Geldblokkades

En hoe het je tegenhoudt high-end prijzen te vragen

Er zijn heel wat manieren om geld te verdienen of rijk te worden. Sommigen doen dit d.m.v. vastgoed, anderen dmv beleggen… Ik deed het dmv ondernemen… De enige vorm van rijk worden waar er niet persé een groot startkapitaal voor nodig is.

 Vrijwel meteen kwam er grof geld in het laadje… En dat was even wennen.

De afleveringen worden intuïtief opgenomen en er zit om die reden geen consistentie in, wil je graag op de hoogte blijven van nieuwe afleveringen? Dan abonneer je je via Spotify, Apple Podcast, Google PodcastsOok via het Youtube kanaal kan je de video’s van de plantrekkers volgen. 

"Stinkend rijk"

Toen het een gewoonte begon te worden om meer te verdienen dan de gemiddelde belg voelde ik me een beetje raar. 

Ik had nog niet openlijk gepraat over de vele euro’s die ik verdiende maar op één of andere manier voelde de omgeving dat. Alsof ze het aan je kunnen ruiken. “Stinkend rijk” is misschien dus toch nog niet zo’n gekke naam voor mensen met veel geld. Haha! 

Ik heb niet het gevoel gehad dat ik me anders begon te gedragen of anders begon te praten en toch voelde ik dat er een afstand werd gecreëerd tussen mij en mijn omgeving. 

Hebben jullie de Lotto gewonnen?

Deze geldblokkade kregen we te horen toen we onze woning kochten. 

En ik wist niet zo goed hoe ik daarop moest reageren. Ik voelde me beledigd, maar kon ook mijn vinger er niet op drukken waarom precies en dus reageerde ik braafjes:

“Nee hoor, waarom misschien?”

“… Ah zo maar”.

En er werd verder niets over gezegd en ik durfde ook niet goed. 

Want over geld spreken is altijd een beetje als seks in een conversatie betrekken, iedereen doet het, iedereen wilt het… Maar niemand spreekt erover, het moet stiekem. 

geldblokkades kim de graeve vrijheid schalen passief inkomen ondernemen high end producten en diensten online workshop online cursus 4

Hoe durf je meer verdienen dan ik?!! 

We zaten rond de barbecue, de kruidengeur walmde rond ons heen, ik genoot van de zon die warm op mujn gezicht scheen tot….

“Kim, vind jij dat eigenlijk normaal dat jij meer verdient dan ik?” vroeg een familielid.

Ik verslikte me in mijn aardappel: “Eh? Wat?”  

“Ja ik ging kijken op jouw website… 350 euro per uur! Ik vind dat echt schandalig dat jij zoveel mer verdient dan ik, al 30 jaar werk ik de voeten van onder mijn lijf en dan kom jij hier een beetje show verkopen als jonge snotter”.

Ik was nog een jonge ondernemer, slechts 2 jaar aan de slag en ik probeerde me te verdedigen: “Ja maar ik ben fotograaf, die foto’s komen niet zo uit mijn camera hé, ik zit daar nog uren voor achter de computer thuis…”

Hij trok zijn wenkbrauw op… En ik voelde me vies, alsof ik iets onethisch had gedaan. Ik kon mijn vinger niet op drukken, wat was het. Waarom voelde ik me zo schuldig als mensen me aanspraken over mijn inkomsten? 

Wanneer heb je nu eindelijk genoeg?

“Wanneer heb je nu eindelijk eens genoeg?” Vroeg een vriendin aan me… Ik was perplex. Wat bedoel je?

“Ja Kim, verdien je nu nog niet genoeg? Moet je echt nog groeien?”

Ik wist niet wat te zeggen dus ik zei “ja hoor, ik verdien genoeg”. 

geldblokkades kim de graeve vrijheid schalen passief inkomen ondernemen high end producten en diensten online workshop online cursus 1

De mensne met het minste geld zijn het rijkst. 

Toen? Toen werd ik woest. 

“Excuseer?”

“Ja Kim, rijken die weten niet wat rijkdom is. En mensen met veel geld verdienen dat ten kostte van hun gezin.”

Alle geldblokkades van de voorbije jaren vlogen voorbij mijn ogen. Ik kon allen afspelen na elkaar en ik zag het patroon en voor het eerst. 

Dit zijn allemaal oordelen over geld! geldblokkades: “Geld is vies”, “rijke mensen zijn egoïstisch”, “rijke mensen verdienen hun geld ten kostte van anderen…” Dat was hoe men mij nu zag. Als één van die rijke! 

Ik wilde helemaal geen rijke zijn, ik wilde bij de rest passen en dat had ik tot die tijd gedaan. Me zo klein mogelijk gehouden zodat het niet zo opvallen dat ik groot ben. Maar ik ben wel groot en ik mag groot zijn. 

Dus ik sprak voor het eerst luidop: “Jouw visie op geld, waar je denkt dat mensen met het minst geld het rijkst zijn is volledig van de pot gerukt. Het is geen feit over geld maar jouw oordeel. Een geldblokkade.”

Ik heb beiden gehad, armoede en rijkdom. En ik kies elke keer opnieuw voor rijkdom, zonder twijfelen. 

Armoede en geld

Armoede is stresserend, beangstigend, tijdrovend en geld is als zuurstof, het tekort hebben van geld zorgt ervoor dat je in ademnood raakt. Het noodgedwongen overslaan van maaltijden, het geld niet hebben om naar de tandarts te gaan (waardoor ik tot op de dag van vandaag nog steeds tandproblemen heb), geen mogelijkheden hebben om je was te doen, waardoor je noodgedwongen met wat water schrobt en hoopt dat je kledij daarmee toch 1 dag zweetgeurvrij zal zijn. 

Ik heb dat nooit aangevoeld als zwaar op dat moment. En heb ook nooit hulp gevraagd, omdat ik er niet bij stilstond dat ik hulp nodig had, het voelde als normaal.

Maar ik ga nooit vergeten dat toen mijn vader op bezoek kwam en mijn gigantische hoop wasgoed zag liggen in de badkamer zei: “Kom Kim, dat neem ik even voor je mee en steek ik thuis in de wasmachine”. Dat ik amper mijn tranen kon bedwingen. Eindelijk terug schone kledij. 

 

Broodnodig

Geld is zuurstof, geld is vrijheid. Als je dingen zegt als “mensen met het minste geld zijn het rijkst” dan is dat niet alleen ongelofelijk arrogant maar ook nog eens discriminerend voor zowel rijken als armen. 

Het is absurd dat spirituele rijkdom lijnrecht wordt geplaatst tegenover economische rijkdom. 

Dit noemt omgekeerd snobisme: Het is even krankzinnig om neer te kijken op armen als wanneer je dat doet op rijken. En zij? Deed het zonder te beseffen in één enkele zin naar beide partijen toe. 

Toen ik haar hierover aansprak zei ze “ja maar, ik heb ook beiden geleefd hoor, dat is gewoon mijn mening en daar ga ik me niet voor verloochenen”. Maar er is een verschil tussen even wat moeilijker rondkomen als in armoede leven, het feit dat zij over dit topic kon spreken op deze manier getuigde de luxe om deze te verwarren.

Hoeveel mensen zeggen: “Ik vind geld niet belangrijk, maar werken daarnaast wel 8uur per dag om het te verdienen”. Dat soort oneerlijkheid tegenover jezelf is zo vreemd en benadrukt nogmaals hoe bang we zijn om toe te geven dat we geld eigenlijk wel fijn vinden. Alsof dat dan wilt zeggen dat we “geldwolven zijn”.

Sindsdien ben ik steeds meer over geld gaan praten om een taboe te doorbreken.

Ik praat niet over geld omdat ik alleen aan geld kan denken (ook al denk ik best veel over geld… En ik denk als je eerlijk bent jij ook 😉 – Net zoals dat gaat met seks) 

Het is sociologisch aanvaardt om met je ogen te rollen als je weer iemand ziet passeren in een luxewagen, net zoals dat gaat wanneer ze blij vertellen over de vele euro’s die ze verdienden. Maar het is volledig oké om te klagen over hoe blut je bent of uitbundig te vertellen over dat tweedehands koopje dat je deed. 

En dat vond ik interessant, hoe komt dat nu precies?? 

Geldblokkades & negativiteit

Wat ik ook meer en meer begon te beseffen is dat ik zelf ook heel negatief had gedacht over geld toen ik op mijn dieptepunt zat. Ik weet nog heel goed hoe boos ik was op de hele wereld, toen ik mijn enkel brak en niet kon werken. En werkte met dagcontracten en ging terwijl naar school (interim) en dus kwam er geen geld binnen, maar de rekeningen van het ziekenhuis? Die kwamen wel zonder morren over de toonbank. Normaal deed ik alles te voet of met de fiets, maar dat ging niet met een gips, dus ik moest ik noodgedwongen met de tram.

Echter had ik geen geld voor de tram, dus ik besloot zwart te rijden.

2x raden wie te maken kreeg met controle.

De ene factuur na de andere stapelde op. Ik haatte geld zo hard. Na een week of 2 besloot ik mijn gips open te knippen en de gevolgen van een slecht genezende enkel er gewoon bij te nemen als collateral damage.

geldblokkades kim de graeve vrijheid schalen passief inkomen ondernemen high end producten en diensten online workshop online cursus 2

Geldblokkades & voor de eerste keer ondernemen

In diezelfde periode stal ik geld van de school dat bedoeld was voor mijn schoolreis. Ze wisten dat het financieel moeilijk was en hadden besloten het bedrag te schenken. Ineens zag ik een driecijferig getal op mijn rekening staan en ik ging in overdrive, ik rende zonder nadenken naar de supermarkt en kocht alles waar veel chocolade en suiker inzat. Dingen waar ik al tijden geen geld voor had gehad. Niet alles, maar wel een groot deel van het bedrag was uitgegeven. En toen besefte ik hoe dom ik was geweest. 

Na een tijdje snikken besloot ik het overige geld te gebruiken om een feestje mee te organiseren. Ik maakte een grote couscousschotel en nodigde al mijn vrienden uit. om te komen eten betaalden ze een kleine bijdrage. En ik verdiende al het geld terug en had zelfs een klein beetje winst over. 

Geld is zuurstof

Geld is er altijd, altijd, want ja, het is als zuurstof. Maar soms heb je zoveel oordelen en geldblokkades, ben je zo boos op geld dat je het niet kan zien. 

Door geld uit andere perspectieven te bekijken leer je dat ondanks het gezegde klinkt: “Geld groeit niet aan de bomen” dat het dat eigenlijk wel doet. 

Het begint met geld goed te keuren zonder oordelen. Want, ja! Als je van plan bent rijk te worden en veel geld te verdienen dan kan je maar al beter op voorhand de persoon die je wilt worden goedkeuren.

Als jij gelooft dat geld vies is? Waarom zou je het dan ontvangen… Wat je niet wilt duw je automatisch, zonder je het beseft van je weg. 

Assholes 

Een paar jaar geleden was ik enorm gekwetst door een roddel die ik oppikte van iemand op een conferentie die niet doorhad dat ik achter haar stond. “Kim denkt alleen maar aan geld zei ze”. En ik trilde op mijn benen, is dit hoe mensen me zien? 

Wat mensen met veel oordelen over geld niet zien, is dat rijke mensen gewoon mensen zijn. Je hebt uiteraard keiharde assholes, net zoals je arme assholes hebt. 

Maar dat er ook rijke mensen zijn, zoals ik. Die geld zien op een andere manier, die geld zien als energie, als vrijheid en als zuurstof. En in staat zijn om geld te laten groeien, maar eigenlijk in principe niet denken aan geld. 

Geld maakt niet gelukkig

Oké dat klinkt vaag, ik leg het beter uit: Zuurstof, zuurstof is fantastisch toch? Je hebt het nodig.. Je kan niet zonder. Echt, letterlijk niet zonder, haha.

Herken je het dat wanneer je heel diep inademt hoeveel deugd kan doen? Maar eigenlijk denk je toch niet bewust aan zuurstof? Je ziet zuurstof alsof het in overvloed aanwezig is. Zo denk ik over geld. 

Dus ja vrijheid heeft alles te maken met geld, en tegelijkertijd niets. Net zoals vrijheid alles te maken heeft met zuurstof en tegelijkertijd niets. 

Geld maakt niet gelukkig net zoals zuurstof niet speciaal gelukkig maakt. Maar het maakt alles wel een pak gemakkelijker.

Het gaat om de vrijheid en de overvloed die je ervaart bij het gegeven. 

Wanneer je niet klaar bent voor kennis. 

Het gaat er niet om wat je wilt, of wat je hoopt noch wat je wenst. Rijkdom en vrijheid komen voort uit een geloof, een diepwortelend geloof waar je overtuigd bent dat je het kan. Je weet dat je het kan. 

Dat heb ik zelf lang niet begrepen want soms ben je niet klaar voor kennis.

Herken je het wanneer je iets nieuws wilt leren en dat je er maar niet aan uit kan, en als je er dan een week later terug naar kijkt en dat je denkt “Maar allé dat ik daar zo lang op heb moeten zoeken?” Dat is net hetzelfde, soms ben je niet klaar voor bepaalde kennis en dan groei je. En ineens heb je het gevoel dat alle deuren open staan. Alsof je een andere taal begrijpt. 

Ik wil dus niet zeggen aan alle mensen die moeite hebben om rond te komen: “Je moet gewoon lekker manifesteren en dan komt het er allemaal aan”. Er zijn nog zoveel andere dingen die belangrijk zijn. Maar het is wel een groot onderdeel. 

Opdracht rond geldblokkades

Vandaag wil ik je heel graag een opdracht geven. Probeer bewust te worden van je limiterende gedachten over geld. Welke negatieve gedachten heb jij rond geld? 

Probeer woorden zoals duur, te duur e.a negatieve bewoordingen rond geld. Probeer bewust op te letten en jezelf elke keer terug te halen op dat moment. Op die manier krijg je een gezonde relatie met geld en leer je ook anders kijken naar geld.

Zelfbeklag en mededelijden

Ik word soms héél boos wanneer mensen zeggen nu, zo tijdens corona: “Ik overleef het wel of ik trek het wel”. Uiteraard zijn er mensen die dit wel mogen zeggen. Maar de mensen die dit het vaak durven zeggen in mijn omgeving zijn niet de mensen die het “net overleven”.

Het zijn de mensen die nog lekker knus zitten in hun warme huis met een theetje op de schoot.

En dan denk ik héy! seriously? Met je premie van de overheid en je zekerheid? Je overleeft het wel? Heb je al eens goed rond gekeken? 

Je bent zo rijk, waarom zie je dat niet? – Het zijn dat soort gedachten die ons ervan weerhouden om geld te verdienen, we kruipen in een slachtofferrol en in die staat van stress zien we de mogelijkheden niet rondom ons om strategisch aan het werk te gaan.

geld verdienen affiliaten cursus online meer geld verdienen omzet passief inkomen vrijheid teveel werk

Opdracht rond geldblokkades #2

Wat een interessante is voor je moneymindset is je netto waarde uitrekenen. Hoeveel geld ben jij waard? Het is vrij confronterend om de uitkomst te zien terwijl je jezelf wentelt in zelfbeklag.

geldblokkades kim de graeve vrijheid schalen passief inkomen ondernemen high end producten en diensten online workshop online cursus 6

"

Oneerlijk zijn met jezelf

We zouden zoveel kunnen leren uit onze fouten, maar dan moeten we ze natuurlijk eerst erkennen. 

Als je wilt groeien en je wilt van je geldblokkades af dan moet je eerlijk zijn met jezelf. En dat wilt ook zeggen dat je niet alleen kiest om de slechte kanten van jezelf te benoemen maar ook de goede kanten. 

Want nog een groot probleem met moneymindset is dat we onszelf niet naar waarde kunnen schatten.

 

Je klanten bedienen en geld verdienen… 

Ik ben zelf altijd heel erg van het bedienende type geweest. En nog steeds, alles waar ik geld mee verdien heeft te maken met een vorm van klanten bedienen. 

En toch hoor ik vooral mensen in een dienstensector zeggen: “Ik kan toch niet meer vragen aan mijn klanten? Want ik wil ze zo graag helpen.”.. 

En dan stel ik de vraag: Hoeveel klanten kan je nu ongeveer per dag helpen? – Oh zo’n 4 à 5 per dag. 

Dan denk ik ja… Maar wat als je high-end gaat werken voor je werkuren en er zo’n 4 tal per week gaat bedienen? En de overige uren spendeert in IG, Facebook, podcasts, clubhouse e.a manieren om mensen te bedienen? Op die manier kan je honderden en zelfs duizenden mensen helpen, helemaal gratis. Omdat je die energie hebt. Omdat je dat geld hebt. 

De impact, en de hulp die je kan schenken aan de mensen is veeeeel groter als jij goed verdient. Expleciet wanneer jij iemand bent die graag bediend zoals ik. elke dag doen wat je graag doet en in vrijheid leven kan ook zonder stress gewoon gratis mensen bedienen zijn. In grote aantallen. Niet meer klein denken over 4 à 5 mensen maar duizenden. 

Andere verhoudingen

Je gaat anders kijken naar dat bedrag. 

Neem nu dat je een traject hebt.. Ik ben momenteel bezig met een vrijheidscursus (laten we hem nog even zo noemen want ik weet het nog allemaal niet precies, alleen wel dat ik ondernemers wil laten zien hoe het anders kan. Hoe je een leven kan creëeren in vrijheid, waar je doet wat je graag wilt elk moment van de dag en ook gewoon goed geld mee verdient. 

Oké neem nu dat je diezelfde cursus ook bij 2 andere mensen vindt. 

  • Eentje vraagt 100€
  • De ander vraagt 1000€
  • En ik vraag 5000€

Welke ben je geneigd om te nemen om dat doel te bereiken? In eerste instantie niet die eerste toch? 100€ om je leven te veranderen? Sceptisch…. 

In eerste instantie neig je naar 1000€ of 5000€, en of je die van 1000 euro kiest of die van 5000€ hangt dan een beetje af waar je zit in je business en of je dat geld al kan missen, maar in eerste instantie denk je.. Wow, 5000€ dat gaat echt dingen voor me veranderen. 

Dus zo kan je ook kijken. Mensen zijn veel meer geïnvesteerd in wat jij te bieden hebt aan een hogere prijs. 

5000€ eist resultaat 

De gedachtegang daar is: “Wow 5000€ dat wil zeggen dat die mentor echt keiveel voor me gaat doen, die gaat echt alles geven, maar ook jij gaat denken, wow 5000€ hier ga ik echt wel alles uithalen. 

En de persoon die je die cursus geeft aan 100€ die is misschien minder gemotiveerd, want die denkt misschien “wah, voor 100€ hoeft het allemaal zoveel niet te betekenen of is het niet zo erg als er geen echte resultaten zijn. 

5000€ eist resultaten van beide partijen.

Geld is niet vies

Dus zie je hoe geld werkt? Zie je hoe je geld in een positieve vorm kan gieten? 

En ondertussen kan jij 100000 mensen bedienen, gratis op dezelfde manier als die ene persoon die 100€ vraagt voor die cursus. Die mensen groeien mee met jou! En zullen uiteindelijk zeggen, omg ik kreeg zoveel waarde van die persoon, ik ga voor de 5000€ cursus. Niet dat dat moet, een deel zal dat niet doen, maar zal wel voor je juichen ondertussen. “Je moet bij die gaan want….”

Soit, wat ik wil zeggen is… Geld is niet vies, geld geeft je mogelijkheden, geld is zuurstof en geld geeft je mogelijkheden om te geven zoals nooit tevoren. 

geldblokkades kim de graeve vrijheid schalen passief inkomen ondernemen high end producten en diensten online workshop online cursus 3

Goede doelen en geld

Ik kan nu veeeeeel meer mensen helpen dan vroeger, net omdat ik goed geld verdien. Want ik heb tijd voor deze podcast! En bereik er zo’n 3000 mensen mee per maand. 3000 mensen die ik helemaal gratis kan helpen, omdat ik daar tijd voor heb. Net zoals ik tijd heb om vrienden en familie uit de nood te helpen, ook al bellen ze last minute. Vroeger zou ik altijd gezegd hebben “sorry ik heb het te druk”. Ik heb geld om te schenken aan goede doelen… Vroeger had ik voor elke euro gevochten. “Ja maar, ik heb mijn geld ook nodig hoor” zou ik gezegd hebben. 

Geld maakt je zachter, liever, meer van jezelf en meer voor anderen.

Oom Dagobert

De oom dagoberts in deze wereld, die lekker op hun geld zitten om daar niets mee te doen, die hebben ook geen gezonde moneymindset. Het is niet omdat je veel geld hebt dat je automatisch een goede moneymindset hebt. 

De gierige jobs van deze wereld trekken ook geen geld aan, de kunst is om geld te zien als een energie. Iets dat niet van jou is maar iets dat je geschonken is en dat je terug geeft, zodat het in beweging blijft. Dat klinkt een beetje zweverig! I know, maar voel even vanbinnen, voel even intuïtief… Wat denk je dat je gelukkigst zou maken? 

Het gaat erom wat je doet en hoe dicht je bij jezelf blijft. En geld? Maakt je een betere rustigere en lievere versie van jezelf. 

oom dagobert kim de graeve geld verdienen en rijk zijn geldblokkades Disney

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven