Is financiële vrijheid parasitair en egoïstisch?

Wie mijn boek heeft gelezen, begrijpt mijn perspectief. Mijn gemiddelde werkweek van 14 uur heeft een miljoenenbedrijf voortgebracht, gestoeld op schaalbare inkomsten. Daarbij heb ik ook een passief inkomen dankzij mijn investeringen. Is dit parasitair en egoïstisch? 

De illusie van kortstondige Vrijheid

Een recente video-interview met een influencer die beweerde slechts 4 uur per week te werken door cryptocurrency-investeringen, trok mijn aandacht. Hij geloofde dat hij het geheim had ontrafeld, tot de interviewer hem confronteerde: “Wat als je je been breekt en een arts je vertelt dat hij geen tijd heeft om je te behandelen vanwege zijn 4-uur werkweek?” 

Met deze opmerking illustreerde de interviewer hoe influencers soms “profiteren” van het welzijn van anderen en als het ware een parasitair bestaan leiden.

Balans Tussen Vrijheid en Verbinding

Natuurlijk is dat soort financiële vrijheid mogelijk. Toch zijn we niet op aarde om parasitair te leven. We verlangen naar verbinding en de basisbehoeften zoals bijdragen, erkenning, liefde, spanning, veiligheid en groei. In mijn netwerk ontmoette ik financieel vrije mensen die niet gelukkig waren.

FIRE-beweging - Free challenge Kim de Graeve financiële coach

Hun gedrag, excessief uitgeven, drinken en decadente feestjes organiseren, onthult dat puur financiële vrijheid niet vervullend is. Geld op zich is niet de boosdoener, het zijn de daden en overtuigingen die bepalen hoe we impact maken in de wereld.

#283 Is financiële vrijheid parasitair en egoïstisch? - Kim de Graeve financieel strateeg

Financiële Vrijheid zonder Parasitair Gedrag

Financiële vrijheid hoeft niet ten koste te gaan van de maatschappij. Het is de persoon en diens acties die bepalen of deze vrijheid parasitair is. Goed of slecht bestaat niet; alle daden komen voort uit de zoektocht naar liefde. Zelfs agressie kan een uiting van die zoektocht zijn.

Ik ben het dus eens met de reel in kwestie die dit maatschappelijk probleem in vraag stelt. Vele mensen zoeken kortstondig en kortzichtig naar financiële vrijheid vanuit hun “Ik wil niet meer werken” of “Als ik genoeg geld heb, dan moet ik dit niet meer doen”- gevoel.

We zijn gemaakt om te groeien en uitgedaagd te worden. Het winnen van de loterij kan daarom gevaarlijk zijn als je vanuit die instelling vertrekt.

Diepgaande Vrijheid: Een Vervuld Leven Leiden

Mijn visie op financiële vrijheid is gebaseerd op talent en bijdrage aan de wereld. Denk maar aan specialisten in het ziekenhuis, zij helen mensen maar kunnen daarnaast ook financieel vrij zijn. Om je een voorbeeld te geven: Een vriendin van me in Bonaire is financieel vrij. Toch werkt ze dagelijks in de zorg.

Hiermee wil ik duidelijk maken dat we niet klakkeloos mogen veronderstellen dat mensen die kiezen voor “meer” in hun leven, of mensen die financieel vrij zijn, profiteren van het collectief. 

Freedom Unlocked Boek - Kim De Graeve mentale en financiële groei

Het Misverstand over Luilekkerland

Het idee dat voldoende geld betekent dat je op een strand kunt liggen, gaat voorbij aan de menselijke behoefte om bij te dragen. Mensen neigen naar actie om vervulling te vinden. Een weigering om actie te ondernemen, gaat tegen onze natuur in en kan leiden tot verslavingen.

In plaats van oordelen te uiten, zouden we moeten streven naar financiële vrijheid die gebaseerd is op vervulling. Mensen die dit nastreven, dragen op unieke wijze bij aan de wereld.

#283 Is financiële vrijheid parasitair en egoïstisch? - Kim de Graeve financieel strateeg

Het paradox van oordelen & patronen

Het fascineert me altijd hoe oordelen onbekommerd worden verspreid, zelfs door die parasitaire persoonlijkheden die lijken te streven naar een zinvol bestaan. Dit in contrast met mensen gevangen in de ratrace, wier eigenwaarde vaak verbonden is aan hun werk, zelfs als ze op de rand van een burn-out balanceren.

Stel je voor dat je geopereerd moet worden door een uitgeputte chirurg die al lang zijn grenzen heeft overschreden en de helderheid van zijn geest verliest. In welke mate draagt dit bij aan het welzijn van de samenleving?

Een eeuwenoud werkpatroon

Velen vervullen taken op een manier die niet bij hen past, gedurende onnodig lange werkuren. Ondanks technologische vooruitgang en sociale veranderingen blijven mensen net zoveel werken als een eeuw geleden.

Of je nu in een Ferrari rijdt of vastzit in de ratrace, in essentie zit je in hetzelfde schuitje. Mensen vergelijken zich voortdurend en roepen naar elkaar, maar de waarheid is dat we allemaal verlangen bij te dragen aan de wereld terwijl we onszelf ook veel gunnen.

Back to Basics

Vrijheid ligt niet in het niet werken; dit staat haaks op onze natuur. De oertijd illustreert dat iedereen een vaste rol had, zelfs voordat geld bestond. Zelfs dieren hebben specifieke taken. Waarom polariseren we constant over wat wel of niet goed is?

Terug naar het Gevoel: Geld, Vreugde en Echte Bijdragen

Terugkeren naar dat oergevoel is cruciaal. Ontvang met vreugde geld en overweeg kritisch hoe je werkelijk bijdraagt aan het collectief. Draag ik werkelijk bij, of doe ik het alleen voor het geld? Zou ik nog steeds verschijnen als er geen geld mee gemoeid was?

Dit alles wilde ik delen naar aanleiding van die ene reel. In plaats van modder naar elkaar te gooien, is er ruimte voor andere denkwijzen en gevoelens rond financiële vrijheid. Financiële vrijheid is geen excuus om niet bij te dragen; het biedt juist de vrijheid om de wereld te verbeteren. Promoten we dat gevoel naar de buitenwereld, dan creëren we een geheel andere wereld!

Hoe krijg ik meer energie, tijd en geld? Kim de greave

Heb je mijn boek al gekocht?

Boek kim de graeve freedom unlocked financiele vrijheid ratrace

In 200 pagina’s neem ik je mee in mijn visie over geld en maak ik je bewust van tijd en energie. Ik schrijf op een manier die leest als een trein en precies zoals je van mij kunt verwachten; simpel en begrijpelijk. Mijn boek maakt iets in je wakker, soms op een confronterende manier.

5 boekentips rond financiële vrijheid

Veelgestelde vragen omtrent financiële vrijheid

Begin met het opstellen van een duidelijk financieel plan, waarin je doelen stelt, een budget maakt en spaargeld opbouwt. Overweeg ook om te investeren om je vermogen te laten groeien.

Stel prioriteiten, identificeer waar je echt waarde aan hecht, en creëer een budget dat ruimte biedt voor plezier en investeringen.

Zelfs met beperkte financiële middelen kun je beginnen met investeren. Overweeg om te beginnen met kleinere bedragen in beleggingsfondsen of ETF’s.

Het belangrijkste is om consistent te investeren en te profiteren van het effect van samengestelde groei over de tijd. Het is ook verstandig om te sparen en je financiële basis op te bouwen voordat je begint met investeren. Begin alvast met mijn Gratis Challenge Investeren.

Vermijd overmatige schulden, impulsieve uitgaven, het negeren van spaardoelen en het niet diversifiëren van investeringen. In Money Unlimited leg ik je alles uit over investeren.

Creëer een noodfonds voor onvoorziene kosten, verzeker jezelf adequaat en blijf flexibel in je financiële planning om tegenvallers op te vangen zonder je doelen op lange termijn te schaden.

Het kan verstandig zijn om hoge renteschulden eerst af te lossen, maar tegelijkertijd kun je ook beginnen met beleggen, zelfs met bescheiden bedragen. Een gebalanceerde aanpak kan effectief zijn.

Maak een overzicht van je uitgaven, identificeer gebieden waar je kunt bezuinigen, onderhandel over vaste lasten zoals verzekeringen, en houd je aan een budget. Een bewuste benadering van uitgaven draagt bij aan meer spaargeld.

Passief inkomen kan afkomstig zijn van beleggingen, vastgoed, royalties, en meer. Het kan je financiële onafhankelijkheid vergroten omdat het geld genereert zonder dat je voortdurend actief moet werken.

Begin met basisconcepten zoals sparen, budgetteren en investeren. Betrek ze bij familiebudgetbesprekingen en moedig hen aan om persoonlijke financiële doelen te stellen, zelfs als het gaat om kleine besparingen. Dit legt een sterke basis voor hun financiële toekomst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven