Van weinig voldoening naar veel energie in je job

Deze podcast bestaat uit 5 delen. Je kan de overige hier beluisteren. 

Ja! We zijn aangekomen bij hoofdstuk 2, als je graag hoofdstuk één eerst wilt beluisteren dan ga je best even terug naar de aflevering over “stressen & moeten”.

Maar dus! Wat moet je doen als je te weinig voldoening hebt in je job? Hoe draai je dat om naar veel energie krijgen uit je werk.

Eerst en vooral wil ik je dan vragen of jij altijd heel plichtsbewust gedaan hebt wat anderen van je verlangen?

Wat ik al snel bij mezelf ontdekte is dat mensen me een opgever vonden. Zelfs vandaag nog zei iemand tegen me “Jij kan je zo storten op iets en als je het niet meer voelt dan laat jij dat vallen, ondanks je veel hebt opgebouwd. Dat is toch jammer?”

Op m’n 11de ging ik niet meer naar de zwemles omdat ik het niet meer voelde, ik zat er maar tot het voorbij was, maakte m’n badpak nat onder de kraan in het toilet en ging dan terug naar huis.

Maar ook later, in m’n jobs in loondienst bouwde ik carrière op, behaalde ik het, liet het dan weer vallen, en pikte het later soms zelfs weer op. Gek werden m’n bazen van me. Maar ze wisten dat ik er altijd voor ze was, dus konden ze het wel nog hebben.

Later werd ik een succesvolle fotograaf, ik kwam zelfs tot in de tot 65 beste gezinsfotografen ter wereld. En toen liet ik dat ook achterwege.

Ik luisterde altijd naar m’n intuïtie en m’n gevoel terwijl ik geen problemen had om daaraan toe te geven.

Maar in de maatschappij waar je al snel afleert te luisteren naar jouw gevoel en je verwacht wordt te doen wat hoort is dat niet zo handig, althans niet als kind en ook niet als je teveel geeft om wat anderen van je vinden.

Soms moet je echt dingen uitproberen. Zoals je favoriete smaak ijsjes, hoe kan je achterhalen wat dat is als je niet eerst ging proeven?

Ik heb veel uitgeprobeerd en het meeste bleek niet te passen. Goed, heel logisch.

Uit elk ding leerde ik nieuwe skills, niets was verloren, mijn kracht groeide keer op keer. Ik kwam tot inzichten en kruisbestuivingen van verschillende branches, op een manier die ik in een “standaard” systeem nooit had kunnen creëren.

Want een standaard aanpak leidt tot standaard resultaten.

Maatschappelijk gezien kiezen we een ding, en dan moet je daar bij blijven: dikke pech! Je hebt ervoor gekozen. (Makkelijk hè) Dan ben je een doorzetter!

Als je aanpast, je hart volgt, opnieuw begint of stopt, dan wordt dat omschreven als verloren tijd.

Weet je wat ik verloren tijd vind? Heel je leven op diezelfde rotonde blijven rijden, zonder keuzes te maken. Tot je wagenziek wordt. Maar nog steeds te bang bent om te luisteren naar je hart. Dat je al jaren vertelt dat het geen fuck uitmaakt, als je maar van dat idiote rond punt afkomt.

Ik koos mijn hart, elke keer opnieuw. Wat anderen ook van me vonden (en ja, ze vonden van alles: verwend, wispelturig, arrogant, vermoeiend, egoïstisch en lastig)

Ik geef snel op ALS ik er geen energie van krijg. Ik volg m’n energie, altijd. Dat is mijn regel.

En dat wil zeggen dat ik soms aan iets begin en na 30sec zeg: “nee, ik voel het niet” – en dat is (h)eerlijk.

Maar… Wat wil ik je daarmee vertellen?

Eerst en vooral dat mensen altijd wat van je gaan denken als je niet in de maat loopt. En om er dan bij te horen doen we de gekste dingen, zoals je hele leven blijven werken op een plek waar je je onvervuld voelt.

Ik zei het in de vorige podcastaflevering al: Hoe vaak heb jij echt iets voor jezelf willen doen, terwijl je het echt voelde dat je dat nodig had. Om het dan meteen weer naast je neer te leggen in functie van een ander.

Hoe voelde je daardoor?

Ja omdat we bang zijn om anderen te verliezen doen we de gekste dingen.

Maar wat als ik je vertel dat je niet bang hoeft te zijn om mensen in je omgeving te verliezen door anders te gaan leven?

Wetenschappelijk onderzoek heeft nl. aangetoond dat wanneer wij focussen op ons eigen geluk dat onze omgeving meegroeit in dat geluk.

Dit gebeurt automatisch, het enige wat jij hoeft te doen is focussen op vreugde en je omgeving zal meegroeien.

Als we het zo bekijken is het mooiste cadeau dat je kan geven aan je omgeving, jij die je mooiste leven gaat creëren. Voor jezelf.

Maar dat werkt dus ook omgekeerd, als jij het gevoel hebt dat jij nood hebt aan groei, dan is het beste dat je kan doen je omringen met mensen die je hier al in voorgingen. Je bent daarmee goed op weg want je bent hier, om te luisteren naar deze podcast.

Oké maar dat is nog niet heel concreet hoe je kan gaan van een job met weinig voldoening naar het energie halen uit je werk natuurlijk.

Helaas is dromen niet genoeg. We kunnen wel gaan vertoeven bij mensen die ons inspireren, maar zonder stappen te zetten is er weinig resultaat.

Ik wil je dus ook echt vragen om stil te staan bij het volgende:

Hoe zou jij je voelen mocht je over 1 jaar staan waar je nu staat, zonder verandering? Wat zou dat met je doen? Neem even de tijd om die vraag te beantwoorden voor jezelf.

Want helaas is dit voor velen wel wat er gebeurt, die rotonde blijft voor velen jaren lang doordraaien.

Weet je precies wat je gaat doen? Welke stappen ga je ondernemen om van die rotonde af te komen.

Toen ik wilde stoppen als fotograaf had iedereen er wel iets over te zeggen:

“Maar je bent er zo goed in?”

Een antwoord als: “Het brengt me geen energie meer” vond iedereen naast de kwestie. “Je verdient toch goed?”

Ja klopt… Toch besloot ik er vrijwel meteen mee te stoppen. En uiteraard vroeg dat wel een stappenplan, ik ging dus zitten en bekeek alles in perspectief.

Met vallen en opstaan, nog steeds trouwens. En daar heb je een totaal ander soort doorzettingsvermogen voor nodig dan de maatschappelijke doorzetter die voor iets heeft gekozen en daar héél z’n leven bij blijft, omdat dat zo hoort.

Maar als ik dat niet had gedaan, dan was ik nog steeds elk weekend, elke vakantie andere gezinnen aan het fotograferen, terwijl ik tijd miste bij m’n eigen gezin.

Net hetzelfde met “Je hebt er zo lang voor gestudeerd en nu doe je er niets mee”.

En nu komen we aan de fun part van deze podcastaflevering, want het is interessant om te begrijpen dat een job… Een tool is die je inzet. Niet een talent of kwaliteit.

Dat wil zeggen dat ik bijv. Fotografie leuk vond omdat ik er m’n superskill (strategisch visionair) in had verwerkt.

Ik moest nl. strategisch denken over “hoe” ik m’n klanten zou bereiken en ten volle zou kunnen bedienen, maar ook hoe ik een foto goed zou nemen. Daarnaast moest ik m’n visionaire gedeelte inzetten om situaties in te kunnen schatten: “Wat gaan ze nu doen”. Zodat ik momenten op het juiste moment kon vastleggen door te weten wat er zou gaan gebeuren.

Maar het zat er net niet genoeg in om dat leuk te blijven vinden.

De stap hierin is dus om te ontdekken wat jouw superskill is, jouw oertalent.
Daar help ik je o.a mee in freedom Unlocked//GROW. Je hebt hiervoor nog tot 1 oktober tijd om je voor in te schrijven.

Daar gaan we gaan onderzoeken wat jou onuitputtelijk veel energie geeft. Want je superskill, je oertalent dus, vraagt je nooit energie.

Omdat een job een tool is om je superskill gedeeltelijk uit te voeren zal je altijd tot uitputting komen wanneer je je enkel focust op je job.

Ikzelf ben weggestapt uit een systeem waar je een job moet hebben en ik ben alleen nog maar gaan focussen op m’n talenten en van daaruit anderen gaan helpen. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd, daarom zijn er genoeg alternatieven om toch op je superskill te focussen.

Je kan onderzoeken hoe je jouw job kan aanpassen naar je superskills, of een job zoeken waar je superskill volledig kan losgaan.

Op zoek gaan naar je ware talenten is dus een deel van je zoektocht om voldoening te halen uit je werk en leven.

Heb jij al een klaar beeld van wat je talenten zijn?

Misschien denk je: “Ik heb geen talenten, of m’n talenten zijn niet speciaal genoeg”

Dan wil ik je wel even vragen of je dacht dat ik als kind dacht dat “wat ik leuk vond” een talent was.

We zijn allemaal op aarde gekomen na een race tegen miljoenen zaadcellen. We zijn geboren als winnaars. Tuurlijk hebben we allemaal een uniek talent.

