#273 Geld uitgeven aan de juiste zaken

Geld uitgeven is een alledaagse handeling die veel impact kan hebben op ons leven. Het gaat echter niet alleen om het fysiek overhandigen van geld; het omvat ook de beslissingen die we nemen over waar we ons geld aan besteden. 

In deze blog post gaan we dieper in op het concept van geld uitgeven, en hoe dit verband houdt met het maken van de juiste keuzes, omgaan met kritiek, verwerken van traumatische ervaringen en het doorbreken van persoonlijke beperkingen. 

Feedback en Reflectie

Deze week heb ik een uitdaging aangeboden en daarbij iets interessants opgemerkt: zo nu en dan ontvang ik een e-mail met kritiek op mijn marketinginspanningen. Het lijkt erop dat sommige mensen denken dat ik probeer hen te overtuigen en te pushen, maar dat is eigenlijk niet het geval. Ik geniet van het proces van marketing en ervaar er plezier aan.

Soms raakt de feedback van zo’n persoon onder mijn huid, vooral omdat ze er zelf voor hebben gekozen om zich aan te melden voor mijn e-maillijst. In zekere zin beschouwde ik het als een compliment dat ze zich veilig genoeg voelden om kritiek te uiten.

#273 Geld uitgeven aan de juiste zaken - Kim de Graeve financieel strateeg

Wie is nu de zondebok?

Ik voegde beleefd toe dat hun feedback voor mij aanvoelde als het bestraffen van een luidruchtig kind. De vraag is dan of het probleem ligt bij het kind of bij de geïrriteerde persoon die al de hele dag over zijn of haar grenzen gaat en dan één persoon als zondebok aanwijst. Ik heb vriendelijk verzocht dat als ze zich verder geïrriteerd voelen, ze zich kunnen uitschrijven, zodat ik verder kan gaan met mijn werk.

De Emoties rond Verkopen en Kopen

Blijkbaar raakt iemand geïrriteerd door de manier waarop ik verkoop, wat eigenlijk het gevoel van “ik moet iets kopen” opwekt. In feite is dit een kwestie van persoonlijke grenzen. Wanneer iemand iets aanbiedt, kan het zijn dat je het gevoel hebt dat je het moet aannemen, en dan probeer je in de aanval te gaan om te voorkomen dat je je schuldig voelt over dat gevoel. Helaas verdwijnt dat gevoel niet vanzelf.

De Rol van Mentoren

Het belangrijkste is dat als je ergens in het leven wilt komen, het vaak nodig is om een mentor te hebben. Als je elke potentiële mentor wantrouwt, loop je het risico kostbare tijd te verspillen. Het is essentieel om open te staan voor leren en begeleiding als je je doelen wilt bereiken.

Mijn besluitvormingsproces bij Geld Uitgeven

Je hoort me vaak zeggen dat het ingewikkeld kan zijn, maar in eerste instantie kijk ik naar de drijfveer achter mijn beslissing: doe ik dit uit angst of doe ik dit uit liefde voor mezelf? Ik geef je een voorbeeld.

#273 Geld uitgeven aan de juiste zaken - Kim de Graeve financieel strateeg

Uit Liefde Kiezen: De Kracht van Verlangen

Neem bijvoorbeeld de situatie waarin je bedrijf goed draait, met een solide omzet, tevreden klanten, maar tegelijkertijd merk je dat je 24/7 moet werken. Je agenda zit propvol en er is nauwelijks ruimte voor je gezin, je seksleven of tijd voor jezelf.

Je zou ervoor kunnen kiezen om hulp te zoeken, bij mij bijvoorbeeld, vanuit een plaats van liefde, om meer tijd en ruimte te creëren, of zelfs je werkuren te verminderen terwijl je je omzet verdubbelt. Als je voor deze optie kiest, doe je dat vanuit liefde, omdat je een diep verlangen hebt en dat vormt de basis van je keuze.

Kiezen vanuit Angst: De beperking van terughoudendheid

Daarentegen kun je ervoor kiezen om de hulp van een mentor af te wijzen onder het voorwendsel “Dan moet ik nog harder werken en nog meer geld uitgeven”. Dit is een keuze gebaseerd op angst, omdat je vreest dat het uiteindelijke resultaat slechter zal zijn dan wat je eigenlijk wenst. Bij deze keuze blijf je steken waar je bent en ga je niet vooruit.

Geld uitgeven op verschillende levensgebieden

Dit principe is eigenlijk van toepassing op alles in het leven. Of het nu gaat om geld uitgeven, het kiezen van een school voor je kind, het accepteren van een baanaanbieding, beslissen over een partner, of het aanschaffen van een huisdier, de drijfveer achter je keuze kan leiden tot een wereld van verschil in de uitkomst.

Altijd Kiezen op Basis van Intuïtie en Potentie

Soms lijkt het wel magie: de gave om te weten wanneer je “ja” moet zeggen tegen bepaalde uitgaven en “nee” tegen andere. Je gaat er niet altijd voor zitten om dit te leren, maar op een dag besef je dat je het gewoon voelt. “Ja, dit is voor mij,” denk je. “Nee, dat is niet voor mij.”

Freedom Unlocked Boek - Kim De Graeve mentale en financiële groei

De kracht van Potentie: Leren Kiezen vanuit Liefde

Dit punt is vooral relevant voor degenen onder ons die gewoonlijk beslissingen nemen vanuit angst, omdat ze dan vooral rode vlaggen zien. Maar als je het bekijkt vanuit liefde, begin je de potentie van een bepaalde investering te zien.

Stel je voor dat ik een overweging maak om 20.000 euro te investeren in een mentor. In dat geval ga ik ervan uit dat ik deze investering minstens 3 à 4 keer kan terugverdienen. Als ik die potentie niet zie, omdat ik deze persoon niet begrijp en al veel baat heb gehad bij zijn/haar gratis uitdagingen, dan is de keuze duidelijk.

Passieve Agressie en Uitchecken: Mijn persoonlijke strijd

Sommige mensen zijn gewoon niet jouw “cup of tea,” en als je dat voelt, is het duidelijk. Zo ben ik zelf ingestapt bij Janneke Geurts voor de mindset. Ik heb mijn omzet verdubbeld en ik merkte dat het principe van “hoge bomen vangen veel wind” me bleef achtervolgen. Het frustreerde me. 

En als er eenmaal iets in mijn hoofd zit, komt het er niet gemakkelijk uit, of het blijft terugkomen. Ik voelde me vaak aangevallen. Janneke hielp me om hiermee om te gaan. Ze leerde me hoe ik mijn gedachten kon analyseren en ermee kon afrekenen.

#273 Geld uitgeven aan de juiste zaken - Kim de Graeve financieel strateeg

Kans om te groeien

Ik kom uit een gezin waarin af en toe fysieke discipline werd toegepast, en passieve agressie was vaak aanwezig. Als kind leerde ik dat passieve agressie een voorbode was van geweld. Wat deed ik dan? Ik “checkte uit.”

Wanneer ik me aangevallen voel, schakel ik gewoonweg mijn emoties uit. Dit leidde tot gemiste diepgaande gesprekken en waardevolle interacties. Vaak wil een verbaal agressief persoon juist gezien worden, maar als ik uitschakel, blijft alleen zijn vluchtreactie over. Dit veroorzaakt alleen maar meer agressie, wat me dwingt nog verder uit te schakelen.

Mijn Groeiplan: Omgaan met Toenemende Druk

Wanneer ik naar mijn groeiplan voor volgend jaar kijk en zie dat ik naar een verwachte omzet van 2 miljoen euro ga, word ik geconfronteerd met de realiteit van nog meer kritiek dan vandaag de dag. De vraag is, ben ik vandaag de persoon die daarmee kan omgaan? Wat moet ik doen om die twee miljoen te dragen? Ik moet mezelf ervan overtuigen dat verbaal geweld niet zal leiden tot fysiek geweld.

Zonder Voorkennis maar met Intuïtie

k koos voor Janneke zonder enige voorkennis over haar. Ik voelde dat er nog werk aan de winkel was op het gebied van mijn gevoel van aanvallen en mijn onzekerheid over een programma dat ik aan het ontwikkelen was. Als je door je financiële plafond wilt breken, heb je technieken, strategie en een mindset nodig. Niet iedereen heeft meteen het budget om dit allemaal aan te pakken. Persoonlijk coach ik zowel mindset als strategie tegelijk.

Janneke kwam op mijn pad via haar verhalen op sociale media en ze raakte me. Dat was voor mij voldoende. Op haar Instagram kon ik alleen naar haar podcasts luisteren; ze had destijds zelfs geen website. Haar podcast ging over uitstelgedrag, en ik begon te luisteren.

Mijn splurge: een mindset-coach

Toen drong het eindelijk tot me door – ik worstelde inderdaad met uitstelgedrag. Na het beluisteren van Janneke’s podcast, stuurde ik haar meteen een persoonlijk bericht. Niet veel later stapte ik in haar coachingtraject. Voor mij is Janneke absoluut de meest fantastische mindset-mentor die ik ooit heb gehad. Haar podcast had een aspect van mezelf blootgelegd dat ik zelf nog niet had gezien.

#273 Geld uitgeven aan de juiste zaken - Kim de Graeve financieel strateeg

Geld uitgeven en Return of Investment

Het idee om geld uit te geven aan haar coaching leek gewoon vanzelfsprekend. Op dat moment was ik bezig met de ontwikkeling van een programma dat minstens 50.000 euro zou kosten. Als Janneke me kon helpen met mijn mindset voor 3000 euro, dan was dat voor mij een schot in de roos. De return on investment (ROI) was ongeveer 20 keer mijn investering waard.

Mijn punt is dit: soms gaan we te ver in de details en willen we tot op de cent nauwkeurig weten wat we zullen krijgen. Maar als dat de manier is waarop je een beslissing maakt, loop je het risico dat je niet zult bereiken wat je echt wilt. 

Hoe angst en liefde onze financiële keuzes beïnvloeden

Het draait niet alleen om de cijfers, het gaat om het gevoel, de potentie, en het vertrouwen dat een keuze in jouw leven kan brengen. Het draait om het luisteren naar je intuïtie en het omarmen van de mogelijkheden die voor je liggen, soms zonder alles tot in het kleinste detail te analyseren.

Deze week ontving ik een e-mail van iemand die me vertelde dat ze tijdens een van mijn live-sessies zo overtuigd raakte dat ze overwoog om mijn cursus aan te schaffen. Maar op het moment dat ze bij het afrekenen van de aankoop de BTW zag, leek het ineens te veel. Het bedroeg 240 euro per maand, vijf maanden lang. Daar geld aan uitgeve

Het belang van de juiste intenties bij geld uitgeven

Als ik echt iets wil, bedacht ik me, dan komt die 240 euro neer op vier extra werkuren per week. Maar deze keuze, besefte ik, was niet gebaseerd op liefde, maar op angst. Dat vertelde ik ook aan die persoon. 

Het is een goede oefening om onszelf af te vragen als we geld uitgeven: maak ik deze keuze uit angst of uit liefde? Wat als ik mijn bedrijf wel zou starten? Wat als ik het zou laten groeien en meer omzet zou genereren? Of het nu gaat om investeren in bitcoins, een huis kopen, bij je partner blijven of niet, of een cursus volgen – het draait om de beweegredenen achter onze keuzes.

#275 Hoeveel tijd kost het om je droomleven te bouwen? - Kim de Graeve financieel strateeg

Geld uitgeven om te groeien

Sommige mensen kiezen uit angst voor een goedkopere optie. Ze durven niet meer geld uitgeven en komen er later achter dat ze er niet het maximale uit hebben gehaald. Of ze besteden niet evenveel tijd aan hun mentor als hun mentor aan hen besteedt, en dan is het einde verhaal. 

Ook dat is geen beslissing gebaseerd op liefde. Het herinnert ons eraan dat we onze financiële keuzes moeten maken met de juiste intenties en de potentie om te groeien en te leren.

Freedom Unlocked training over investeren

Geniet van 3 dagen gratis toegang, met elke dag een video van 1 uur en bijbehorende oefeningen, waarin we op een toegankelijke manier praten over financiële vrijheid, investeren en geld. Dit alles op een manier die aansluit bij jouw persoonlijke stijl.

LEREN OVER INVESTEREN D.M.V.:

  • Investeren dankzij minimale tijdsinvestering
  • Mijn 4 fuck-ups rond investeren
  • Hoe kan je geld uitegeven (en toch blijven reizen en plezier maken)
  • Krijg persoonlijk inzicht in jouw eigen potentieel

Heb je mijn boek al gekocht?

Boek kim de graeve freedom unlocked financiele vrijheid ratrace

In 200 pagina’s neem ik je mee in mijn visie over geld en maak ik je bewust van tijd en energie. Ik schrijf op een manier die leest als een trein en precies zoals je van mij kunt verwachten; simpel en begrijpelijk. Mijn boek maakt iets in je wakker, soms op een confronterende manier.

Geen taboes

Ik maak een onderwerp bespreekbaar dat soms nog meer taboe is dan seks en haal in dat proces ook gelijk een aantal aannames onderuit. In een wereld waarin we elkaar wel vertellen over alle mogelijke seksuele voorkeuren, is geld en geld uitgeven nog altijd een taboe onderwerp. Mijn boek haalt dat taboe volledig onderuit, samen met de aannames die je nu mogelijk nog hebt over geld.

5 boekentips rond geld uitgeven

Veelgestelde vragen omtrent geld uitgeven

Probeer eerst een wachttijd in te stellen voor grote aankopen. Overweeg of je het item echt nodig hebt en hoe het in je budget past voordat je het koopt.

Beleggen is een goede manier om je geld te laten groeien. Begin met kleine bedragen en zorg ervoor dat je nog steeds voldoende geld overhoudt voor je lopende uitgaven.

Het is prima om af en toe geld uit te geven aan luxe items, zolang je financiële doelen en verplichtingen zijn gedekt. Zorg ervoor dat het binnen je budget past.

Rode vlaggen zijn onder andere meer geld uitgeven dan je verdient, het negeren van schulden en het gebruik van krediet om je levensstijl te financieren.

Bepaal duidelijke financiële doelen en maak een plan om ze te bereiken. Zorg ervoor dat je prioriteiten stelt en je uitgaven in lijn brengt met je doelstellingen.

Het is normaal dat mensen verschillende meningen hebben over geldzaken. Het is belangrijk om zelfverzekerd te zijn in je beslissingen en je financiële doelen. Sta open voor feedback, maar onthoud dat uiteindelijk de keuze over hoe je je geld uitgeeft, jouw verantwoordelijkheid is.

Het is essentieel om bewust om te gaan met geld uitgeven omdat het onze financiële gezondheid en algehele levenskwaliteit beïnvloedt. Door doordachte financiële beslissingen te nemen, kunnen we onze financiële doelen bereiken, schulden verminderen en financiële stabiliteit opbouwen.

Het doorbreken van financiële beperkingen begint met het stellen van ambitieuze, maar haalbare doelen. Maak een financieel plan en overweeg om te investeren in educatie, zoals cursussen of mentorschap, om je financiële kennis en mogelijkheden te vergroten. Sparen en investeren zijn krachtige manieren om je financiële plafond te doorbreken en je welvaart te vergroten.

Het verbeteren van je relatie met geld begint met zelfbewustzijn. Identificeer je financiële waarden en overtuigingen, en onderzoek de oorsprong van eventuele ongezonde uitgavenpatronen.

Overweeg het raadplegen van een financiële therapeut of coach om dieper inzicht te krijgen en gezondere gewoonten te ontwikkelen. Lees ook boeken en volg cursussen (zoals mijn Money Unlimited cursus) over financiële geletterdheid om je kennis te vergroten.

Het ontwikkelen van financiële discipline en een positieve mindset kan leiden tot gezondere uitgavenpatronen.

Geld uitgeven aan coaching kan buitengewoon waardevol zijn. Coaching biedt begeleiding, ondersteuning en expertise om persoonlijke of professionele doelen te bereiken. Het kan je helpen groeien, obstakels overwinnen en meer inzicht krijgen in jezelf en je capaciteiten.

De waarde van coaching zit niet alleen in de kennis en vaardigheden die je opdoet, maar ook in de versnelling van je groeiproces.

Het is echter essentieel om de juiste coach te kiezen die aansluit bij jouw behoeften en doelen, zodat je het maximale uit je investering kunt halen.

Bedenk dat geld uitgeven aan coaching vaak als een investering in jezelf moet worden gezien, wat op lange termijn vruchten kan afwerpen.

Geld uitgeven zonder je financiën uit balans te brengen begint met een solide budget en financiële planning. Allereerst is het belangrijk om inzicht te hebben in je inkomsten en uitgaven. Stel een realistisch budget op en houd je eraan. Identificeer je financiële doelen en prioriteiten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven