Geld verdienen dankzij het opschalen van je bedrijf

Geld verdienen dankzij een schaalbaar bedrijf

Een schaalbaar bedrijf is een bedrijf dat kan groeien zonder dat de kosten en inspanningen evenredig toenemen. Dit betekent dat het bedrijf zijn omzet en winst kan vergroten, terwijl het aantal klanten, producten of diensten relatief gelijk blijft. Het hebben van een schaalbaar bedrijf is van cruciaal belang voor het verdienen van geld op de lange termijn en je reis naar financiële vrijheid.

Wat betekent ‘opschalen’ (en waarom zou ik dat willen)? 

In definitie betekent opschalen het vergroten van de omvang van een bedrijf, bijvoorbeeld door het vergroten van de klantenkring, het aanbieden van meer producten of diensten, of door het betreden van nieuwe markten. Het is belangrijk om te kunnen opschalen omdat het kan leiden tot meer geld verdienen en winst, efficiëntieverbeteringen, schaalvoordelen en groei van de ondernemer. Door het opschalen van een bedrijf kunnen ondernemers hun positie in de markt versterken en hun doelen op de lange termijn bereiken.

Opschalen betekent echter in mijn ervaring niet ‘meer en meer’ maar veel eerder het versimpelen van je bedrijf, waar voelt je bedrijf TE moeilijk en mag je het versimpelen door ‘op te schalen’ = Minder werken voor meer resultaat. Hierover geef ik weldra een gratis challenge. Je kan je hier gratis inschrijven

Geld verdienen dankzij het opschalen van je bedrijf kim de graeve _

V. Hoe kan ik geld verdienen door mijn bedrijf op te schalen?

A: Het opschalen van je bedrijf kan op verschillende manieren geld opleveren. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Meer klanten betekent meer omzet. Door je bedrijf op te schalen, kun je meer klanten bereiken en meer producten of diensten verkopen. Dit kan leiden tot hogere inkomsten en winst.

 • Efficiëntieverbeteringen kunnen kosten besparen. Wanneer je bedrijf groeit, kun je efficiëntieverbeteringen doorvoeren die kosten besparen. Dit kan bijvoorbeeld door automatisering van processen of het verminderen van verspilling.

 • Schaalvoordelen kunnen kosten besparen. Wanneer je bedrijf groeit, kun je profiteren van schaalvoordelen, bijvoorbeeld door lagere inkoopprijzen te onderhandelen of door goedkopere financiering te krijgen.

 • Nieuwe markten kunnen nieuwe inkomstenbronnen opleveren. Door je bedrijf uit te breiden naar nieuwe markten, kun je nieuwe klanten bereiken en nieuwe inkomstenbronnen aanboren. Dit kan bijvoorbeeld door je producten of diensten te exporteren of door nieuwe locaties te openen.

V. Moet ik geld investeren om mijn bedrijf op te schalen?

A: Het opschalen van je bedrijf kan geld kosten, maar het hoeft niet altijd zo te zijn. Hier zijn enkele voorbeelden van kosten die gepaard kunnen gaan met het opschalen van je bedrijf:

 • Investeringen in apparatuur of infrastructuur, bijvoorbeeld om meer producten te kunnen produceren of om je online aanwezigheid te verbeteren.
 • Investeringen in personeel, bijvoorbeeld om meer klanten te kunnen bedienen of om nieuwe markten te betreden.
 • Marketing- en advertentiekosten, bijvoorbeeld om je merkbekendheid te vergroten of om nieuwe klanten te werven.

Naar mijn ervaring is de kost die je hebt te maken zelden een echte kost: 

 • Jij bent minder nodig in je bedrijf en kan dus focussen op taken die geld binnenbrengen
 • Vaak kan je kostenposten schrappen in je huidige bedrijf dankzij het opschalen, dus blijven onderaan de streep de kosten gelijk.
Kim De Graeve - Live dag een duidelijke visie brengt je naar succes en financiële vrijheid

V. Hoe kan ik mijn bedrijf opschalen zonder mijn cashflow in gevaar te brengen?

A. Hier zijn enkele manieren om je bedrijf op te schalen zonder je cashflow in gevaar te brengen: 

 • Kijk naar financieringsopties. Er zijn verschillende manieren om financiering te verkrijgen voor je bedrijf, zoals het aantrekken van investeerders, het aanvragen van een lening of het gebruik van crowdfunding.

 • Maak gebruik van een stapsgewijze aanpak. In plaats van je bedrijf in één keer op te schalen, kun je ervoor kiezen om stap voor stap te groeien. Dit kan betekenen dat je eerst nieuwe markten verkent voordat je meer producten of diensten aanbiedt.

 • Houd je kosten onder controle. Zorg ervoor dat je de kosten van je bedrijf nauwlettend in de gaten houdt en probeer ze waar mogelijk te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door efficiëntieverbeteringen door te voeren of door te onderhandelen over lagere inkoopprijzen.

 • Zorg voor een goede planning en monitoring. Maak een gedetailleerd plan voor het opschalen van je bedrijf en houd deze voortdurend bij. Monitor je prestaties en pas je strategie aan waar nodig.
schaarste rond geld naar overvloed Kim De Graeve

V. Wat zijn de valkuilen bij het opschalen van je bedrijf?

A: Het opschalen van je bedrijf kan gepaard gaan met enkele valkuilen. Hier zijn enkele dingen om op te letten:

 • Verlies de kwaliteit niet uit het oog. Wanneer je bedrijf groeit, kan het moeilijker worden om de kwaliteit van je producten of diensten te behouden. Zorg ervoor dat je kwaliteitsnormen hoog blijven en dat je klanten tevreden blijven.

 • Overschat je groeipotentieel niet. Het is belangrijk om realistisch te blijven over je groeipotentieel. Overweeg de concurrentie en de marktvoorspellingen voordat je je bedrijf opschalen.

 • Zorg voor voldoende cashflow. Het is cruciaal om te zorgen voor voldoende cashflow om je bedrijf op te schalen. Zorg ervoor dat je voldoende financiering hebt voordat je groeiplannen maakt.

 • Overbelast je personeel (maar ook jezelf) niet. Het opschalen van je bedrijf kan veel werk betekenen voor je personeel (en jezelf). Zorg ervoor dat je voldoende personeel hebt om de extra werklast te kunnen dragen, en dat je je personeel en jezelf niet overbelast.

V. Hoe kan ik mijn klantenservice verbeteren terwijl ik mijn bedrijf opschalen?

A: Het verbeteren van je klantenservice is cruciaal voor het succes van je bedrijf, vooral als je je bedrijf opschalen. Hier zijn enkele manieren om je klantenservice te verbeteren:

 • Zorg voor goede communicatie. Zorg ervoor dat je goed communiceert met je klanten en dat je snel en professioneel reageert op vragen en klachten.

 • Bied training aan aan je personeel. Train je personeel om goede klantenservice te bieden en om te gaan met moeilijke klanten.

 • Maak gebruik van technologie. Maak gebruik van technologie om de communicatie met je klanten te verbeteren, zoals chatbots, sociale media en e-mails.

 • Verzamel feedback van je klanten. Vraag je klanten om feedback over je producten of diensten en gebruik deze feedback om je klantenservice te verbeteren.

Niet alle bedrijven zijn in dezelfde mate schaalbaar en niet alle ondernemers zijn in staat om hun bedrijf op te schalen. 


Ik geloof dat elk bedrijf zijn eigen fase heeft. Als je niet weet hoe je klanten aantrekt en hoe je een bedrijf echt succesvol kan runnen, dan is het nutteloos om al te denken aan opschalen. Leer eerst het ondernemersvak in dat geval. 

Maar als je wel al in staat bent om 5000 tot 10.000 euro omzet te genereren per maand en dat lukt je, maar je zit tegen een omzetplafond aan? Dan is opschalen de precies juiste stap voor je. Welk bedrijf je hebt doet er niet zoveel toe. Er is nooit tekort aan middelen, enkel aan creativiteit. 

Wat heeft opschalen met financiële vrijheid te maken? 

Opschalen van een bedrijf kan een belangrijke bijdrage leveren aan het bereiken van financiële vrijheid. Het vergroten van de omvang van een bedrijf kan leiden tot meer geld verdienen en winst, maar ook qua tijd en energie creatie. Waardoor de ondernemer meer financiële middelen heeft om te investeren en te sparen. Door het opschalen van een bedrijf kunnen ondernemers hun financiële doelen sneller bereiken en hun financiële vrijheid vergroten.

Financiële vrijheid betekent dat je genoeg passief inkomen hebt om de levensstijl te behouden die je wenst, zonder afhankelijk te zijn van een salaris. Het opschalen van een bedrijf kan daarom een belangrijke stap zijn op weg naar financiële vrijheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven