#251 Tekort aan creativiteit en last van people pleasing?

Last van people pleasing oftewel mensen behagen ten koste van jezelf… klinkt het bekend in de oren? People pleasing kan een verlammende invloed hebben op je persoonlijke welzijn en zakelijk succes. Samen met Sofie Maes zoom ik in op de valkuil van “people pleaser” zijn , maar ook hoe je creativiteit vindt voor je bedrijf op drukke momenten. 

Sofie volgde bij mij het Freedom Unlocked-traject en heeft sindsdien een grote verandering doorgemaakt. Ze is uit loondienst gestapt en heeft zichzelf opnieuw uitgevonden als virtuele assistent, voornamelijk gericht op copywriting, social media en nieuwsbrieven. Haar website vind je trouwens HIER.

“Dankzij Freedom Unlocked ben ik echt mijn doelgroep gaan definiëren op basis van mijn eigen visie en mijn diepere levensdoel. Voor mij draaide dat om het dagelijks leiden van een creatief leven,” laat Sofie weten. “Dus vroeg ik mezelf af, waarom maak ik daar geen klant van?” Voorts nam ze ook een hond in huis. “Hierdoor ben ik meer naar buiten getreden, en dit heeft mijn creativiteit nog verder doen stromen,” vervolgt ze. “Het is opmerkelijk hoe kleine veranderingen zo’n groot verschil kunnen maken.” 

geld beleggen kim de graeve

De dunne grens tussen pleasen en delen

Waar ligt de grens tussen pleasen en delen? Dat is de vraag waar Sofie nog steeds mee worstelt. “Ik ervaar nu minder last van people pleasing en volg eerder mijn eigen gevoel. Toch merk ik dat er soms een schuldgevoel in me opkomt,” vertelt ze.

Last van people pleasing uit schuldgevoel

Soms is het onvermijdelijk, die last van people pleasing, dat moet ik toegeven. Laat me je een voorbeeld geven. Onlangs organiseerde mijn dochter een poolparty voor haar verjaardag, iets wat mijn zoon niet ontging, omdat het zwembad nog niet klaar was toen hij jarig was. Zijn reactie was: “Jullie zien mij niet even graag als Eva.” Op dat moment kwam mijn neiging om altijd te willen behagen meteen naar boven. Aanvankelijk dacht ik dat we dit recht moesten zetten voor mijn zoontje, want we wilden immers eerlijk zijn.

Last van people pleasing of bang van boze reacties?

Maar eerlijkheid kan soms relatief zijn, en als je voortdurend alles moet afwegen, raak je verstrikt in het pleasen. Dus gaf ik toe om drama te vermijden, maar ik voelde vrijwel onmiddellijk dat het een verkeerde beslissing was. Mijn zoon, Ben, had namelijk alles gekregen wat hij wilde voor zijn verjaardag, behalve het zwembad, dat helaas nog niet gereed was. 

Bovendien is hij twee jaar jonger dan mijn dochter, wat betekent dat hij nog twee extra kansen krijgt om een poolparty te organiseren. Dus besloot ik om van een “Ja” een “Nee” te maken, wat resulteerde in een boze, stampvoetende zoon. Ik voelde me nog steeds schuldig en wilde vooral dat hij zou stoppen met boos zijn.

Een "nee" is dik oké

Hier kom je tot een inzicht, namelijk dat je een bepaalde volwassenheid ontwikkelt in het omgaan met last van pleasen. Door Ben dit te leren, geef ik hem eigenlijk veel meer. Naarmate hij ouder wordt, zal hij beter leren zijn grenzen te respecteren omdat hij begrijpt dat het oké is om boos te zijn en dat drama mag bestaan. Dus, wanneer je je grenzen stelt, geef je eigenlijk een geschenk aan iemand anders en deel je op dat moment al veel. Zelfs als je “nee” zegt tegen iemand, ben je eigenlijk iets aan het geven.

Gratis Training Grenzen stellen- Kim De Graeve

De boosheid na afwijzing

“Daar zit ik dan weer mee, dat de anderen niet mogen boos zijn op jou”, meent Sofie. “Boosheid mag er precies niet zijn!” Ik stel haar gerust. In essentie, als iemand boos is op jou, voelt hij of zij zich eigenlijk afgewezen. Daar heb jij eigenlijk niet zoveel controle over.

We all matter!

Onlangs heeft een fotograaf onze samenwerking afgewezen omdat ik veel AI-foto’s gebruik voor mijn social media. Ze vond dat onze waarden niet overeenkwamen. Ik vond het heel teleurstellend, maar we hadden allebei het recht om onze gevoelens te uiten.

Wat met mensen die niet kunnen omgaan met mijn "nee"?

Wanneer ik ervoor kies om mijn eigen weg te gaan en daardoor onbegrip of zelfs kritiek van anderen ervaar, besef ik dat dit deel uitmaakt van het proces van persoonlijke groei. Het streven naar zelfzorg en zelfontwikkeling is een reis die soms onduidelijk is voor degenen om ons heen. Het is belangrijk te begrijpen dat het zich losmaken van het patroon van “people pleasing” geen egoïsme is, maar eerder een cruciale stap naar het cultiveren van zelfrespect en innerlijke balans.

Last van people pleasing vs. zelfliefde

De reacties van anderen kunnen variëren, van begrip en steun tot onbegrip en zelfs boosheid. Maar het is van vitaal belang te onthouden dat onze keuzes voor onszelf niet afhankelijk mogen zijn van de goedkeuring van anderen. Het is onze verantwoordelijkheid om onze eigen behoeften, verlangens en grenzen te erkennen en te respecteren.

Het pad van zelfliefde en eigenwaarde kan uitdagend zijn, maar het is een pad dat we moeten bewandelen voor onze eigen gezondheid en geluk. Dus, als anderen ons niet begrijpen of ons als egoïstisch beschouwen vanwege onze keuzes, is dat oké. We kunnen met mededogen reageren, maar laten we nooit vergeten dat we het recht hebben om voor onszelf te kiezen en onze eigen weg te volgen, zelfs als anderen dat misschien niet meteen begrijpen.

Mag ik nog voor mezelf kiezen, ja?

Rond de dood van mijn broer ben ik intensief gaan werken aan het stellen van grenzen. Zelfs al was ik al financieel onafhankelijk, worstelde ik nog steeds met grenzen stellen. Een van de overtuigingen die ik twee jaar geleden had, was: “Ik ben al financieel vrij, dus mag ik geen geld meer vragen aan mensen, want ik heb het eigenlijk niet meer nodig.” Hier ligt het gevaar van te veel pleasen en jezelf weggeven op de loer. 

geld verdienen vanuit huis kim de graeve

Last van people pleasing of net niet?

Ik onderwijs dit nu omdat ik het zelf diepgaand heb ervaren en het is cruciaal om je echt vrij te voelen. Vrijheid omvat ook mentale vrijheid. Wat ik heb geleerd en graag wil delen, is dat als je te veel in je hoofd zit, je jezelf afvraagt kampt met last van people pleasing of volgens de regels handelt, het beter is om even geen beslissingen te nemen en de situatie eerst te laten rusten. Het zal zichzelf uiteindelijk ontvouwen.

Balans, dat is overrated!

En die rust nemen, daar wil Sofie het fijne van weten. “In jouw boek praat je ook over rust en vertragen. Je zegt dat als je trager gaat, je eigenlijk sneller gaat. Maar hoe vind je die balans als je echt gepassioneerd bent over iets en het risico loopt in overdrive te gaan zonder die rust te bewaren?” vraagt ze.

Handelen uit plezier

Allereerst is er geen perfecte balans in mijn ogen, want als je constant op een vlak niveau blijft, ben je eigenlijk stilstand. Wat je wel kunt leren, is bewust worden van je gevoel. Wanneer je heel enthousiast bent en intens bezig bent, zul je op een gegeven moment merken dat de creatieve stroom stopt en dat je begint te handelen vanuit emoties zoals hebzucht of angst, in plaats van plezier. Zodra je voelt dat de flow uit een andere intentie komt, is het tijd om los te laten. Hoe krijg ik meer energie, tijd en geld? is een must-read artikel omtrent het creëren van meer energie en intentie.

Zo kom je in de flow

Je kunt iets anders gaan doen, zoals wandelen of koken. Je lichaam geeft vanzelf aan wanneer het tijd is om weer aan de slag te gaan, en dan zal het moeitelozer verlopen. Sofie wijst me erop dat ze net dat loslaten soms eng vindt, en het vaak een tijdje duurt voordat ze beseft dat het nodig is. Haar klanten vertrekken namelijk vanuit de energie van “Het moet nu!”

Just go with it!

Cheesy maar waar. Het is belangrijk om gebruik te maken van je momentum. Zodra het er is, zal het ook weer wegebben; dat is normaal en niet iets wat je constant kunt vasthouden. Iedereen heeft zijn eigen benadering. 

Hoe ik creatief gebruik maak van momentum

Content creëren in het momentum kan effectief zijn, maar het belangrijkste is om te voelen wat voor jou het beste werkt en wat bijdraagt aan een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning.

Iedereen pakt het anders aan. Mijn agenda is vrijwel leeg, maar tegelijkertijd heb ik mijn jaarplanning al gereedliggen, inclusief mijn trajecten zoals Freedom Unlocked en Money Unlimited, en alle bijbehorende uitdagingen staan klaar. Voor mij is content creatie een beetje als het poffen van maïs om er popcorn van te maken.

Zet de pan op het vuur en laat hem opwarmen!

Je zet de pan op het vuur, laat hem opwarmen en dan begint het poffen. Elke week iets nieuws bedenken, put me uit. Ik geef er de voorkeur aan om vier maanden lang over één specifiek onderwerp te praten, waarbij ik mijn creativiteit volledig kan laten stromen. Neem bijvoorbeeld het onderwerp Freedom Unlocked. 

katrin van de water miljonairspodcast kim de graeve

Hoe kan ik hen nog versterken?

Alles wat er in mijn dagelijkse leven gebeurt, elke impuls en elke stukje informatie, bekijk ik door de bril van mijn Freedom Unlocked-klanten. Zou dit interessant voor hen zijn? Wat kan ik hen nog meer bieden? Ongeveer vier maanden later is het tijd voor Money Unlimited, waar de focus ligt op investeren en andere voorbeelden naar voren komen.

Doordat ik mijn content op deze manier benader, hoef ik minder hard te werken en komen de ideeën vanzelf, omdat de pan al op het vuur staat. Als ik een keer geen inspiratie heb gehad, is er gewoon een dag zonder content. Het leuke is dat wanneer je dit traint, het steeds meer vanzelf komt.

De tweestrijd van nog harder werken en meer vrije tijd

Als startende ondernemer kan ik me voorstellen dat het moeilijk is om meer te willen en tegelijkertijd trouw te blijven aan je waarden. Bij Freedom Unlocked merk ik bijvoorbeeld dat deze mensen veel ondersteuning nodig hebben, terwijl klanten van mijn andere trajecten me maar maandelijks spreken. Wekelijks beschikbaar zijn is voor mij best uitdagend, vooral als ik met mijn gezin in het buitenland ben.

Dan sta ik voor een tweestrijd: mijn klanten hebben dit eigenlijk nodig, maar ik heb quality time met mijn gezin nodig. Wat is dan de oplossing? Minder geven is geen optie, want ik weet dat ze dit nodig hebben. Wat is een andere vorm die ons beiden ten goede komt? Ik zal om de twee weken Q&A-sessies houden en iemand anders zal intervisies begeleiden.

Zoeken naar creatieve oplossingen

Hier zitten kleine groepjes samen om de oefeningen gezamenlijk te ervaren, en er is geen ontsnappen aan. Dit creëert leiderschap binnen de groep, omdat ze het zelf gaan doen. En ik heb meer vrije tijd voor mezelf. We gaan dit natuurlijk eerst testen, maar ik voel nu al dat het zal werken. Er is altijd een oplossing, je moet gewoon even de tijd nemen om het te voelen. Dit is precies wat mijn boek uiteindelijk doet; je kunt er telkens iets nieuws uithalen, afhankelijk van hoe je het op dat moment bekijkt.

katrin van de water miljonairspodcast kim de graeve

“Je nieuwe boek te lezen ging ongelooflijk vlot, ik zag het als reminder van na het traject,” zegt Sofie. “En als je het boek hebt gelezen en denkt, “hier wil ik meer van weten,” dan moet je zeker Freedom Unlocked overwegen. Wat het voor mij heeft gedaan, is geweldig!” concludeert ze. “Ik zou het iedereen aanbevelen. Ik ben zelf geïnteresseerd in een ander traject, Money Unlimited!”

#251 Tekort aan creativiteit en last van people pleasing? - Kim De Graeve Financieel strateeg

5 boekentips voor allen met last van people pleasing

Heb je MIJN boek al besteld?

Freedom Unlocked Boek - Kim De Graeve

Veelgestelde vragen

Last van people pleasing? Je kan je zelfrespect herstellen door jezelf te waarderen, je eigen grenzen te respecteren en te leren omgaan met afwijzing en kritiek.

Rode vlaggen zijn onder meer het vermijden van confrontaties, je eigen behoeften verwaarlozen en altijd toegeven aan de wensen van anderen.

Creativiteit kan gedijen wanneer je jezelf toestemming geeft om vrij te denken en nieuwe ideeën te verkennen. Dit vereist vaak het doorbreken van de beperkingen die “people pleasing” met zich meebrengt door zelfzorg en zelfexpressie te bevorderen.

Enkele tips zijn: oefen met ‘nee’ zeggen, identificeer je eigen behoeften, communiceer duidelijk, en leer prioriteiten stellen. Ik toon je hoe in DEZE gratis challenge.

Mensen die last hebben van people pleasing kunnen last krijgen van stress, burn-out, verminderd zelfrespect en zelfs problemen in relaties en carrière.

Je hebt last van people pleasing als je constant bezorgd bent over wat anderen van je denken, moeite hebt met ‘nee’ zeggen en vaak dingen doet tegen je eigen wil in om anderen gelukkig te maken.

Ja, het is mogelijk om anderen te helpen en gelukkig te maken zonder jezelf te verwaarlozen. Het draait allemaal om het vinden van een gezonde balans.

Werk aan het vergroten van je zelfvertrouwen en zelfwaardering, en besef dat afwijzing niet persoonlijk is.

Je voelt je sterker in je eigen beslissingen, hebt meer zelfvertrouwen en ervaart minder stress bij het omgaan met verwachtingen van anderen.

Moedig open communicatie aan, bied steun bij zelfreflectie, en deel bronnen en inzichten die je hebt opgedaan in je eigen reis om last van people pleasing te overwinnen.

“Mijn eigen welzijn is even belangrijk als dat van anderen” en “Ik mag ‘nee’ zeggen zonder me schuldig te voelen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven