Misverstanden productiviteit

Mijn top 3 op een rij

Er zijn zoveel misverstanden rond productiviteit.

En het wordt soms bijna vermoeiend om er elke keer tegenin te gaan: Ik heb zelf veel moeite gehad rond productiviteit voor een langere periode, ik werkte nl. te hard en te veel en was overtuigd dat mijn uiterste efficiëntie en mijn goed gestructureerde agenda “the way” waren van goede productiviteit, workflow en focus. 

Ik ging aan de slag met principes zoals time management en voelde mezelf heel wat! Want ik kon de wereld aan! 

misverstanden productiviteit cursus online productiviteit workflow workshop fotograeve ondernemers passief inkomen omzet winst ideale klant niches

En toen kwam de burn-out

Ik ben de laatste persoon om te vertellen wat anderen moeten doen, zeker omdat ik het zelf jarenlang “fout heb gedaan. Dat hele verhaal heb ik trouwens gedeeld in deze podcastaflevering

Maar ik ga je wel helpen met mijn (laten we ze niet favoriete noemen, want dat zijn ze echt niet 😅)

 

Misverstand productiviteit n°1: Je moet gestructureerd zijn

Ik ben zelf alles behalve gestructureerd en jarenlang heb ik daartegen gevochten. Omdat ik dacht dat structuur bij productiviteit en workflow hoorden. (elke corporate manager staat het dan ook van de daken te schreeuwen). 

Daarnaast hou ik eigenlijk niet van structuur en vertrouw op mijn intuïtie, datzelfde intuïtieve gevoel zegt me op sommige momenten “nu heb je wel structuur nodig” en dan bied ik die. 
Zodra mijn intuïtie iets anders zegt, pak ik het opnieuw anders aan en dat werkt heel goed. 

Maar luisteren naar mijn intuïtie dat heb ik echt moeten leren door eerst alle valse ideeën rond productiviteit overboord te gooien. 

Tot voor kort had ik zelfs geen ochtendroutine 

Een ochtendroutine is wel echt iets wat heel veel helpt met de productiviteit, ik heb er nooit bij stilgestaan dat dit echt zo was: Vroeger was ik dan ook te druk bezig om tijd te maken voor een ochtend routine. 

Misverstand productiviteit n°2: Productiviteit staat gelijk aan het verliezen van vrijheid

Ik geef zelf een heel erg uitgebreide cursus rond productiviteit en de meest voorkomende angst die terugkomt voor mensen effectief inschrijven is: “Ik ga mijn vrijheid verliezen” of ik heb er geen tijd voor”. 

Maar het is net doordat we te  druk bezig zijn dat we zo nood hebben aan die gezonde manier van productiviteit en workflow. 

 

Deze ochtend had ik geen zin om te werken  

Ik had mezelf kunnen verplichten om te werken (want ik “moest” deze blog nog schrijven) 

Of ik had kunnen luisteren naar mijn intuïtie (en dat deed ik). In plaats van mezelf te verplichten te werken tegen mijn gevoel in koos ik ervoor om met de kids te gaan wandelen en Pokémons te vangen. 😜 Na die wandeling had iedereen zin om te chillen en keken de kids naar tv. Ik daarentegen kreeg ineens een felle goesting om (jawel!) deze blog te schrijven. 

Door te luisteren naar waar je zin in hebt krijg je meer goesting om de juiste dingen op de juiste momenten te doen. Zo probeer ik elke dag te vullen met waar ik goesting in heb. 

Dat naar mijn intuïtie luisteren lukte niet onmiddellijk. Je leert niet zomaar af wat je jaren hebt aangeleerd. 

In de workshop workflow management leer ik je dit op te bouwen en te luisteren naar wat jij nodig hebt en waarin je leert zeer productief te zijn zonder dat je vrijheid wordt afgenomen, maar ook geen rare structuren opgedrongen krijgt die je tegen je natuur in moet toepassen. 

Misverstand productiviteit n°3: Dat is niets voor mij

Een laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen en faalangst kunnen hiervan de oorzaak zijn. 

Je kan heel productief zijn maar je moet wel zoeken wat je ideale context is en de oefeningen in de workshop zijn perfect op maat gemaakt om dat uit te zoeken. 

Systemen zoals time management proberen toepassen gebruik ik niet. Ik krijg al kippenvel als ik het woord hoor. No thanks! 

En dan heb je nog volgende stelling:

Sommige ondernemers denken dat ze ongelofelijk productief zijn door 12 à 16u per dag door te kunnen werken. (ja, ja ik was ook één van hen vroeger hoor) 

“Ik ben super-productief want ik kan met gemak en zonder afzien zestien Nuur per dag werken!!”

Geloof je dat echt? 

Ons lichaam is gemaakt om vier tot zes uur maximum te werken per dag, niet meer dan dat. Werk je meer? Dan put je je lichaam fysisch en psychisch uit. 

Uh! Kim? Wat met ons Nine-to-five-systeem dan??!! Hoor ik je denken. 

Weet dan dat de bedrijven dit systeem invoerden, niet omdat het ideaal is voor jou, maar we voor hen. Acht uur per dag werken is abnormaal. (lees zeker dit boek eens) Op langere termijn krijg je veel meer gedaan wanneer je maximum zes uur per dag aan de slag gaat en wat je doet zal ook nog eens innovatiever, creatiever en veel meer passie bevatten. 

Kijk maar eens naar al die mensen met bore-outs en burn-outs. Acht uur per dag werken is abnormaal. Op lange termijn krijg je veel meer gedaan als je maximaal zes uur per dag werkt. 

 

Waarom is het interessant op uit intuïtie je workflow te bepalen? wel je:  

 • Maakt minder fouten en moet er daardoor ook minder herstellen.
 • Bent creatiever.
 • Zoekt systemen waardoor je erg productief bent.
 • Raakt niet vervreemd van de wereld en jezelf. Iets wat ik zelf lange tijd heb ervaren …

Ik zeg dat niet zomaar. Ik heb zot veel uren per week gewerkt (tot honderd uur), maar verzet nu met vier uur per dag meer werk dan toen.

Ik kan zonder problemen honderd projecten tegelijkertijd uitvoeren.

Wroooooooong. 

Honderd projecten tegelijk uitvoeren is als jongleren: hoe meer ballen in de lucht, hoe groter de kans dat er op de grond vallen.

Wat werkt wel?

 • Aan twee gelijkaardige projecten werken:

Stel dat je jurken ontwerpt. Dan kan je perfect aan twee jurken tegelijk bezig zijn en wie weet zelfs creatiever ontwerpen.

 • Twee projecten waar sterke focus voor nodig is combineren met projecten die weinig focus vragen, zoals:
  • bellen aan de telefoon (sterke focus) en krabbeltjes tekenen op een blad (weinig focus)
  • autorijden en naar de radio luisteren

MAAR als een van de twee taken meer focus vraagt dan anders, zoals wanneer je wil parkeren, dan zal je minder aandacht aan het gebabbel of de muziek op de radio kunnen schenken. Of tijdens een moeilijk gesprek aan de telefoon stop je automatisch met krabbelen.

 • Projecten waarbij je je niet op de details concentreert :

Je houdt het overzicht en voert geen taken uit. Vergelijk het met op een wolkenkrabber staan. Je hebt alle overzicht, maar ziet geen details meer. Daarom heb je betrouwbaar personeel nodig die de uitvoering op zich neemt.

Productiviteit is mijn buddy. Elke keer draai ik meer omzet:

Ook wroooooooong! 

Ondernemers maken vaak de denkfout dat ze meer omzet nodig hebben. Maar geld is slechts een ruilmiddel. Als je niet weet waarvoor je het zal gebruiken, heeft geld geen waarde. Als je onderzoekt wat essentieel voor je is, weet je duidelijk waarom je productief en gefocust wil zijn. Dan ben je intuïtief bezig.

Wat wil jij nu precies? 

Met pensioen gaan je op zestigste? 

Maar wat als je op je veertigste sterft? Ga je je overuren opvragen in de hemel? 

Wat als je zou leven alsof je met pensioen bent? 

Ik zie mij op de wettelijke pensioenleeftijd nog altijd werken … 

Waarom? 

Omdat ik het heerlijk vind om mijn missie in de wereld te zetten. Die zal misschien niet meer dezelfde zijn als vandaag, maar ik leef elke dag zoals ik zou doen als ik met pensioen ben. Wil jij dat ook? Dan is de workshop workflow management echt iets voor jou.

Hij opent éénmaal per maand, want met pensioen zijn is leuk en ik gun het zoveel mogelijk ondernemers! 😉

Herkenbaar? Voel je vooral niet aangevallen, want ik heb me aan al deze uitspraken bezondigd. Héhé! Toch kan ik daar nu niet meer in vinden!

Meer blogposts

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven