Investeren in jezelf: 10 dingen waar het fout gaat

Investeren: 10 redenen waarom je niet durft

Terwijl je het eigenlijk echt zou willen

Ik zie het heel vaak terug, ondernemers met een droom. De droom dat ze op een dag kunnen doen wat ze willen, wanneer ze willen en met wie ze dat willen. Dat ze meer tijd zullen hebben voor hun familie en vrienden.

En ze meer impact zullen hebben op de wereld. Toch, spijtig genoeg is dat voor de meesten van ons geen realiteit en hun dromen blijven meestal bij dromen.

8 op de 10 ondernemers haalt het niet, groot of klein. 80%!
Dat wil zeggen dat per 10 lezers vandaag, er maar 2 lezers zullen slagen in wat ze willen bereiken.

Er is één ding dat alle succesvolle ondernemers gemeen hebben: Ze geven zelden om perfectie, want perfectie houd je tegen.

Als je denkt als een succesvolle ondernemer dan gaan er een pak deuren voor je open en toch blijven veel ondernemers hangen in onbelangrijke details. 

De truc is om als een succesvolle ondernemer te denken, maar hoe denkt die nu precies? 

 

Hoe denkt een succesvolle ondernemer niet?

Als ondernemer heb ik nog geen dag in mijn leven gestresst over geld, ondanks dat ik grote investeringen heb gedaan.
Pas op, sommige dagen had ik wel angst hoor! En dat ging soms wel eens met een dikke traan, maar ik wist altijd dat ik er wel iets op zou vinden. 

Succesvol zijn overkomt je niet. 

Succesvol zijn is een keuze, net zoals stressen over geld een keuze is. Wanneer je een droom hebt dan kies je daar elke seconde opnieuw voor, niet alleen wanneer het eens uitkomt.

Dus wat is je doel! Wat wil jij? Zodra je je doel luidop zegt dan leg je jezelf al een commitment op, maar dan moet je echt elke dag opnieuw ervoor kiezen. 
Het even opschrijven, een moodboard, het zoveelste bullit journal maken etc.. Dat gaat er niet voor zorgen dat je er geraakt. Jij hebt volledige controle over je verhaal en je kan niet alles kiezen, maar je kan wel kiezen voor je mindset en hoe je daarmee omgaat. Er is nl. niet maar één weg naar jouw droom, er zijn er honderd-en-één. Je hebt ook volledige controle over welke verhalen je al dan niet gelooft. Steek jij in je hoofd dat jij het niet waard bent? Dat jij het niet kan? – Wel, dan gaat dat jouw waarheid zijn.

Investeren in jezelf? Succesvolle ondernemers doen het met grote getallen.

Vind één succesvolle ondernemer die niet in grote getallen in zichzelf heeft geïnvesteerd, i dare you! 

80% van ons hebben niet door wat in jezelf investeren nu precies betekent en ze geven het uit aan gadgets, materiaal waarvan ze denken dat het de kwaliteit van hun werk zal verhogen. 

Terwijl de enige, echte kwaliteit waarin je zou moeten investeren jezelf zou zijn, door voor jezelf te kiezen zal je ook nadien sneller je budgetten behalen en die gadget erbovenop kunnen aankopen.  

De podcast

Abonneer je volledig gratis en blijf op de hoogte van alle podcasts over mindset, geld & vrijheid.

Ze investeren in zichzelf ondanks ze zelf nog niet gigantische getallen verdienen.

Omdat ze geloven dat er één ding is dat niemand hen kan afnemen: kennis.

Als je precies weet hoe je geld moet verdienen, precies weet op welke knoppen je moet duwen, dan neemt niemand je dat af. Dat leer je o.a in dit boekAls je faalt zonder grote investeringen in jezelf gedaan te hebben, dan is het veel moeilijker om dat terug op te bouwen en dan belanden die gadgets zo op tweedehands. 
Maar als je een tegenslag hebt met de reeds verworven kennis om succesvol te zijn? Dan kan je opnieuw beginnen en opnieuw en opnieuw en opnieuw. Kiezen om in jezelf te investeren maakt je een pak minder angstig, omdat je leert dat je altijd opnieuw kan beginnen. In dezelfde branche maar ook in een andere. 

Hoe deed ik het?

Ik koos ervoor om in mezelf te investeren, ik had het geld niet maar ik wist dat ik het zou kunnen als ik gewoon maar zou weten hoe.

 • Was dat makkelijk? -Damn no! 
 • Voelde dat alsof het het juiste moment was? – Dat doet het nooit! 
 • Was het eng? – Dat was het absoluut! (en is het nog elke keer!) 

Investeren in jezelf? Wees niet gierig!

Dan bedoel ik niet een cursusje van 50 euro over hoe je bedrijf moet runnen. Marketing, groei?! Er zijn duizenden bedrijven die miljoenen neerleggen voor experts in marketing, sales etc. Geloof je echt dat d.m.v. een cursus van 50 euro te volgen dat je alles weet over marketing? Verdienmodellen? Sales? Klanten? Vrijheid?

 Maak dat een ander wijs. 

In tegendeel: Momenteel is er een cursist mijn workshop ideale klant aan het uitdoen. Zij heeft letterlijk marketing gestudeerd; afgestudeerd als marketeer en stuurde me een mailtje: “Hoeveel ze wel niet had aan de cursus ondanks haar achtergrond in marketing”. 

Just saying. 

Ondernemen is oneindig, dus waarom 50 euro verspillen aan enkele tips, die je hier gratis van mij kan krijgen. Terwijl je een cursus kan aankopen die ervoor zorgt dat je de diepte in kan duiken met je kennis? 

Ik vind het vaak zo frustrerend hoe verkeerd mensen het idee zien van investeren in jezelf. 

En ik ben het vooral beu om te horen – Oh Kim! Zodra ik het geld heb zal ik in mezelf investeren. 

Euh? Wat? Hoeveel verhalen kan je jezelf wijsmaken?

Dat is gewoon de wereld op zijn kop: Want als je het geld had! Dan zou je waarschijnlijk niet in jezelf moeten investeren. 

Het houdt letterlijk geen enkele steek! Want het is zo dat je echt dingen moet aanpakken om resultaten te bereiken, niet te wachten op resultaten om dan dingen aan te pakken

Sommige ondernemers worden kwaad op hun klanten wanneer die hun dienst te duur vinden. 

Maar hoe vaak heb je al geïnvesteerd in jezelf?

Als je vraagt aan klanten om jouw diensten te investeren. Maar je investeert zelf nooit in kennis of diensten dan zit er iets fundamenteel fout. Het is helemaal omgekeerd, je investeert in jezelf, daarna zie je expertise voor wat het is… en dan overtuig je je klanten om jou te betalen voor wat je waard bent. 

Dus waarom wil je niet investeren in jezelf? 

Investeren in jezelf: Waarom kies je er niet voor?

Omdat je denkt dat zoiets je zal overkomen. Maar succes overkomt je niet.
Fotografen die awards winnen en daardoor succes kennen; dat is hun niet overkomen. Die hebben ervoor gezorgd dat ze hard gewerkt hebben, keken welke juryleden mee deden, welke foto van hen op dat moment het beste zou passen bij de mindset & portfolio van diezelfde juryleden, stuurden hun foto’s in EN betaalden om deel te nemen.

Het is niet zo dat ze magischerwijs een award gewonnen hebben.

 

 
 

Dat is zo met alle succesverhalen. Of denk je dat de beatles gewoon toevallig werden ontdekt in een kroeg ergens in een dorp en daardoor ineens wereldwijd bekend werden? In tegendeel! Ze werkten keihard om in de belangstelling te komen en op het moment dat ze een contract konden tekenen was dat met de voorwaarde hun vaste drummer te ditchen – opofferingen en zware beslissingen

Die once in a lifetime sprookjesverhalen, komen zelden voor. – Zit er niet op te wachten

Investeren in jezelf: Je doet het niet omdat je jezelf verhalen wijsmaakt: 

 • Je vindt jezelf niet goed genoeg
 • Het voelt zo overweldigend
 • Je denkt dat je iets moet doen dat je niet fijn vind om dat te bereiken
 • Wel, je hebt geen idee hoe…
 • Of je denkt dat je massaal veel opofferingen zal moeten doen om dat te bereiken
 • Je bent overtuigd dat het een levenlang zal duren eer je daar zal geraken
 • Het is hebzuchtig om te denken dat je je droom kan leven
 • Je droom is te groot
Je besef toch dat het bullshit is hé? Dat al deze dingen niet echt zijn, het zijn maar verhaaltjes in je hoofd en het heeft alles te maken met ego! Ego is een vervelend beestje dat ons klein en onbewust houdt. Lees zeker dit boek om dat concept te snappen en je zelfzekerder te voelen (en zo begin je aan je reis). 
 

Het is NU het moment om in je te investeren. Het moment dat het NIET helemaal draait zoals het zou moeten. 

Je luistert niet echt naar jezelf:

Meestal wordt succes gelinkt aan geld, maar succes is niet gelinkt aan geld. Al heb je geld nodig uiteraard. Zonder geld kan je je droom niet leven. Een financieel doel voor ogen hebben is een leugen. Er verandert nl. niets zodra je een half miljoen of meer behaalt. Echt helemaal niets (ik beloof het je!). Eerder dan een financieel doel, wat is je echte doel? Waar hunkert jouw innerlijke zijn naar? Hoe meer je daar naar op zoek gaat hoe dichter je bij de waarheid komt. En hoe makkelijker het wordt om te doen wat je graag doet. Je kan het hebben! Alles wat je wilt, maar je moet ervoor kiezen te luisteren naar jezelf.

Ik heb hier een oefening voor: De waarom oefening! Zo ontdek je je innerlijke struggles, de echte redenen waarom je niet gelooft en luistert naar jezelf:

Je hebt een vraagstelling: Waarom wil je niet in jezelf investeren en dan ga je graven! (Dit is voor iedereen anders)
En je blijft jezelf vragen waarom, waarom en waarom. Tot je bij de echte reden komt, deze heeft zelden of nooit te maken met je investering, maar altijd met een interne struggle, iets waar je mee worstelt:

je omgeving houdt je klein

Wist je dat je “het geloof” overneemt van je omgeving? Hun energie? Hun gewoontes?
Als ik in de buurt heb gehangen van negatieve mensen, die zichzelf klein houden dan moet ik ergens een podcast gaan beluisteren van iemand succesvol en positief is, iemand waar ik mee kan connecteren. Zodat ik mijn goeie vibe terug krijg.

Stel je voor dat je op zoek gaat naar succesvolle mensen en in hun energie gaat wonen? – Dan neem je die energie over!

Je omgeving is één van de grootste invloeden of je al dan niet succesvol zal zijn of niet. > spendeer je tijd met succesvolle mensen.

Raak in hun hoofd, raak in hun vibe en word één van hen d.m.v. te investeren.
Helaas blijft hetzelfde de waarheid want meeste mensen willen gewoon niet investeren…

Je hebt het verkeerde idee rond investeren:

We hadden het er reeds over “Kim, als ik het geld heb dan volg ik zeker een cursus…” Als je het geld had dan had je waarschijnlijk geen investering nodig om succesvoller te worden.

 Je denkt dat je alles alleen kan:

Geen enkele succesvolle ondernemer deed het alleen. Zonder hulp, zonder systeem? Nee, succesvolle ondernemers durven nederig genoeg zijn om hulp te vragen en realiseren zich dat niemand “selfmade” is. Elke succesvolle ondernemer die dat beweert, maakt je blaasjes wijs. 

Lees hier de blog over waarom alle succesvolle ondernemers samenwerken

Je denkt dat je harder moet werken, en nog harder.. En nog:

Dit was mijn valkuil want ik dacht altijd dat ik gewoon wat harder moest werken want dat moest wel het antwoord zijn.
Helaas pindakaas! Echt succesvolle mensen die goed hun boterham verdienen, hebben niet meer uren in een dag. Nee integendeel! Ze leven echt en ze hebben tijd om bij hun familie te zijn.

De vraag die je jezelf moet stellen is:
Hoe kan je ervoor zorgen dat je grotere resultaten behaalt? (hoor je hoe ik zeg “NIET meer maar groter”) En hoe kan je ruimte creëren zodat je elke dag creatief kan nadenken? Want dat heb je nodig! Het heeft geen zin om elke dag slaaf te zijn van je eigen bedrijf.
Het is dat creatieve brein dat ervoor gaat zorgen dat je echt geld gaat verdienen: En dan krijg je passief inkomen & vrijheid

 
 

Investeren in jezelf: Het lukt niet omdat je denkt dat er een strategie is

Ik weet dat ik het net had over systemen, maar systemen zijn geen strategieën.

Bummer!!

Meeste mensen willen ontrafelen wat de strategie is om veel geld te verdienen. En daar zit je eigenlijk al volledig verkeerd. De echte vraag is: Wie wil jij worden om dat geld te gaan verdienen.

Die 10 ondernemers, waarvan er maar 2 zullen slagen. Hoe komt dat? Deels door slecht geldbeheer uiteraard. (als je jezelf daarvoor wilt behoeden dan raad ik dit boek aan.)

…Maar daarnaast is het zo dat mensen denken dat er een strategie is om succesvol te zijn. Terwijl succesvol zijn voor meer dan 80% omvat wordt door mindset en hoe je je creatieve brein gebruikt (dat we allemaal hebben)

Leer tussen de lijnen lezen en luisteren, dat is wat je leert in steengoede workshops.

 

investeren in jezelf cursus online productiviteit workflow workshop kim de graeve ondernemers passief inkomen omzet winst ideale klant niches 2

Je wil geen opofferingen op korte termijn om ervan te genieten op lange termijn:

Te weinig mensen durven opofferingen te doen voor hun succes. We zijn gewoon om wat we willen ook direct te krijgen, tegenwoordig gaat het zo:

Vandaag geleverd morgen in huis!

Alles is binnen handbereik! Onze telefoon, Google… Alles, alles! 

Succes is niet iets dat over één nacht gebeurd. 

Je moet opdagen, echt opdagen. En ja, ook durven dingen op te geven.

Bijv. Ik wilde graag een huis kopen, maar had niet eens het geld om de notariskosten te betalen en besloot alles wat ik had te verkopen, het kleinste juweeltje en zelfs de tafels en de stoelen vlogen de deur uit. Daarmee verzamelde ik net genoeg geld. Dolenthousiast was ik! Het afbetalen van het huis ging niet zonder slag of stoten, want ook dat was ingewikkeld op dat moment. 2 jaar later echter verkocht ik de woning met 45000 euro winst. Over opofferingen en goede investeringen gesproken. 

Ik vind het niet erg om die opofferingen te doen, want ik geloof in mijn vuur, maar ik geloof ook in het jouwe. 

Investeren in jezelf: Opofferingen doen

Het wil zeggen dat je stopt met: 

 • Jezelf aan te trekken wat anderen van je denken 
 • Perfect te zijn 
 • Iedereen tevreden willen stellen 
 • Negatieve mensen aan te trekken. Ban ze uit je leven. (ook ik nam hier de moeilijkste beslissing in die je je kan voorstellen) 
 • In je comfortzone te leven. 

Maar jij? Wat zou jij kiezen? Korte termijn pleziertjes (die jou eigenlijk vooral limiteren)? Of op lange termijn de vruchten plukken?

 

De laatste: Je denkt dat investeren alleen maar met geld te maken heeft. 

Ik zei het al in puntje 5! Je hebt geld nodig zeker! Maar het gaat niet echt over het geld. Zolang je denkt dat het over het geld gaat, zolang je het doet voor het geld dan verlies je.

Iemand die werkt voor het geld kan dit nooit volhouden op lange termijn.
Geld is simpelweg alleen maar een ruilmiddel, dat je nodig hebt om je droom te realiseren en je vrijheid te creëeren. 

Here you go! 10 dikke vette redenen waarom je niet in jezelf investeert vandaag.

Wees niet zoals de andere 80%, zorg ervoor dat je bij de 20% succesvolle ondernemers hoort.
Want je kan het zeker en vast wel allemaal hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven