#214 Hoe omgaan met spannende investeringen?

Sta je voor een investering waarvan je hart sneller gaat slaan? Goed zo! Een belangrijke investering moet altijd een beetje spannend zijn. Maar té spannend is ook niet goed. Daarom verklap ik je in deze blog hoe ik hier zelf mee omga. Zo kan ook jij meer rust en motivatie vinden als je een belangrijke investering voor je bedrijf en jezelf wil doen.

De spanning die door je lijf giert

Je kent het gevoel vast: je bent heel hard aan het twijfelen om te investeren in jezelf en tegelijk schreeuwen alle vezels van je lijf: hier moet ik gewoon bij zijn! Bij de lancering van mijn programma Freedom Unstoppable kreeg ik bijvoorbeeld enkele mails van mensen die het ook heel hard voelden, maar gewoon niet het budget durfden uitgeven. (Ja… Spannende investeringen) 

Hoeveel is die spannende investering je waard?

Uiteraard moet het sop de kool waard zijn. Om je daarbij op weg te helpen, heb ik een podcast gemaakt over hoe je de ROI (Return on Investment) van investeringen kunt berekenen (toevoegen link). Als je denkt dat Freedom Unstoppable – kostprijs anno 2023 – 1.334 euro – je 10% meer omzet kan opleveren en je omzet is nu 13.000 euro per maand, dan spreekt het voor zich dat je dat bedrag snel terugverdiend zult hebben.

Maar je kan ook anders denken. Stel dat Freedom Unstoppable het mogelijk maakt om op langere termijn financieel vrij te worden en om je financiën beter te beheren. Dan is je dat mogelijks nog veel meer waard! Niet elke investering hoeft meteen geld op te brengen. Sterker nog: hoe meer je gaat focussen op het terugverdienen van je het geld, hoe lastiger dat vaak wordt.

Ik leg het ook graag even uit in 3 video's:

Deel 1 in Freedom Unstoppable: Je bedrijf aanpassen aan je energie

Hieronder vind je het tweede deel van deze video. We gaan weer een laagje dieper in hoe je kan kijken naar een ROI van een programma. 

En de laatste video. Video 3, je lasten en je winsten aanpassen aan je bedrijf 

Inkomsten versus kosten: Is dit nog een spannende investering? 

 
Dat neemt allemaal niet weg dat je nog steeds koudwatervrees kan hebben. Wat je zeker vooruit zal helpen, is je inkomsten en je kosten tegenover elkaar zetten. Zelf ben ik dat gaan doen toen we ons huis gingen bouwen.
 
Stel dat we hier 500.000 euro voor hebben geleend. Naarmate de bouw vordert, komen er steeds meer facturen bij, die de bank voor je betaalt. Maar natuurlijk moet je onderweg bijhouden of je nog op schema zit en of er geen onvoorziene kosten zijn bijgekomen. Toen merkte ik dat het heel moeilijk is om het overzicht te behouden. En dan durf je wel eens te gaan panikeren.
Ik stel vast dat heel veel bedrijven datzelfde gevoel hebben als het om hun bedrijf gaat.
 
 

De zaken draaien goed, maar van zodra ze willen investeren en gaan voor groei, blokkeren ze.

 
Omdat ze niet weten hoeveel het hen gaat opleveren en omdat ze niet weten of ze het financieel wel allemaal kunnen dragen. En uiteindelijk stoppen ze dan als een struisvogel hun kop in het zand.
Nochtans is het bij je bedrijf makkelijker om uit te maken of een spannende investering haalbaar is dan bij de bouw van een huis. Zo wilde ik bij de bouw van ons huis over het budget gaan. Toen kon ik gewoon niet anders dan ervoor gaan zitten en alles opnieuw berekenen om te zien wat mogelijk was. Maar dan moet je contact opnemen met de architect en andere partijen om de kostenraming opnieuw te doen. Bij je bedrijf liggen de zaken een stuk eenvoudiger, want daar heb je de touwtjes helemaal zelf in handen. Je kijkt gewoon wat er binnenkomt en wat er buiten gaat. Je kan er ook even de app van je bank bijnemen en nagaan welke kosten je de voorbije maanden hebt gedaan. Als je dat bedrag zet tegenover het geld dat binnenkomt, dan kan je veel beter inschatten of de spannende investering klopt in je financiële plaatje of niet. En dat geeft je meer rust en zelfvertrouwen om de stap ook effectief te zetten.
katrin van de water miljonairspodcast kim de graeve

Investeren in jezelf – Spannende investeringen, en tegelijkertijd nodig

Zelf investeer ik trouwens heel vaak in mezelf, terwijl ik daar op dat moment het geld (nog) niet voor heb. Dat is voor mij extra motivatie om dat geld te gaan verdienen. Voor alle duidelijkheid: natuurlijk heb ik extra vermogen achter de hand. Het is niet de bedoeling dat ik daar aan kom, maar in noodgevallen kan dat wel. Dus ik raad zeker niet aan om echt schulden te gaan maken in de hoop dat het allemaal goed komt.

Ik geef een voorbeeld van de extra motivatie die ik krijg als het geld nog niet in het laatje ligt.
 
We hebben dus getekend om een zwembad te laten plaatsen, voordat ik daarvoor het budget op mijn rekening had. Dat zwembad wordt een verrijking van onze B&B, dus dat is wel degelijk een zakelijke investering. Door alvast mijn handtekening te zetten, had ik extra motivatie voor de lancering van mijn nieuwe programma. Want ik wilde dat zwembad echt heel graag, maar dan wel zonder dat ik aan mijn extra vermogen hoefde te zitten. Ik verdien trouwens ook niet zo graag geld om geld te verdienen, maar wel om daar dingen mee te doen die voor mij persoonlijk belangrijk zijn. Dingen die me nog meer tijd en energie geven.
Maar ik besef uiteraard dat niet iedereen zo onthecht is op het vlak van geld dan ik dat ben. Dan kan het dus helpen om je inkomsten tegenover je uitgaven te zetten. Als je je kosten in kaart hebt gebracht, dan zal je merken dat je wellicht ook geld hebt uitgegeven aan ‘fluf’, dingen die er niet toe doen. Daarom is het ook belangrijk om intussen na te gaan welke kosten er echt nodig of zinvol waren en welke niet.
verhuur je huis met airbnb

Eerst investeren, dan uitgeven 

Een handige tip om de zaken beter aan te pakken, vind je terug in het boek Profit Firstvan Mike Michalowicz.  Ik ben zelf maar tot pagina dertig geraakt, want er zit heel veel herhaling in het boek. Maar in wezen is de boodschap als volgt. De meeste mensen krijgen hun geld eind van de maand binnen en gaan dan de maand erop geld uitgeven. Wat er overblijft, zetten ze aan de kant. ‘Profit First’ raadt aan om net het omgekeerde te doen. Wat je wil sparen of investeren, zet je meteen aan de kant als het geld binnenkomt. Ook ik doe het op die manier. Als het geld binnenkomt, bekijk ik wat ik de maand daarop kan missen. Dan doe ik direct mijn investeringen voor de lange termijn. Geld op een spaarboek zetten, doe ik enkel voor de korte termijn. Om mijn zwembad te betalen bijvoorbeeld. Want een spaarboekje levert toch niets op. Met het geld dat overblijft, daar betaal ik mijn kosten mee.
 
(disclaimer: Het hele verhaal van de 5 rekeningen, daar ga ik niet in mee. Veel te ingewikkeld terwijl ik net kies voor simpliciteit) 
De redenering achter die techniek is simpel. Als je pas aan het einde van de maand gaat investeren of sparen, dan zal je merken dat je minder over hebt dan wanneer je eerst investeert of spaart en dan het restbedrag uitgeeft. Want in het eerste geval zal je geld heel vaak gaan naar dingen die er minder toe doen. Met andere woorden: dan heb je geen strategie.
 
Dat is ook vaak de reden dat ondernemers die heel goed boeren, toch het gevoel hebben dat ze te weinig kunnen investeren in de dingen die echt belangrijk zijn. Dat geldt trouwens ook voor tijd en energie. Als je je prioriteiten niet stelt op het vlak van tijd en energie, dan vloeit je tijd en energie weg naar zaken die minder belangrijk zijn en die je niet brengen naar waar je écht wil zijn.

Een spannende investering? – Zo hoort dat ook! 

 
En tot slot: een belangrijke investering moet op zijn minst een beetje spannend zijn. Want dat op zich is een belangrijke motivator. Als mijn jaartraject Freedom Unstoppable gratis zou zijn, dan weet ik zeker dat er na een maand niemand meer komt opdagen. Vergelijk het met een spotgoedkoop kledingstuk versus een stuk van 300 euro. Als je een peperdure jurk hebt gekocht, ga je veel meer nadenken over wanneer je de jurk gaat aantrekken, hoe je die wast, enzovoort. Datzelfde geldt voor investeringen. Een hoge prijs maakt het spannend, maar zorgt tegelijk voor meer motivatie. En net die motivatie maakt de kans dat je je doelen bereikt veel groter zal zijn.
 
 Meer informatie over mijn programma Freedom Unstoppable vind je op www.kimdegraeve.be/freedom-unstoppable
katrin van de water miljonairspodcast kim de graeve 3

Investeringen kunnen spannend zijn, maar het is belangrijk om een balans te vinden tussen opwinding en kalmte. Om meer rust en motivatie te vinden, raad ik aan om jezelf goed te informeren en jezelf af te vragen wat de investering je waard is. Denk niet alleen aan financiële opbrengsten, maar ook aan langetermijnvoordelen zoals persoonlijke groei en vrijheid. Vertrouw op je intuïtie en wees bereid om een beetje buiten je comfortzone te stappen.

Om de waarde van een investering te bepalen, is het belangrijk om een goede ROI-berekening te maken. Stel jezelf de vraag hoeveel extra omzet of voordelen de investering kan opleveren in verhouding tot de kosten. Als de investering bijvoorbeeld €1.334 kost en je verwacht een stijging van 10% in je maandelijkse omzet van €13.000, dan zal je het bedrag snel terugverdienen. Onthoud echter dat niet elke investering direct financieel rendement hoeft op te leveren. Soms zijn langetermijnvoordelen en groei belangrijker.

Nee, niet elke investering hoeft direct geld op te brengen. Het is belangrijk om verder te kijken dan alleen financieel rendement. Sommige investeringen kunnen op langere termijn waardevol zijn, zoals het vergroten van je kennis, het verbeteren van je vaardigheden, het versterken van je netwerk of het creëren van nieuwe kansen. Deze niet-financiële voordelen kunnen uiteindelijk leiden tot grotere winsten en persoonlijk succes.

Om te bepalen of een investering haalbaar is, is het belangrijk om je inkomsten en kosten goed in kaart te brengen. Neem de tijd om je bankafschriften te bekijken en te analyseren welke uitgaven je de afgelopen maanden hebt gedaan. Vergelijk dit bedrag met het geld dat binnenkomt. Op die manier kun je beter inschatten of de investering past in je financiële plaatje. Deze analyse geeft je meer rust en zelfvertrouwen om de stap te zetten.

Om je financiële plaatje in kaart te brengen, raad ik aan om gebruik te maken van de tools die tot je beschikking staan. Neem bijvoorbeeld de app van je bank erbij en bekijk je inkomsten en uitgaven van de afgelopen maanden. Analyseer waar je geld naartoe gaat en bepaal welke kosten noodzakelijk en zinvol waren en welke overbodig waren. Door een duidelijk overzicht te hebben van je financiën, kun je beter inschatten of een spannende investering binnen je mogelijkheden ligt.

Zelf investeer ik regelmatig in mezelf, zelfs als ik op dat moment niet direct over het benodigde geld beschik. Dit dient echter als extra motivatie om dat geld te gaan verdienen. Het is echter belangrijk om op te merken dat ik wel een vangnet heb, zodat ik geen schulden hoef te maken. Ik raad dan ook niet aan om roekeloos schulden aan te gaan in de hoop dat het allemaal goed komt. Investeer in jezelf met een duidelijk plan en streven naar financiële stabiliteit.

Het stellen van prioriteiten is essentieel om je tijd en energie effectief te beheren. Neem de tijd om te bepalen wat echt belangrijk is voor jou en wat je dichter bij je doelen brengt. Vermijd versnippering van je tijd en energie door je te richten op zaken die er minder toe doen. Door je te concentreren op de essentiële taken en activiteiten, kun je jezelf beter sturen naar waar je echt wilt zijn.

Een praktische tip om beter met je geld om te gaan, is het toepassen van de ‘Profit First’-methode van Mike Michalowicz. Dit houdt in dat je bij binnenkomende gelden direct een deel apart zet voor investeringen en spaargeld, voordat je het resterende bedrag uitgeeft. Op deze manier prioriteer je je financiële doelen en zorg je ervoor dat er altijd geld beschikbaar is voor investeringen. Daarnaast is het belangrijk om kritisch te kijken naar je uitgaven en te bepalen welke kosten noodzakelijk zijn en welke verminderd kunnen worden.

Ja, een belangrijke investering moet op zijn minst een beetje spannend zijn. Het gevoel van opwinding en zenuwen is vaak een belangrijke motivator om actie te ondernemen en je doelen na te streven. Een investering die te comfortabel of te veilig aanvoelt, kan mogelijk niet de gewenste resultaten

Twijfel en angst zijn natuurlijke emoties bij het nemen van een grote investeringsbeslissing. Het is belangrijk om eerlijk naar jezelf te zijn en te erkennen dat deze gevoelens normaal zijn. Om ermee om te gaan, kun je proberen de bron van je twijfel en angst te identificeren. Onderzoek en verzamel zo veel mogelijk informatie over de investering, praat met experts of ervaringsdeskundigen en maak een gedegen risicoanalyse. Op die manier kun je jezelf beter voorbereiden en meer vertrouwen opbouwen in je beslissing. Daarnaast kan het nuttig zijn om je emoties te bespreken met iemand die je vertrouwt, zoals een mentor, coach of vriend, die je kan helpen om perspectief te krijgen en je gerust te stellen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven