Overweldigd zijn: Hoe ga je ermee om in je business

We hadden al een stevige periode corona-tijden achter de rug (deze opname dateert van maart/2020)

Overweldigd: Hoe geraak je van dat overwhelmd gevoel af

Ik wist het allemaal niet zo goed vorige week.. Voor mij sloeg corona in als een bom.
Je moet weten dat ik het nieuws nooit volg aangezien ik niet van teveel externe prikkels hou, met de minste “als het belangrijk genoeg is? Dan zal ik het wel horen.”

Ja daar was Tante Corona, in al haar glorie, ik wist amper van het bestaan af en voor mij was corona nog steeds een griepje dat ergens ver weg in Oosterse landen rondzwierf. 

De eerste dagen had ik het gevoel alsof “iedereen wel een beetje aan het overdrijven was”, al die evenementen die geannuleerd werden. En ik dacht voornamelijk dat dit gebeurde uit angst dat men te weinig volk over de vloer zou krijgen, niet uit angst van een besmetting.¬†

Ik wilde helpen

Dus ik maakte een bonuspodcast, maar wat ik niet deed was de ernst van de zaak inzien en hoe lang het allemaal nog zou doorgaan. Hij bevat dus ongelofelijk veel tips, maar de communicatie is harder dan ik me eerst voor ogen had gehouden. 

Naderhand maakte ik deze live video om mensen te helpen met hun overwhelm. 

Abonneer je volledig gratis op de podcast want we hebben het vaker over impostersyndrome & overweldigd zijn. Je kan dit op Google podcast, Spotify & Apple podcast. 

En toen kwam het overweldigd gevoel

Kan je je voorstellen hoe wereldvreemd ik me voelde wanneer 2 dagen later ineens een ‚Äúsoft‚ÄĚ lockdown werd gecommuniceerd en hoe na√Įef ik me heb gevoeld, toen ik te weten kwam hoe erg het gaande was in Itali√ę, Spanje en China.¬†

Maar wat ik voelde de dagen nadien had ik absoluut niet verwacht, mijn focus was volledig verdwenen, ik zette alles stop, al mijn advertenties.. Niets voelde goed en ik was mijn stem verloren. 

Ik had het gevoel dat ik droomde en dat ik elk moment zou wakker worden. 

Daarnaast kreeg ik die precieze week verschillende haatmails omdat ik mijn mening had geuit rond het niet kunnen overbruggen van een crisis als ondernemer. 

Ik ben nl. van mening dat wanneer een bedrijf goed geldbeheer heeft opgebouwd, hij/zij een crisis van enkele maanden en langer zou moeten kunnen overbruggen met de premies die we ontvingen. Hoe ik dat precies doe heb ik uitgelegd in de vorige Kim TV. Er zijn altijd uitzonderingen (starters die net een giga investering deden enz), daar ben ik me bewust van, maar dit is een periode om te reflecteren hoe je ervoor kan zorgen dat je jezelf en je gezin nooit meer zoiets laat overkomen. (maar dat leg ik je hierzo volledig uit). 

 

Hoe ga ik om met overwhelm

Maar dus! Overwhelm hier! Net zoals iedereen deze periode. 

Het ergste aan die overwhelm was dat ik niet meer logisch kon nadenken, noch effici√ęnt.
Maar ik herkende het ook uit vorige fases in mijn leven. Telkens wanneer ik teveel externe prikkels gecombineerd met interne prikkels ervaar dan ga ik in een staat van persoonlijke crisis en voel ik me overweldigd..

Heb jij dat ook?

En kan je je herinneren welke fases in je leven je zodanig overweldigd was dat je bijna niet meer kon ademen?

Wat is overweldigd zijn voor mij

Al jaren stap ik bijna voortdurend uit mijn comfortzone met als gevolg dat ik redelijk goed omkat met de stress van overwhelm. 

Ik heb het allemaal gevoeld: “de gefaalde dochter die stopte met studeren.”

“De gefaalde moeder die van iedereen advies en meningen kreeg omdat de kinderen na 3 jaar nog steeds niet doorsliepen”

“De startende ondernemer die alleen maar ziet hoe goed anderen bezig zijn terwijl jij geen idee hebt waar je moet beginnen”¬†

“Of de eerste cursussen die ik volgde als ondernemer… Waar de mentor zei – Nee! Je ¬†MOET het zo doen, want hun manier was de enige goede.”

… Na die laatste workshop heb ik me maanden slecht gevoeld en ik heb maanden tijd nodig gehad om te beseffen dat de manier die me werd aangeleerd me eigenlijk niet paste. En van die laatste specifieke overweldiging heb ik heel veel geleerd!¬†

overweldigd overwhelm wat te doen imposter syndrome cursus online productiviteit workflow workshop fotograeve ondernemers passief inkomen omzet winst ideale klant niches 2 imposter syndrome 1.jpg 3

Hoe zit dat nu wetenschappelijk gezien met dat overweldigd gevoel 

Overweldiging betekent letterlijk dat je hersenen in overdrive gaan. Je hersenen geven aan dat het TE veel is voor je, maar je hersenen kunnen niet praten dus ze vertellen het je aan de hand van impulsen. 

Een goed boek hiervoor is deze en het heeft me heel veel geleerd. 

Hoe ontstaat dat overweldigd gevoel

Overwhelm of overweldigd geraken ontstaat wanner je teveel externe en interne prikkels tegelijk krijgt. 

Vaak is dat een combinatie van angst (interne prikkel) en teveel informatie (externe prikkels – vb. alle info die je moet verwerken via social media als je collega’s hun fantastische resultaten ziet). Niemand is hier vrij van en iedereen raakt overweldigd, het is een natuurlijk proces.¬†

overweldigd overwhelm wat te doen imposter syndrome cursus online productiviteit workflow workshop fotograeve ondernemers passief inkomen omzet winst ideale klant niches 2 imposter syndrome 1.jpg 3

Een voorbeeld van overweldigd gevoel 

vb. Nu roept iedereen in een crisis zoals corona “Start je business online, verzamel e-mailadressen, doe dit, leer Facebook ads, school je bij…¬†

En ik zeg het ook tegen mijn volgers, dus in principe ben ik geen haar beter. 

Maar! Misschien weet jij nu even niet waar je moet beginnen of misschien WIL je daar nu helemaal niet mee beginnen. 

Daarnaast zit je met interne prikkels. En op het moment dat die overheersen is het niet gemakkelijk om informatie op te nemen: Het is bewezen dat wanneer je angstig bent je niet meer kan leren. 

Maar hoe zorg je dat dat overweldigd gevoel verdwijnt zodat jij terug je jezelf kan worden?

Het begint bij het besef dat de mogelijkheden om je business en je leven geen limieten hebben en dat iets voor iemand anders hee goed kan werken maar voor jou misschien helemaal niet, en dat dat bovenal helemaal prima is. 

Beluister deze podcast maar eens (en abonneer je gratis via Google podcast, Spotify of Apple podcasts want ik spreek regelmatig over overwhelm en imposter syndrome) 

Je kan zoveel inspiratie krijgen van overal, maar soms is het te veel. Er is zo-veel mogelijk. 

Dat is √©√©n van de redenen waarom ik niet probeer te focussen op “de manier” in mijn workshops waar ik ondernemers leer hoe ze rijk worden en de vrijheid vinden binnen hun onderneming door passief inkomen te verdienen. Niet alles werkt voor je: Het is jouw weg zoeken in een hele luide, drukke wereld.¬†

Ik raadde je zonet een boek aan maar ik ga je er nog eentje geven voor op de boekenplank, deze. Daarin leer je dat alles uitvogelbaar is en dat je het vooral moet geloven. 

 

Overweldigd zijn: eenzaam 

Je voelt je eenzaam omdat alles zo hard binnenkomt. Het is goed om je aan te passen naar je behoeftes en kennis, je kan elke dag bijleren, elke dag! Maar je hoeft jezelf niet te vergalopperen. 

Leer jezelf kennen en naar je intu√Įtie luisteren, het mag eens wat minder gaan. Maar begin met het uitschakelen van prikkels, de externe heb je het meest in de hand, dus die eerst!¬†

Daarna moet je lichaam en geest uit de stress geraken. 

 

Wat zit er niet goed?

Er is iets wat niet goed zit, probeer het te achterhalen. Is het het nieuws? Word je er ongelukkig of gestrest van? Of is het nog iets anders… Is het de onzekerheid binnen je bedrijf?¬†

Heb je er al eens over gedacht om met iemand te praten? Manu Coaching is gespecialiseerd in burn-out en stress + loopbaancoaching. Misschien is het het moment om daar eens voor te gaan? 

Als je voelt dat er na het uitschakelen van externe prikkels nog steeds iets niet helemaal oké zit dan is het tijd om hulp te zoeken van een externe (niet je lief, beste vriend of moeder) 

Wil je graag mijn stappenplan i.v.m. overweldigd zijn? Dan kan je deze blog lezen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven