Corona warriors #1 productiviteit

Corono warriors #1 productiviteit

Corona Warriors

Productiviteit in crisissituaties

 
 

Productiviteit? Bol het af, jong!

 
 

Dat was wat ik dacht toen de juf me vandaag stuurde “Lukt het met het huiswerk voor de kids? Ik zie dat ze nog niet inlogden op hun online leerprogramma …”

Mag ik even? Mag ik eventjes bekomen van alles?

Ik wil niet doorgaan met business as usual. Maar het besef dat dat ook niet hoeft, moet nog binnensijpelen. Ik zit nog altijd in een emotionele rollercoaster en die zal morgen nog niet tot stilstand gekomen zijn. Wat ik wel al kan delen, zijn enkele productiviteitshacks die me de voorbije week enorm hebben geholpen.

Productiviteitshack #1 Waves 

Je bedrijf en je energie werkt in golven. Dus met pieken en dalen. Zat jij net voor de crisis in een piek? Dan is het goed mogelijk dat je nu in een dal zit of naar dat dal toeschuift. En dat is helemaal oké. Laad je batterijen maar op. Het is vooral belangrijk om niet in paniek te raken en in overdrive te gaan door bijvoorbeeld: 

  • Holderdebolder nieuwe online programma’s te creëren.
    Dat komt je bedrijf niet ten goede, want het zal niet doordacht of sterk genoeg zijn en/of je zal er niet achter staan. Neem dus je tijd om iets waardevols en sterks te creëren.

 

  • De sales zwaar te boosten.
    Op zich kan dat, maar please onderzoek waarom. Doe je het omdat je in paniek bent geslagen? Ik snap je, hoor. Echt waar. Maar zou je dit ook in andere omstandigheden doen? En is je bedrijf niet meer waard dan dat? Een overdaad aan sales maakt je minder geloofwaardig en dat mensen jouw product of dienst moeilijker aankopen de maanden daarna.
 

Productiviteitshack #2 Interne prikkels! Bah! 

Braindumpen is het enige wat me helpt tegen interne prikkels. Het zorgt voor orde en rust in mijn hoofd. Hoe ik dat doe, leg ik je uit in de laatste Kim TV.

 

Productiviteitshack #3 100% focus 

Dit is een fantastische regel! De 100% focus-regel! I love it. 🥰 Het klinkt zoooo simpel, maar dat is het niet. Vooral niet als je momenteel met je kiddo’s thuiszit, zoals ik.

100% focus betekent dat je ofwel helemaal aanwezig bent ofwel helemaal afwezig. Zo werk ik momenteel vier uur per dag vanuit mijn tot kantoorruimte omgebouwde tuinhuis: twee uur ‘s ochtends en twee uur ‘s avonds. In de tussentijd ben ik mama. Alleen mama. Dat bespaart mijn kinderen en mij veel frustraties. Ik ben verveeld, omdat de kids me geen vijf minuten rust gunnen en zij zijn ambetant omdat ze me net díe vijf minuten nodig hebben en niet op mij kunnen rekenen. Multitasken is dus geen goed idee!

En weet je wat grappig is? Dat de kids me echt verwelkomen! “Mama, je bent terug”, zeggen ze enthousiast. Alsof ik zonet even ECHT naar het werk was.😝

Doordat ik me gedurende die vier uur 100% focus en weet dat het de enige tijd is die ik die dag heb, krijg ik ook bijzonder veel gedaan. Al moet ik toegeven dat die coronaheisa – ondanks de brainsdump – soms mijn brein inpalmt. Dat kan dus beter! 

Productiviteitshack #4 Flow 

Had je al gemerkt dat workFLOW, bestaat uit het woord work en flow? Flowen, intuïtief ondernemen … we doen het te weinig. Ik vind het heerlijk! Heb je absoluut geen goesting om op social media te posten? Doe het dan niet. Heb je geen zin om te werken? Doe het dan niet. Alles wat je tegen je zin doet, draagt niet zo kwalitatief bij. Wat doe je dan wel? Neem een bad. Geniet van je kinderen. Doe iets leuks! Dat mag! Soms zijn we gewoonweg uit ons lood geslagen. En ja, dat is toegestaan. 

Voel je daarentegen dat je weer in de flow geraakt? Gebruik die energie dan om er vollenbak voor te gaan.  

Productiviteitshack #5 Vroeg opstaan 

Wist je dat slechts vijf procent van de bevolking een avondmens is? En dat zowat tachtig procent van de mensen denkt dat hij of zij er één is?  

Funny, he? 

Daar is een simpele verklaring voor: ‘s avonds krijgen we veel minder impulsen. Dus we denken dat we productiever zijn, maar eigenlijk zijn onze hersenen moe. Die zijn namelijk niet gemaakt om zich meer dan zes uur per dag te focussen. En dat is zelfs al erg veel, want tussen de vier en zes uur is al prima. Dus we zijn productiever, omdat de externe prikkels wegvallen, maar we zijn minder productief omdat onze hersenen moe zijn. 

Draai dit even om: werk niet ‘s avonds laat, maar sta erg vroeg op. Er zijn weinig interne prikkels en je hebt geen vermoeide hersenen! Productiviteit maal twee! En ga geen vier uur na elkaar door, maar stop na vijftig minuten. Anders raken je hersenen overbelast. Pauzeer dan zeven à tien minuten. Niet door voor een scherm te gaan zitten of in gesprek te gaan met anderen, maar gewoon door even te rusten. Luister bijvoorbeeld naar de vogels die fluiten (die hoor je nu al!), ga even wandelen of staar voor je uit.

(Wanneer je vroeg opstaat is ook vroeg in bed gaan of een middagdutje aan te raden: Persoonlijke ondervinding 😉

Productiviteitshack #6 Unplug 

Seriously, UN-PLUG. Durf jij al je notificaties uit te zetten? (de video hieronder toont je hoe je dat doet). Het voelt even vreselijk, want notificaties zijn verslavend. Je bent aan het afkicken. Zodra je er echter aan gewend bent, voelt het geweldig. Je kijkt alleen wanneer jij daar zin in hebt. 

Productiviteitshack #7 Consumeren 

Consumeer niet voor 10 uur. Geen podcasts, televisie noch telefoon. Tot op vandaag vind ik dat nog altijd kl*temoeilijk. Consumeren geeft je niet alleen externe prikkels, maar ook interne prikkels, zoals angst, onzekerheid, boosheid of verdriet. En net die kunnen we missen als kiespijn.  

Productiviteitshack #8 Slow down 

Waar ik mezelf op betrapte de laatste dagen, is dat ik nog altijd in het “Opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats. Ik heb een ongelofelijk haast”-tempo bleef steken. 

Tot ik me afvroeg: wat moet er nu ineens zo dringend? En vooral WAAROM? 

Crisistijden vragen andere tempo’s. Het tempo om het rustig aan te doen. Dat heeft geen invloed op je productiviteit. Integendeel! Druk bezig zijn is niet synoniem met productief zijn. Probeer je dag te beginnen met a. Een braindump B. Een plan maken C.Uitvoeren van je taken. Je zal beter weten wat er je te doen staat. Geloof me.

Zo dat waren mijn acht crisisproductiviteitshacks! Ik hoop dat ze je vooruit kunnen helpen. Op Instagram en Facebook post ik elke dag wat tips voor je. Daarnaast is er elke maandag Kim tv op Facebooken blijf ik bloggen en podcasten. 

Courage daar! En durf even te vertragen. 💜💜

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top