Niche creëren als ondernemer

Waarom is het gras steeds groener aan de overkant?

Thank god! We zijn niet perfect! Perfect is onbegrijpbaar en onbereikbaar.
Dus vandaag wil ik het hebben over die echtheid en hoe die mensen dichter bij elkaar brengt, ook binnen je onderneming. 
Al sinds onze jeugd wordt er verwacht dat er een masker wordt opgezet, uit beleefdheid, angst, schaamte? Waarom mogen we niet gewoon echt zijn zoals we zijn.Waarom zijn mensen zo bang zijn om hun mislukkingen te delen met anderen, terwijl dat net is waar we zelf en anderen het meest uit kunnen leren. 

Vandaag in de podcast hebben we het over “Waarom het gras steeds groener is aan de overkant”. Vergeet je niet gratis te abonneren op Spotify, Apple- en Google podcasts om op de hoogte te blijven van nieuwe afleveringen. 

"Iedereen die je tegenkomt vraagt altijd wat je job is, of je getrouwd bent en of je kinderen hebt.. Alsof het leven een soort boodschappenlijst is. Maar iemand vraagt of je gelukkig bent."

"Quote Heath Ledger"

Het vergelijken met anderen is iets waar ik mezelf ook regelmatig op betrap: 

  • Damn, die heeft weer een Award gewonnen
  • Coooool! Die heeft een te gekke opdracht in het buiteland. 
  • Oh, die mag spreken op dat event! 

En weet je, die dingen zijn ook echt zalig!

Maar dan besef ik..

Dat ik voorlopig geen evenementen wil doen: ik wil ‘s avonds gewoon lekker thuis zijn bij mijn gezin en ik heb zeker en vast geen goesting om dagenlang te moeten reizen voor een opdracht terwijl ik lekker in mijn eigen bed kan slapen. En awards? Dat is de max, maar dat is helemaal niet mijn ambitie, ik vind het vermoeiend. Dat past ook echt niet bij wie ik ben. Grappig want net dat besefte ik toen ik mijn eerste Award won.

Ik heb een andere ambities en die veranderen soms wel eens: 

Eerst was dat het motiveren en coachen van fotografen en later werd dat vrijheid en passief inkomen. Zodat ik eigenlijk vandaag al met pensioen zou zijn. 

En toch komt dat vergelijken af en toe piepen: 

Dus de volgende keer dat je dat gevoel ook hebt vraag jezelf dan af of je dat ook echt wilt. En zo niet? Wat wil je dan wel echt? Waar word jouw hart warm van?

En zo creëer je een niche in je onderneming 

Imposter syndrome

Ik heb mezelf heel lang een bedrieger gevoeld toen ik startte als een fotograaf, wat durfde ik wel niet denken! Wat moesten die anderen wel niet denken van mij? Ik was niet eens een echte fotograaf.

En toen ik startte als coach dan moest ik de rollercoaster van gevoelens helemaal overnieuw doen. Lees mijn tips hierover in deze blog

Maar ondertussen heb ik geleerd dat er maar weinig mensen zijn die hier geen last van hebben, dus waarom zouden we onszelf niet tonen, onze echte ik?

Als jij beslist om je masker op te zetten, dan stuur je anderen in dezelfde richting.

Vind je het moeilijk om je masker af te zetten? Dan is dit een heel interessant boek

De griezeligste plaats op aarde…

Wanneer je houdt van echtheid is social media echt griezelig want op social media ziet iedereen zijn leven er beter uit dan dat van jou.

Daarnaast moet je ook weten dat het niet jouw volgers zijn die jou maken tot wie je bent, het toont niet aan hoe succesvol je bent. Het is maar een cijfertje, ik hou er altijd een fors aan over wanneer mensen spreken over hun grote aantallen volgers. 

Wat wel belangrijk is, is hoe jij je voelt bij wat je doet en in mijn ogen, nog belangrijker, wat je doet voor anderen.

Door ook mijn angsten, mijn mislukkingen, mijn teleurstellingen en mijn grappige dommigheden te delen kreeg ik veel terug: mensen begonnen me te taggen in hun zelfde grappige dommigheden, in hun gelijkaardige ervaring: we hadden een connectie! iets dat echt voelde! 

Ik ben overtuigd dat door je verhaal te vertellen je andere kan helpen.

En dat je ze dichter bij elkaar kan brengen d.m.v. je niche, jouw unieke zelf.

Elke angst die je ooit voelde, elk moment waar je dacht dat je raar was.. Dat hebben anderen ook gevoeld op een bepaald punt in hun leven en daar zit de connectie. Wat een ongelofelijk krachtig tool in je leven maar ook in je business.

“Thank GOD”

…Ik ben niet de enige is wat je krijgt wanneer je je kwetsbaar opstelt. Want door je kwetsbaar op te stellen gun je anderen hetzelfde te doen.  

Het goede nieuws is dat je geen schrijver hoeft te zijn om dat te doen. Leer schrijven hoe je praat. Zoals je naar vrienden zou schrijven, zodat het echt voelt. Het hoeft echt niet perfect te zijn. Ga op zoek naar je stem! 

Dit boek kan hiermee helpen. 

Als je toch in die val trapt om na te denken over wat je concurrenten, collega’s, vrienden enz. van je zullen denken. Weet dan zeker dat je terug zal wegkruipen achter dat masker.

Dus stel je genoeg de vraag waarom:

  • Doe je wat je doet?
  • Ben je wie je bent?
  • Is wat je doet zo belangrijk voor je? 

Al die waaroms’ helpen je op weg naar je eigenheid.

Wat wil je het liefst:

Dat mensen je boeken om wie jij bent? Of omdat ze doodgewoon jouw dienst nodig hebben? 

Niche: Het rare eendje

Op het moment dat jij durft te laten zien wie je bent op een consistente manier en de mensen beginnen je te liken en vertrouwen.. Dan gebeurd er iets speciaals!
Dat is het moment dat je echte relaties opbouwt met je klanten en dat is wat je wilt.(check maar even de video onder het onderdeel consistent in deze blog)  Een trouwe groep ambassadeurs die voor jou door het vuur zou gaan, omdat alles wat je doet ook echt vanuit je hart komt.

Maar, dan moet je je masker durven afzetten!

En nu ga je misschien zeggen… Dat je niet interessant genoeg bent. Maar weet dat je absoluut niet Béyonce moet zijn om interessant te zijn. Neem het maar aan van de persoon die schrijft over hoe ze er elke keer in slaagt om in hondedrollen 💩 te stappen, steeds verdwaalt in ondergrondse parkings en waarvan de kinderen hun grapjes het hoogtepunt zijn van mijn dagen.

Wat doe jij op dit moment anders dan al die andere ondernemers? Aangezien we tegenwoordig allemaal zo hard op elkaar lijken? Hoe val jij op?

En hoe val je het liefste op?

Door te te roepen in de drukte van al die andere ondernemers? Of wil je gewoon liever rustig praten tegen je ideale klant en gaan voor die klik?

Want die specifieke klant die kwam op jouw pagina voor een reden en als jij die persoon kan overtuigen door je eerlijkheid en die persoon voelt een connectie? Dan zal die terugkomen en elke keer weer willen lezen wat je nu aan het doen bent. 

Misschien heeft die persoon op dat moment jou niet nodig, maar de eerstvolgende keer dat iemand uit die persoons omgeving jouw dienst of product nodig heeft zal die zeggen wat voor een fantastischepersoon je bent. En de volgende keer opnieuw, en opnieuw. Want die persoon vertrouwt jou ondertussen.

Dat is wat echtheid doet met een bedrijf.

Dus laat los van de hoeveelheid volgers en de cijfers. Bedien de mensen die al effectief houden van jou! En als je jouw mensen bedient? Dan komt al de rest vanzelf, want jij moet consistent opdagen voor de mensen die al reeds opdagen voor jou. 

Moet je alles delen online?

Sommige mensen denken dat ik alles deel over mezelf online. Dat is niet waar, ik deel alleen maar waar ik me comfortabel bij voel om te delen.

Maar mijn leven moet niet openlijk ten grabbel gegooid worden. Dat is niet wat ik wil, wat ik wel wil is dat ze me kennen. 

Dus zoek voor jezelf enkele dingen waar jij je comfortabel bij voelt om te delen, steek je hart en ziel in en zie wat voor magie er dan ontstaat. 

Hoe zou je je voelen als mensen je taggen in berichtjes, simpelweg omdat ze aan jou denken omwille van een verhaal je deelde? 

 
niche klanten werven seo uitleg prijs verhogen winst investeren in jezelf cursus online productiviteit workflow workshop kim de graeve ondernemers passief inkomen omzet winst ideale klant niches 1

De drie tips van vandaag:

  • Toon wie je bent: Ook je gezicht. 
  • Vertel wat je doet en waarom je het doet.
  • Laat perfectie los: Want we zijn het niet.

Stop met je bloopers te vergelijken met de highlights van anderen en zet je oogkleppen op! Ga voor wat je wil gaan met alleen oog voor je eigen klanten, je eigen volgers en creëer jouw eigen vijver! Jouw niche. 

… Met de Focus op je eigen pelouse! Want daar gebeuren de dingen voor jou! Niet op iemand anders’ grasperkje.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top