Alleen.. En hier knelt het schoentje. Ben je dan wel geboren in volmaaktheid met al je talenten. Je bent het stevig afgeleerd door de jaren.

bijv. op school, op school is er nooit grote focus geweest op talenten. Vooral op basis van prestaties.

in het onderwijssysteem wordt steeds gesproken over wat nog niet goed is. Zelden of nooit wat goed gaat:

Waarom zou je voor een 10/10 gaan als je al een 8/10 hebt voor plastische opvoeding. Maar dat rekenen met 4/10 daar moet je wel even een 5 voor halen.

We verleggen onze focussen naar middelmatigheid. In plaats van extreem uit te blinken in waar we al fantastisch in zijn en het ook nog eens graag doen.

Het zorgt ervoor dat onze talenten vergeten raken, ze worden niet ontwikkeld.
Dus je talent is dan wel waarschijnlijk altijd al aanwezig geweest, het kan zijn dat het nu onderontwikkeld is.
En dan ga je je focus leggen op al die middelmatige dingen, die je geen vreugde geven.

En de enige manier om je talenten sterker te maken is door ze te gebruiken.
Het is niet makkelijk om 10/10 te creëren voor jezelf, maar het is al verdomd simpeler met iets waar je echt energie en passie voor voelt dan een 10/10 halen voor iets waar je slecht in bent.

De reden dat je je dus zo energieloos voelt in je job ligt aan het feit dat je superskill te weinig aanwezig is, of althans de focus.

De natuur zorgt ervoor dat jij energie krijgt van je talenten zodat jij je mooiste leven gaat leiden en jij blijft maar duwen naar de middelmaat. Het is precies als tegen de stroom zwemmen. Dat hou je toch niet vol.

Veel mensen blijven dan heel hard focussen op geld en excuses:

“Ja maar ik heb het geld nodig”

Nou, iedereen is bang om geld te verliezen. Alleen blijf je dan op je rotonde, rondjes draaien, opnieuw en opnieuw.

En dan wil ik je de vraag stellen of je voor een fantastisch leven kiest, of een veilig leven? Waardoor je automatisch rondjes blijft draaien. Beantwoord deze vraag even in jezelf. Wat kies JIJ nu.

Mensen zeggen dat ze als ze hun droom willen behalen automatisch geld verliezen.
nou, ten eerste is dat een gedachte uit tekort (die bij iedereen wel eens aanwezig is, maar je je wel best bewust van blijft, wat je trouwens ook leert in Freedom unlocked//GROW)

Maar laten we toch eerst even kijken wat het voor jou zou opleveren mocht je voor je ideale leven gaan: dus beantwoordt deze vraag voor jezelf, zet de podcast even op pauze.

Wat zou het je opleveren mocht je toch voor een ideaal leven gaan? Zeg niet gewoon rust of vrijheid. Probeer het specifiek te benoemen voor jezelf. Stel het je voor. Hoe zou je leven eruit zien, wat zou het je opleveren mocht je vandaag zeggen… Ik ga ervoor.

pauzeer de podcast

Oké, dan wil ik heel graag vragen, waar je nu weer bang voor was? Lijkt het je niet heel klein in verhouding met wat je leven zou kunnen zijn?

Deze nacht werden 150.000 mensen niet wakker, ik heb het opgezocht, letterlijk 150.000 mensen sterven er gemiddeld per dag.

Waarom zou je dan je tijd verspillen aan dingen waar je geen energie van krijgt? Zorgen maken over dingen waar je geen invloed op hebt.

Dingen uit het verleden, dingen uit de toekomst: “Wat als”. Vertrouwen op NU, en elk moment de moeite waard maken. Dan valt alles op z’n plaats.

Ik probeer het je te laten zien:

Toen ik stopte als fotograaf was dat enorm eng, ik heb toen gekeken hoe ik precies afscheid zou kunnen nemen van dit hoofdstuk en heb die stappen genomen. Toch blijft het eng. Maar ik wilde echt groeien naar wat ik nu doe, mensen helpen een ideaal leven te gaan creëren. Maar ook dit hier wat ik nu doe, zal ooit waarschijnlijk voortvloeien in iets anders, we blijven dromen en stappen zetten. Dus het leven is gewoon veranderlijk. Net zoals alles in de natuur. Je ziet toch ook een boom niet “niet groeien” of een kat zichzelf tegenhouden om een muis op te vreten?

Dat is het net, het is leuk om die stappen te zetten. Het is leuk om stoutmoedig te zijn. Dat is de reden waarom je evenveel hoort te genieten van het pad als het uiteindelijke doel.

Maar zoals je weet, moet je dan wel echt bepaalde dingen weten. Als je podcastaflevering over “stressen en moeten” niet hebt gehoord raad ik je aan terug te keren. straks om dit even te beluisteren.

Want die stappen worden hierin uitgelegd:

Je moet weten hoeveel je ideale leven kost, wat je precies nodig hebt, hoeveel geld je werk nu momenteel kost.

Al die dingen worden uitgebreid onder de loep genomen in Freedom Unlocked/GROW als je je inschrijft voor 1 oktober.

Alles komt automatisch in orde als je je focust op wat echt belangrijk is, maar die focus houden is niet makkelijk.

Dat is het trouwens voor mij ook niet.

Mijn fotografiebedrijf bestaat nl. nog steeds en zorgt voor m’n grootste passieve inkomen. Alleen, merk ik tegen m’n verwachtingen in dat door dit volledig te automatiseren en mezelf uit het bedrijf te halen, dat het hart ook verdwijnt uit fotograeve (m’n ander bedrijf) wat ervoor zorgt dat de passieve cijfers ook beetje bij beetje beginnen dalen.

Ik zou angstig kunnen worden en in paniek schieten door m’n focus daar weer te gaan leggen. Maar dan word ik ongelukkig. Dus ik heb maar één keuze, zorgen dat ik dit 300% doe omdat hier nu m’n hart inzit. En er vanuit gaan dat dit werkt. met een dikke vette Punt.

Het blijft altijd zwemmen, als je stopt met zwemmen dan verdrink je.
Als je wilt stoppen met zwemmen. Dan zeg je eigenlijk dat je liever niet leeft.

Dus zwem! Maar de goede richting uit. Doe dat samen met mij in freedom unlocked. Want wij kunnen samen de wereld aan.

Maar dan moeten we dus zwemmen.

Jij bent op de wereld gezet om je superskill uit te voeren. Je missie, je ware doel. Wat dat ook moge zijn.

Bij de ene is dat dag in dag uit voor de kinderen zorgen, een ander wil kost wat kost herinneringen vastleggen voor anderen. voor mij is dat jou laten zien dat de wereld onbegrensd is en dat je alles kan wat je echt wilt.

Er zijn nooit tekort aan middelen, enkel een tekort aan creativiteit. En laat dat nu net zijn wat we gaan aanwakkeren samen.

Maar in dat proces is het belangrijk dat we prioriteiten zetten.

Maar ook hier, zijn we niet geleerd om prioriteiten te zetten. Die zijn nl. voor iedereen anders en ja, ik haal er weer lekker het schoolsysteem bij (waarmee ik uiteraard niet wil zeggen dat ik niet uitermate blij ben met scholen en met leerkrachten).

Het schoolsysteem is iets waar zij weinig vat op hebben.

We leren dingen vol te houden die we echt niet leuk vinden. Omdat het hoort. Maar als je echt doet wat je leuk vindt dan zal je in eerste instantie nooit hoeven vol te houden. Dan doe je dat in overvloed.

En dat is een gevoel dat de overgrote meerderheid op aarde nooit van hun leven kunnen ervaren hebben. En dan gaan ze dood. Terwijl hun leven gevuld was met alles wat er niet toe deed.

Als je iets echt wilt dan is het er voor je. Als je het echt wilt dan blijf je trouw aan datgene wat je echt wilt en dan zal het komen.

Telkens wanneer je van je pad afwijkt gaat het fout, je lichaam en geest proberen je aan te tonen dat je terug op je pad moet dus ze geven je pijn. Een burn-out, rugklachten, stress, depressies, maagzweren, hoofdpijn, noem maar op. De bedoeling daarvan is dat je luistert, en niet toont hoe sterk je bent door tegen de stroming van je innerlijk zijn te gaan zwemmen.

Als je je niet 100% goed voelt bij het leven dat je leidt dan is dat het leven dat je probeert te waarschuwen.

Je hart dat roept: “ Ga van die verdomde rotonde af! (en als je niet luistert, dan ga je steeds meer pijn lijden, want je wordt steeds meer wagenziek)”

Maar dan begint het bij ja! Jouw superskill te ontdekken, jouw waarden, jouw grenzen, jouw prioriteiten en jouw hart.

En dat weet je nu niet echt.

Dat is de reden waarom je in Freedom Unlocked//GROW mag inschrijven. Hieronder via de shownotes. Zodat je niet alleen leert wat je nodig hebt en wat je superskills zijn. Maar ook hoe je al die dingen concreet kan inplannen in je leven en je loopbaan.

Zo kom je stap voor stap dichter bij je ideale leven. Als je dat voelt kan je hieronder inschrijven via de shownotes.

1 gedachte over “Van weinig voldoening naar veel energie in je job”

  1. Pingback: Hoe kom je af van slechte gewoontes? - Kim De Graeve

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven