5 vragen die ik mezelf stel om in vrijheid te kunnen leven

In vrijheid leven vraagt je om regelmatig in de spiegel te kijken. De verleiding om mee te gaan in de massadrukte is uiteraard wel vaker aanwezig. Daarom stel ik mezelf op regelmatige basis 5 vragen die ervoor zorgen dat ik in vrijheid kan blijven leven. 

Vraag
n°1 wil ik dit echt?

Toen ik nog fulltime fotograaf was deed ik zo’n 25 reportages per week. Dat is zo’n 3,5 reportages per dag verspreid over 7 dagen. Voor een fotosessie heb je nog eens 2 à 3x zoveel werk achter de schermen. Dat wil zeggen dat ik zo’n 10 uur per dag (7/7) aan de slag was. (En dan spreek ik nog niet over het aan mijn bedrijf werken). 

Wanneer iemand vroeg, hoe het ging, zei ik altijd: “lekker druk hé”. Alsof dat een goed ding was. (dit boek is echt een Eye opener)

Op een bepaald moment bedacht ik mezelf: Wil ik dit eigenlijk wel? – Het antwoord was Nee. 

geld verdienen affiliaten cursus online meer geld verdienen omzet passief inkomen vrijheid teveel werk
vrijheid in je leven hoe kies je ervoor 5 vragen die je helpen trouw blijven aan jezelf teveel werk ondernemen kim de graeve

Een tweede vraag die ik mezelf stel om in vrijheid te kunnen leven is: Waarom? 

Toen ik 3 jaar lang 25 fotosessies per week geen uitzondering waren, voelde ik ineens dat mijn lichaam zwaarder werd. Ik wilde niet naar mijn opdracht desondanks ik fantastische klanten had die perfect bij me pastten… Waarom voelde ik me zo? – Het bleek te zijn dat het was omdat ik alle creativiteit mistte, het werd bandwerk. En ik bleef doorgaan omdat ik bang was dat ik niet genoeg zou verdienen. Ik rende weg voor een angst terwijl ik niet wist wat die angst inhield. 

Maar waarom deed ik dat? Waarom, waarom, waarom… Durf jezelf die vraag te stellen en neem er de tijd voor. Want je eerste antwoord is zelden het juiste, het zit veel dieper. En daarin zit je vrijheid. 

meer vrijheid in je leven kim de graeve ondernemen passief inkomen meer geld minder werken teveel de plantrekkers

"

Heb ik dit nodig?

De angst onderzoeken was mijn moeilijkste struggle. Ik begreep niet waarom ik mezelf vergaloppeerde. Ik werkte veel te hard maar ik kon niet stoppen omdat ik zo bang was om iets te verliezen. (al wist ik niet wat). Het begon bij mij om mezelf de vraag te stellen… Heb ik zoveel wel nodig? 

Veel ondernemers worstelen met de vraag “heb ik zoveel wel nodig” omdat ze niet precies weten hoeveel ze nodig hebben. Dus voelt de enige oplossing: Meer doen. 
Als je jezelf daarin herkent laat het dan alsjeblieft niet toe. Want iedereen heeft recht op een leven in vrijheid. Ik heb een e-book dat deze laatste vraag volledig voor je oplost. Je vindt hem hier

Alsjeblieft, zwaai dit niet in de wind. Het is echt heel belangrijk om hiervoor de tijd te nemen. 

n°3 Wat is het
kleinste stapje?

Had ik mijn toenmalige zelf kunnen spreken dan had ik gezegd: “Eén stapje per keer”. Ik werd soms zo boos op mezelf en ik wilde alles meteen in orde, waardoor ik te hard en teveel werkte en te weinig voor mezelf deed. Wat is het kleinste stapje dat je kan doen. Een stap met heel weinig inspanning maar wat toch voor jou veel zou teweegbrengen? 

Voor mij was dat een virtuele assistent

affiliate beginnen kim de graeve februari

Wat ga ik alleen voor mezelf doen? 

Zelfzorg hangt héél nauw samen met vrijheid. Toen ik zo hard werkte deed ik niets voor mezelf, ik wist niet eens meer wat het was en ik wist ook niet meer hoe het moest, want vrije tijd voelde niet meer als genieten. Ik heb mezelf moeten verplichten om terug dingen voor mezelf te doen. Ik besloot om thuis workouts te doen. Zodat ik me sterker zou voelen, want dat was iets wat ik niet meer was. 

In het begin moest ik mezelf dwingen en vond ik er helemaal niets aan, maar beetje bij beetje nam ik terug wat van mij was. Ik eiste mijn vrije tijd op. En ik werd er niet alleen sterker door, maar ook zelfzekerder, kwetsbaarder, eerlijker en vrijer door. 

Soms verlies ik dat soms nog wel eens…En dan stel ik me de vraag niet alleen, dan doe ik het ook gewoon. 😃

meer vrijheid in je leven welke vragen ondernemen kim de graeve passief inkomen teveel werk

"

n°5: Wat voel ik nu precies? 

Ik heb vaak geworsteld met mijn innerlijke criticus en impostersyndrome maar ook overwhelm is me niet vreemd. 

Vroeger dacht ik dat dat fout was. Ik dacht dat alles wat als overwhelm voelde niet goed was voor mezelf. 

Nu weet ik dat ik mezelf de vraag moet stellen: “Wat voel ik nu echt?”

Wanneer we stress ervaren of overwhelm en zelfs onze innerlijke criticus aan het woord is, dan wil dat eigenlijk zeggen dat we aan het groeien zijn. Dat is iets goeds! 

Diegene die geen verwarring, stress of overwhelm ervaren zijn niet aan het groeien. Dus omarm je gevoel, ook al voelt het alsof je teveel op je bord hebt nu. 

Het gaat niet voer alle antwoorden hebben op elk moment, het gaat over leren “oké” te zijn met het niet weten van de antwoorden terwijl je alles doet wat je kan om het te ontdekken. Dat wil niet zeggen dat je alles in één keer moet oplossen. Het enige wat je hoeft te doen is één stapje per keer te zetten. 

Ik word regelmatig gecontacteerd door ondernemers die het even niet meer weten, die zoveel stress hebben dat ze bevriezen. ze weten niet welke richting ze uit moeten en het enige wat ze voelen is dat wat ze nu doen niet goed zit. 

Dat wil zeggen dat ze aan het groeien zijn. En dat is een vreselijke periode! I know (check maar even de video hiernaast) En ik ga niet liegen, het kan heel lang duren. Maar het belangrijkste is als je vrijheid wilt ervaren dat je er niet tegen vecht, maar meegaat met de stroom. Luister naar je intuïtie. 

Eén van de boeken die me leerde luisteren naar mijn intuïtie was deze

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top