Er is iets mis met mij

#60. Hoe je overtuigingen omdraait

Mindset en overtuigingen

Waar komt je overtuiging vandaan?

Alles voor je 7 jaar binnen krijgt aan informatie zuig je als een spons op. 

De wereld is volledig nieuw, dus alles wat je te zien en te horen krijgt neem je aan als waarheid. 

Dus tot de leeftijd van 7 jaar worden je diepste patronen gevormd. – Dat noemt men conditioneren. 

Op die manier kan je bijv. ook dingen gaan geloven zoals: “Er is iets mis met mij” 

Abonneer je via Spotify, Apple Podcasts, Google Podcast of Youtube. Volledig gratis. Alle topics gaan over mentale en financiële vrijheid. 

Het bestaat uit 3 categorieën

Alles wat je ZIET

Er is iets mis met mij - Nee, er is niets mis met mij

  • Je moeder die in de spiegel kijkt en afkeurend kijkt naar zichzelf 
  • Je vader die op de bank ploft en zelden iets in het huishouden doet
  • Je ziet kinderen in de klas die wel allemaal zijn uitgenodigd voor een feestje en jij niet. 

We zijn allemaal geboren als krijsende, lachende en ja, ook luier-poepende baby’s. Nergens op dat moment hebben jij, noch je omgeving ooit gedacht dat er iets mis met je was. En nu je netjes op het wc kan, doe je dat ineens wel?

Kim De Graeve – Freedom Unlocked Podcast 

Alles wat je hoort

  • Als je moeder zegt: “Ik heb veel te veel rimpels” 
  • Wanneer je vader zegt: “Dat kost allemaal teveel geld, dat geld hebben we niet 
  • Als je kinderen hoort zeggen dat roze voor meisjes is

Alle ERVARINGEN en BELEVINGEN  

  • Je wordt gepest omdat jij er anders uit ziet 
  • Je ouders gaan scheiden en maken veel ruzie 
  • Je geniet van bepaalde momenten met je vader of moeder in een bepaalde context 

Als je in een huishouden woont waar het rommelig en gezellig is dan is dat hoe jouw wereld eruit ziet. Maar als het eerder omgekeerd is, een huis waar het altijd kraaknet ligt, dan is dat voor jou hoe het moet. Als je in een gezin leeft waar knuffels en kussen krijgen heel normaal is, dan is dat voor jou hoe liefde eruit ziet, eerder het emotionele stuk. Maar als je gewoon bent dat dit eerder praktisch wordt getoond, d.m.v. hulp, of steun in de vorm van geld. Dan zal liefde voor jou eerder praktisch aanvoelen. Er is geen goed of fout, dat is gewoon hoe jij de wereld gaat zien. En waar jouw overtuigingen zitten. Dat word jouw wereld.

Wat na 7 jaar?

Tot de leeftijd van 7 jaar gaat het kind alles aannemen van de ouders, en pas daarna gaat die zijn blik verruimen naar de buitenwereld. 

Op dat moment wordt bijhoren een belangrijk stuk. – Je wilt zo weinig mogelijk opvallen dus je gaat je aanpassen aan je omgeving. 

Daarom lijken bewoners in landen zo op elkaar. 

Daarom zijn Nederlanders eerder zus en Belgen eerder zo bijv. En uiteraard is dat een veralgemening en zijn er uitzonderingen. Maar je snapt wat ik bedoel. 

Over het algemeen heeft je omgeving een ontzettend grote impact op wie jij bent. 

Want jouw overtuigingen zorgen voor bepaalde acties, maar DIE ACTIES leiden eigenlijk uiteindelijk naar jouw ware REALITEIT (hoe je leven eruit ziet) 

Abonneer je via Spotify, Apple Podcasts, Google Podcast of Youtube. Volledig gratis. Alle topics gaan over mentale en financiële vrijheid. 

Het veranderen van mindset en overtuigingen.(NLP)

Dus als ik praat over het veranderen naar en positieve mindset, dan bedoel ik eigenlijk dat ik mijn overtuiging ga aanpassen, zodat ik andere acties ga nemen en dat mijn realiteit uiteindelijk verandert. 

Dat heet eigenlijk NLP > Neuro linguistic programming 

Stoppen met sparen pensioensparen kim de graeve freedom unlocked inflatie verborgen inflatie investeren beleggen bitcoin crypto investeren vastgoed 4

Van overtuiging naar realiteit

Ik ga nooit veel geld verdienen (overtuiging) – geld is moeilijk om te verdienen – geld is eng om te vragen – ik vraag geen geld – (realiteit) ik heb geen geld.

Ik ben raar en mensen zijn niet te vertrouwen (overtuiging) – (gedachte) mensen gaan me uitsluiten – (emotie) ik ben bang voor andere mensen – (actie) ik vermijd connectie of maak ruzie – (realiteit) Ik ben eenzaam en raar.

Voor iedereen is dit anders. Dit laatste voorbeeld zou ook anders kunnen uitpakken. Want iedereen is volledig anders. Bijv:

Ik ben raar (overtuiging) – (gedachte) mensen gaan me uitsluiten) – (emotie) angst om afgewezen te worden – (actie) people pleasen – (realiteit) leidt tot een relatie waar je jezelf niet kan zijn en je raar in voelt.

Dit zijn negatieve overtuigingen...

En dit kan je omdraaien door o.a. NLP. Daarom zijn affirmaties zo een belangrijk tool. Omdat je je overtuigingen gaat programmeren en daarom ook je acties, emoties en je realiteit: 

Abonneer je via Spotify, Apple Podcasts, Google Podcast of Youtube. Volledig gratis. Alle topics gaan over mentale en financiële vrijheid. 

Ik wil m’n kinderen leren dat die spannende maar oprechte vraag wel kan.

Dit deed ik o.a. met die laatste negatieve overtuiging van mezelf:

Ik ging van mensen zijn niet te vertrouwen naar – Mensen zijn van nature goed (overtuiging) – (gedachte) ik ben nieuwsgierig en open naar andere mensen – (emotie) ik voel me geliefd door andere mensen – (actie) ik stel me kwetsbaar op en maak connectie – (realiteit) mensen zijn goed voor me 

Het probleem is niet dat je overtuigingen hebt, het probleem is dat je vaak overtuigingen hebt die er niet voor zorgen dat jij een leuk leven hebt. 

En het is ook niet zo dat je ze op 1-2-3 kan omgooien. Aan bovenstaande belemmerende overtuiging heb ik meer dan een jaar intensief gewerkt. En zelfs nu af en toe merk ik dingen waar ik besef, oh nee… Ik dacht echt niet dat dit nog zou spelen. 

er is iets mis met mij overtuigingen omdraaien

Er is iets mis met mij

Andere beperkende overtuigingen die je kan hebben is bijv. dat dikke mensen lui zijn. Mannen capabeler zijn dan vrouwen, zwarte mensen stinken. En nog een heel rijtje vieze dingen… Dit zijn geen feiten, maar overtuigingen die er ergens zijn ingeslopen. Je doet dit dus niet alleen tegenover jezelf, maar ook tegenover anderen. En het is goed om jezelf daarvan bewust te zijn. 

De grootste blokkade in mijn leven was dat mensen niet te vertrouwen waren, daar heb ik zo lang aan gewerkt .En voelt zo goed dat dit nu helemaal anders is. 

Maar soms is het iets heel kleins, en is het zo gepiept. Besef je dat je een rare overtuiging die helemaal niet klopt. 

Slimme mensen zijn saai

Ik heb bijv. lang gedacht dat slimme mensen saai waren, waardoor ik me steeds van de domme hield, zodat ik zeker niet zo bestempeld zou worden. Met als reactie dat mensen echt dachten dat ik een idioot was. – Dit was uiteindelijk niet zo’n moeilijke gedachte om om te zetten omdat ik besefte dat het gewoon dikke onzin was 

Het belangrijkste is om te beseffen dat jouw overtuiging NIET een feit is. Het is NIET zo. En dat beseffen is de grote beginstap. 

er is iets mis met mij overtuigingen omdraaien kim de graeve

We schamen ons voor wat we geloven...

Maar dat is soms beschamend wat je allemaal geloofd, daarom kijken mensen dit soms liever niet aan en schuiven het ergens onder de mat. 

het is niet alsof je er graag voor uitkomt dat je dikke mensen lui vind, of mannen capabeler vind dan vrouwen… Of kinderen vies vindt. Ik zeg maar wat.

En daar kan je zelf voor kiezen, zodra je het beseft dat het NIET de waarheid is, leer je anders zien.

Boeken over rouwen en verdriet die mij hierin helpen: Dinsdagen met Morrie, Boek van de vreugde, Casper, een rouwboek, Socrates op sneakers

waarom aan je onzekerheid werken niet werkt

Ik ga eerst nog wat aan mijn onzekerheid werken is iets wat ik vaak hoor in mijn trainingen. Echter werkt het niet helemaal zo. Ik leg het je graag uit in deze video.

Lees verder »
ongevraagd en goedbedoeld advies kim de graeve podcast freedom unlocked Vlaamse podcast investeren financiële vrijheid mentale vrijheid

Wat doe je met ongevraagd en goedbedoeld advies? Hoe kan je het beter doen als gever en hoe kan je beter ontvangen in dit verhaal?

Lees verder »

Geld is nooit het probleem, je acties zijn dat wel. Wat als je uitstelgedrag of perfectionisme vertoont? En hoe draai je dat om?

Lees verder »
Celine charlotte loslaten en groei podcast C-academy

Ik droomde al tijden groots, ik deed het allemaal. Toch kreeg ik vaak afkeuring van m’n omgeving. Celine Charlotte was één van de eersten die

Lees verder »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top