een verlies van klanten. (Herken je jezelf hierin dan is deze gratis challenge een mooie om mee aan de slag te gaan

 1. Verminderde creativiteit

Als ondernemers te veel werken, kan dit hun creativiteit beperken. Creativiteit is essentieel voor het vinden van nieuwe kansen en het ontwikkelen van innovatieve ideeën, maar als ondernemers te gestrest zijn of overwerkt raken, kan hun vermogen om creatief te denken afnemen. Dit kan een nadelig effect hebben op de groei en ontwikkeling van hun bedrijf.

 1. Gezondheidsproblemen

Langdurig te veel werken kan leiden tot gezondheidsproblemen, zowel fysiek als mentaal. Ondernemers kunnen last krijgen van een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes en obesitas als gevolg van stress en een gebrek aan beweging. Ook kunnen mentale gezondheidsproblemen, zoals angst en depressie, zich ontwikkelen als gevolg van overwerk en stress.

kim de graeve inflatiecalculator crypto investeringen aandelen

Waarom is het belangrijk om het roer om te gooien?

Het is belangrijk voor ondernemers om het roer om te gooien en een gezonde balans te vinden tussen werk en privéleven. Hier zijn enkele redenen waarom:

 1. Gezondheid

Het is belangrijk om de gezondheid van de ondernemer te beschermen. Door een evenwicht te vinden tussen werk en privéleven, kan de ondernemer ervoor zorgen dat ze gezond blijven en kunnen blijven werken aan hun bedrijf op de lange termijn.

 1. Creativiteit

Door een gezonde balans te vinden, kunnen ondernemers hun creativiteit behouden en nieuwe ideeën blijven ontwikkelen voor hun bedrijf. Dit kan leiden tot groei en ontwikkeling op de lange termijn.

 1. Werkplezier

Het vinden van een balans tussen werk en privéleven kan leiden tot meer plezier in het werk. Door tijd te besteden aan andere dingen die belangrijk zijn in het leven, kan de ondernemer zich meer ontspannen en genieten van het werk dat ze doen.

 1. Productiviteit

Een goede balans tussen werk en privéleven kan leiden tot een hogere productiviteit op de lange termijn. Als ondernemers de tijd nemen om te rusten en te ontspannen, kunnen ze meer energie en motivatie hebben om te werken wanneer ze dat moeten doen.

Wat zijn de voordelen van het vinden van een balans tussen werk en privéleven?

Ondanks ik zelf niet geloof in ‘balans’ omdat we levende wezens zijn die altijd in beweging zijn, bedoel ik uiteraard met het woord ‘balans’ dat er ee ngezond evenwicht is binnen de frictie en uitdagingen:

Er zijn veel voordelen verbonden aan het vinden van een gezonde balans tussen werk en privéleven. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Betere gezondheid

Een evenwichtige levensstijl kan de gezondheid van de ondernemer verbeteren. Door voldoende tijd te besteden aan ontspanning, beweging en gezonde voeding, kunnen ondernemers hun fysieke en mentale gezondheid verbeteren.

 1. Hogere productiviteit

Een evenwichtige levensstijl kan leiden tot een hogere productiviteit op de lange termijn. Als ondernemers de tijd nemen om te rusten en te ontspannen, kunnen ze meer energie en motivatie hebben om te werken wanneer ze dat moeten doen.

 1. Betere relaties

Een evenwichtige levensstijl kan leiden tot betere relaties met vrienden, familie en collega’s. Door tijd te besteden aan deze relaties en tijd te nemen voor sociale activiteiten, kunnen ondernemers de banden met anderen versterken en zich gelukkiger voelen.

 1. Meer voldoening in het leven

Een evenwichtige levensstijl kan leiden tot meer voldoening in het leven. Door tijd te nemen voor hobby’s en activiteiten die buiten het werk vallen, kunnen ondernemers hun passies verkennen en zich vervuld voelen in hun leven.

Hoe kunnen ondernemers het roer omgooien en een gezonde balans vinden?

Het vinden van een gezonde balans tussen werk en privéleven kan een uitdaging zijn voor ondernemers, vooral als ze gewend zijn aan lange werkdagen en overuren.

Hier zijn enkele tips om het roer om te gooien en een gezonde balans te vinden:

 1. Maak een planning

Een goede planning kan helpen om de tijd beter te verdelen tussen werk en privéleven. Maak een schema voor de werkdag en plan tijd in voor ontspanning en andere activiteiten die belangrijk zijn in het leven. Dit is een goede podcast hiervoor.

 1. Zet de telefoon uit

Het uitzetten van de telefoon of het verminderen van de tijd die wordt besteed aan sociale media kan helpen om de geest te ontspannen en de focus te verleggen naar andere dingen die belangrijk zijn. (Dit is een fantastische blog om je hiermee te helpen) 

 1. Stel grenzen

Het is belangrijk om grenzen te stellen en te weten wanneer genoeg genoeg is. Stel bijvoorbeeld een tijdslimiet voor het werk en houd je daar aan.v Hiervoor heb ik een gratis training. Je kan je hier aanmelden.

 1. Delegeer taken

Het delegeren van taken kan helpen om de werkdruk te verminderen en de ondernemer meer tijd te geven voor andere activiteiten die belangrijk zijn in het leven. Dit kan je leren in Freedom Unstoppable.

 1. Zoek ondersteuning

Het zoeken van ondersteuning van familie, vrienden of een coach kan helpen om een gezonde balans te vinden en te behouden. Een coach kan bijvoorbeeld helpen bij het opstellen van een plan en het motiveren om eraan te blijven werken. (Een loopbaancoach kan hier een goede optie zijn) 

Hard werken kan zeker worden beloond, maar het is belangrijk voor ondernemers om een gezonde balans te vinden tussen werk en privéleven. Door tijd te nemen voor ontspanning, beweging en andere activiteiten die belangrijk zijn in het leven, kunnen ondernemers hun gezondheid, creativiteit en productiviteit verbeteren en meer voldoening vinden in het leven. Het vinden van een balans kan een uitdaging zijn, maar door een goede planning, het stellen van grenzen, het delegeren van taken en het zoeken van ondersteuning, kunnen ondernemers het roer omgooien en een gezonde balans vinden.

Hard werken kan leiden tot groei, winst en het bereiken van doelen. Echter, het is ook belangrijk om op te merken dat hard werken niet altijd automatisch betekent dat het succesvol zal zijn.

Enkele voorbeelden: 

Wanneer wordt hard werken niet beloond?

 1. Wanneer er geen marktvraag is: Als een ondernemer een bedrijf start of een product of dienst ontwikkelt waarvoor geen vraag is in de markt, kan hard werken niet leiden tot succes of beloning.

 2. Wanneer er sprake is van overconcurrentie: In een verzadigde markt kan hard werken niet automatisch resulteren in succes of beloning. Als er te veel spelers zijn in de markt, kan het zijn dat er ondanks hard werken weinig ruimte is voor nieuwe spelers om zich te vestigen.

 3. Wanneer er economische tegenslag is: In tijden van economische tegenspoed, zoals recessies of economische crisis, kan hard werken niet noodzakelijk leiden tot succes of beloning. Bedrijven kunnen moeite hebben om het hoofd boven water te houden en investeerders kunnen minder geneigd zijn om te investeren.

 4. Wanneer er een gebrek aan kwaliteit of vaardigheden is: Als een ondernemer niet beschikt over de benodigde vaardigheden of expertise om een succesvol bedrijf te runnen of producten/diensten te leveren van hoge kwaliteit, kan hard werken niet noodzakelijk leiden tot succes of beloning.

 5. Wanneer de werklast te zwaar is: Als ondernemers te veel hooi op hun vork nemen en te veel uren maken zonder de nodige rust of een gezonde balans tussen werk en privéleven, kan dit leiden tot stress, burn-out en gezondheidsproblemen, waardoor hard werken niet wordt beloond.

Het is belangrijk voor ondernemers om deze situaties in overweging te nemen en te streven naar slim werken in plaats van alleen hard werken. Door kansen en markten zorgvuldig te evalueren, hun vaardigheden en expertise te ontwikkelen en een gezonde balans te vinden tussen werk en privéleven, kunnen ondernemers hun kansen op succes en beloning vergroten.

Hoe zorg je ervoor dat je niet meer over je grenzen gaat en dat wanneer je wel hard werkt je sowieso een succesvol bedrijf creëert? 

Als financieel business strateeg train ik ondernemers om extreem slim te gaan werken. Door te minimaliseren ga je maximaliseren. Dat betekent dat je je omzetcijfers makkelijk kan verdubbelen voor de helft aa werkuren (en meer). Hoe meer je gaat minimaliseren om te maximaliseren, hoe meer succes je zal creëren. 

Hieronder zie je een voorbeeld vanaf mijn LinkedIn profiel: 

Hier zijn enkele boekentips die relevant kunnen zijn voor ondernemers die willen leren hoe ze slimmer kunnen werken en een betere balans kunnen vinden tussen werk en privéleven:

 1. “The 4-Hour Work Week” door Timothy Ferriss – Dit boek leert lezers hoe ze hun werkweek kunnen terugbrengen tot slechts 4 uur per week door middel van automatisering en delegeren.

 2. Essentialism: The Disciplined Pursuit of Less” door Greg McKeown – Dit boek leert lezers hoe ze de belangrijkste dingen in hun leven kunnen identificeren en zich daarop kunnen concentreren, terwijl ze minder belangrijke taken elimineren.

 3. Deep Work: Rules for Focused Success in a Distracted World” door Cal Newport – Dit boek gaat over het belang van gefocust werken en het elimineren van afleidingen om maximale productiviteit te bereiken.

 4. The Power of Full Engagement: Managing Energy, Not Time, Is the Key to High Performance and Personal Renewal” door Jim Loehr en Tony Schwartz – Dit boek leert lezers hoe ze hun energie kunnen beheren in plaats van alleen hun tijd, om betere prestaties en welzijn te bereiken.

 5. The ONE Thing: The Surprisingly Simple Truth Behind Extraordinary Results” door Gary Keller en Jay Papasan – Dit boek gaat over het belang van het identificeren van de ene belangrijkste taak om te voltooien en zich daarop te concentreren om buitengewone resultaten te behalen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven