Productiviteit:

Meer verdienen door vaker "NEE" te zeggen.

Hoe dan? 

Elk jaar evalueer ik voor mezelf wat ik niet meer wil doen en wel nog wil doen en op basis daarvan gaat er een deel uit. 
Tot een paar jaar geleden was ik alleen maar fotograaf. Ik deed amper iets anders en toen werd ik getriggerd door vrijheid: “Hoe kan ik zoveel mogelijk geld creëren en zo weinig mogelijk werkuren”. En ik werd geobsedeerd door de gedachte, dus de laatste jaren focuste ik meer en meer op passief inkomen. 
Hoe dat allemaal in elkaar zit lees je hier maar ondertussen help ik je in deze blog met het “Nee” leren zeggen en je productiviteit omhoog halen. 

productiviteit Meer verdienen door vaker nee te zeggen leren nee zeggen als ondernemer passief geld verdienen affiliate ideale klant niche productiviteit meer vrijheid

Productiviteit & leren nee zeggen n°1: Confrontaties 

De meeste mensen die geen “nee” kunnen zeggen zijn bang voor confrontaties, want confrontaties die vragen verdomd veel energie. 
Dus blijven ze afspreken met die ene klant die eigenlijk totaal niet bij hen past (noch de opdrachten die ze moeten uitvoeren). 

Opdracht voor je productiviteit: 

Kijk NU in je agenda (ja echt, nu!) en zoek wie die klant of persoon is en maak met jezelf de afspraak dat je de volgende keer iemand anders zal aanraden. 

“Beste…, Wat leuk dat je terug vol enthousiasme aan mij denkt, ….. is echter mijn specialisatie niet en ik wil het beste voor je. Dus ik raad je graag collega … aan. Veel succes!”

Kiezen is niet verliezen

Vaak durven ondernemers niet te kiezen, omdat ze moeite hebben met de keuzestress (of omdat ze bang zijn dat ze dan geld zullen verliezen). 

Maar als je niet kiest wordt het echt moeilijk qua productiviteit om je doel te behalen, ook al lijkt het op het eerste zicht niet nodig om te kiezen: Neem het van me aan want ook ik herken die moeilijkheid maar niet kiezen op basis van je doelstellingen brengt je vaker in de problemen dan een specifiek doel te kiezen. 

Warren Buffet (de wereldberoemde belegger: lees zeker zijn boek)  leerde me de strategie van de 25/5 regel. Maak een lijst met de 25 belangrijkste dingen in je leven. Omcirkel de 5 belangrijkste hiervan en de rest is balast: Je negeert de overige 20 dingen om je doel te behalen. 

En dat maakt het zo verdomd moeilijk want het gaat nl. niet persé over de vervelende taken of dingen schrappen maar ook de leuke dingen links te laten liggen die we ook interessant vinden terwijl die niets met ons doel te maken hebben, dat is pas echt hardcore! 

***Dat wil niet zeggen dat je nooit mag veranderen van doel. Absoluut wel! Maar evalueer het met regelmaat voor jezelf. 

Passief geld verdienen

En beleggen: één van mijn favoriete boeken:

Productiviteit: Anderen jouw agenda laten bepalen...

To do lijstjes, mails afvinken… Het is een vorm van uitstelgedrag en het heeft me best wel wat tijd gekost eer ik zelf doorhad dat dat echt zo was. 
Ik stapelde de gehele dag requests op van mijn klanten en hoe meer mails ik beantwoordde hoe meer ik er terug kreeg. 

Dat is logisch te verklaren, een taak afvinken voelt zo goed dat wanneer we ee taak hebben uitgevoerd die niet op onze lijst stond we hem er toch snel even opzetten… Zodat we hem toch nog kunnen afvinken. Herkenbaar? 😜

Dus die to-do’s… We slagen er in om ze dag ermee te vullen, maar stiekem is dat omdat we op die manier het moeilijke werk niet moeten doen. De taken die echt belangrijk zijn en waar we langer over moeten nadenken en minder snel aan de slag kunnen. Een heel interessant boek hierover is dit

Wat je best kan onthouden is dat je to-do lijstje nooit afraakt: Je hebt niet voldoende tijd in de wereld om het af te maken. Dus je zou het ook kunnen omdraaien: Wat wil jij vandaag echt graag doen? 1 ding waardoor je voldaan zou zijn en pas daarna begin je met je to-do’s. 

*** Wist je dat: Ik geen to-do lijstjes meer heb? Die zijn volledig geschrapt uit mijn bedrijf. 

101 projecten te gelijk dat is toch leuk?

Ja! Tuurlijk is dat leuk, het is alvast niet saai! Maar het probleem is dat je zelden al die projecten goed aanpakt tegelijkertijd. 

Denk maar aan het gezegde “Alle ballen in de lucht houden”. Als je één bal in de lucht wil gouden dan gaat dat vrij goed, met twee wordt het al iets moeilijker… Drie à 4 kan je leren, maar het wordt elke keer moeilijker. 

Je hoofd werkt op dezelfde manier: Hoe meer taken je tegelijk doet hoe vaker je moet schakelen en je fouten maakt. 

 

Je zou op zich wel nog veel projecten kunnen hebben:

Zo is een goede vriendin van me werfleider van 35 werven. Maar zij houdt zich niet bezig met de details waardoor het terug werkt, je moet niet schakelen en behoudt dezelfde invulling. (Dat kan je vergelijken wanneer je uit de hoogte kijkt, je ziet alles in overzicht, maar details zie je niet meer.)

Prikkels zijn verslavend maar zeer nadelig voor je productiviteit

Ons brein houdt van nieuwe prikkels en het maakt stof aan welke goed voelt. Het is dus ook echt zo dat wanneer je je meer gaat focussen en “nee” blijft zeggen tegen je gsm, mails checken tussendoor, social media enz. dat je ontwenningsverschijnselen zal krijgen. Daar moet je doorheen als je ook echt meer productief wil gaan werken .

Oefening: 

Zet je notificaties uit, verwijder de mail app van je telefoon en zet je social media apps op het tweede scherm van je gsm. (ik ging zelf nog verder: Niemand kan me nog bellen behalve Manu – mijn man. Ik wil nl. niet meer retro-actief werken) 

workshop

Workflow & productiviteit

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top