Grenzen stellen en de weg naar zelfliefde (podcast)

Grenzen stellen en de weg naar zelfliefde. Ik ga in gesprek met Jonathan Bouter. Jonathan is mindset coach voor vrouwelijke ondernemers en wil impact maken op anderen door hen te behoeden van de fouten die hij zelf gemaakt heeft. Hij vertelt ons graag over zijn weg naar de persoon wie hij vandaag is en alle levenslessen die hij tot nu toe meegekregen heeft. Lees mee.

 

De afleveringen worden intuïtief opgenomen en er zit om die reden geen consistentie in, wil je graag op de hoogte blijven van nieuwe afleveringen? Dan abonneer je je via Spotify, Apple Podcast, Google PodcastsOok via het Youtube kanaal kan je de video’s van de Freedom Unlocked volgen. 

Mindset coach voor vrouwelijke ondernemers

Hey Jonathan, ik ben super blij dat jij in mijn podcast wou komen. Wij hebben elkaar leren kennen in augustus. En wat mij heel hard speet toen, is dat wij eigenlijk niet zo veel gepraat hebben. Zo heel kort wel. En ik dacht: over Jonathan wil ik graag meer weten. Dus vertel mij eens.

Ja, wat wil je weten? Ik ben letterlijk en figuurlijk een open boek. Niet alleen in het normale leven, maar ook het gedeelte online. En ik heb weinig dingen wat ik niet deel eigenlijk. Eerlijk gezegd ook juist omdat ik het belangrijk vind om vertrouwen en kwetsbaarheid uit te stralen. Daarmee geef ik denk ik mensen de ruimte om zelf ook wat kwetsbaarder richting mij te zijn.

En het werk wat ik doe als ondernemer is: ik ben mindset coach voor vrouwelijke ondernemers. En het helpt wel als je dan daar al mee begint. Zo ben ik ook als persoon. Mijn hart ligt op mijn tong zoals ze dat in het Nederlands zeggen. Ik zeg wat ik denk en ik sta ook vooral voor wie ik ben en het stellen van mijn grenzen. En ik denk dat die combinatie is dat ik gewoon ‘ben’. En op mijn manier. Met hoe ik doe, hoe ik naar dingen kijk, dat horen mensen in mijn omgeving ook. En daar geniet ik met volle teugen van. Van de persoon die ik ben.

Als je iedereen wil helpen, voelt niemand zich aangesproken

Ik hoor vrouwelijke ondernemers. Dat vind ik wel interessant. Als man kiezen om vrouwelijke ondernemers te gaan ondersteunen.

Ja klopt. Die vraag krijg ik heel vaak. Het was voor mij ook een zoektocht als ondernemer. Ik ben nu 3 jaar ondernemer. Deels was het omdat een business coach ooit tegen mij zei: als je iedereen wil helpen, voelt niemand zich aangesproken. Dus het helpt om te kiezen. En als je kijkt naar mensen die openstaan voor hulp, mensen die hulp kunnen gebruiken, mensen die willen leren hun grenzen stellen, mensen die bezig zijn met persoonlijke ontwikkeling, dan zijn dat al ondernemers. En dat zijn ook al meer de vrouwelijke ondernemers die richting coaches gaan. Dus daar begon het al mee.

Eerst dacht ik: ik kies daarvoor. Maar eigenlijk ben ik toen nog meer gaan onderzoeken van: waarom ligt mijn voorkeur daar? Deels omdat ik dus zelf als een man zijnde kwetsbaar ben, dat maakt mij opener voor vrouwen. Maar aan de andere zijde heb ik een hele andere kant. Ik kom uit het leger, ik ben militair geweest, op uitzending geweest. Ik heb ook een heel mannelijke kant, met veel sporten. En ik denk dat juist die balans heel goed is.

zelfliefde grenzen stellen jonathan bouter freedom motivates kim de graeve ondernemer vrijheid membership community zelfzorg freedom unlocked podcast over zelfontwikkeling doelgroep

Mannelijke energie vs vrouwelijke energie

Mannelijke energie brengen in de delen van de vrouw en juist de dingen waar ze tegenaan lopen: perfectionisme, zichzelf niet zijn, zichzelf geen ruimte geven, hun grenzen niet stellen. Soms is daar de mannelijke energie juist heel goed voor. En gaan voor je dromen, kiezen voor jezelf. Juist als coach die dan vanop een afstandje kan meekijken en de juiste energie kan meegeven. Die dus kan zeggen: hé, je mag assertiever zijn, je mag kiezen voor jezelf.

Ik merkte dat als ik eenmaal voor een doelgroep had gekozen, dat dat heel erg meehielp. Met de achtergrond: ik ben opgegroeid met mijn moeder en twee oudere zussen. Ik was de enige man in huis, altijd surrounded by women. En dat helpt ook wel mee. Mijn hele jeugd waren er alleen vrouwen in huis. Mijn vader is nog wel in het spel, maar mijn ouders waren jong gescheiden, dus dat was mijn ouderlijk huis. Dus ook dat helpt wel mee met omgang met vrouwen.

Ik zeg niet dat ik niet ook gewoon een man ben die niet alles van een vrouw begrijpt, natuurlijk. Maar het helpt allemaal mee. En zo doende heb ik echt een bewuste keuze. En ik ben nu bezig om mijn doelgroep nog kleiner te maken. Dus waarschijnlijk wordt mijn doelgroep, daar ben ik nu mee bezig, moeders met een onderneming. Daar ga ik nog meer op richten.

Verkleinen van doelgroep: van vrouwelijke ondernemers naar moeders met een onderneming

Ja, ook wel interessant. Waarom de stap naar moeders?

Ja, ik ben nu zelf ook bezig met een coach. We zijn aan het uitzoeken: kunnen we nog meer je doelgroep verkleinen? Vrouwelijke ondernemers is wel heel groot. Kunnen we nog meer kijken wie je graag wil helpen? Juist als je ondernemer bent en je hebt ook een gezin, ben je aan het hollen. En waar ik achter kwam was dat heel veel klanten wie automatisch al richting mij kwamen, al ondernemende moeders waren. Toen ben ik gaan onderzoeken: hoe komt dat? Wat doe ik? Welke energie breng ik mee? Of waar help ik mijn klanten mee? En eigenlijk ging het heel natuurlijk, het proces van klanten die voor mij kiezen.

Toen vroeg ze: welke klanten kiezen nu voor jou en wie is een beetje jouw ideale klant? En mijn ideale klanten waren dus ook de ondernemende moeders. Deels persoonlijk reden, ik houd enorm van impact maken. En als ik als coach iemand wil helpen, dan ga ik er 1000% voor om iemand de vrijheid te geven zoals ze graag zouden willen. En vrijheid heeft op allerlei manieren een betekenis. Jezelf kunnen zijn, voor jezelf kiezen, je grenzen stellen. Dat je in interne vrijheid voelt door niet zoveel negatieve gedachten te hebben.

Vrijheid heeft op allerlei manieren een betekenis.

Lead by example

En een andere impact is, stel nou dat je een ondernemer bent en je helpt klanten met je producten of diensten, dat is nog een enorme grote impact, dus daardoor was de keuze al: als ik vrouwelijke ondernemers help, heb ik nog meer impact. Maar wat nou als deze mensen ook nog gezinnen hebben? Een zin wat ik heel veel zeg is: Lead by example. Als jij een heel goed voorbeeld laat zien, ben je een heel mooi voorbeeld voor anderen. Laat dit nou ook je kinderen zijn. Laat dit nou zijn waar moeders heel vaak tegenaan lopen. De perfecte moeder zijn en de schaamte van wat er allemaal hangt in de maatschappij richting de moeder.

Wat nou als je ook echt die moeder kan zijn en staan voor wie je bent, gaan voor je dromen, je grenzen stellen, succesvol bedrijf kan creëren. Hoeveel impact heb je dan op het leven van je kinderen? En dat vind ik ontzettend krachtig, als ik niet alleen kies voor mensen met een onderneming wie impact kunnen maken, maar dat je op meerdere fronten een impact kan maken. Daar word ik zo ontzettend gelukkig van. Niet alleen maar dat ik 1 individu, maar daarbij help ik ook een onderneming en ook nog een gezin. Daarom vind ik het zo krachtig om die doelgroep nu verder uit te spitten en te perfectioneren. Dus daar ben ik nu heel erg mee bezig met mijn onderneming. Ik zat daar helemaal middenin. En het voelt goed.

Impact maken met ripple effect

Je hoort het inderdaad enorm als je erover spreekt ook, hoe zwaar dat het bij jou echt gaat over de impact. En wat ik heel mooi vind is: heel veel ondernemers zitten nog in die heel egocentrische houding van: ik wil impact maken. Maar bij jou gaat het eigenlijk al een stapje verder van: ik wil wel impact maken, maar hoe mooi is het als de persoon waar ik impact op maak, als die persoon met ripple effect die impact kan doorgeven?

Absoluut. En hoe meer ik bezig ben, hoe meer ik realiseer dat het zo ontzettend krachtig is. In mijn optiek, ik kom erachter en ik kwam er achter de afgelopen jaren toen ik mensen aan het helpen was of aan het begeleiden was als coach, is dat als ik 1 iemand hielp, hielp in onbewust nog twee of drie anderen in haar omgeving. Zijnde haar partner, zijnde haar kinderen, zijnde haar klanten die ze begeleidt en die ze dus nog beter kan helpen. Dat betekent dus als ik er 10 help, help ik er 30. Dus dan denk ik: kom maar op met die 10.000 mensen die ik mag helpen. Dat betekent namelijk 30.000 mensen wie ik onbewust daardoor ook hun leven positief mee kan veranderen. Dat vind ik zo magisch.

 

zelfliefde grenzen stellen jonathan bouter freedom motivates kim de graeve ondernemer vrijheid membership community zelfzorg freedom unlocked podcast over zelfontwikkeling ripple effect

Ik was zelf het vergeten kind

Ik leef niet meer alleen maar voor mezelf. Hoe meer ik dat bewust en met die intentie kan inzetten elke dag, hoe krachtiger het is. En daarom deze keuze ook om de doelgroep te splitsen. En ik vond het al een heel mooie vraag van mijn coach die mij nu begeleidt: Jonathan, heb jij zelf kinderen? Ik zeg: Nee. Zegt ze: waarom wil je dan ouders helpen van kinderen? Misschien vinden ze dat helemaal niet leuk? En toen ging ik daarover nadenken. Waar moeders bang voor zijn, is precies hetgene wat in mijn pijn zit. En waardoor ik nog krachtiger voor deze doelgroep kan kiezen.

Ik was het vergeten kind, ik werd niet gezien, ik werd niet gehoord, ik had geen voorbeeld, ik had niet iemand naar wie ik kon opkijken, ik was niet geliefd op de manier die ik nodig had als kind. En vanuit die pijn, hoe mooi zou het dan zijn als ik dan moeders kan helpen die niet alleen zichzelf kunnen zien, die geen grenzen stellen, voor zichzelf kunnen kiezen, een voorbeeld kunnen zijn en daarin ook nog meer rust ervaren om daar vervolgens wel te zijn in hun gezin en aanwezig te zijn. Niet met hun hoofd bij hun onderneming, niet met de stress die ze ervaren, maar echt in het hier en nu. Dan kun je echt goed opvoeden en dan zijn er heel wat vergeten kinderen die niet vergeten worden.

Empathie kan je ver helpen

Hoe moeilijk is het voor u om uw bedrijf te kunnen integreren met uw verhaal en ook nog eens uw familie in uw buurt te houden? Want ik kan mij voorstellen dat het verhaal van: ik was het vergeten kind, dat het ook familiaal dan misschien niet altijd even goed ontvangen wordt als je daarover praat, of ben ik mis? 

zelfliefde grenzen stellen jonathan bouter freedom motivates kim de graeve ondernemer vrijheid membership community zelfzorg freedom unlocked podcast over zelfontwikkeling vergeten kind

Dit zijn bijvoorbeeld gesprekken die ik ook heb met bijvoorbeeld mijn ouders. Die weten hoe ik erover denk. En daarmee wel beseffende, en waarbij ik altijd bewust ben, elke ouder doet 100% zijn best. Maar ook in je best doen, kun je soms niet geven wat je kind nodig heeft. Ik snap het, ik begrijp je, ik begrijp die geschiedenis.

En hier zit ook heel veel empathie in. Hoe beter je begrijpt waar je ouders vandaan komen, hoe beter je in hun gaat duiken. En dat is heel wat werk als er pijn, trauma of wat anders onder zit. Dat kun je niet. Als je boos bent dan moet je heel veel aan jezelf helen en heel veel rust ervaren, voordat je pas de rust ervaart om rustig bij je ouders te zitten en te begrijpen: ik snap waar je vandaan komt.

Want het moment dat je nog getriggerd wordt of sneller geïrriteerd wordt dan zit daar nog iets in waarom iemand anders jou nog kan triggeren. Daar zit dan nog heel veel pijn in. En dit soort gesprekken heb ik ook juist met ze gehad. Van: hey ik snap waar je vandaan komt, ik weet wie je ouders zijn, ik weet dat je veel hebt meegemaakt en ik weet dat je je best hebt gedaan. Dit zijn echt de gesprekken die ik heb gehad en dat zijn niet de gemakkelijkste gesprekken.

Het is niet mijn verantwoordelijkheid om iemand anders gevoel te beschermen

En dat zeg ik ook tegen mijn klanten: leven je ouders nog? Ga kijken of je daar, zonder oordeel, zonder te zeggen: dit is wat jij mij hebt gedaan… Nee zeg: ik heb het gevoel gehad dat ik bepaalde dingen mistte als kind. En niet vanuit: ik vind je een slechte moeder of vader. Maar: ik mistte iets en dat heeft mij pijn gedaan. En die gesprekken heb ik gehad. Nee, dat wordt niet altijd makkelijk ontvangen. Ik probeer zo respectvol mogelijk te communiceren.

En als ik zeg: ik was het vergeten kind, dan is dat iets wat ik als gevoel heb gehad. En in mijn optiek zou ik daarover mogen praten, zonder oordeel. Of tenminste, als zij daardoor in het negatieve daglicht staan of als ze dat lastig vinden om te ontvangen… Als we die gesprekken niet hadden gehad dan was het misschien ingewikkelder geweest. Maar ik heb juist de gesprekken gehad, waarbij ik heel duidelijk dat tegen hun gezegd heb. Dan weten ze vanuit welk goed hart ik kom. En als ze het dan vervolgens alsnog lastig vinden, na zo’n gesprek, of getriggerd worden zelf, dan denk ik ligt het weer bij hun.

Als ik er alles aan heb gedaan om zo respectvol mogelijk te communiceren hoe ik mij heb gevoeld en als ik dan vervolgens uit via podcasts en ze komen daarover te weten, dan weten ze wel waar ik vandaan kom. Als ze dan vervolgens pijn voelen of schaamte of wat dan ook, dat kan. Maar ook dat gevoel ligt niet helemaal bij mij. Dat is ook iets wat hun proces is. Zo zie ik het. Het is niet mijn verantwoordelijkheid om hun gevoel te beschermen.

Wat ben ik hier aan het doen?

Een kleine sprong: waarom besliste je op een bepaald moment om in het leger te gaan?  

Ja, dat was heel leuk; Ik wist eigenlijk nooit wat ik moest doen, zoals iedere 14, 15 16-jarige. Welke keuze opleiding. Waar moest ik naartoe? En ergens in mij zit gewoon een hele avontuurlijke, drukke kant. En het leger, dacht ik, daar moet ik voor gaan. Alsnog koos ik eerst voor een opleiding met een beroepskeuze test, maar terwijl ik in die opleiding zat dacht ik: wat doe ik hier. Ik dacht echt: wat ben ik hier aan het doen? Ik vind de opleiding niet zo leuk.

Structuur en duidelijkheid

Welke opleiding was het?

Het was juridisch medewerker, mbo. En ik wist wel dat ik wat met mensen wilde doen. Maar dat kwam er blijkbaar uit met de test. Maar ergens in mijn achterhoofd zat nog: ik wilde echt het leger in. Dat voelde ik heel sterk. En ik ben dus met die opleiding gestopt en ik ben toen gaan solliciteren in het leger. Uiteindelijk was ik 19 toen ik in het leger ging. Het was ook een soort van jongensdroom denk ik. En het grappige was: ik ben zo blij dat ik daarin ben gegaan. Want ik had zo nodig als mens. Met waar ik vandaan kom, ik heb veel meegemaakt, ik heb mezelf veel opgevoed. En structuur en regelmaat was er niet heel veel thuis.

En dat is iets waar ik nu op mijn 35ste nog steeds hard aan werk om dat als persoon eigen te maken. Maar in het leger was dat al. Er is alleen maar structuur en discipline. Er was alleen maar vastigheid en zekerheid. Het was een prachtige leerschool wat ik ook nog nodig had. Ik hoorde daarbij ook nog dat ik het label ADHD heb. En mensen met ADHD gaan ontzettend goed op structuur en duidelijkheid. Dat geeft ontzettend veel rust. En daar kwam ik dus pas achter op mijn 19e.

zelfliefde grenzen stellen jonathan bouter freedom motivates kim de graeve ondernemer vrijheid membership community zelfzorg freedom unlocked podcast over zelfontwikkeling structuur

Mijn legerdienst heeft mij gevormd tot wie ik ben

Opeens was er in mijn leven heel duidelijk structuur. En in het extreme. Je dekbed zo op 20 centimeter. Je handdoeken. Alles moest helemaal netjes opgevouwen worden. Structuur kwam je neus uit, maar het was wel heel goed voor mij. Het was een ervaring wat ik voor de rest van mijn leven meeneem en wat mij heeft gevormd, ik denk dat ik van een jongetje naar een man ben gegaan in die periode. Op een goeie manier.

Ik denk dat de uitzending naar Afghanistan daar ook enorm mee heeft geholpen. Je zet het leven gewoon in perspectief. Waar het om gaat en wat belangrijk is. En je komt erachter wie je zelf bent. Niet alleen maar door grenzen stellen en pushen, door feller te gaan dan dat je dacht dat je kon. Ik denk dat dat goed voor iedereen is. Ik gun dat ook iedereen, omdat te ervaren, om hun grenzen te kunnen stellen. Om daarachter te komen, ieder van ons zoveel meer kan dan dat wij denken. En dat is iets wat ik in het leger heb geleerd.

Stress kan aanvoelen als een levensbedreigende situatie

Het stukje mindset wat zo ontzettend meehelpt met omgaan van stress, met spanning, met grenzen stellen. En hoe je kan reguleren met, niet alleen een levensbedreigende situatie, maar dit kun je dus letterlijk toepassen in het dagelijks leven. En soms voelt het als mens, als je overwhelmed bent, of als er heel veel op je afkomt, alsof het een levensbedreigende situatie is. Want lichamelijk gezien en de stress in je kop, voelt bijna hetzelfde soms. Ik kan het weten, soms voelt het hetzelfde.

Maar als ik dan met mijn klanten praat denk ik: wauw, spanning en stress het heeft zo’n invloed op ons. En mindset daarin is een heel groot onderdeel. Hoe ga je daarmee om? Waar heb je controle over? Hoe ga je met de dingen om waar je geen invloed op hebt? Hoe kan je grenzen stellen? Ik heb het geluk gehad dat ik die opleiding heb gekregen, het leven heb geleid om dat eigen te maken. En dat heeft mijn ontzettend veel geholpen.

En het grappige is, ik heb nu een partner en die zegt: je praat wel heel vaak over het leger. Ik zeg: ja, het heeft zoveel invloed gehad op alle beslissingen die ik dagelijks maak. Waaronder de structuur in mijn eigen huis, waaronder dingen wat ik na het leger heb geïmplementeerd gewoon thuis om die structuur zo te behouden. Maar ook de keuzes die ik maak, de grenzen die ik durf stellen. Hoe ik omga met heftige dingen. Vaak komt daaronder: dat heb ik in het leger geleerd. Het heeft zo’n invloed op mij gehad, dat ik dat inderdaad ook constant benoem richting haar Maar dat realiseer je je ook pas later. Ik ben nu 11 jaar uit het leger en elke keer heeft het nog steeds zo’n invloed op mij.

Diepste dal van mijn leven

En wanneer was het naar uw gevoel genoeg in het leger? Heb je dat zelf gekozen of is dat gewoon natuurlijk gelopen?

Nee, het was eigenlijk vanwege de liefde. En het was mijn voormalige relatie waarmee ik ging samenwonen en we hadden samen een huis gekocht. Toevallig het huis waar ik nu inzit. En toen was het: ja, ik wil niet een hele week op de kazerne zitten. Ik woonde aan de andere kant van Nederland. Dat was makkelijker voor mijn toenmalige vriendin. En op een gegeven moment dacht ik: hoe fijn zou het dan zijn als we dan samen kunnen zijn?

Ik ben toen van baan veranderd. En eigenlijk om in de buurt te blijven en elke avond thuis te zijn. Dus ik ben van het leger naar gevangenisbewaker zou gaan. Niet wetende dat wanneer ik 2 maanden met die baan bezig was, de relatie uit zou gaan. En ik zat in een baan wat ik niet leuk vond en kwam in het grootste, diepste dal mijn leven terecht. Omdat ik alles heb opgegeven voor een partner en geen grenzen had durven stellen. En dat heeft ook andere lessen gegeven. Ik wilde eigenlijk nog in het leger blijven, ik was het nog niet zat. Maar ik koos om 100% te gaan voor een relatie. Sommige dingen pakken uit en sommige niet.

zelfliefde grenzen stellen jonathan bouter freedom motivates kim de graeve ondernemer vrijheid membership community zelfzorg freedom unlocked podcast over zelfontwikkeling dal

Ondanks mijn fouten, geen spijt

Ja, maar ik geloof zelf wel dat al die dingen gebeuren omdat we lessen te leren hebben natuurlijk.

Ja, en ik zit nu hier. Ik heb ontzettend veel stomme keuzes in mijn leven gemaakt. Ontzettend veel dingen gedaan waar ik niet trots op ben. Ik heb niet altijd mijn grenzen kunnen of durven stellen. Maar ik heb 0 spijt. Ik heb echt 0 spijt. En dat is lastig om te zeggen, want ik heb heel wat jaren wel spijt gehad. Toen ik er middenin zat. Maar als ik weet hoeveel ik eruit gehaald heb als mens, als ik weet hoeveel ik ervoor geleerd heb.

Als ik weet hoe erg het mij gevormd heeft, dan ben ik facking dankbaar en blij dat ik hier op mijn 35 al al die lessen heb mogen ontvangen. Want ik heb nog maar 35. En dat betekent dus dat ik al die lessen de komende, hoe lang ik nog leef, 20, 30, 40, 50 jaar nog kan gebruiken om niet dezelfde fout te maken.

Thank god dat ik die fout heb gemaakt

Thank god dat ik die fout heb gemaakt, thank god dat het mij gevormd heeft. En ja, het heeft me pijn gedaan en het was eenzaam en het was moeilijk. Maar ik ben zo blij dat ik het heb meegemaakt. En niet alleen voor mezelf, want wat ik nu doe en waarmee ik mensen help, niet alleen als coach maar in social media en mensen die ik spreek, de filmpjes die ik maak, vrienden in mijn omgeving die ik kan helpen, mijn familie, als ik op een podium sta en ik ga spreken over wat ik meemaak, de klanten wie ik help.

zelfliefde grenzen stellen jonathan bouter freedom motivates kim de graeve membership community zelfzorg freedom unlocked podcast over zelfontwikkeling mensen helpen

Dankzij die fouten, kan ik ze net beter helpen. Dankzij die stomme keuzes, hoe ik me heb gevoeld, hoe slecht ik me heb gevoeld, hoe ik mijn grenzen niet ging stellen. En daardoor kan ik nog beter er zijn voor andere mensen. Waardoor ik me ook heel goed voel. En waardoor ik ook nog meer kan geven en beter mijn grenzen kan stellen. En hoe mooi zou het zijn als ik andere mensen kan behoeden om die fouten te maken, juist doordat ik ze maak. Dat is alleen maar beter.

En tuurlijk, ik raad iedereen ook aan om hun fouten te maken, om daarvan te leren. Maar het zou ook fijn zijn dat je ze niet allemaal hoeft te maken en ze kan voorkomen. Of zoals ik vaak zeg in mijn ondernemerschap: je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden. En hetzelfde is met de pijn, met de fouten, het hoeft niet allemaal.

Je hoeft niet ongelukkig te zijn om je leven om te gooien

Je hoeft niet ongelukkig, depressief te zijn, een burn-out te hebben, om je leven anders om te gooien. Om dan te zeggen: nu is het genoeg. Je hoeft niet rock bodem te komen en dan pas andere keuzes te maken. Ga eerder die keuze maken om te kiezen voor jezelf en ga grenzen stellen. Ga eerder die keuze maken om te kiezen voor geluk. Wacht niet tot het te laat is. Tot je te veel pijn, verdriet, liefdesverdriet, werkverdriet of welk voor verdriet dan ook je hebt, om dan pas een andere keuze te maken.

Ik hoop daarin ook echt mensen wakker te schudden. Zeker ook in mijn omgeving. Wat doe je nu? Als je met mij omgaat, dan gun ik jou het best leven. Je hebt dan 2 keuzes. Als je heel veel met me omgaat, je gaat met me meegroeien en je gaat voor je dromen en als je dat niet doet, dan filtert het vanzelf weg. Want die mensen worden constant geconfronteerd met dat ze hun eigen potentie niet benutten, dat ze verkeerde keuzes maken die niet goed zijn voor hun relatie, financiën, gezondheid. Waarom? Ik gun iedereen een mooi leven. Een mooi leven waarin ze zich lekker voelen. En dat betekent dat ik liefdevolle spiegels moet geven aan mensen in mijn omgeving, aan mijn klanten, aan iedereen. Als je met mij omgaat, dan verwacht ik dat je kiest om alles uit je leven te halen, want dat is leven.

Lift up each other

En dat betekent niet dat ik constant boven je loop te hoveren, maar als je te lang met me omgaat, dan word je gek. Dan is het van: oké, shit, ik moet wel. Of je wordt geen vriend meer van me. Of je wil niet meer als familielid om me heen hangen. Want ik kies voor positiviteit. Ik kies om niet cynisch te zijn, om niet mensen de schuld te geven, om slachtoffer te zijn. Niet: dit is mij overkomen door die zijn schuld of door de overheid etc. Nee, daar kun je bij mij niet mee terecht. Je hebt 1 facking leven en als je met me omgaat, dan ik dat aan je zien. Dit is wie ik ben als mens en dit is wie ik uitstraal. En dat is wat ik iedereen in mijn omgeving gun. Lift up each other.

Luisteren naar mijn intuïtie en gevoel

Wat was voor u de belangrijkste les die je geleerd hebt uit de foute beslissing die je maakte om uit het leger te gaan en de baan en de relatie te kiezen?

Het mooie is, je leert jezelf kennen en je leert te communiceren samen met je relaties. Alle relaties wat je hebt, of het nou je baas of je collega, je partner is, leer jezelf kennen en leer te communiceren. Ik denk dat als ik daar veel meer aan had gewerkt en als ik meer wist wie ik was en wat mijn grenzen waren, wat ik belangrijk vond en hoe ik dit überhaupt moest communiceren. Dat had heel wat relaties, in ieder geval die relatie, gespaard. Ik wist niet hoe, ik wist niet wie ik zelf was. Dat moest ik nog uitpluizen. Hoe ik met dingen omging en met mijn emoties. Luisteren naar mijn intuïtie en gevoel, grenzen stellen. Wist ik veel! Zo’n gevoelsmens zoals ik nu ben, zo was ik niet. Ik denk dat had geholpen. Dat is al een les wat ik meeneem.

Het mooie is, je leert jezelf kennen en je leert te communiceren samen met je relaties. Alle relaties wat je hebt, of het nou je baas of je collega, je partner is, leer jezelf kennen en leer te communiceren. Ik denk dat als ik daar veel meer aan had gewerkt en als ik meer wist wie ik was en wat mijn grenzen waren, wat ik belangrijk vond en hoe ik dit überhaupt moest communiceren. Dat had heel wat relaties, in ieder geval die relatie, gespaard. Ik wist niet hoe, ik wist niet wie ik zelf was. Dat moest ik nog uitpluizen. Hoe ik met dingen omging en met mijn emoties. Luisteren naar mijn intuïtie en gevoel, grenzen stellen. 

Freedom motivates

Mijn bedrijf heeft: freedom motivates, precies om die reden. Als je het gevoel hebt dat je vrijheid ervaart, intern en extern, dat motiveert je om nog meer vrijheid na te jagen en je grenzen te stellen. Je voelt je gezonder. Oké, dan ga je vaker groenten eten, ga je vaker sporten. Voel je je financieel wat ruimte, dan ga je leuke dingen kopen voor jezelf, geef je cadeautjes, ga je op reis, ga je andere keuzes maken. En op elk front kun je dit zo zien. En interne vrijheid is fantastisch. De vrijheid voelen om jezelf te zijn, dat motiveert je om gewoon lekker naar buiten te gaan. Het motiveert je om gewoon te zijn, om een voorbeeld te zijn voor anderen. Dat is de volgende stap. En zodoende is alles wat ons interne of externe vrijheid geeft, motiveert ons om een beter leven te creëren.

En het begint altijd bij jezelf. De basisbehoeftes. Als je kijkt naar de piramide van Maslov, iedereen heeft basisbehoeften die goed vervuld moeten zijn. Als dat zo is, dan pas ga je naar andere basisbehoeften. Dan ga je kijken. En gaan die oogkleppen af en dan opeens zie je de wereld. Dan kijk je verder, kijk je naar ons, naar samen. Dan kan pas als je dat interne werk hebt gedaan en de basisbehoeften hebt vervuld.

Ik geraakte niet uit het riedeltje

Je sprak over: het kwam pas als ik begon te luisteren. Wanneer was dat?

De relatie werd verbroken. Ik had een periode waarbij ik dus werk deed in de gevangenis wat me niet beviel. 4 jaar lang heb ik in die fase gezeten, waarbij ik diep ongelukkig was, niet koos voor mezelf. Ik durfde geen grenzen stellen. En ik zei tegen mezelf: ik kan alleen maar dit. En ik moet deze baan doen om mijn hypotheek te kunnen betalen. Maar dat was een riedeltje waar ik niet uit kon komen. Ik werd daarmee geholpen toen de gevangenis werd gesloten. Maar alsnog was ik zo bang om een keuze te maken dat ik eerst ging solliciteren in een andere gevangenis. Terwijl ik wist dat ik dat werk niet leuk vond.

Toen ze aangaven: je kan aangenomen worden in die andere gevangenis. Toen dacht ik wel even: wauw oké, als je kiest voor deze baan, ga je meer van hetzelfde kiezen. Sta even stil. En dat sta even stil, daarmee kwam ook eigenlijk mijn allereerste positieve andersdenkende gedachte. Van jarenlang denken: ik moet deze baan doen, ik kan niks anders en eigenlijk ook niet weten hoe ik daar intern of extern zou kunnen veranderen. Ik zat zo erin, was zo unhappy, ik geloofde zo niet in mezelf. Door hoe ik dacht, door wat ik al die jaren deed, hoe ik mezelf had afgestompt door niet te luisteren naar mezelf en geen grenzen te stellen.

zelfliefde grenzen stellen jonathan bouter freedom motivates kim de graeve membership community zelfzorg freedom unlocked podcast over zelfontwikkeling gevangen

1 positieve gedachte kan je leven veranderen

Op een gegeven moment wat er bijna geen ruimte meer voor positiviteit intern en al zeker niet om grenzen te stellen. Op een keer begon die ene positieve gedachte. Ik zeg het wel eens: soms kan 1 positieve gedachte je leven veranderen. In dit geval was het de gedachte: Jonathan, wat kan je nog meer? Dat was de allereerste keer dat ik mezelf dat afvroeg. En toen ging ik dat uitzoeken en toen dacht: hey, dat lijkt me wel leuk. En toen kwam de volgende positieve gedachte: is dit wel iets voor mij? Uit die ene positieve gedachte kwamen er nog 20, nog 100.

Op een gegeven moment ben ik dus toch iets anders gaan doen. Ik ben gaan solliciteren en ik werd aangenomen. Holy shit, ik kan dit echt! Ik word aangenomen, ik kan hieruit. En er ging een wereld voor mij open. En eigenlijk toen ik van baan veranderen, had ik een besluit genomen en daar is mijn bedrijf geboren. Ik ga nooit meer in mijn leven niet zo luisteren naar mezelf en geen grenzen stellen. En als ik een keuze kan maken in mijn leven wat me meer vrijheid geeft, dan ga ik ervoor. En ik zat letterlijk en figuurlijk gevangen als gevangenisbewaarder.

Meer vrijheid en grenzen stellen

Dus jaren erna is de ene na de andere keuze gemaakt om meer vrijheid te krijgen en mijn grenzen te kunnen stellen. Door te werken aan mezelf, door te helen, door nog meer te luisteren naar mijn intuïtie, maakte ik steeds meer keuzes en ging ik mijn grenzen stellen. En die beslissing, was niet zomaar een beslissing. Ik gun mezelf voor de rest van mijn leven dat ik dat niet meer doe. Dat stond als een huis. Wat er ook gebeurt in mijn leven, ik ga nooit meer voorbij dat punt. En juist vanwege ook die beslissing.

Als ik nu voor een beslissing sta, eigenlijk ga ik weer terug naar: brengt het me vrijheid? Brengt het me het gevoel dat ik zou willen? En: Jonathan, je moet kiezen daarvoor, je moet grenzen stellen. Want dit heb je met jezelf afgesproken. En dan zie je hoeveel er mogelijk is als je zo 7 jaar gaat leven. Ik denk dat het nu 8 of 9 jaar geleden is die periode. En wat een verandering. Niet alleen intern, maar ook extern. Door in jezelf te geloven, aan jezelf te werken, kiezen voor dingen waar jij gelukkig van wordt. Waaronder op wereldreis gaan, waaronder je hart openen voor een nieuwe liefde, waaronder werken aan jezelf. Hoe krachtig dat is. Hoe krachtig dat is om een ander leven te krijgen en vrijheid te ervaren. Dat is magisch.

De balans vinden

Ik vind het heel herkenbaar. De manier waarop je beslissingen maakt, dat is voor mij ongeveer hetzelfde. Wat ik interessant vind om te weten is, wat zijn uw valkuilen daarin? Ik ben zeker dat je er nog hebt. Waar moet je voor opletten?

Nou, dat ik dus meer op het ‘vrijheid’ stukje let dan op het ‘mezelf’ stukje. En dat ik een bepaalde visie heb wat mij vrijheid geeft. Of het nou qua gezondheid is, financieel of met mijn onderneming. Wat is hetgene dat ik wil en hoe kan ik zorgen dat ik in het hier en nu de balans erin kan houden? En dat constant luisteren naar: wat is het gevoel? Hoe ben je eigenlijk echt? Wanneer heb je die schop onder je kont nodig? Daar de balans tussen vinden. Soms is het heel subtiel en daarin zit da nuanceverschil. Maar heel vaak moeten we gewoon onze shit regelen en gewoon dingen doen die niet leuk zijn en wat harder werken. En ik kan ook soms heel lui zijn.

Heel grappig, mensen zien een heel energieke vent. Ik sport veel. Ik ben heel gedreven, ik ben één energiebom. Maar aan de andere kant ben ik een luie motherfucker die gewoon uren op de bank kan liggen en de hele dag films en series kan kijken. Dat is een van mijn passies. Ik houd ontzettend van films, ik ben een filmnerd. Ik heb een eigen collectie van films wat groter is dan Netflix denk ik. En ik heb ze ook allemaal gezien, dat is het erge.

Als je dromen hebt, moet er shit gebeuren

Dus dat zegt ook dat ik aan de andere kant ook iemand ben die heel lang helemaal niets kan doen. En wat is dan die behoefte? Maar er moet ook shit gebeuren als je dromen hebt. Dus die balans daartussen, dat is een valkuil voor mij. Balans houden tussen het extreme: let’s go en ik ga 10 uur lang op de bank liggen. Wanneer doe je dit en wanneer doe je dat? En wat zit daar dan tussenin waarbij je beide kan hebben? In plaats van 10u, gaan we 5u op de bank liggen en 5u hard werken. Niet dat ik altijd op de bank lig, maar dat is een voorbeeld van: hoe kan ik goed voor mezelf zorgen en wat voelt lekker.

Energie is alles

En dat is iets waar ik steeds meer achter kom. Energie is alles. Met alles wat je doet, het gevoel dat je voelt over jezelf, de rust die je ervaart. Als je daarin jezelf leert kennen: hoe kun je met lekkere energie aan de slag gaan? En zeker als ondernemer. Die hebben zoveel iets van: ja, ik moet posten op social media, een podcast maken, een website maken, etc. En al die dingen, als je dat vanuit een lekkere flow en energie doet, dat straalt door. Ik moet zoveel verkopen, of ik heb gewoon zin om die energie de buitenwereld in te slingeren.

En het effect is ook anders. En dat heb ik dus ook gemerkt. Hoe kun je zorgen dat je in een lekkere flow, lekkere energie zit, en dan gaan werken? Hoe kun je zorgen dat je weet dat je bepaalde dingen doet, maar toch daarin kan zorgen dat je je energie behoudt? Een positieve, lekkere energie. Dat je je shit regelt, met een glimlach. Dat je dingen doet met een lekkere vibe, want die energie, dat straalt door, dat voelen mensen.

zelfliefde grenzen stellen jonathan bouter freedom motivates kim de graeve ondernemer vrijheid membership community zelfzorg freedom unlocked podcast over zelfontwikkeling doorpakken

Een goede energie, komt ook over op de buitenwereld

En hoe meer je die balans vindt tussen die lekkere vibe en alles kunnen doen, hoe meer dat overkomt op de buitenwereld. En ik denk dat dat als ondernemer juiste en hele goeie balans is om te vinden. Wanneer kan ik heel goed voor mezelf zorgen en mijn grenzen stellen waardoor dat de energie is die ik ook kan uitstralen? En dat is een hele leuke balans. Die ben ik zelf aan het uitzoeken, maar daar help ik mijn klanten ook mee. Hoe kun je genieten van wat dat je doet? Want je hebt een prachtige missie. En je wil ontzettend veel dingen veranderen in je leven, maar hoe kun je dat doen zonder jezelf te verliezen? Of zonder jezelf voorbij te lopen? Maar wel nog met een lekkere vibe? En dat is anders.

Als je heerlijk in je energie zit en je gaat dan een verkoopgesprek in, of een website bouwen of een video opnemen, dan komt anders over. 100%. Als je een boek aan het schrijven bent, een blog aan het schrijven bent, een e-mail, als je dat met lekkere energie doet, het komt anders over. En dat voelt iedereen. Energie is alles. En dat is zo belangrijk om daar bewust van te zijn. En hoe je die energie behoudt, dat vind ik een fantastische zoektocht.

Zelfkennis is de basis

Wat dat ik merk bij mij eigen mensen… Ik vind het bijvoorbeeld heel moeilijk om gevoel uit te leggen. Ik voel bij mezelf bijvoorbeeld waar ik mezelf aan het bullshitten ben, en waar ben ik eigenlijk liever lui dan moe en waar doe ik het oprecht voor mezelf. Dat voel ik. Ik verval daar ook wel nog in. Uiteraard, ik ben ook mens. Net zoals iedereen. Maar ik merk wel bij mensen in mijn coachingtrajecten bijvoorbeeld, dat ze daar moeilijkheden mee hebben. Ze hebben iets van: ik wil niet meer ‘moeten’. Ja sorry, maar soms moet je.

Soms wil je niet, maar als je iets wil doen voor je hart, dan ga je toch moeten in gang schieten. Dat is bijvoorbeeld iets wat dat ik heel hard voel. Wil mijn hart het? Ja? Oke, dan moet het. Voor mij werkt dat heel makkelijk, maar ik merk dat dat begrip, niet voor iedereen even makkelijk is om te voelen van: wat is nu voor mijn hart en waarmee loop ik mezelf voorbij? Hoe zou jij dat omschrijven?

Daar kom je dus weer met de zelfkennis en weten wat daaronder zit. Heel veel mensen die bijvoorbeeld iets niet toe aanzetten, dat heeft soms ook te maken met hoe onzeker ze zijn, hoe ze niet durven grenzen stellen, hoe druk ze zich maken om wat andere mensen van hun vinden. Stel dat je het wel doet en wel stappen gaat zetten, wat gaan mijn omgeving, mijn partner, mijn kinderen, mijn collega’s, mijn vader, mijn moeder daarvan vinden? En soms zitten vader en moeder in een ander land en zien ze niet eens wat je doet, toch zit dat stemmetje er wel. Soms zijn hun ouders overleden en zit dat stemmetje er nog wel.

'Echt' worden is heel eng

Soms zit het zelfvertrouwen daar ook, dat ze denken: ik voel me niet zo zelfverzekerd, ik vind het wel eng om te doen. Maar ook het realiseren: als ik het wel doe, dat betekent dat ik daarna nog meer moet doen. Dat betekent dat als ik me er wel toe zet, dat ik echt ga committen in mijn leven. En echt worden is heel eng. Wat als ik nu een stap zet, richting mijn dromen, holy shit, dan kunnen mijn dromen uitkomen! Ik ga mezelf maar saboteren. En soms heb je al een aantal stappen gezet en voel je het imposter syndrom en denk je: ik kan het allemaal niet, ik ben niet goed genoeg. Dan geef je daarna op en ga je jezelf op die manier saboteren.

Het heeft niet met de buitenwereld te maken of met wat je vader of moeder vindt. Hoe deal jij met die dingen en wat maakt dan dat je die dingen niet regelt? En in mijn optiek zijn de mensen die zelfvertrouwen hebben en zelfverzekerd zijn, mensen die gewoon hun eigen shit regelen. Die zichzelf in de spiegel aan kunnen kijken en zeggen: ik wilde dit, daarom heb ik het gedaan. En als ik mezelf nu in de spiegel kijk kan ik mezelf oprecht vertrouwen dat als ik iets wil, dat ik mezelf een shop onder me kont heb gegeven om dat voor mekaar te krijgen. Ik ben mijn eigen beloftes nagekomen.

En als ik mezelf nu in de spiegel kijk kan ik mezelf oprecht vertrouwen dat als ik iets wil, dat ik mezelf een shop onder me kont heb gegeven om dat voor mekaar te krijgen.

Beloftes naar jezelf nakomen

Maar wat nou als je de ene dag dat niet doen, dan een week niet, dan een maand niet, dan een jaar niet. We leven in een land, in een wereld waarbij heel veel mensen de beloftes naar zichzelf constant niet meer nakomen. En als je dat lang genoeg doet, weet je helemaal niet meer wat je eigen behoeftes zijn en wie je bent en hoe lastig het is om daarna weer een stap te zetten en daarnaar te luisteren. Om in jezelf te vertrouwen dat je daadwerkelijk kan. Als je echt zelfvertrouwen hebt, en de mensen wie ik zie als zelfverzekerd, niet fake, dat zie ik als mensen wie gewoon hun ding hebben gedaan en gezegd hebben wat ze wilden doen. En soms betekent dat dus ook dat mensen dingen hebben gedaan waar ze niet altijd zin in hebben. Want daar gaat het uiteindelijk om.

Wilskracht is niet onuitputtelijk

En mensen denken soms dat het allemaal met wilskracht te maken heeft, maar als je er goed over nadenkt… Er zijn zoveel onderzoeken met mensen die chocoladekoekjes voor een test moesten weigeren en daaruit een test moesten maken en dat de wilskracht om dat koekje niet op te eten, effect had op de testresultaten. Wilskracht hebben we maar zoveel van. Iedereen wil alles maar doen op wilskracht, in de sportschool, gezond eten, afvallen, een business hebben etc. Maar wat nou als je vandaag geeft wilskracht hebt? Dat gebeurt dus heel veel. Al die taken wat je moet doen en zeker als ondernemer, je hebt er niet altijd zin in. Die wilskracht is er niet altijd. Dus je moet op andere manieren leren omgaan met wat je moet doen.

zelfliefdjonathan bouter freedom motivates kim de graeve membership community zelfzorg freedom unlocked podcast over zelfontwikkeling zelfliefde

En dat heb ik in het leger heel erg geleerd, dat je spanning, angst, of er geen zin in hebben, daar kun je mee leren omgaan. Ik heb het geluk dat ik daarin getraind ben, maar heel veel mensen weten dat niet. Het gaat niet altijd om wilskracht. Wat zit daaronder? En hoeveel houd je van jezelf? En daarom in mijn coaching gooi ik zoveel zelfliefde erin. Zodat mensen gewoon naar zichzelf kunnen kijken en kunnen zeggen: ik vind je een mooi mens, ik vind je genoeg en ik gun je alles. Als je dat doet, dan ben je al veel minder met wilskracht bezig.

Waarom wil je dat?

En gooi daar nog een missie bovenop: waarom wil je dit? Voor wie wil je dit? Is dat helder voor je? Ben je je daar bewust van? Is de drijfveer duidelijk? En dan ga ik stapelen, dat doe ik standaard met mijn klanten. Wat wil je? Oke, hoeveel redenen kun je bedenken waarom je dat wil? Ken je er 3? Oke, maak er maar 30 van. Deze week heb ik een opdracht gehad: ik wil meer sporten. Hij had 5 redenen. Ik zeg: eind van de dag wil ik 20 redenen horen waarom je meer wil sporten. En de volgende dag vroeg ik: oké, denk na over die 20 redenen

Waarom?

Heel helder hebben waarom je iets wil, een missie, een drijfveer, maakt het een stuk bewuster en maakt het een stuk makkelijker om ervoor te kiezen. Dus dan heb je het niet over wilskracht. Dan heb je het over zelfliefde, over een missie wat sterker is, over heel bewust zijn van alle redenen waarom je iets moet doen. En je realiseren dat je dingen moet doen, die niet leuk zijn. Als je daar altijd mee begint, dan wordt het een stuk makkelijker. De rest van je leven ga je dingen doen die niet leuk zijn. Ik vind het niet leuk om elke dag 2 liter water te drinken. Of 500gram groenten te eten. Ik vind het niet leuk om al jarenlang altijd naar de sportschool te gaan. Maar ik doe het wel. Want het gaat over lange termijn voldoening tegenover korte termijn genot.

Het iets niet willen, is omdat jij meer waarde hecht en positieve dingen haalt uit het niet doen dan uit het wel doen. Als je op de bank blijft liggen, dan is dat veel lekkerder. Een pizza bestellen is veel lekkerder dan richting sportschool gaan of gezond eten. En zo werkt dat in alle keuzes die we maken in ons leven. Het is veel moeilijker om dat moeilijke gesprek aan te gaan met je partner. Het is veel moeilijker om tegen jezelf te zeggen: ik gun het mezelf, dus ik ga het toch maar doen om aan mijn werk te werken, om iets harder door te werken, om toch iets te doen waar ik geen zin in heb. Omdat ik weet dat ik uiteindelijk, ik voel dat niet meteen, maar uiteindelijk ga ik er wat aan hebben.

Kies niet altijd voor gemak

En dat is het leuke in deze maatschappij, de quick, alles moes snel, ik moet me instant voelen, ik wil swipen naar rechts en dan heb ik mijn droomman, ik wil zo snel mogelijk rijk worden, ik mijn droomlichaam binnen 6 weken etc. Het echte leven werkt zo niet, echte voldoening werkt zo niet. Het is niet dat jij in 1 keer dat moetje doet en dat je denkt: yes, ik heb mijn droombedrijf.

Het feit is dat je heel veel shit moet doen voordat je in de buurt komt van dat droombedrijf. Dat je in de buurt komt van financieel onafhankelijk zijn. Dat je in de buurt komt van dat gezonde lichaam. En je hebt heel veel keuzes moeten maken om daarbij te komen waarbij je je niet altijd lekker voelde. En we kiezen altijd voor gemak, en lekker en simpel. Want dat wordt tegen ons gezegd: dit moet je doen, want dan word je gelukkig. Maar uiteindelijk word je daar niet gelukkig van. Je wordt gelukkig als je kiest voor wat echt goed voor je is.

Quick fix

En 9 van de 10 keer is dat door dingen te doen waar je niet altijd zin in hebt. Ik heb er niet altijd zin in om heel lang naar mijn vriendin te luisteren als ik gestrest ben, als mijn hoofd helemaal vol zit. Maar ik weet dat ten goede komt voor mijn relatie als ik ruimte laat voor mijn vriendin om zichzelf helemaal te uiten. En daar heel erg oprecht en met bewust intentie naar te luisteren, en haar het gevoel geven: ik zie je, ik hoor je. En juist als mijn hoofd vol zit, als ik heel druk ben en er geen zin in heb, en er zijn momenten dat ik dat ook wel eens zeg. Maar andere momenten geef ik daar wel ruimte aan omdat ik weet: langdurig heeft mijn relatie daar wat aan als ik daar tijd voor vrij maak.

En dan nog 1 voorbeeld, en zo zijn er nog duizenden voorbeelden. En dan komen we weer terug op mensen die hun shit niet regelen en die het lastig vinden: ja, maar ik weet niet wanneer en ik vind het lastig om mijn doel aan te zetten. Ja waarschijnlijk willen ze het op wilskracht doen. En de quick fix zit misschien ook in hun achterhoofd.

Grenzen stellen

En uw shit regelen is echt een van de beste dingen om te doen. Elke keer opnieuw. Ik heb het ook. Ik weet heel goed wat mijn triggers zijn en ik werk aan mijn shit, maar af en toe komt die trigger er toch weer door. Maar hoe beter dat je die triggers kent en hoe beter dat je weet wanneer dat die er komen en waarom dat die er komen, hoe beter dat je uzelf ook weer leert kennen. En hoe correctere keuzes die je kunt maken. Ook tegenover anderen.

 

Want het is zo makkelijk om te zeggen: jij gaat over mijn grens. Maar ja, er is wel iemand die er die over laat gaan en niemand anders weet wat dat je grens is bijvoorbeeld. Jij bent verantwoordelijk voor uw eigen shit. Ja, dus dat is inderdaad wel een heel mooie om mee te geven met de mensen. Wil jij daar nog iets over zeggen?

Nee, ik vind leuk om te horen hoe jij dat zegt.

Ik weet niet wat ik wil

Nog misschien 1 laatste vraag: wat doen we met mensen die niet weten wat ze willen? Ik heb u daarnet horen praten over: kijken wat ze willen en waarom? Maar wat als ze bij u komen en ze zeggen van: ja, maar ik weet gewoon niet wat ik wil?

Dat is het leuke. Er zit altijd wat achter het niet weten wat ze willen. Want als je jezelf goed kent, dan heb je al een kleine interesse in bepaalde dingen. Maar vind je het misschien eng om stappen te zetten. Dus voordat ik daarin ga geloven, dat mensen niet weten wat ze willen, ga ik eerst onderzoeken, weet je het nou echt niet? Of zit daar meer onder? Vind je het eng om stappen te zetten? Heb je al vanalles in je hoofd, maar zit je te denken wat papa en mama willen in jouw leven? Ben je bang dat als je daarvoor kiest, dat je uitgelachen wordt door je vrienden, vriendinnen,.. Dus dat ga ik altijd eerst onderzoeken.

Doen, doen, doen.

Want misschien die mensen die zeggen dat ze niet weten wat ze willen, weten ze dat hartstikke goed, maar zit daar gewoon heel veel conditionering en angst en zelfvertrouwen issues onder. En uiteindelijk kom ik dan toch ook echt wel weer terug op: als je heel vaak hetzelfde doet, blijf je hetzelfde voelen en hetzelfde denken. Ik ben zelf ook heel lang zo geweest. Ik weet niet wat ik wil, ik weet niet wat ik moet kiezen. Waarom? Omdat ik heel vaak dezelfde keuzes heb gemaakt. Omdat ik heel vaak precies hetzelfde heb gedaan. Wat ik die mensen aanraad: probeer eens verschillende shit! Doen! Want als je anders doet, dan ga je anders denken en anders voelen.

Als jij niet weet wat je wilt, oké, kies! Probeer eens een keer. Want het kiezen en iets doen, soms blijven mensen juist in die positie hangen, ook omdat het makkelijk is. Je kunt makkelijker een hele lange periode zeggen: ik hoef niet te kiezen, dan dat je een baan probeert, wat tegen gaat vallen. Want dat is veel enger. Dus dan kun je beter in die veilige positie zitten: ik weet niet wat ik moet doen. Want dat is makkelijker dan dat je jezelf opeens moet openstellen naar het leren van iets waarin je misschien niet zo goed bent. Dus dan blijf je maar: ik weet niet wat ik moet doen. Want ik vind het veel enger om ergens voor te kiezen of ergens voor te gaan. Of iets te proberen wat ik niet helemaal zeker weet of ik daar goed in ben. Maar daarom moet je juist kiezen.

Probeer dingen en kom erachter wie je bent

Ik ken mezelf omdat ik in het leger heb gezeten, omdat ik in de gevangenis heb gewerkt, omdat ik in de gehandicaptenzorg heb gewerkt en gewerkt heb met mensen met een verstandelijk beperking. Omdat ik dus dingen geprobeerd heb. Ik ben op wereldreis gegaan, ik ben een onderneming gaan starten. Doordat ik alles heb geprobeerd, weet ik wie ik ben, wat ik leuk vind, waar ik ben houd. En kan ik mijn grenzen stellen. En weet ik hoe ik mijn grenzen kan stellen

Bang om te proberen

Hetzelfde geldt voor hobby’s, relaties, leuke dingen doen, sporten. Ga shit proberen en je gaat erachter komen wie je bent en wat je leuk vindt. Ik vind sporten niet leuk. Dan heb je niet genoeg geprobeerd. Ik weet niet wat ik moet doen voor dit, dan moet je meer proberen. Probeer shit uit. Dan ga je jezelf leren kennen en je grenzen leren stellen. En ik zeg dat zo bot, omdat de meeste mensen niet bewegen. Als je stil staat, kom je niet tot antwoorden.

De mensen zeggen: ik weet niet wat ik moet doen, die zijn te bang om te proberen. Als je iets doet, wat je daarna niet leuk vindt, dan heb je een antwoord. Dan weet je dat je dat in ieder geval niet leuk vindt. Maar om iets te doen wat ze niet leuk vinden, dat vinden ze erg. Dus dan blijven ze maar in stilstand. Maar je hebt dan een antwoord. Maar dat antwoord wil je niet. Want dan weet je daarna nog steeds niet wat je moet doen. In hun gevoel zijn ze verder weg omdat ze iets geprobeerd hebben en nog steeds geen antwoord hebben. Maar terwijl ze één antwoord meer hebben dan uit stilstand.

zelfliefde jonathan bouter freedom motivates kim de graeve ondernemer vrijheid membership community zelfzorg freedom unlocked podcast over zelfontwikkeling zelfkennis

Bang zijn om dingen te proberen

Mensen zijn te bang om te proberen, mensen zijn te bang om voor dingen te gaan, om voor schut te staan, om een beginner te zijn, om gekwetst te worden, om uit die veilige haven te komen. Mensen houden te veel van die veiligheid. Geloof me, als je een stap zet, dan krijg je zelfvertrouwen. Dan leer je jezelf kennen, dan kom je erachter wat je leuk vindt. Dan kom je dichter bij jezelf. En elke fase is dan weer anders. Misschien ben je een fase ontgroeid, werk je te lang in dezelfde baan, merk je dat je niet meer helemaal gelukkig bent in de baan dat je in zit. Dat betekent dus dat je weer opnieuw contact moet maken met wie je bent en hoe jij gegroeid bent.

Beweging geeft antwoorden

zelfliefde grenzen stellen jonathan bouter freedom motivates kim de graeve ondernemer vrijheid membership community zelfzorg freedom unlocked podcast over zelfontwikkeling antwoorden vinden

En de fase waar je nu in zit, de baan of de onderneming en de relatie waar je nu in zit. Daar ben je misschien niet gelukkig mee. Welke andere stap kun je dan maken om dan erachter te komen: hoe vind ik mijn geluk weer een klein beetje? Maar daarin moet je dus constant wel weer blijven kiezen. Vanuit die stilstand, op een gegeven moment als je daar te lang in zit, ga je geen antwoorden vinden. Beweging geeft antwoorden. Beweging betekent dat je shit moet doen en keuzes moet maken.

Reflecteren is fantastisch, goed nadenken wat je allemaal wil en daar heel lang de tijd voor nemen: waar heb ik behoefte aan? Geloof me, als je kiest, krijg je veel sneller antwoorden. En ik ben daarin misschien te extreem vanuit het leger van: ga gewoon, dan kom je er wel achter. Ga op die balk staan, ga springen van de 20 meter hoge gebouw, want dan ga je erachter komen wie je bent, wat je kan, wat je drijfveren zijn, hoe sterk je bent. Door het juist te doen.

Op jezelf vertrouwen is eng

En de meeste mensen vinden dat super eng. Want dat betekent dat je op jezelf moet vertrouwen en je grenzen moet stellen. Dat is eng, want dat vinden we heel lastig als mens. Vertrouwen op ons. Maar het leuke is, jij door het te doen, leer je zelfvertrouwen. Juist door die stappen te maken, door te kiezen, kom je erachter dat je best wel sterk bent en dat je op jezelf kan vertrouwen. En dat is super leuk, maar dat is ook eng. Maar stilstand geeft geen antwoorden.

Ik ben ook maar mens

Ik ben echt een spraakwaterval omdat het fantastisch vind om het hierover te hebben. En nogmaals, voor iedereen die luistert, ik ben ook maar een mens. Ik ben ook niet de zen monnik die dit allemaal beheerst. Ik maak ook fouten, maar zoals ik al zei, ik ben een open boek dus ik praat ook graag over deze fouten.

Dus mocht je luisteren en denken: wat weet hij er nu van? Nee, ik maak ook die fouten, ik heb die fouten ook gemaakt. Leer van mijn stomme fouten mensen alsjeblieft. Gun het jezelf. Je hoeft het zelf niet te doen. En daarom ben ik zo’n open boek. Soms gaat het fout, maar realiseer, dat mag ook. Je mag mens zijn en ook als je getriggerd bent, het is niet vanuit dat ik denk dat jij minder bent als ik.

Ik geef ontzettend veel om dat mensen gelukkig zijn en hun grenzen durven stellen. En ik vind niet dat ik boven jullie sta of dat ik beter ben dan jullie. Ik gun jullie om gewoon bewust te zijn van de keuzes die je maakt. En dat gun ik iedereen. En vanuit die liefdevolle houding probeer ik die energie aan iedereen door te geven.

Meer blogposts & podcastafleveringen:

KimDeGraeve

Alle meestgestelde vragen over Freedom Unlocked voor jou gebundeld in video en tekst op deze pagina

Lees verder »
wat je altijd wilde weten over freedom unlocked kim de graeve
KimDeGraeve

Ik beantwoorde in deze podcast alle veelgestelde vragen over Freedom Unlocked

Lees verder »
de magie van je ergste trauma's en vreselijkste ervaringen hoe vind je je missie je talenten en je kracht
KimDeGraeve

Wat als ik je zeg dat de meest erge ervaringen in je leven ook je meest inspirerende en verbindende belevenissen kunnen zijn? En hoe zet je die dan om in je missie aan de hand van je talenten?

Lees verder »
KimDeGraeve

Het internet staat vol met tips om je gsm verbruik te verminderen. Maar op het einde van de rit merk je dat de discipline steeds achteruit gaat en het te makkelijk is om terug naar je telefoon te grijpen. Daarom heb ik 1 grote life changing tip voor je!

Lees verder »
waarom aan je onzekerheid werken niet werkt
KimDeGraeve

Ik ga eerst nog wat aan mijn onzekerheid werken is iets wat ik vaak hoor in mijn trainingen. Echter werkt het niet helemaal zo. Ik leg het je graag uit in deze video.

Lees verder »
ongevraagd en goedbedoeld advies kim de graeve podcast freedom unlocked Vlaamse podcast investeren financiële vrijheid mentale vrijheid
KimDeGraeve

Wat doe je met ongevraagd en goedbedoeld advies? Hoe kan je het beter doen als gever en hoe kan je beter ontvangen in dit verhaal?

Lees verder »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top